46 találat a(z) lakosság cimkére

Elsütötte különleges adófegyverét a kormány, ki fizeti a súlyos árat valójában? Cikk

Csak idő kérdése volt, hogy mikor jelenti be a kormány a kiigazító csomagját, ugyanis a jövő évi és az idei költségvetésen is lyuk tátong. A megoldás egy részét az egyik legkíméletlenebb adózási csodafegyver hozta, amely mindig óramű pontosággal hozza az elvárásokat: alaposan megemelték a tranzakciós illetéket. Az idén közel 100, jövőre majdnem 250 milliárd forinttal megemelt adót a bankok szedik be, ám nem mindegy, hogy ebből kire és mennyit hárítanak tovább – írja a portfolio.hu.

Vége a lakossági reálkamatnak, folytatódik a kamaterózió Cikk

Négy hónap után májustól bizonyosan nem vernek rá a lakossági lekötött betétek átlagkamatai az inflációra. Ráadásul a kamatcsökkentések folyamatosak, ám így is lehet a korábbiaknál jobb ajánlatokat találni a piacon – hívta fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

A magyar lakosság 47 százalékának nincs önálló nyugdíjmegtakarítása Cikk

A biztosítók európai szervezete, az Insurance Europe (IE) tizenöt európai országban végzett felmérése szerint a felnőtt lakosság több mint egyharmadának nincs önálló nyugdíjmegtakarítása; Magyarországon az európai átlagnál rosszabb a helyzet, 47 százalék ez az arány – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) szerdán az MTI-vel.

GKI: kissé még októberben is romlottak az üzleti kilátások Cikk

Októberben a fogyasztói várakozások érezhetően javultak, mg az üzleti kilátások valamelyest romlottak a GKI Gazdaságkutató által – az EU támogatásával – végzett felmérés szerint. A GKI konjunktúraindexének értéke nem változott szeptemberhez képest. A cégek viszonylag kedvező foglalkoztatásra és árakra vonatkozó várakozásai sem módosultak érdemben az előző hónaphoz képest.

Kötelező visszaváltással kapcsolatos tudnivalók Cikk

A kötelező visszaváltási díjas rendszer keretében a legnagyobb mértékű csomagolási hulladékkal érintett termékek visszagyűjtését szorgalmazó rendszer kerül kialakításra és bevezetésre. A vonatkozó 450/2023. kormányrendelet a Magyar Közlöny 2023. október 4-ei számában jelent meg – emlékeztet a Mazars hírlevele.

Kicsit javult a lakossági fizetőképesség Cikk

Év eleje óta minimálisan javult a magyar háztartások fizetőképessége az Intrum és a GKI indexe alapján. A pénzügyi nehézségek, különösen az infláció miatt jelentősen visszaesett a hitelfelvétel, áprilisban például 73 százalékkal kevesebb lakáshitelt tudtak felvenni a magyarok, mint egy évvel korábban, és a helyzetet még tovább nehezíti a CSOK átalakítása.

Lázár a vasútfejlesztési programról és Márki-Zayról Cikk

Tízéves, a pályafelújítására és új járművek beszerzésére is kiterjedő vasútfejlesztési programot terjeszt a kormány elé az Építési és Közlekedési Minisztérium – közölte Lázár János tárcavezető a Rádió7 Közös nevező című műsorában csütörtökön.

A negyedik negyedévben 0,2 százalékkal bővült a spanyol GDP Cikk

Spanyolország bruttó hazai terméke 0,2 százalékkal bővült negyedéves összevetésben 2022 utolsó három hónapjában, összhangban az előzetes becslésekkel – derült ki a spanyol statisztikai hivatal, az INE pénteken közölt végleges adataiból, tájékoztatott az MTI.

Új euró alapú lakossági állampapírt hirdetett meg az ÁKK Cikk

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) március 9-én új euró alapú lakossági állampapírt hirdetett meg Euró Magyar Állampapír (EMÁP) néven, 250 millió euró keretösszegben – közölte az ÁKK csütörtökön az MTI-vel.

Nemzetközi lapszemle: áprilistól tovább folytatódhat a brit háztartások rezsitámogatása? Cikk

Áprilistól – korábbi, a lakossági rezsiszámlák támogatásának csökkentéről szóló terveivel ellentétben – a brit kormány továbbra is fenntarthatja jelenleg érvényben lévő rezsitámogatási rendszert – írja a The Guardian.

Több mint 390 milliárd forintot von el a kormány a lakossági rezsivédelmi alapból Cikk

A Magyar Közlöny 2023. évi 20. számában, február 8-án megjelent a Rezsivédelmi Alap fejezet terhére történő előirányzat-átcsoportosításról szóló 1020/2023. kormányhatározat, kihirdetésre került ezen felül további 11 határozat és 4 új kormányrendelet.

A családok négyötöde próbál takarékosan bánni az energiával Cikk

A magyar családok 60 százalékának nőttek a lakásfenntartási költségei a rezsicsökkentés szabályainak módosítása óta. Egy átlagos háztartásnak 12 ezer forinttal kell többet fizetnie az energiáért, az áremelésben érintettek havi 22 ezer forintos többletkiadásról számoltak be. A megkérdezett családok csaknem négyötöde próbál takarékoskodni a rezsin – derül ki GKI és a Masterplast közös, decemberi kutatásának eredményeiből.

A finanszírozási terv szerint jövőre 960 milliárd forinttal nő a lakossági állampapír-állomány Cikk

Jövőre újra nőni fog a teljes forint lakossági állampapír-állomány az idei visszaesés után, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 960 milliárd forintos emelkedéssel számol – derül ki a 2023-as évi finanszírozási tervből, amely az ÁKK honlapján érhető el, közölte az MTI.

Nem változik a lakossági áram piaci ára Cikk

Szerda éjszakai rendeleteiben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke kihirdette a 2023. január elsejétől érvényes piaci áram- és gázárakat a lakossági fogyasztók számára. Ezek szerint a jövő év első négy hónapjában ugyanannyi lesz a piaci ár, mint most. A döntés az átlagfogyasztásig járó rezsicsökkentett árakat nem érinti, ahogyan a kedvezményes mennyiség sem változik – írja a Bank360.hu.-ra hivatkozva a hvg.hu.

Már októberben földbe állt a lakossági hitelezés Cikk

Közel a felére esett vissza a lakáshiteleknél az új szerződések összege az előző évihez képest, és már a személyi kölcsönök iránt is csökkent a kereslet. A babaváró hitel pedig még soha nem teljesített ilyen rosszul. Az átlagos hitelköltség mutató közben októberben már a 10 százalékot is meghaladta a lakáscélú kölcsönöknél – derül ki a Bank360.hu összefoglalójából, írja a hvg.hu.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

NTAK adatszolgáltatás számlázás esetén

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Megbízási díj

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink