20 találat a(z) másodállás cimkére

Külföldi szolgáltatás áfája Kérdés

Átalányadózó ekho Kérdés

Katás bt. beltagjának járulékfizetése Kérdés

Szolgálati nyugdíj melletti munkavégzés Kérdés

Másodállású átalányadózó egyéni vállalkozó járulékfizetése Kérdés

Köztisztviselő fizetés nélküli szabadságon: milyen munkát vállalhat máshol? Cikk

Köztisztviselő fizetés nélküli szabadságon van, szeretne 8 órás munkát vállalni más munkahelyen. Kell-e engedélyt kérnie a fő munkáltatótól, vagy bejelentési kötelezettsége van felé? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Gyesről visszatérő másodállása Kérdés

Dolgozók másodállásban – mutatjuk a szabályokat Cikk

A munka törvénykönyve (Mt.) a másodállás vagy mellékállás fogalmát nem ismeri. Azt azonban nem tiltja, hogy egy munkavállalónak párhuzamosan több jogviszonya álljon fenn, egyetlen kivétellel: érvénytelen az egyszerűsített foglalkoztatásra vagy alkalmi munkára irányuló munkaszerződés, ha annak megkötése időpontjában a felek között munkaviszony áll fenn. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy ne okozhatna problémát: fokozottan felmerülhet a munkáltató jogos gazdasági érdekeinek sérelme, de az alkalmazott nagyfokú leterheltsége befolyásolhatja a mindennapi munkavégzést is.

Táppénz és csed másodállásban Kérdés

Másodállásban fizetés nélküli szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több olyan munkaviszonyban álló munkatársunk van jelenleg is fizetés nélküli szabadságon, akiknek a főállásában a biztosítási jogviszonya nem szünetel. Nálunk részmunkaidős mellékállásban vannak, a kérdés tehát, hogy esetükben miért kellene megfizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot, hiszen a főállásukban biztosítottak? Esetleg kérjenek egy igazolást a főállásuktól, hogy a biztosításuk nem szünetel a főállásukban? Nálunk a vírusveszély miatt nem dolgozhatnak, mert a főállásuk tiltotta meg, hogy máshol is dolgozzanak a fertőzésveszély miatt. Mindkét munkáltató idősotthon. Köszönettel.

Főállású sportoló, mellékállású katás gyermekvállalása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállású sportoló 300 ezer forint bruttó fizetéssel rendelkezik, de minimálbérre van bejelentve, a fennmaradó részt ekho szerint adózza le. Mellette 25 ezer forintos mellékállású katás. Jelenleg 12 hetes terhes, és az aktív sportolás már nem jön nála szóba, az egyesületnél ki fogják írni táppénzre. Kérdés 1: ha főállásban táppénzre megy, a fentieket figyelembevéve (minimálbér plusz ekho) mekkora juttatásra számíthat? Kérdés 2: Ha főállásban táppénzen van mint sportoló, mellette folytathat keresőtevékenységet mint katás vállalkozó (sportmasszőr)? Ha igen, akkor az eddigi 25 ezer forintos adóterhe van, vagy már a normál 50 ezer forintos kötelezettsége keletkezik? Kérdés 3: a későbbiekben mekkora csed, gyes, gyed támogatásra számíthat? Több mint 3 éves folyamatos munkaviszonya van, viszont végig minimálbér + Ekho szerint adózott. Válaszukat előre is köszönöm!

Másodállású egyéni vállalkozó Kérdés

Másodállású egyéni vállalkozó (informatikus) szeretné bővíteni a tevékenységét, "frissítő masszázs" tevékenységgel. Erre tanfolyamot végzett alkalmazottat foglalkoztatna, aki szintén csak másodállásban, napi két órában végezné ezt a szolgáltatást. Kérdésem: életszerű-e ez a jogviszony így, és milyen, hány százalékos járulékot kellene fizetnie az alkalmazott után, ha a leendő alkalmazott 36 órát meghaladó munkaviszonnyal rendelkezik?

Szülés utáni ellátások Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérnék segítséget: 2014. 05. 06-án született kislányom után mindhárom ellátásban részesültem (csed, gyed, gyes), ami 2017. 05. 06-án ért véget. 2016. januártól alapbérre vagyok bejelentve azon a munkahelyemen, ahol a mai napig dolgozom. Mellette 2017. február 8-ától volt egy másodállásom, itt a határozott idejű szerződésem 2017. augusztus 15-én lejárt. Következő gyermekemet 2017. október 13-ára várom. Kérdésem, hogy a fentiek alapján a határozott idejű szerződéses másodállásom beszámít-e a csed mértékébe?

Kft. ügyvezetője lehet-e katás egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy egy kft. ügyvezetője, aki tagi bért kap és megfizeti a társas vállalkozóra vonatkozó járulékokat, lehet-e másodállásában katás egyéni vállalkozó. Ha igen, akkor neki lehet-e a 25 000 Ft-os adózási módot választani a katában, mivel már egy helyen megfizette maga után a járulékokat? Valamint még az lenne a kérdésem, hogy egyéni vállalkozóként olyan munkát végezne, amihez két ember kell. Alvállalkozókkal végeztetheti-e a vállalkozás egyes munkáit? Válaszát előre is köszönöm!

Nyugdíjalap növelése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ebben az évben októberben érem el a nyugdíjkorhatárt (40 év munkaviszony alapján) és lehetőségem lenne másodállásra, kb. 600 000 Ft-ot kapnék 9 hónapra. Az lenne a kérdésem, hogy mennyire emelné meg ez az összeg a leendő nyugdíjam összegét, mivel a járulékokat én fizetném be magam után. Nem tudom, megéri-e a járulékfizetés, emelné-e jelentősen a havi nyugdíjamat majd? Üdvözlettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi szolgáltatás könyvelése, bevallása

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Engedményezés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Engedményezett követelés

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs