109 találat a(z) lakásáfa cimkére

Készház áfája 2015-2016. Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2015. 10. hóban könnyűszerkezetes, kulcsrakész házra kötöttünk szerződést a vállalkozóval, fizettünk előleget 27 százalék áfával. A készültségi foknak megfelelő fizetési ütemezéssel szerződtünk. A vállalkozó több számlát nem állított ki 2015-ben. Első kérdésem: most (2016. 02 hóban) szeretne 2015. 12. havi dátummal számlát kiállítani a decemberi teljesítésekre, részteljesítésekre és alapanyag-beszerzésekre 27 százalékos áfával. Indoka: ő az alapanyagokat 27 százalékos áfával szerezte be, és, ha 5 százalékon számlázná, visszaigénylő pozícióba kerülne, amit nem szeretne, mert akkor az adóhatóság vizsgálódna nála. Az áfát a teljesítéskori dátumhoz kell igazítani, a teljesítéskori dátumra az áfatörvény 60. § (1) vonatkozik? Akkor ez esetünkben 2016. 01. 15., és az áfa 5 százalék? Második kérdésem: ketté kívánja bontani a szerződést saját körein belül, hogy ne egy vállalkozó készítse kulcsrakészre a házat, hanem kettő, így 27 százalékkal számlázna, hogy visszaigényelhessük az áfát. Találtam a neten NAV-os állásfoglalást, hogy így is az áfatörvény 10. § d) pontja teljesül, azaz 5 százalékos áfával kellene így is számláznia. Másrészt ez színlelt szerződés, ami egy ellenőrzésen egyből kibukna. Harmadrészt nem is kapnánk vissza az áfát, mert termékértékesítésről van szó. Álláspontom: az 5 százalékos áfához ragaszkodom a fennmaradó összegre, legfeljebb engednék belőle, hogy a vállalkozó is jól járjon. Nagyon köszönöm.

Megjelent a februári VálaszAdó Cikk

Közeledik a kft.-k számára a törzstőkeemelés végső, március 15-ei határideje. Cikkünkben részleteztük, mit kell tenniük azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a tőkeemelés helyett az átalakulást választják. Táblázatban összefoglaltuk, hogy 2016-ban milyen jogcímen, mennyi szochokedvezményt vehetnek igénybe a munkáltatók, s tisztázunk néhány gyakran felmerülő kérdést is, amelyben bizonytalankodnak a foglalkoztatók.

Társasházi lakás értékesítése, telek külön számlázva Kérdés

Az idei csok-kedvezmény miatt meg kell bontanunk a társasházi lakások vételárát a lakás és a telek értékére is a számlázáskor. Így az áfa a telek esetén 27 százalékos kell, hogy legyen? Van más lehetőség arra, hogy az egyébként 5 százalékos áfájú új lakás értékesítését ne terheljük egy 27 százalékos tétellel? Köszöntettel: Zsuzsa

Lakás plusz terasz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, legyen szíves az alábbi ügyben állásfoglalást adni. Egy építőipari vállalkozó társasházat épít, amiben lesz olyan lakás, melynek alapterülete 120 négyzetméter, de tartozik hozzá egy 40 négyzetméteres terasz is. Ez esetben hogyan számlázhatunk, milyen áfamértékkel? Válaszát előre is köszönjük! Tisztelettel: Tóth Mária

Ingatlan továbbszámlázása 5 százalékkal Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. novemberben alakult, majd megvett egy 110 négyzetméteres, új építésű lakást bérbeadás céljára. Akkor bejelentette hogy adókötelessé teszi a bérbeadást és az eladást is. A megváltozott áfaszabályok miatt úgy döntött, hogy eladja az ingatlant. Jól gondoljuk, hogy ezt megteheti 5 százalékos áfakulccsal? A használatba vételi engedélyt megkapta az ingatlan, de az ingatlannal nem történt semmi, változatlan formában adja tovább a cég. A beszerzés áfája nem lett visszaigényelve a novemberi bevallásban. Megteheti, hogy a januári bevallásban, az értékesítési áfával együtt vallja be, és nem önellenőrzi a novembert? Köszönettel.

Új lakás építtetése és az áfa Kérdés

Saját tulajdonú építési telken építtetek házat. A ház felépítésére generálkivitelezővel kötöttem szerződést, aki kulcsrakész állapotban fogja azt átadni. Hány százalékos áfát fog felszámolni a kivitelező?

Új lakás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építési vállakozó szerződést kötött magánszeméllyel új családi ház építésére 2015. évben, mely építés a magánszemély telkére történik. A munka átadása 2016-ban fog megtörténni, tehát az ügylet teljesítése 2016-ban lesz. Az építésre kerülő ingatlan megfelel az áfatörvény 3. számú melléklet 51. pontjában foglaltaknak. Kérdés: a végszámlát 5 vagy 27 százalékos áfával növelten kell-e kiállítani? Köszönettel.

5 százalékos lakásáfa építés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemélyként építkezem, 2015. évben kezdtem az építkezést, ami 2016. évben fejeződik be, ekkor kapom meg a lakhatási engedélyt. Kérdésem az, hogy magánszemélyként tudom-e – ha igen, hogyan és mikor – érvényesíteni a megkapott, kifizetett, kifizetendő 27 százalékos számlák és az 5 százalék közötti áfavisszatérítést? A 2015. évben kapott számlákat is figyelembe lehet venni vagy csak a 2016. évben kapottakat? Várom válaszukat! Üdvözlettel!

5 százalékos ingatlanáfa a gyakorlatban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az ügyfeleim építőipari vállalkozók, akiket érint az 5 százalékos ingatlanáfa. Nem találok arról sehol semmit, hogy a gyakorlatban ez hogyan fog kinézni. A bevételek után 5 százalék, a kiadások (építőanyag) után pedig 27 százalékos áfát számolok? Gyanítom, hogy ez így nem lesz jó. Hol van az erre vonatkozó jogszabály, amit könyvelőknek szántak? Köszönettel: Papp Éva

5 százalékos lakásáfa Kérdés

Kérem segítségüket az alábbi gazdasági eseményekhez kapcsolódó áfakötelezettség meghatározásához: 1.) Egy kft. lakópark építésével foglalkozik. Számláiban elkülönítetten tünteti fel a (új) lakás és a hozzá tartozó földterület értékét. Az áfatörvény lakóingatlanra vonatkozó értelmező rendelkezése nem ad választ arra, hogy beletartozik-e a lakóingatlan fogalmába a földterület: "lakás céljára létesített és az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan. Nem minősül lakóingatlannak a lakás rendeltetésszerű használatához nem szükséges helyiség még akkor sem, ha az a lakóépülettel egybeépült, így különösen: a garázs, a műhely, az üzlet, a gazdasági épület". Az illetéktörvény lakóingatlan meghatározása azonban rendelkezik a földterületről: "lakástulajdon: lakás céljára létesített és az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan a hozzá tartozó földrészlettel". Támaszkodva az illetéktörvény értelmezésére alkalmazható-e az 5 százalékos áfakulcs a lakóingatlannal együtt értékesített földterületre is? 2.) Érinti-e az új lakások áfamértékének változása az építésben közreműködő alvállalkozók által alkalmazott áfakulcsot? Segítségüket előre is köszönöm.

Lakóingatlan-értékesítés áfa Kérdés

2015. decemberben egy magánszemély a vételár 10 százalékával lefoglalt belföldi kft.-től "fűtéskész", használatbavételi engedéllyel rendelkező (a kiadás dátuma: 2015. 11. 06.), 50 négyzetméteres társasházi lakást. A lakás értékesítése 2016 januárjában esedékes. Az eladó 2016. januári dátummal állítja ki a számlát a vételárról. A befejező munkákat részben saját erőből, részben pedig más építőipari kivitelező megbízásával szeretnék elvégeztetni. Kérdések: 1. Ebben az esetben a lakás teljes vételárát a kedvezményes 5 százalékos áfával kell leszámlázni, vagy a foglaló 27 százalékos, a fennmaradó rész pedig 5 százalékos áfával adózik? 2. A befejező munkákra igénybe vehető-e a csok szerinti adó-visszatérítési támogatás?

Generálkivitelezés áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély szerződést köt generálkivitelezővel családi ház építtetésére. A generálkivitelezővel vállalkozási szerződést kötnek. Készültségi foknak megfelelően részteljesítések számlázása történik. Ezen részteljesítésekről a generálkivitelező 5 vagy 27 százalékos áfával állítja ki a számlát? Köszönöm.

Lakás plusz parkoló számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, legyen szíves az alábbi ügyben állásfoglalást adni: Egy építési vállalkozó 2015-ben kezdte el egy társasház építését, amelynek lakásait 2016 októberében adják át. Az építési engedélyt azzal a követelménnyel kapták meg, hogy mindegyik lakáshoz szükséges egy parkolót is társítani, amelyek a társasház alsó részében találhatók. A lakások nem érik el a 150 négyzetmétert. A parkolók pedig külön helyrajzi számmal rendelkeznek. Kérdésünk, hogy jól járunk-e el, ha a lakást 5 százalékos áfával számlázzuk, valamint a parkolók milyen áfakulccsal számlázhatók ki? Válaszát előre is köszönjük. Tisztelettel: Tóth Mária

Lakásáfa-csökkentés: na, de ki fog itt új házakat építeni? Cikk

A lakások áfájának 27-ről 5 százalékra csökkentése megnövelte a készházgyártók, illetve -forgalmazók megrendeléseit, a cégeknek azonban gondot jelent a szerelő csapatok hiánya, amelyek nagy hányada a válságot követő időszakban külföldre ment dolgozni – közölte Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) könnyűszerkezet-építő tagozatának elnöke.

Lakásáfa 5 százalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gazdasági társaság saját tulajdonú ingatlan bérbeadásával foglalkozik, amit a tevékenység megkezdésekor áfakötelessé tett. Akkor az új építésű lakásnak az áfáját levonta, és azóta áfásan adja bérbe azt. Amennyiben most értékesíteni akarja az ingatlant, és a vevő kérésére átalakításokat végez a lakásban, ami építésiengedély-köteles, akkor a használatba vételi engedély megszerzését követően egyenes adózásban 5 százalékos áfamértékkel állíthatja-e ki a számlát az ingatlanról?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Katás munkaerő-támogatása

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyesület – hipa

Szipszer Tamás

adószakértő

Hipaelőleg tételes adózás 03/26 cikk

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs