106 találat a(z) lakásáfa cimkére

Lakás plusz terasz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, legyen szíves az alábbi ügyben állásfoglalást adni. Egy építőipari vállalkozó társasházat épít, amiben lesz olyan lakás, melynek alapterülete 120 négyzetméter, de tartozik hozzá egy 40 négyzetméteres terasz is. Ez esetben hogyan számlázhatunk, milyen áfamértékkel? Válaszát előre is köszönjük! Tisztelettel: Tóth Mária

Ingatlan továbbszámlázása 5 százalékkal Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. novemberben alakult, majd megvett egy 110 négyzetméteres, új építésű lakást bérbeadás céljára. Akkor bejelentette hogy adókötelessé teszi a bérbeadást és az eladást is. A megváltozott áfaszabályok miatt úgy döntött, hogy eladja az ingatlant. Jól gondoljuk, hogy ezt megteheti 5 százalékos áfakulccsal? A használatba vételi engedélyt megkapta az ingatlan, de az ingatlannal nem történt semmi, változatlan formában adja tovább a cég. A beszerzés áfája nem lett visszaigényelve a novemberi bevallásban. Megteheti, hogy a januári bevallásban, az értékesítési áfával együtt vallja be, és nem önellenőrzi a novembert? Köszönettel.

Új lakás építtetése és az áfa Kérdés

Saját tulajdonú építési telken építtetek házat. A ház felépítésére generálkivitelezővel kötöttem szerződést, aki kulcsrakész állapotban fogja azt átadni. Hány százalékos áfát fog felszámolni a kivitelező?

Új lakás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építési vállakozó szerződést kötött magánszeméllyel új családi ház építésére 2015. évben, mely építés a magánszemély telkére történik. A munka átadása 2016-ban fog megtörténni, tehát az ügylet teljesítése 2016-ban lesz. Az építésre kerülő ingatlan megfelel az áfatörvény 3. számú melléklet 51. pontjában foglaltaknak. Kérdés: a végszámlát 5 vagy 27 százalékos áfával növelten kell-e kiállítani? Köszönettel.

5 százalékos lakásáfa építés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemélyként építkezem, 2015. évben kezdtem az építkezést, ami 2016. évben fejeződik be, ekkor kapom meg a lakhatási engedélyt. Kérdésem az, hogy magánszemélyként tudom-e – ha igen, hogyan és mikor – érvényesíteni a megkapott, kifizetett, kifizetendő 27 százalékos számlák és az 5 százalék közötti áfavisszatérítést? A 2015. évben kapott számlákat is figyelembe lehet venni vagy csak a 2016. évben kapottakat? Várom válaszukat! Üdvözlettel!

5 százalékos ingatlanáfa a gyakorlatban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az ügyfeleim építőipari vállalkozók, akiket érint az 5 százalékos ingatlanáfa. Nem találok arról sehol semmit, hogy a gyakorlatban ez hogyan fog kinézni. A bevételek után 5 százalék, a kiadások (építőanyag) után pedig 27 százalékos áfát számolok? Gyanítom, hogy ez így nem lesz jó. Hol van az erre vonatkozó jogszabály, amit könyvelőknek szántak? Köszönettel: Papp Éva

5 százalékos lakásáfa Kérdés

Kérem segítségüket az alábbi gazdasági eseményekhez kapcsolódó áfakötelezettség meghatározásához: 1.) Egy kft. lakópark építésével foglalkozik. Számláiban elkülönítetten tünteti fel a (új) lakás és a hozzá tartozó földterület értékét. Az áfatörvény lakóingatlanra vonatkozó értelmező rendelkezése nem ad választ arra, hogy beletartozik-e a lakóingatlan fogalmába a földterület: "lakás céljára létesített és az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan. Nem minősül lakóingatlannak a lakás rendeltetésszerű használatához nem szükséges helyiség még akkor sem, ha az a lakóépülettel egybeépült, így különösen: a garázs, a műhely, az üzlet, a gazdasági épület". Az illetéktörvény lakóingatlan meghatározása azonban rendelkezik a földterületről: "lakástulajdon: lakás céljára létesített és az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan a hozzá tartozó földrészlettel". Támaszkodva az illetéktörvény értelmezésére alkalmazható-e az 5 százalékos áfakulcs a lakóingatlannal együtt értékesített földterületre is? 2.) Érinti-e az új lakások áfamértékének változása az építésben közreműködő alvállalkozók által alkalmazott áfakulcsot? Segítségüket előre is köszönöm.

Lakóingatlan-értékesítés áfa Kérdés

2015. decemberben egy magánszemély a vételár 10 százalékával lefoglalt belföldi kft.-től "fűtéskész", használatbavételi engedéllyel rendelkező (a kiadás dátuma: 2015. 11. 06.), 50 négyzetméteres társasházi lakást. A lakás értékesítése 2016 januárjában esedékes. Az eladó 2016. januári dátummal állítja ki a számlát a vételárról. A befejező munkákat részben saját erőből, részben pedig más építőipari kivitelező megbízásával szeretnék elvégeztetni. Kérdések: 1. Ebben az esetben a lakás teljes vételárát a kedvezményes 5 százalékos áfával kell leszámlázni, vagy a foglaló 27 százalékos, a fennmaradó rész pedig 5 százalékos áfával adózik? 2. A befejező munkákra igénybe vehető-e a csok szerinti adó-visszatérítési támogatás?

Generálkivitelezés áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély szerződést köt generálkivitelezővel családi ház építtetésére. A generálkivitelezővel vállalkozási szerződést kötnek. Készültségi foknak megfelelően részteljesítések számlázása történik. Ezen részteljesítésekről a generálkivitelező 5 vagy 27 százalékos áfával állítja ki a számlát? Köszönöm.

Lakás plusz parkoló számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, legyen szíves az alábbi ügyben állásfoglalást adni: Egy építési vállalkozó 2015-ben kezdte el egy társasház építését, amelynek lakásait 2016 októberében adják át. Az építési engedélyt azzal a követelménnyel kapták meg, hogy mindegyik lakáshoz szükséges egy parkolót is társítani, amelyek a társasház alsó részében találhatók. A lakások nem érik el a 150 négyzetmétert. A parkolók pedig külön helyrajzi számmal rendelkeznek. Kérdésünk, hogy jól járunk-e el, ha a lakást 5 százalékos áfával számlázzuk, valamint a parkolók milyen áfakulccsal számlázhatók ki? Válaszát előre is köszönjük. Tisztelettel: Tóth Mária

Lakásáfa-csökkentés: na, de ki fog itt új házakat építeni? Cikk

A lakások áfájának 27-ről 5 százalékra csökkentése megnövelte a készházgyártók, illetve -forgalmazók megrendeléseit, a cégeknek azonban gondot jelent a szerelő csapatok hiánya, amelyek nagy hányada a válságot követő időszakban külföldre ment dolgozni – közölte Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) könnyűszerkezet-építő tagozatának elnöke.

Lakásáfa 5 százalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gazdasági társaság saját tulajdonú ingatlan bérbeadásával foglalkozik, amit a tevékenység megkezdésekor áfakötelessé tett. Akkor az új építésű lakásnak az áfáját levonta, és azóta áfásan adja bérbe azt. Amennyiben most értékesíteni akarja az ingatlant, és a vevő kérésére átalakításokat végez a lakásban, ami építésiengedély-köteles, akkor a használatba vételi engedély megszerzését követően egyenes adózásban 5 százalékos áfamértékkel állíthatja-e ki a számlát az ingatlanról?

Beruházó nem akarja csökkenteni a lakás vételárát Kérdés

Elolvastam Bartha László adóügyi szakjogász cikkét. Mivel érintettek vagyunk, 2015-ben kötöttünk szerződést, 2016. évi lakásvásárlásra, előleget is fizettünk. A beruházó hallani sem akar a szerződésben levő vételár áfacsökkenéssel arányos vételárának csökkentéséről. Vagyis nem lehet szerződést módositani. Akkor a vevő hogyan tudja valahogyan mégis érvényesíteni a kedvezményt? Itt milliós összegekről van szó, amit ne nyeljen le a beruházó.

Lakásáfa 5 százalék Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ügyfelünk társasházi lakásokat épít, amelyeket magánszemélyeknek értékesít. Az alkalmazott konstrukció keretében telekhányadokat ad el, és vállalkozási (építési) szerződést köt a vásárlókkal. Tekintettel arra, hogy az ügylet új lakás létrehozására és értékesítésére irányul, alkalmazható-e az 5 százalékos adókulcs jelen esetben? Köszönöm válaszukat!

Vállalhatatlan közeledés: minimálbér a létminimumhoz Cikk

Csökkenteni kell az élőmunka terheit a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerint, mert a jelenlegi állami jövedelemelvonási rendszer gátja egy nagyobb arányú bérreformnak.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Alkalmi munkavállalás több cégnél

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szabadság kiadása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs