33 találat a(z) méltányosság cimkére

Nyugdíj Kérdés

Koronavírus: siessen, ha méltányosságot kérne a NAV-tól! Cikk

A koronavírus-járvány miatt akár ötmillió forinttal is csökkenhet a fizetendő adó, ám ezt legkésőbb július 17-én lehet kérni az adóhivataltól – hívja fel a figyelmet Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Nyugdíj megállapítása, emelése kivételes méltányosságból Cikk

A nyugdíjtörvény különös méltánylást érdemlő körülmények esetén lehetőséget nyújt öregségi, illetve hozzátartozói nyugellátás megállapítására azoknak, akik nem szerezték meg a szükséges szolgálati időt, továbbá a korábban megállapított nyugellátás kivételes emelésére, egyszeri segély engedélyezésére is.

Táppénz, csed, gyed, egyszeri segély méltányosságból Cikk

Sokan nem tudják, hogy ha a biztosított nem rendelkezik elég biztosítási idővel, akkor is van lehetősége arra, hogy méltányossági eljárás keretében egészségügyi ellátáshoz jusson, azon belül táppénzt, csecsemőgondozási díjat (csed), gyermekgondozási díjat (gyed) és egyszeri segélyt kaphasson.

Nyugdíj és hozzátartozói ellátás: mikor adható méltányosságból? Cikk

Az öregségi nyugdíj, az özvegyi nyugdíj és az árvaellátás megállapításának és emelésének szigorú szabályai vannak. Vannak azonban esetek, amikor mégis lehetőség van kivételes elbánásra. Ám az utóbbinál is számos előírást be kell tartani.

Ingatlan eladásából származó jövedelem és adója Cikk

Az ingatlan értékesítéséből származó bevételből mekkora hányad a jövedelem, hogyan kell kiszámítani? Milyen kedvezmények érvényesíthetők, mennyi lesz az adó? Folytatjuk a NAV információs füzetének ismertetését.

Öregségi nyugdíjkorhatár mellett egészségügyi szolgáltatási járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy 70 éves nő nem szerzett saját jogú nyugdíjellátásra megfelelő szolgálati időt. Ő nem rendelkezik jövedelemmel, egészségügyi szolgáltatási járulékot fizet. Férje nyugdíjat kap és őstermelésből származik bevétele. Jól értelmezem-e, hogy a nő egészségügyi szolgáltatásra jogosult [Tbj. 16.§ (1) bek. k) pont] és egészségügyi szolgáltatási járulékot nem kell fizetnie [Tbj. 39. § (2) bek.]? Van-e lehetőség visszaigényelni az egészségügyi szolgáltatási járulékot, amit nem kellett volna befizetnie? Ha igen, mely időszakra van erre lehetőség? Az elévülés esetleg korlátozza-e a visszaigénylés lehetőségét. A nő valójában dolgozott, de régen és más neve alatt. Van-e lehetősége a nőnek saját jogú nyugellátás igénybevételére? Van-e lehetősége méltányosságból nyugellátást igényelnie? Mi szolgálhat az egyéb hiteles módon történtő szolgálati idő igazolására? Tanúk, egyéb okiratok? Milyen más ellátást és hol (kitől) igényelhet a "nyugdíjas" éveire? Köszönettel Ale Gábor

Mit keres végrehajtási bejegyzés a cégkivonaton adótartozás nélkül? Cikk

Sok cég szembesült már azzal, hogy fizetési kedvezményt biztosított számára a NAV – tehát nincs esedékes tartozása –, de ettől függetlenül a cégkivonaton mégis ott van az adóvégrehajtási bejegyzés. Hogyan lehet a cégkivonaton adóvégrehajtás, ha nincs végrehajtható adótartozása a cégnek, és még nullás igazolást is kap?

Úgy is tartozhatunk a NAV-nak, hogy nem is tudunk róla Cikk

Adózási szempontból speciális „műfaj” a késedelmi pótlék, amire az ősz folyamán érdemes kiemelt figyelmet fordítani annak érdekében, hogy megússzuk az újabb büntetést, vagy a NAV elvonjon tőlünk egy könnyítést.

Csed jogosultság Kérdés

T.Szakértő! Van-e arra lehetőség, hogy kismama méltányosságból csedben részesüljön? Az előírt 365 napból kb. 2 hónap hiányzik.

Nyugdíj és hozzátartozói ellátás, segély méltányosságból Cikk

Szigorú előírások szabályozzák, hogy kinek adható méltányosságból nyugdíj vagy hozzátartozói ellátás, egyszeri segély, mikor engedélyezhető a járandóság méltányossági emelése, illetve mikor tekinthet el a nyugdíjbiztosító a jogalap nélkül kifizetett ellátás megtéríttetésétől.

Hitelek, kölcsönök: a méltányossági ügyekre összpontosít a békéltető testület Cikk

Jelentősen megváltozott a pénzügyi békéltetés területe tavaly, a legnagyobb arányt képviselő hitel- és kölcsönügyek száma jócskán visszaesett, nőtt ugyanakkor a követeléskezelőkkel szembeni, elsősorban méltányossági igényt tartalmazó ügyek száma, utóbbiakra a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) kiemelt figyelmet fordít – fejtette ki Kovács Erika, a PBT elnöke az MTI-nek.

Méltányosság: ezeket az engedményeket alkalmazhatja a NAV Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal méltányossági jogköre keretében az egyes NAV-szankciók vonatkozásában különböző engedményeket tehet. Ismertetjük, melyek ezek és mit mérlegel a hatóság az eljárás során.

Ezekben az esetekben gyakorol méltányosságot a NAV Cikk

Jogszabályok – különös tekintettel az Art.-ra – meghatározott feltételek mellett kifejezett méltányossági jogkört biztosítanak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal mint állami adó- és vámhatóság számára. A méltányosság alapelvének érvényesítése vonatkozásában a NAV 3015/2017. számon útmutatót adott ki.

Helyi rendelet adhat felmentést a parkolási bírság alól Cikk

Az adott település vagy kerület helyi rendeletben állapíthat meg méltányossági szabályokat a parkolási bírság alóli mentességre – hívja fel a figyelmet Baranovszky György, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége ügyvezető elnöke a Magyar Hírlapban.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalék kifizetése ingatlannal

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Munkáltatói biztosítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Gyógyszertár szolgáltatási díj, online számla

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close