12 találat a(z) magánszálláshely cimkére

Magánszálláshely és áfa Kérdés

Döntött az Országgyűlés – korlátozható a magánszálláshelyek kiadása Cikk

Elfogadta a Ház a kormánypártoknak a koronavírus gazdasági hatásaival kapcsolatos európai uniós gazdasági intézkedésekről szóló határozati javaslatát, továbbá módosította a rövid távú szálláshely-kiadással összefüggő jogszabályokat.

Falusi vendéglátás, magánszálláshely Kérdés

Számlázás bérlemény vízdíja esetén Kérdés

Magánszállásadás Kérdés

Egy nap alatt több mint 8800 pályázat érkezett szálláshelyek felújítására Cikk

Több mint 8800 pályázat érkezett be a csütörtökön elindult, 60 milliárd forintos keretösszegű magán- és egyéb szálláshelyek fejlesztésére kiírt támogatásra – mondta Horváth Péter, a Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója sajtótájékoztatón pénteken Esztergomban.

Alanyi mentes értékhatár Kérdés

Egy magánszemély évek óta közös őstermelés tagja már, majd pár éve lakásokat is ad ki bérbe (hosszútávra), ezek miatt nem kellett eddig adószámot kiváltania. Tavaly vett egy ingatlant a Balatonnál, amit magánszemélyként akar magánszálláshelyként kiadni. Ha jól gondolom ehhez már kell az adószám. Alanyi mentességet választana. Ilyenkor, mivel már folyamatosan volt neki magánszemélyként lakóingatlan miatti bérbeadás, amihez nem kellett az adószámot kiváltani, kell-e arányosítani az alanyi mentes értékhatárt? Úgy gondolom, hogy nem tehát 12 millió forinttal kell egész évben számolni, de az adószám kiváltása nem fogja ezt mégis befolyásolni? Válaszukat előre is köszönöm.

Átalányadózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszálláshelyadó 2019 decemberétől adja ki ingatlanát egy szálláshelyportálon keresztül. A szálláshelyportál a decemberi szállásokból származó összeget 2020. január 15-én utalta el a bérbeadó számlájára. Kérdésem, hogy mivel a jövedelem 2020-ban érkezett, 2019-re be kell-e fizetni az átalányadót? Válaszát előre is köszönöm!

Kereskedelmi szálláshely – magánszemély kiadó esetén Kérdés

Magánszemély által szálláshelyként hasznosított présház (tehát nem lakás és nem üdülő besorolású) ingatlan melyik szálláshely-fogalomba tartozik a 239/2009. kormányrendelet 2019 júniusi módosítása szerint, és 2020-tól ez milyen adózás alá esik az szja-ban? A 239/2009. kormányrendelet szerint: • 2. § 2. „egyéb szálláshely: nem kizárólag szálláshely-szolgáltatás folytatása céljából létesített épületben, de szálláshely-szolgáltatási céllal és nem magánszemély vagy nem egyéni vállalkozó által hasznosított, önálló rendeltetési egységet képező épületrész…” • 2. § 6. „magánszálláshely: az a nem kizárólag szálláshely-szolgáltatás folytatása céljából, magánszemély vagy egyéni vállalkozó által hasznosított lakás vagy üdülő…” • 2. § 11. „szálláshely: a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény (a továbbiakban: Kertv.) 2. § 22.” pontjában meghatározott fogalom (azaz: „szálláshely-szolgáltatás folytatása céljából létesített vagy használt épület…) A rendelet 2. pont szerint az „egyéb szálláshely”-be nem sorolható be a fenti konstrukció, mivel magánszemély adja ki. A 6. pont szerinti „magánszálláshely” fogalomba sem sorolható be, mert a hasznosított ingatlan nem lakás és nem üdülő. A 11. pont szerinti „szálláshely” fogalomba besorolható lenne, mivel a présház „szálláshely-szolgáltatás céljából létesített vagy használt épület”, mivel időszakosan ilyen célra hasznosítja. A rendelet csak a „magánszálláshely” és „egyéb szálláshely” besorolásokkal foglalkozik, melyek egyikébe sem esik bele a fenti eset.

Présház magánszálláshelyként történő hasznosításának lehetősége Kérdés

Tisztelt Adózóna! Balatonfelvidéken lévő présházamat (mezőgazdasági területen lévő "gazdasági épület") 2 év óta rövid távú bérbadással hasznosítom a nyári szezonban magánszemélyként. Számlát is adószámos magánszemélyként adok, és a jelen rendelkezések szerint a 12 milliós áfa alanyi mentesség miatt a kiadást áfa nem terheli. Személyi jövedelemadót átalányban fizetek (szobánként évi 38 400 Ft-ot). A 239/2009 Korm. rendelet 2019. júniusi változása miatt, ha jól értelmezem, a présházbesorolás miatt ez nem tekinthető "magánszálláshelynek" így felborult az egész eddigi konstrukció, nem adhatom bérbe az évek során bevezetett és megkedveltetett házamat. Mit javasolnak megoldásként? Az önkormányzat tájékoztatása szerint vagy át kellene minősíttetni (üdülővé - amire az építésügyi szabályok szerint gyakorlatilag nincs lehetőség, mivel a terület nem üdülőövezet) vagy pedig kft.-ként (nem magánszemélyként és nem egyéni vállalkozóként) kellene bérbe adni, mivel ekkor az új módosítás szerint "egyéb szálláshelynek" minősülhet, amely bármilyen épület lehet. Kérdésem egyrészt az, hogy az eddigieket jól értelmeztem-e, másrészt pedig "megoldásként" szóba jöhet-e, ha a családon belüli kft.-nek hosszú távra bérbe adom a présházat, és így a kft. fogja rövid távon bérbe adni azt januártól kezdve? Ha ezt a megoldást választjuk, abban az esetben én mint magánszemély áfamentesen, de 15% szja-val adhatom bérbe a kft.-nek, a kft. pedig a rövid távú bérbeadást 18% áfával kell hogy számlázza (plusz társasági adó, helyi iparűzési adó)?

Magánszálláshely adózása/szobaszám – 3 Kérdés

Kedves Szakértő! Ezek szerint nem tettem fel világosan a kérdésemet. 1. Idáig törvény nem definiálta, hogy mi számít szobának az adózás szempontjából. Ennek következtében, IDÁIG egy 3 szobás lakásnál (ami egyben van kiadva!), akkor is 3 szoba után adóztunk, azaz 3*38400 forint. 2. A kormányrendelet szerint a lakás most EGY szobának számít, azaz 1*38400 forintot kellene adózni Kérdés: – a gyakorlatban, 2019-ben hogy térünk át a 3*34800 forinttól az 1*38400 forintig adózásban, adóelölegben: minden negyedévben adóelőleget fizettünk (3*38400/4). – mit kell szerepeltetni a 2019-es adóbevallásban? – mi a helyzet az előző, lezárt évekkel? Remélem most már érthető a kérdésem! Előre köszönöm mielőbbi válaszát.. Üdvözlettel.

Magászállásadó könyvvezetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy azt az adószámos magánszemély, aki a tételes átalányadózást választja, tehát szobánként 32 ezer forint szja-t fizet, milyen nyílvántartási kötelezettség terheli a bevételeiről és a felmerült költségeiről? Válaszát köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Adószámtörlés utáni teendők

Antretter Erzsébet

adószakértő, mérlegképes könyvelő

Niveus Consulting Group Kft.

Fejlesztési tartalék felhasználása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close