10 találat a(z) meghiúsulás cimkére

Speciális adószabályok ingatlan értékesítésénél Cikk

Hogyan adózik az ingatlanlízing meghiúsulásából származó jövedelem? Mire kell ügyelni a sorozat jellegű ingatlanértékesítésnél? A NAV információs füzetének befejező részét ismertetjük.

Foglaló Kérdés

Tisztelt Adózóna, Egy cég ingatlan-adásvétel meghiúsulás miatt elveszít foglalót, amely egyéb ráfordításként kerül könyvelésre. Ez a társasági adóban növelő tényező?

Behajthatatlan követelések kezelése az áfában Cikk

Cikkünk első részében a követelések kezelésével kapcsolatosan áfa szempontból mutattuk be azt, hogy hogyan lehet egy adott követelést utólagosan módosítani. A második részben azt boncolgatjuk, hogy milyen lehetőségek állnak az adóalanyok rendelkezésére akkor, amikor az adott követelés behajthatatlanná válik.

Kaució adózása ingatlan eladásának meghiúsulása esetén Kérdés

Ingatlaneladás meghiúsulása miatt az előre kapott kauciót le kell-e adózni 15% szja-val? Ha igen, akkor kinek kell befizetni a NAV felé?

Fejlesztési tartalékból vett ingatlan elárverezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem 2013-ban fejlesztési tartalék terhére nagy értékű ingatlant vásárolt új építésű társasházban, melyet a kivitelezőnek még a megrendelő kérésének megfelelően be kellett volna fejeznie. Sajnos a kivitelező társaság ellen a bankja és a NAV végrehajtást kért és hosszú évekig tartó huzavona után tegnap az egész társasházat mint a kivitelező cég vagyonát elárverezték, többek közt az ügyfelem lakásával egyetemben, mivel az egy ügyvédi hibából eredendően már nem került fel fenntartással a széljegyre mint tulajdoni hányad. Most nekem a beruházások közül ki kell vezetnem. Kérdésem lenne, hogy ugyan a megvételtől számított 4 év eltelt, de ez esetben hogyan számolok el a fejlesztési tartalékkal, a vétellel felhasználtam és rajtam kívülálló ok miatt elbuktam vagy mintha nem is használtam volna fel? Válaszát előre is köszönöm ! Üdvözlettel, Sárköziné Annamária

Foglaló adózása Kérdés

Egy magánszemély szerette volna eladni üzletrészét 300 millió forintért. Ki is fizettek a részére 45 millió forint foglalót. Az ügylet azonban meghiúsult, mert a fennmaradó összeget nem tudták idejében kifizetni. Hogy adózik ez a magánszemélynél? Az szja törvény 1. melléklete 6.C pontja alkalmazható-e rá? Előre is köszönöm

Foglaló áfája Kérdés

Tisztelt szakértő! Társaságunk szerződést kötött az általa épített egyik lakás adásvételére. A szerződés keretében a vevő az első két részletet kifizette, amiből egy rész foglalónak minősült. A részletek esedékességekor a számlákat is kibocsátottuk, a még akkor hatályos 27 százalékos áfával. A több évi jogvitát követően a szerződés felbontásra került és a felek elszámoltak egymással. A szerződés és a megállapodás szerint is a foglaló összege a szerződés vevő hibájából történt meghiúsulása miatt társaságunknál marad. Mivel a szerződés nem jött létre, ezért jóváíró számlákat bocsátottunk ki az eredeti befizetett összegekről, az eredeti 27 százalékos áfával. A foglalóról viszont nem állítanánk ki számlát, mivel álláspontunk szerint az áfa hatálya alá nem tartozik, mivel az áfatörvény szerinti teljesítés nem történt. Jól gondoljuk-e hogy a foglaló összege áfamentes? Ha mégsem lenne áfamentes, akkor milyen áfakulcs terheli? Az eredeti 27 százalékos, vagy a szerződés bontáskor érvényes 5 százalékos? Válaszát köszönöm.

Cél szerinti adomány sorsa, ha a cél meghiúsul Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy közhasznú egyesület magánszemélyektől adományokat kapott konkrét célra: perköltségre. A magánszemélyek címét és adatait, a nevén kívül nem ismerjük. Várható, hogy az egyesületnek mégsem kell a perköltséget megfizetnie, mert eltekintenek annak megfizetésétől. Ebben az esetben a kapott adományok sorsa mi lesz? Vissza kell utalnunk a magánszemélyeknek vagy felhasználhatjuk cél szerinti, vagy működési költségek fedezetére? Előre is köszönöm válaszukat. Üdvözlettel: Léderer Györgyné

Meghiúsult a teljesítés, kell-e számlát helyesbíteni? Cikk

A teljesítés meghiúsulásával kapcsolatos forgalmi adózási kérdésekről egy magyar vonatkozású ügyben már 2014-ben döntött az Európai Bíróság. Bár az Almos ügyben hozott ítélet (C-337/13.) már idestova két éves, mégis folyamatosan merülnek fel azzal kapcsolatos értelmezési kérdések.

Kútba esett a szerződés – kell-e a kártalanításra áfát számolni? Cikk

A szerződés meghiúsulására az üzletfelek bánatpénzt kötnek ki, a késedelmes fizetésre kamatot, behajtási költségátalányt számítanak fel. Kell-e ezek után áfát számolni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Közvetített szolgáltatás/alvállalkozói teljesítés

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szeszes ital dekorációként

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Rejtett munkaviszony egyéni vállalkozó esetén?

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs