106 találat a(z) lakásáfa cimkére

5 százalékos áfa Kérdés

Lakások, társasházak esetén az áfatörvény 3. számú melléklete szerinti értékhatár megállapításánál az alábbi kérdések merültek fel: 1.) Az összes hasznos alapterület számításánál figyelembe kell-e venni a loggia, a terasz, az erkély, illetve a tornác területét? 2.) Egylakásos lakóház építésénél a pinceszinti helyiség a lakóingatlan része-e, és beleszámítandó-e a hasznos alapterületbe figyelembe véve azt, hogy igen gyakran a kazán és a mosóhelyiség is ezen a szinten kerül elhelyezésre? 3.) Társasház esetében, ahol a lakástól függetlenül, nem a lakáson belül elhelyezkedő tárolók értékesítése is történik, azoknak az értékesítésekor 5 vagy 27 százalékos adómértéket kell-e alkalmazni? Válaszukat köszönöm.

5 százalékos lakásáfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gazdasági társaság 5 százalékos áfakulccsal szeretné értékesíteni a 2016 szeptemberében elkészült új lakásait a vállalkozás ügyvezető tulajdonosának. Az ingatlanok egy 14 lakásos társasházban helyezkednek el. A lakások külön helyrajzi számmal fognak rendelkezni, a jellemző lakásméret 60 négyzetméter. Az ingatlanban a lakásokon kívül még a fűtéshez, az áramellátáshoz szükséges "gépház", kerékpártároló, közlekedő folyosók, lépcsőház található. Az lenne a kérdés, hogy az ingatlanok 5 százalékos áfakulccsal értékesíthetőek-e? Egy utólagos ellenőrzésnél jelenthet-e gondot, hogy a vevő az építtető vállalkozás tulajdonosa, ügyvezetője? További kérdés, hogy a társasház, nem lakás célú ingatlan részeire, kerékpártárolóra, gépházra, folyosókra is érvényesíthető-e az 5 százalékos áfakulcs? Az ingatlan telkén készült egy kerítés, valamint az udvart térkövezték parkolás céljából. A telek és a társasház egy helyrajzi számon van, a lakások – ahogy említettem – külön-külön alszámot fognak kapni. Az udvar és a kerítés értékesítése a lakásokkal együtt történne. Kérdés: az udvar és a kerítés tekinthetőek-e a lakások, a társasház részeinek, érvényesíthető-e az 5 százalékos áfakulcs?

Hasznos alapterület Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőipari tevékenységet végző cég magánszemély részére 5 százalékos áfával állítja ki a számláit, mivel az általunk értelmezett hasznos alapterület az előírtakat nem haladja meg. (Többlakásos ingatlanok esetén a lakásonként 150 négyzetmétert, egylakásos lakóingatlanoknál a 300 négyzetmétert.) Viszont a Nemzetgazdasági Minisztérium nemrég kiadott állásfoglalása tágan értelmezi a hasznos alapterület fogalmát. Ezért a kérdésem, hogy a hasznos alapterületbe a lakásokhoz tartozó pince, terasz, erkély beletartozik-e? Az állásfoglalás szerint tehát, ha a többlakásos ingatlan hasznos alapterülete pincével együtt a 150 négyzetmétert meghaladja, akkor csak 27 százalékos áfatartalommal állíthatta volna ki a cég a számláit? Egylakásos ingatlan alapterülete terasszal együtt több mint 300 négyzetméter, ebben az esetben az 5%-os áfakulcs nem alkalmazható? Tisztelettel: Lászlók Éva

Csok-os generálkivitelezés és az áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több kérdésem van. Generál ivitelezőként családi házakat építünk, olyan személyeknek, akik igénybe veszik a csok adta lehetőségeket. Az a kérdésünk, hogy ebben az esetben az általunk kiállított számla áfatartalma 5 százalék? A számlán elég fetüntetni a szerződés számát a megnevezés rovatban? Az általunk vásárolt anyagok 27 százalékos áfatartalmúak, hogyan számlázzuk ezt tovább? Az alvállalkozók felénk hány százalékos áfát érvényesítenek? Milyen költségek számítanak bele az építési költségbe, például tervezés? Látszik a kérdésekből, hogy teljesen homályos számunkra ez az új lehetőség. Kérem, szíveskedjen tájékoztatni a szabályszerű eljárás menetéről. Köszönettel és tisztelettel: Szabó Jánosné

Új lakás – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyik ügyfelem beruházóként egy régi irodaépületből (amely szerkezetig visszabontásra került) lakásokat alakít ki. Ilyen esetben alkalmazható-e az 5 százalékos áfa vagy 27 százalékot kell felszámítani? (Megjegyzés: a bankkal is folyik a vita, hogy a csok igénybe vehető-e.)

Új lakás építése esetén az alvállalkozó áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély megrendelésére egy kft. új lakást épít. Az elkészült munkáról 5 százalékos áfát tartalmazó számlát fog kiállítani. Kérdés, hogy a munkában részt vevő alvállalkozóknak az áfa vonatkozásában fordított adózást kell alkalmazni, vagy pedig a 27 százalékos áfát számítják fel? Köszönettel.

Új építésű lakás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Állásfoglalást szeretnék kérni Önöktől a következő ügyben. 2015. 08. 03-án kelt adásvételi előszerződésben új építésű lakást vásároltunk a feleségemmel egy ingatlanforgalmazó/építő cégtől. A szerződésben 34 millió 815 ezer forint bruttó vételár szerepel, az áfa összege és százaléka nincs feltüntetve. Az ingatlant még nem adták át. Az lenne a kérdésünk, hogy ebben az esetben – mivel az új építésű lakások áfakulcsa időközben csökkent – az eladó/építtető köteles lenne-e az alacsonyabb áfakulccsal számolni, és ezáltal olcsóbban értékesíteni az ingatlant? Vagy ez az áfacsökkenés egy az egyben az ő nyeresége marad, mi pedig nem részesülhetünk ebben a "kedvezményben", ami a magánszemélyeknek járna? Segítségüket előre is köszönöm.

Ingatlan 5 százalékos áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vállalkozásomban újépítésű ingatlant vásároltam 2015. szeptemberben. A szerződés szerint 2015. december 31-ig az ingatlan árának a 80 százalékát 27 százalékos áfa mellett megfizettem. Az eladó az ingatlan árának 2016. évre fennmaradó 20 százalékát a kérésére a NAV-tól kapott állásfoglalás 2. pontja szerint szeretné a számláját kiállítani. Az állásfoglalás az alábbi linken olvasható: file:///D:/Users/dutka/Downloads/lakas_ertekesites_5_szazalek_afa_VEGLEGES%20(1).pdf Helyesen történne a számla kiállítása, ha az adásvételi szerződés az alábbiakat tartalmazza: „a vevő megvásárolja a kölcsönösen kialkudott mindösszesen bruttó X Ft összegű vételárat, amely tartalmazza a jelenleg 27 %-os mértékű áfaösszeget”? Álláspontom szerint az 1. pontban leírtak alkalmazandók, mivel én annak tudatában kötöttem meg az eladóval a szerződést, hogy tudtam, mennyi az áfa értéke, így nettó értékkel tudtam számolni. Abban az esetben, ha a 2. pont érvényesülne, úgy valós kár ér, mint vállalkozót, mivel a nettó értékem növekszik. Megtisztelő válaszát megköszönve: Bodnár Béla

Építkezés áfa-visszatérítési támogatás vs. 5 százalék Kérdés

Magánszemélyként építkeznék, szeretném igénybe venni az áfa-visszatérítési támogatást. Az anyagot a saját nevemre kérném. Leszerződtem egy kivitelezővel munkadíjra "építészeti munkákra", és később egyéb más vállalkozókat is igénybe kívánok venni (nyilászárók, áram stb.). A vállalkozó úgy értelmezi, hogy őt az áfatörvény kötelezi az 5 százalékos számla kiállítására (lehet igaz is). Ez viszont kizárna engem a visszatérítésből. A szerződésben nincs szó konkrétan szerkezetkész, félkész vagy kulcsrakész ingatlan átadásáról, csak a mellékletben szereplő munkák elvégzéséről, és azok átadásáról. A melléklet alapján amúgy önmagában elérhetné a szerkezetkész állapotot (falak állnak, tető rajta) – mivel lapostetős épület –, és nincs külön ács. 1. Mi számít egyáltalán ingatlan-átadásnak? 2. Ha például az alapot más végezné el, akkor is ugyanez lenne a helyzet? 3. Hogyan lehetne megoldani hogy 27 százalékos számlát tudjon adni úgy, hogy később ne lehessen ebből baja az adóhatóság felé (rossz számlázás miatt)? A szerződést tudjuk módosítani. Előre is köszönöm kimerítő válaszukat.

Kedvezményes lakásáfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ingatlanközvetítő adóalany ügyfelem egy építési vállalkozó által épülő többlakásos társasházból – melynek a lakásait ügyfelem értékesíti jutalékért – megvásárolt építés közben egy félkész állapotban lévő, 90 négyzetméteres lakást, 5 százalékos áfával. A megvásárolt lakást ügyfelem fogja kulcsrakész állapotba hozni, és utána értékesíteni kívánja. Azt szeretném megtudni, hogy a megvásárolt, félkész állapotú lakás áfáját levonásba helyezhetem-e a soron következő áfabevallásban? Milyen adókulccsal kell ügyfelemnek értékesítenie, ha a vevő magánszemély, és milyen adókulccsal, ha egy másik adóalany felé értékesíti a lakást? Ez így minősíthető első rendeltetésszerű használatba nem vett, beépített ingatlan értékesítésének? Az ügyfelem által a lakás kulcsrakész állapotba hozásához beszerzett anyagok, igénybevett szolgáltatások áfatartalma levonásba helyezhető? Köszönettel: Kauker Zsoltné

Vállalkozási szerződés – áfamérték Kérdés

Kérem szíves véleményüket, hogy egy vállalkozási szerződés alapján lakást építtető társaság a generálkivitelező által fordított áfásan számlázott vállalkozói díjra 5 vagy 27 százalékos áfamértéket számoljon az áfabevallásában?

Lakásáfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás új lakást vásárol, amit bérbe szeretne adni. Az építőtől szerkezetkészen veszi azt át, majd egy másik vállakozóval kulcsrakészre építteti. Ingatlan-bérbeadásra bejelentkezett áfakörbe. Kérdések: – Fordított áfa alá fog tartozni az ingatlan áfája, 5 vagy 27 %? – Az áfa levonható? – Ha egy idő után eladja ezt a lakást a vállalkozás, akkor azt áfásan vagy mentesen kell-e számlázza? – A cégtulajdonosnak – aki magánszemély – is értékesítheti a lakást? – Felmerül-e valamilyen időkorlát ez ügyben, meddig kell bérbe adni a lakást? Vagy mennyi idő után értékesíthető a lakás? Köszönöm válaszát.

Lakásáfa Kérdés

5 százalék vagy 27? Ezen múlik a lakóépület áfakulcsa című, Bartha László adójogi szakjogász cikkével kapcsolatban lenne kérdésem/megjegyzésem. A NAV honlapján a cikkben is hivatkozott tájékoztatóval egyidejűleg felkerült a Gyakran ismételt kérdések a lakásértékesítések 5 %-s....című anyag. Ennek 3. oldalán, a 10. kérdésre adott válaszban ez szerepel: A kivitelező által teljesített ügylet Áfa tv. 10. § d) pontja szerinti megítélését ugyanis nem befolyásolja, hogy az adott, rendeltetésszerű használatba nem vett ingatlan félkész, szerkezetkész vagy befejezett ingatlan, továbbá azon körülmény sem, hogy az építési-szerelési munkával létrehozott ingatlannak az ingatlan-nyilvántartásba vétele nem az általa teljesített ingatlanátadással szoros összefüggésben, hanem további építési-szerelési munkák elvégzését követően történik meg. Véleményem szerint ez ellentétes az Ön által írtakkal: az adóhatóság itt azt állítja, hogy az 5 százalékos áfát kvázi úgy kell eldönteni, ahogy a fordított áfát: ha egy adott paraméterekkel rendelkező ingatlan építésében veszek részt – függetlenül mekkora munkával, milyen készültségi fokra eljuttatva a lakást –, 5 százalék az áfa. Szakmailag – és főleg a csok-rendelet áfa-visszatérítésről rendelkező részében leírt kötelező nyilatkozatok ennek ugyan ellentmondanak, de a NAV ebben a tájékoztatójában mégis ezt állítja. Önnek mi a véleménye erről?

Új lakás áfája 2016 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Új lakások építésével foglalkozó vállalkozás 2016. évben 5 %-os áfamértékkel kötött szerződést értékesítésre magánszemélyekkel és egy vállalkozással. Ennek megfelelően bocsát ki 5 % áfát tartalmazó előlegszámlákat fenti vevők felé. Van-e jelentősége, hogy korábbi időszakban – több mint 5 évvel ezelőtt – a lakó és nem lakó ingatlanok értékesítésére az adómentesség helyett, az általános szabályok szerinti adókötelessé tételt választotta a társaság? Ha igen, akkor mi a teendő, hogy az 5 %-os áfa érvényesíthető legyen, hiszen az a cél, hogy kedvezőbb áron juthassanak lakáshoz a magánszemélyek. Köszönöm szépen a válaszát, üdvözlettel.

Kiegészítő kérdés az 5 vagy 27 százalék című cikkhez Kérdés

Tisztelt Szakértő! A NAV által közzétett Gyakran ismételt kérdések a lakásértékesítés 5 százalékos adómértékével összefüggésben I. című munkafüzet 10) pontjában leírják azt a helyzetet, amikor egy kivitelező a magánszemély telkére egy félkész lakóingatlant felhúz, amely 160 nm-négyzetméteres. Ez 5 százalékos áfa, ám azt írják, hogy fontos, hogy a későbbiekben bekerüljön az ingatlan-nyilvántartásba, és használatba vétele legyen. Rendben. Mi történik akkor, ha a magánszemély nem fejezi be az ingatlant, mert például elfogy a pénze, nem lesz bejegyezve lakóházként. Ez azt jelenti, hogy egy későbbi adóellenőrzéskor utólag adóhiányt állapítanak meg? Hogy lehet ez ellen védekezni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Szemüveg

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás bt. kiszámlázhat-e ügyvezetést?

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs