47 találat a(z) lakáskiadás cimkére

Magánszálláshely /szobaszám 4 Kérdés

Kedves HÖlgyem, Ahogy Ön is írta, a szoba definiciója: szoba: a szálláshely azon önállóan értékesíthető, egyedi hozzáféréssel rendelkező egysége, amely egy vagy több helyiségből áll, és egy vagy több vendég egyidejű elszállásolására alkalmas. Itt a hangsúly az önállóan értékesíthető! A mi esetünkben egy egységként van kiadva a lakás, nem külön szobánként és nincs is lehetőség rá. Így a lakás EGY szobának számit. Ennek tudatában kérem a kérdésemet válaszolni! Előre is köszönöm. Üdvözlettel

Lakáskiadás airbnb-n: kell-e áfabevallást benyújtani? Cikk

Kell-e áfabevallást benyújtania a magánszemélynek, ha az airbnb-n keresztül adja ki az ingatlanát? – kérdezte az Adózóna olvasója. Kelemen László adószakértő, jogász válaszolt.

Lakáskiadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019.09.01-től kiadom a lakásomat Budapesten, és bérelek egy másikat Szentendrén. Le lehet-e vonni a a lakáskiadásból származó bevételemből a bérelt lakás bérleti díját, ahol életvitelszerűen lakom?

Lakáskiadás – áfabejelentkezés Kérdés

Meddig lehet a lakáskiadással kapcsolatban bejelentkezni az áfakörbe?

Magánszemély rövidtávú lakáskiadási tevékenysége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában kérem szíves segítségét. Adószámmal rendelkező magánszemély rövidtávú lakáskiadási tevékenységet folytat. Éves bevétele 8 millió forint alatt van, emiatt áfa szempontjából alanyi adómentességet választott. Bérlői minden esetben külföldi magánszemélyek, akiket a booking és az airbnb nemzetközi portálokon keresztül szerez. A napokban olyan információt kapott nevezett bérbeadó magánszemély, hogy hiába alanyi mentes adózó, akkor is áfa fizetésére kötelezett! A gyakorlatban ez azt jelenti hogy az áfabevallás előzetesen felszámított és fizetendő oldalára is (természetesen a megfelelő sorban) bevalljuk, valamint beküldjük az A60-as bevallást, és valójában áfabefizetés nem történik? Vagy szó szerint arról van szó, hogy a magánszemély a bevétele után 27 százalék áfát köteles befizetni a NAV áfabeszedési számlára? Ugyanis konkrétan ezt mondták előbbi bérbeadó magánszemélynek amely információval egyidejűleg közösségi adószám kiváltására utasították. Válaszát előre is megköszönve, tisztelettel.

Haszonélvező bérbeadó költségelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lányom tulajdonában lévő lakást szeretném kiadni haszonélvezőként. A bérleti szerződésen csak én szerepelek mint bérbeadó és a jövedelem után is teljes egészében én adózom majd. A közüzemi számlák a lányom nevére szólnak. Nem szeretnénk átíratni őket. Tételes adózás esetén elszámolhatom-e költségként a közüzemi számlákat ? Köszönöm

Lakáskiadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lakáskiadás tételes költségelszámolásával kapcsolatban kérek segítséget. Házaspár (50-50%) vásárolt egy garzont albérletbe adás céljából. A feleség nevében történik az elszámolás illetve a bevallás (a férj ehhez írásban hozzájárult). A 2% ingatlan-értékcsökkenést a teljes vételár figyelembe vételével el lehet-e számolni, vagy csak a fele értékben?

Egyéni vállalkozó és adószámos magánszemély Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ügyfelem 2017.11.09-én lett alanyi mentes egyéni vállalkozó. Van egy lakása, amit adószámos magánszemélyként kiad 2017. július 1-jétől 110 ezer forintért. Sajnos későn derült ki, hogy a számlatömbje lejárt, így az albérleti díjakat 2017 decemberében egy összegben, azaz hatszor 110 ezer, összesen 660 ezer forintot fog kiszámlázni. De valójában 2017.11-12. hóban kétszer 110 ezer forint bevétele származik a lakáskiadásból. Tudom, hogy az alanyi mentes határnál beleszámít a lakáskiadásból származó bevétel is, viszont nem egyértelmű, hogy a fent említett esetben mennyivel kell korrigálni az alanyi mentes határt (8 000 000/12*2=1 333 333 forint). Az erre a két hónapra valóban befolyt összeggel (2*110 000=220 000 forint), vagy a kiszámlázott összeggel (6*110 000=660 000 forint)? Köszönettel: Szűcs Ágnes

Ingatlan kiadása nem saját tulajdonú ingatlan esetén Kérdés

76 éves édesanyám lebetegedett, ezért el kellett helyezni egy idősotthonban. Az ellátásának költségeit nem fedezi a nyugdíja, így a család úgy határozott, hogy kiadná a lakását. A lakás édesanyám nevén van. A közjegyző által kötendő ingatlankiadási szerződésen kívül milyen adózási és egyéb szabályai vannak, ha anyám által aláírt meghatalmazottként látom el az ingatlankiadással kapcsolatos összes teendőt? Válaszát előre is köszönöm szépen!

Bérbeadás – több lakás egy helyen Kérdés

Kedves Szakértő! Ügyfelem befektetési célból házat vásárolt, kiadja albérletbe. Ebben a házban 3 lakás van kialakítva, de tetemes a felújítási költség. Magánszemélyként adja ki tételes költségelszámolás mellett. Kérdésként merül fel, hogy mivel az szja törvény említi, hogy tevékenységenként (lakásonként) kell megállapítani a bevételeket-kiadásokat, itt is kötelező-e különválasztani a bevételeket, kiadásokat lakásonként? A ház nincs társasházzá nyilvánítva egyelőre. Köszönöm.

Alanyi mentes – közösségi adószám Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes adószámos magánszemély a budapesti lakását az Airbnb szervezeten keresztül adja ki. A teljes összeget az Airbnb szedi be, és a jutalékával csökkentett összeget utalja át a lakását kiadó magánszemélynek. Az Airbnb a levont 4% jutalékáról 27% áfával növelten számlát állít ki a magánszemély nevére, így pl. a teljes összeg 200 euró (62 500 Ft), ebből az Airbnb 8 euró (2500 Ft) jutalékot és 2 euró (625 Ft) áfát, összesen 10 euró (3125 Ft) összeget von le és számlát ad róla. Kérdéseim a leírtakkal kapcsolatban: 1/ az alanyi adómentes magánszemély rendelkezik közösségi adószámmal, de mivel alanyi mentességet választott, így az Airbnb számlája miatt kell-e neki 17A60-as bevallást benyújtania? 2/ a 17A60 bevalláson a 04 lapot (közösségi szolgáltatás igénybevétel) kell kitöltenie a 2500 Ft összegről (8 euró jutalék)? 3/ ha a 17A60 bevallással egyidejűleg 1765-ös áfabevallást is be kell nyújtania, akkor a havi áfabevallásban melyik sorokban kell ezt szerepeltetni, illetve fizetendő és visszaigényelhető adóként is be kell vallania? 4/ van-e esetleg még valami ezzel kapcsolatban, amire figyelemmel kell lennie a rövidtávú lakáskiadással kapcsolatban? Válaszukat előre is köszönöm.

Külföldiek részére lakáskiadás rövid távra Kérdés

Írországi cégen keresztül, magyar ügynök beiktatásával lakást adunk ki, 1 szobát, adószámos magánszemélyként. A 6820 vagy az 5590 TEAOR a megfelelő? Az önkormányzati bejelentés rendben. Az ír cég nem kér számlát, szerződés sincs. Számlát kiállítunk, de nincs kinek elküldeni. Vendégkönyv alapján fizetjük az ifát. Adózás szempontjából a 38 400 Ft-os átalányadót kívánjuk választani. Így helyes-e? Kontics Ferencné köszönettel.

Lakásbérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az ingatlan-bérbeadás során a jövedelmem meghaladná az 1 millió forintot. Azt kérdezném, milyen formában lehet átírni a lakást, hogy az édesapám adja ki azt a bérlőnek? Szívességi lakáshasználat, főbérlő-albérlő jogcímen vagy haszonélvezeti jog bevezetésével? Ha nem a tulajdonos adja ki az ingatlant, amortizáció elszámolható-e? A tulajdonos a főbérlőnek ingyen is átadhatja a lakást vagy jelképes összegért, amit aztán kiad piaci áron? A mérőket átíratnám a nevére. Köszönöm válaszát!

A lakáskiadás adószabályainak betartását is szorgalmazza az új szövetség Cikk

Szövetséget hoztak létre a rövid távon, szálláshely-közvetítő oldalakon – például az Airbnb-n – keresztül kiadott lakásokat üzemeltető cégek, a szervezetet hamarosan bejegyzi a bíróság. A Felelős Rövid Távú Lakáskiadók Szövetsége önszabályozó testületként működik majd, és keresi a kapcsolatot a törvényhozókkal is a szabályok ésszerű, előremutató alakítása érdekében – mondta Rege Mihály, a szövetség egyik elnökségi tagja az MTI-nek.

Lakáskiadás közvetítő társaságon keresztül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy általunk könyvelt kft. saját tulajdonú belvárosi ingatlanát egy foglalási rendszeren keresztül adja ki általában külföldiek számára. A foglalási rendszeren keresztül foglalják le a vendégek a szállást, valamint a foglalási rendszert üzemeltető cégnek utalják át a szállásdíjat. A foglalási rendszerben a vendégek adatai nem láthatók (azt csak akkor tudjuk elkérni tőlük, amikor a szállást elfoglalják). Kérdésünk lenne, hogy ebben az esetben a számlát kinek kell kiállítanunk, amennyiben a vendégek részére, úgy abban az esetben, mi a helyes eljárás, amikor a szállást lefoglalja a vendég, ki is fizeti, de nem veszi igénybe a szolgáltatást (ebben az esetben a vendég adatait nem tudjuk). Válaszát előre is köszönjük: Pallós Ivett

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Csed jogosultság gyes melletti munavégzés esetén

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Előtársaság ügyvezető

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Egyéni vállalkozó kkv-besorolása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs