19 találat a(z) mentesülés katafizetés alól cimkére

Katás bt. kedvezmény – 2. kérdés Kérdés

https://adozona.hu/kerdesek/2020_4_23_Katas_Bt_Covid19_enyhites_dxp Fenti kérdésemre köszönöm a gyors választ, de sajnos még mindig van ami nem teljesen világos. Ugyanis az említett katás bt. kizárólag egy tevékenységből (TEÁOR 9609) szerzett bevételt, mely nem tartozik a mentesített tevékenységek közé. Mivel azonban sok tevékenység szerepel a törzsadataiban (sok mentes is), így gondolom a NAV ez alapján törölte a kata kötelezettséget. Tehát a bt. semmilyen mértékben nem folytat a rendeletben szereplő kedvezményezett tevékenységet. Így maradt az eredeti kérdésem, hogy mit tegyen ebben az esetben a cég? Ezek szerint ha például márciusban lett volna 1 db olyan számlája, amelyben egy kedvezményezett tevékenység szerepel, akkor már mentesülne is a katafizetés alól, függetlenül attól hogy a bevételei 99 százaléka nem kedvezményezett tevékenységből van. Jól értelmezem? Előre is köszönöm a segítséget!

Katamentesülés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kataalany főfoglalkozású egyéni vállalkozó textil, ruházat, lábbeli piaci kiskereskedelmével foglalkozik, kód: 478201. Eddig úgy értelmeztem, hogy nem mentesül a tételesadó-fizetési kötelezettség alól, viszont az adófolyószámlájára felkönyvelték mínusszal COVID-19 Pótlékmentes részletfizetéssel. Várom válaszukat! Üdvözlettel.

Katamentesség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy katás egyéni vállalkozó többféle tevékenységet végez. Némelyik tevékenység a tételes adó megfizetése alól mentesítené az egyéni vállalkozót a 2020. 03-06. hónapokra, de végez olyat is, amely nem szerepel a tételes listában, tehát amely után kata fizetésére kötelezett. Ilyen esetben fennáll-e a mentesség? Esetleg ilyenkor a főtevékenység TEÁOR száma a mérvadó? Köszönöm.

Járulék- és katafizetési mentesség az ellátások szempontjából Cikk

Sok-sok kérdés érkezik a címbeli téma kapcsán, így talán nem haszontalan, ha a kedvezménnyel érintettek társadalombiztosítási ellátásainak alakulásával egy kicsit bővebben foglalkozunk.

Katamentesség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó fő tevékenységi köre 8230, vagyis rendezvényszervezés. Az elmúlt hónapokban bevétel nem volt, mivel Balaton-parti vállalkozó, főleg itt a környéken tevékenykedik, és majdnem minden évben a szezon beindulásával van megrendelése és árbevétele is. Így van ez ebben az évben is. Tevékenységét nem szünetelteti, egész évben ettől függetlenül folyamatosan működik. Kérdésem az, hogy jelen esetben az 51/2020. kormányrendeletben megjelent mentességet ő alkalmazhatja-e a 03-06. hónapokra? Köszönöm válaszát. Üdv: Fazekasné

Kft. TESZOR 8623 Kérdés

Egy kft. a fenti TESZOR alapján csak és csakis fogorvosi járóbeteg-ellátással foglalkozik. Viszont csak a katás vállalkozó kaphat mentességet, a kft. nem? Az alkalmazottai sem? Mivel a 1561. oldalon a Magyar Közlönyben nem szerepel a tevékenységek között a mentesítés. Jól értelmezem?

Járulékkedvezmény Kérdés

1.) A 61/2020. (III. 23.) Korm. rendelet szerinti tényleges főtevékenység végzésével kapcsolatban van kérdésem, mely szerint a jogosultságot az teremti meg, hogy az adózó/tevékenységet folytató 2020. március 24-ét megelőző hat hónapban a legtöbb bevétele, de legalább bevételének 30%-a származott a kormányrendeletben meghatározott tevékenységből. Önök szerint hogyan kell értelmezni ezt a hat hónapot? Aki nem szerzett minden egyes hónapban valamennyi bevétel az adott tevékenységből, az nem is érvényesítheti? Például egy pizzériában 2019. szeptemberig tartottak a beruházások, októberben megnyitotta új üzletét, bevételt csak októbertől szerzett, azóta folyamatosan üzemel, akkor ő nem jogosult a járulékkedvezményre? Ha egy cég októberben alakult és októbertől már folyamatosan van bevétele és a 30%-ot is elérte a bevétele, akkor szintén nem érvényesítheti, mert nincs meg a 6 hónapja? 2.) Katás egyéni vállalkozó esetében kaphat-e kata alóli mentesítést az, akinek szerepel egyéb tevékenységei között már februárban is a kormányrendeletben leírt mentesített tevékenység, de azt nem végzi, nem szerzett és a jövőben sem fog belőle árbevételt szerezni (csak azért vette fel, mert megvan rá a képesítése)? Kérem, a konkrét kérdésre válaszoljanak! Segítségüket előre is köszönöm!

Táppénzen lévő katás vállalkozás kedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy az a katás vállalkozó gyógymasszőr, aki jelenleg táppénzen van egyéb betegsége révén, jogosult-e a katafizetés alóli mentességre, amire a tevékenysége alapján jogosult lenne? Köszönöm a válaszát előre is.

Fogtechnikus katás vállalkozó Kérdés

https://adozona.hu/kata_kiva/Koronavirusjarvany_katas_vallalkozok_adomen_WF7BF2 Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni: van-e mód arra, hogy az arra illetékesek felé jelezzenek további mentesítési igényt? Testvérem fogtechnikus egyéni vállalkozó, katás adózású. A fogorvosok 2020. 03. 15-étől csak sürgősségi ellátást végezhetnek. Ezzel egyidejűleg nyilván a fogtechnikus egyéni vállalkozónak sincs és nem lesz munkája, mert nincs kinek fogat csinálnia. Őket nem tették bele a mentesített körbe (TEÁOR/TESZOR 325003). Az rendben van, hogy kérem az egyéni vállalkozás szüneteltetését, mert nem lesz lehetősége dolgozni, de ez csak 04. 01-játől lesz érvényes. Esetleg írok egy kérelmet a NAV-nak, hogy kérem elengedni a 03. hónapra vonatkozó katafizetési kötelezettséget, amit majd vagy elengednek vagy nem, de nem lesz jogosult egészségügyi ellátásra, csak abban ez esetben, ha külön bejelentkezik és fizeti külön az egészségügyi szolgáltatási járulékot. Jól gondolom? Köszönettel: Urbán Gabriella

Koronavírus-járvány: katás vállalkozók adómentessége Cikk

2020. március 23-án hirdették ki a 61/2020. számú kormányrendeletet, mely a jelenleg zajló koronavírus-járvány miatt a katás vállalkozásokra is tartalmaz adómentesítési szabályokat.

Katás fogtechnikus Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. Szeretném megkérdezni, hogy az egyéni vállalkozó katás fogtechnikus (TEÁOR 3250) jogosult-e 2020. III-VI. időszakban katamentességre (a Magyar Közlöny felsorolása szerint nem, de az egyik tévécsatornán a pénzügyminiszter a fogtechnikai tevékenységet felsorolta mint kedvezményezetti kört a járvány vonatkozásában). 2. Katás betéti társaság katás tagja is mentesül a kata megfizetése alól? (Katás bt. mint villanyszerelő, gázszerelő, fodrász). Köszönöm szépen a szíves válaszadását.

Katás egyéni vállalkozó 56 teáor Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 61/2020. Korm. rendelet értelmezésének megerősítését szeretném kérni! A 10. pont a teljes 56 TEÁOR kód alá tartozó vállalkozókról beszél, mely kiemeli, hogy az 1-7. bekezdésre vonatkozik. A 8. pont, mely a katafizetési mentességről szól, csak az 5629 TEÁOR kód alá tartozó vállalkozókat említi. Jól értelmezem-e, hogy például az 5621 TEÁOR kód alá tartozó vállalkozó az alkalmazottak tekintetében élhet a járulékok kedvezményével, viszont rá nem vonatkozik a katafizetési mentesség? Válaszát nagyon köszönöm! Üdvözlettel: Papp Valéria

Katamentesített tevékenység Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. Katás kozmetikus február hónaptól fizeti a magasabb, 75 000 Ft adót. A koronavírus miatt nem tud dolgozni, nincs bevétele, mivel mentesített tevékenységet folytató, pár hónapig nem kell fizetnie az adót. Ezt kell-e kérni, van-e valamilyen nyomtatvány vagy a NAV ezt kezeli? 2. Jelenleg várandós, a szülés várható ideje szeptember 15. Hogyan hat a járulékmentesség a csed és a gyed megállapítására? Lehet, hogy jobban járna, ha a mentesség ellenére befizetné az adót? 3. Főállású kereskedő katás vállalkozó (nincs alkalmazottja) kismama és táppénzre ment, nem szeretné, ha az üzlet zárva lenne. Alkalmi munkavállalót alkalmazhat-e arra az időre, míg ő táppénzen van? Válaszát előre is köszönöm!

06. 30-áig katafizetés alóli mentesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Milyen oka van annak, hogy a katafizetés alól 06. 30-áig jogszabály szerint mentesített vállalkozó körbe a TEAOR 5911. Film- és televíziós műsorkészítés tevékenység nem került be, holott az adó- és járulékmentesített "csomagban" szerepel? Az előadóművészet TEAOR 9000 például mindkét mentesített körben szerepel. Válaszát köszönöm.

Katafizetési moratórium – tevékenységi kör Kérdés

Tisztelt Adózóna! A tegnap kihirdetett, katás egyéni vállalkozó fizetési mentességével kapcsolatban kérdezem: ha egy katás egyéni vállalkozó főtevékenysége ugyan nem a mentességben felsoroltak közül való, de a tevékenységei között van olyan, ami a jogszabályban fel van sorolva, akkor rá vonatkozik-e az automatikus moratórium? Én a jogszabályt úgy értelmeztem, hogy a katásoknál tevékenységről és nem főtevékenységről van szó. A kiva- és tao-alanyoknál (egyéb vállalkozások) van a jogszabályban a főtevékenységhez (árbevétel több mint 30%-a az elmúlt 6 hónapban ebből származik) kötve a kedvezmény illetve mentesség. Ebben a kérdésben várom szakvéleményüket. Köszönettel: B. Eszter

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Közbeszerzés

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Áfa rendezetlen tétel

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3