148 találat a(z) megbízás cimkére

Ügyvezető munkaviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi a kérdésünk: adott egy kétszemélyes kft, az egyik tag az ügyvezető, a társasági szerződés szerint munkaviszonyban. Az ügyvezető csak és kizárólag az ügyvezetést látja el a cégben. Nincs máshol biztosítási jogviszonya. Akkor ebben a .ft-ben mindenképpen 8 órás munkaviszonyban kell lennie? Egyenlőre még most indul a cég, nem igazán van napi 8 órás feladat és a 8 órás járulék is megterhelő lenne. Van-e lehetőség arra, hogy ezt az ügyvezetést munkaviszonyban csak napi 2 órában vagy 4 órában lássa el? Ha nincs, akkor megoldás lehet-e az, hogy a társasági szerződést módosítják arra, hogy az ügyvezetés megbízási jogviszonyban legyen? Vagy legyen inkább egyszemélyes kft. és a másik tag mint részmunkaidős alkalmazott ügyvezető lássa el az ügyvezetést? Köszönjük szépen a segítséget!

Ügyvezető cseden, gyeden? Cikk

Jogosult marad-e a csedre, gyedre a cég megbízási jogviszonyban lévő, munkaviszonnyal is rendelkező ügyvezetője, ha díjazást nem vesz fel és személyesen nem működik közre a cégben? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő válaszolt.

Szerb állampolgárságú magánszemély részére megbízási díj fizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, szíveskedjen az alábbi adózási problémám megoldásához segítséget nyújtani. Társaságom egy európai uniós pályázat vezető partnere, a feladatai megvalósítása során több ország szervezeteivel, illetve magánszemélyeivel kell együttműködnie. Olyan is van, hogy külföldi állampolgárságú személy részére kell a munkája ellenértékeként díjat fizetnie. Jelen esetben egy szerb állampolgárságú személy is közreműködik egy bizonyos feladat végrehajtásában (mint minőségbiztosítási menedzser). Vele a társaság megbízási szerződést kíván kötni. A feladat végrehajtásához a megbízottnak nem szükséges a lakóhelyén kívül folyamatosan munkát végeznie, egyes esetekben szükséges csak 1-2 napos kiküldetés keretében a csoportjával megbeszélést folytatnia. Érdeklődni szeretnék arról, hogy vannak-e és milyen feltételei egy ilyen típusú megbízási szerződés megkötésének, a kifizetésnek milyen adózási és járulékfizetési vonzatai vannak, esetlegesen milyen bevallási és egyéb kötelezettségek terhelnek bennünket? Köszönöm segítségüket: Rebák Sándor

Ki számít társas vállalkozónak? Megoldás lépésről lépésre Cikk

Sokszor problémát okoz annak eldöntése, hogy a gazdasági társaság tagja társas vállalkozónak minősül-e vagy sem. Az alábbi cikkben bemutatjuk azt az öt kérdést, amelyet egymást követően fel kell tenni ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, hogy létrejött-e a társas vállalkozói jogviszony a gazdasági társaságon belül.

Cég alkalmazott nélkül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kis kft.-nél a dolgozók munkaviszonya megszűnt. Már csak az eszközei bérbeadásával foglalkozik. Az ügyvezető nem a tulajdonos, hanem egy független fél, aki megbízással végzi az ügyvezetői tevékenységét ellenszolgáltatás nélkül. Ez ütközik-e jogszabályba? Illetve helyes-e hogy semmilyen járulékot nem fizet a cég, mivel nem tulajdonos az ügyvezető? A megbízott ügyvezető katás vállalkozó. Válaszát előre is köszönöm

Ügyvezetők megbízás helyett munkaviszonyban Kérdés

Tisztelt Adózóna! Szeretném a segítségüket kérni, hogy azok az ügyvezetők, akik eddig megbízási jogviszonyban látták el az ügyvezetést, a továbbiakban elláthatják-e munkaviszonyban? A társasági szerződés ügyvezetésre vonatkozó szabályai alapításkor a következőképpen lettek írásba foglalva: „13.3. A tagok és az ügyvezető személyes közreműködésének szabályai: A tagok nem kötelesek a személyes közreműködésre. Nem minősül személyes közreműködésnek az ügyvezetés és a képviselet ellátása, valamint a tagnak munkaviszonyban, illetve polgári jogviszonyban (pI. megbízás alapján) történő munkavégzése. Ezért járó díjazás a tagot az erre vonatkozóan meghozott taggyűlési határozat alapján megkötendő szerződés (munkaszerződés vagy megbízási szerződés) rendelkezései szerint illeti meg. Az új Gt. 22. § (2)-(3) bek. szerint megengedett és ezt lehetővé tevő, eltérő társasági szerződési rendelkezés értelmében a tag a tisztségviseléssel járó (személyes közreműködésnek nem minősülő) ügyvezetési tevékenységet akár munkaviszonyban, akár a Ptk.-nak a megbízásra vonatkozó szabályai keretében is elláthatja, figyelemmel a Gt.-ben meghatározott eltérésekre is. Továbbá az ügyvezetést ellátó tag munkaviszony keretében végezhet bármely más, munkavégzésre irányuló tevékenységet is a cégben. Ezért járó díjazás az ügyvezetést ellátó tagot az erre vonatkozóan meghozott taggyűlési határozat alapján megkötendő szerződés (munkaszerződés vagy megbízási szerződés) rendelkezései szerint illeti meg.” Kötelező-e ebben az esetben a cég társasági szerződését ügyvéd által módosítani és a cégbíróságon ezt bejelenteni (közzétenni), vagy elegendő egy taggyűlési határozat, mely lehetővé teszi az ügyvezető számára a munkaviszonyos jogviszonyt? Válaszukat előre is köszönöm!

Nők 40 nyugdíj: kereseti korlát 2019-ben Cikk

Kérdezőnk egymásnak ellentmondó, illetve számára nem egyértelmű cikkek miatt azt tudakolta az Adózónától, hogy a „nők 40 nyugdíj” melletti munkaviszony esetén van-e kereseti korlát 2019-ben. Olvasónknak Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Ügyvezetés munkaviszonyban vagy megbízásban? Döntött a Kúria Cikk

A Kúria a Pfv.V.20.024/2018/8. számú egyedi ügyben hozott határozatot. A felek arról pereskedtek, hogy az ügyvezetés megszűnésénél a korábbi munkaviszonyt vagy a megbízási jogviszonyt kell-e figyelembe venni.

Megbízásos jogviszony. Kérdés

Ruházati kiskereskedő (vállalkozó) foglalkoztathat-e megbízási szerződéssel bolti eladót, hogy távolléte esetén helyettesítse az üzletben? Ha ez csak munkaviszonyként minősíthető, megoldható-e a helyettesítés alkalmi munkavállalóval? Megbízhat-e alkalmi munkával olyan személyt, akinek heti 40 órás munkaviszonya van más munkáltatónál? Válaszát előre is köszönöm.

Ügyvezetés megbízással és annak járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy kft. ügyvezetését ellátó személy nem tagja a kft.-nek, és az ügyvezetői tevékenységet megbízási szerződéssel látja el ingyenesen, ebben az esetben van-e járulékfizetési kötelezettség az ügyvezetés után?

Katás vállalkozó lehet-e ügyvezető megbízással Kérdés

Külsős vállalkozó (katás) lenne az ügyvezető – számlázhatja-e az ügyvezetést katásként?

Alkalmi munka, egyszerűsített munkavégzés Kérdés

Alapítványunknál több projektben dolgoznak a munkatársak. Van, amelyikben munkaviszony keretében, van ahol megbízási szerződés keretében, és van van olyan, ahol egyszerűsitett foglalkoztatás keretében tudunk munkát, illetve fizetést adni. Van-e ennek akadálya, mármint annak, hogy egyszerre háromféle jogcímen kapjon alapitványunktól fizetést?

Ügyvezetés munkaviszonyban Cikk

A kft. többségi tulajdonosa elláthatja-e a személyes közreműködést munkaviszonyban, ha az ügyvezetést munkaviszonyban végzi, illetve akkor, ha az ügyvezetői feladatokat megbízási jogviszony alapján látja el? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Svájci munkavállaláshoz Kérdés

Tisztelt Horváthé Szabó Beáta! Nagyon köszönöm a gyors válaszát. A válasza utolsó bekezdésében foglaltakat nem értem, idézem: "Véleményem szerint az ügyvezetői megbízás alapján magyar forrású jövedelem hiányában Svájcban nem keletkezik járulékfizetés, de ezt a kötelezettséget a svájci belső jogszabályok alapján lehet megállapítani, ezért javaslom a svájci helyi hatóságot megkeresni, annak tisztázása érdekében, hogy a munkavállalónak, vagy a magyar foglalkoztatónak keletkezik-e Svájcban kötelezettsége." A két cégnek nincs köze egymáshoz. Így a magyar foglalkoztatónak hogyan lehetne Svájcban fizetési kötelezettsége? Köszönettel: Kerékjártóné

Magánszemély könyvelő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély (regisztrált mérlegképes könyvelő) elvállalná egy kisebb cég könyvelését, havi 1-2 napos munka. A kérdés az, hogy milyen jogviszonyban teheti ezt. Munkaviszonynak nincs értelme ebben a helyzetben és a magánszemély nem egyéni vállalkozó. 1. Van lehetőség arra, hogy megbízási jogviszonyban végezze ezt a tevékenységet és a társaság megbízási díjként számfejti a díját? 2. Ha igen, akkor az EGYKE nyomtatvány főlapján mi lehet a képviselet jogcíme? Ezáltal nagykorú foglalkoztatottnak minősül? 3. Ha a fenti megbízási jogviszony működik, akkor is működhet, ha a díjazás alapján nem lesz biztosított a könyvelő és így nem kell bejelenteni a T1041-es nyomtatványon? 4. Vagy kötelező adószámot igényelni ebben az esetben? Köszönöm a segítséget! Tímea

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás vállalkozó tárgyieszköz-vásárlás

Szipszer Tamás

adószakértő

Kilépés kata alól

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs