42 találat a(z) lakáskiadás cimkére

Haszonélvező bérbeadó költségelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lányom tulajdonában lévő lakást szeretném kiadni haszonélvezőként. A bérleti szerződésen csak én szerepelek mint bérbeadó és a jövedelem után is teljes egészében én adózom majd. A közüzemi számlák a lányom nevére szólnak. Nem szeretnénk átíratni őket. Tételes adózás esetén elszámolhatom-e költségként a közüzemi számlákat ? Köszönöm

Lakáskiadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lakáskiadás tételes költségelszámolásával kapcsolatban kérek segítséget. Házaspár (50-50%) vásárolt egy garzont albérletbe adás céljából. A feleség nevében történik az elszámolás illetve a bevallás (a férj ehhez írásban hozzájárult). A 2% ingatlan-értékcsökkenést a teljes vételár figyelembe vételével el lehet-e számolni, vagy csak a fele értékben?

Egyéni vállalkozó és adószámos magánszemély Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ügyfelem 2017.11.09-én lett alanyi mentes egyéni vállalkozó. Van egy lakása, amit adószámos magánszemélyként kiad 2017. július 1-jétől 110 ezer forintért. Sajnos későn derült ki, hogy a számlatömbje lejárt, így az albérleti díjakat 2017 decemberében egy összegben, azaz hatszor 110 ezer, összesen 660 ezer forintot fog kiszámlázni. De valójában 2017.11-12. hóban kétszer 110 ezer forint bevétele származik a lakáskiadásból. Tudom, hogy az alanyi mentes határnál beleszámít a lakáskiadásból származó bevétel is, viszont nem egyértelmű, hogy a fent említett esetben mennyivel kell korrigálni az alanyi mentes határt (8 000 000/12*2=1 333 333 forint). Az erre a két hónapra valóban befolyt összeggel (2*110 000=220 000 forint), vagy a kiszámlázott összeggel (6*110 000=660 000 forint)? Köszönettel: Szűcs Ágnes

Ingatlan kiadása nem saját tulajdonú ingatlan esetén Kérdés

76 éves édesanyám lebetegedett, ezért el kellett helyezni egy idősotthonban. Az ellátásának költségeit nem fedezi a nyugdíja, így a család úgy határozott, hogy kiadná a lakását. A lakás édesanyám nevén van. A közjegyző által kötendő ingatlankiadási szerződésen kívül milyen adózási és egyéb szabályai vannak, ha anyám által aláírt meghatalmazottként látom el az ingatlankiadással kapcsolatos összes teendőt? Válaszát előre is köszönöm szépen!

Bérbeadás – több lakás egy helyen Kérdés

Kedves Szakértő! Ügyfelem befektetési célból házat vásárolt, kiadja albérletbe. Ebben a házban 3 lakás van kialakítva, de tetemes a felújítási költség. Magánszemélyként adja ki tételes költségelszámolás mellett. Kérdésként merül fel, hogy mivel az szja törvény említi, hogy tevékenységenként (lakásonként) kell megállapítani a bevételeket-kiadásokat, itt is kötelező-e különválasztani a bevételeket, kiadásokat lakásonként? A ház nincs társasházzá nyilvánítva egyelőre. Köszönöm.

Alanyi mentes – közösségi adószám Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes adószámos magánszemély a budapesti lakását az Airbnb szervezeten keresztül adja ki. A teljes összeget az Airbnb szedi be, és a jutalékával csökkentett összeget utalja át a lakását kiadó magánszemélynek. Az Airbnb a levont 4% jutalékáról 27% áfával növelten számlát állít ki a magánszemély nevére, így pl. a teljes összeg 200 euró (62 500 Ft), ebből az Airbnb 8 euró (2500 Ft) jutalékot és 2 euró (625 Ft) áfát, összesen 10 euró (3125 Ft) összeget von le és számlát ad róla. Kérdéseim a leírtakkal kapcsolatban: 1/ az alanyi adómentes magánszemély rendelkezik közösségi adószámmal, de mivel alanyi mentességet választott, így az Airbnb számlája miatt kell-e neki 17A60-as bevallást benyújtania? 2/ a 17A60 bevalláson a 04 lapot (közösségi szolgáltatás igénybevétel) kell kitöltenie a 2500 Ft összegről (8 euró jutalék)? 3/ ha a 17A60 bevallással egyidejűleg 1765-ös áfabevallást is be kell nyújtania, akkor a havi áfabevallásban melyik sorokban kell ezt szerepeltetni, illetve fizetendő és visszaigényelhető adóként is be kell vallania? 4/ van-e esetleg még valami ezzel kapcsolatban, amire figyelemmel kell lennie a rövidtávú lakáskiadással kapcsolatban? Válaszukat előre is köszönöm.

Külföldiek részére lakáskiadás rövid távra Kérdés

Írországi cégen keresztül, magyar ügynök beiktatásával lakást adunk ki, 1 szobát, adószámos magánszemélyként. A 6820 vagy az 5590 TEAOR a megfelelő? Az önkormányzati bejelentés rendben. Az ír cég nem kér számlát, szerződés sincs. Számlát kiállítunk, de nincs kinek elküldeni. Vendégkönyv alapján fizetjük az ifát. Adózás szempontjából a 38 400 Ft-os átalányadót kívánjuk választani. Így helyes-e? Kontics Ferencné köszönettel.

Lakásbérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az ingatlan-bérbeadás során a jövedelmem meghaladná az 1 millió forintot. Azt kérdezném, milyen formában lehet átírni a lakást, hogy az édesapám adja ki azt a bérlőnek? Szívességi lakáshasználat, főbérlő-albérlő jogcímen vagy haszonélvezeti jog bevezetésével? Ha nem a tulajdonos adja ki az ingatlant, amortizáció elszámolható-e? A tulajdonos a főbérlőnek ingyen is átadhatja a lakást vagy jelképes összegért, amit aztán kiad piaci áron? A mérőket átíratnám a nevére. Köszönöm válaszát!

A lakáskiadás adószabályainak betartását is szorgalmazza az új szövetség Cikk

Szövetséget hoztak létre a rövid távon, szálláshely-közvetítő oldalakon – például az Airbnb-n – keresztül kiadott lakásokat üzemeltető cégek, a szervezetet hamarosan bejegyzi a bíróság. A Felelős Rövid Távú Lakáskiadók Szövetsége önszabályozó testületként működik majd, és keresi a kapcsolatot a törvényhozókkal is a szabályok ésszerű, előremutató alakítása érdekében – mondta Rege Mihály, a szövetség egyik elnökségi tagja az MTI-nek.

Lakáskiadás közvetítő társaságon keresztül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy általunk könyvelt kft. saját tulajdonú belvárosi ingatlanát egy foglalási rendszeren keresztül adja ki általában külföldiek számára. A foglalási rendszeren keresztül foglalják le a vendégek a szállást, valamint a foglalási rendszert üzemeltető cégnek utalják át a szállásdíjat. A foglalási rendszerben a vendégek adatai nem láthatók (azt csak akkor tudjuk elkérni tőlük, amikor a szállást elfoglalják). Kérdésünk lenne, hogy ebben az esetben a számlát kinek kell kiállítanunk, amennyiben a vendégek részére, úgy abban az esetben, mi a helyes eljárás, amikor a szállást lefoglalja a vendég, ki is fizeti, de nem veszi igénybe a szolgáltatást (ebben az esetben a vendég adatait nem tudjuk). Válaszát előre is köszönjük: Pallós Ivett

NGM: nincs új albérletadó – 25 éve adózni kell Cikk

Az utóbbi napokban ismét felmerült „albérletadó” kérdésében a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményt adott ki.

Lakáskiadás adója – megszólalt a NAV Cikk

Különbséget kell tenni a hosszabb időre szóló ingatlan-bérbeadás és a rövid távú, néhány vendégéjszakára szóló szolgáltatás között. Míg az egyiknél nem, a másiknál kötelező az adószám – írja közleményében a NAV.

Rokkantsági nyugdíj, lakáskiadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy ha rokkantsági nyugdíjat kap valaki és mellette kiadja a lakásait, elvonható-e a nyugdíja, illetve hogy ez mitől függ?

Figyelem, lakáskiadók a NAV célkeresztjében! Cikk

Megkezdte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a közösségi szálláshelymegosztó-portálok adatainak elemzését. A májusi adatok alapján több mint ezer bérbeadónak érdemes rendeznie az államkassza felé az ingatlankiadásból származó jövedelme utáni elszámolást – hívta fel a figyelmet közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Kata és lakáskiadás kapcsolata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van 8 órás állásom és katás vállalkozásom is, és lakást adok ki, amire van szintén külön adószámom. A könyvelőm azt a felvilágositást adta, hogy vigyázzak, mert a kata összegébe a lakás kiadásának összege is beleszámit, ezzel együtt kell a 6 milliós bevételi határ alatt maradni. Azóta ezzel ellentétes dolgot is hallottam. A kérdésem az, hogy valóban úgy van, hogy, ha mondjuk évente 1 millió forintért adok ki egy lakást, akkor a katás bevételem 5 millió forint lehet? Köszönettel: Orosz Marianna

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő traktor beszerzése

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Életkori pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Rehab mentor

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs