54 találat a(z) koronavírus-járvány cimkére

Katás egyéni vállalkozók: a tevékenység szüneteltetése Cikk

A koronavírus nagyon sok katás egyéni vállalkozót érint, mivel jelentősen csökkent a szolgáltatások iránti kereslet. Azok számára, akik az új gazdaságvédelmi intézkedések következtében nem mentesülnek a katafizetés alól, összefoglaltuk a szüneteltetésre vonatkozó szabályokat.

Felmondási védelem kismamáknak – koronavírus-járvány idején is Cikk

A jelenlegi kritikus időszak számos iparágban, vállalatnál azt eredményezi, hogy nagyon sok munkavállaló munkaviszonyát igyekeznek megszüntetni. Sokan a költségek csökkentése érdekében közös megegyezéssel próbálkoznak, amiből kimaradnak az olyan tételek, mint a felmondási idő vagy a végkielégítés. Fontos azonban tudni: bármennyire is igyekszik a munkáltató, hogy meggyőzze a munkavállalót, várandós kismama, valamint szülési szabadságon, illetve gyermek gondozása céljából fizetési szabadságon lévő munkavállaló munkaviszonya felmondással nem szüntethető meg.

Fizetés nélküli szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kialakult járványveszély miatt a következő a kérdésem. Egy egyéni vállalkozó 36 órát meghaladó munkaviszonnyal rendelkezik (közalkalmazott). Gyermekelhelyezési problémák miatt fizetés nélküli szabadságra menne, ezzel biztosítási jogviszonya szünetel. Az a kérdésem, hogy ebben az esetben főfoglalkozású egyéni vállalkozónak minősül-e. Válaszát előre is köszönöm. Kiss Andrea

Koronavírus Kérdés

Tisztelt Szakértő! A rendkívüli helyzetre tekintettel szeretnék néhány információt kérni: 1. A veszélyeztetett iparágak járulékkedvezményét kell-e írásban igényelni és azt milyen módon lehet? 2. A tevékenységét kényszerből szüneteltető bt., kft. kérhet-e bármiféle kedvezményt, fizetési halasztást, adó-, járulékcsökkentést stb. függetlenül attól, hogy nem tartozik az úgynevezett "veszélyeztetett iparágba" (például vegyes kereskedelem, autójavítás stb.)? 3. A munkáltató megteheti-e, hogy a dolgozóit felmenti a munka alól és havi 80 000 Ft bért állapít meg számukra? Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel: Antal Imréné

Felmondási védelem reprodukciós eljárás alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi cikkel kapcsolatosan a követlezőkben kérném segítségét. https://adozona.hu/munkajog/Munkavallalo_vedelme_reprodukcios_eljaras_a_10G4RZ 2019 novemberében sikeres lombik beültetésem volt, de sajnos a terhesség a 8. héten megszakadt. 2020 februárjában újra felkerestem a reprodukciós eljárást végző intézetet, ahol a következő beültetés 2020 áprilisára lett előírva (3 hónapos kötetező szünet miatt), a kezelési tervet és a szükséges recepteket az áprilisi beültetéshez megkaptam. A koronavírus-járvány miatt az intézet határozatlan időre bezárt. Időközben felmerült az esélye, hogy a mukahelyem esetleg felmondással élne. Kérdésem az, hogy jelenleg felmondási védelem alatt állok-e, valamint hogy mi történik a védelemmel, ha az áprilisi beültetés későbbre halasztódik a koronavírus miatt. Jelenleg az alábbi opciókat látom, de nem tudom melyik vonatkozik a helyzetemre: 1. a 2019. novemberi beültelés után megillet a 6 hónapos védelem 2020 április végéig, 2. az új beültetés kezdő időpontja számítható 2020 februártól, amikor a gyógyszerek felírásra kerültek és innnen számitandó a 6 hónapos felmondási védelem, 3. nem állok védelem alatt, mert a terhesség megszakadtával megszűnt a védelem és a következő beültetés kezdő ideje csak áprilistól számítana, amikor a tényleges beültelést végezték volna. Segítségét előre is köszönöm!

Koronavírus miatti fizetés nélküli szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! A koronavírus miatt – ami várhatóan hosszabb ideig fog tartani – az összes szabadság kiadása után, milyen lehetősége van a munkáltatónak a munkavállalóval szemben? Nem szeretnénk a dolgozóknak felmondani, de ha nem lesz megrendelésünk – szolgáltató cég vagyunk –, nem lesz miből kifizetni a béreket és azok járulékait. Lehet-e csökkenteni például a 8 órás munkaviszonyt 4 órásra a dolgozó hozzájárulásával? Ha nem járulna hozzá, akkor kénytelenek lennénk elbocsátani, mivel nem lenne miből fizetni. Ha egy dolgozónak jár végkielégítés, amennyiben felmondanánk neki, a mostani helyzetben is ki kellene fizetni? Akkor csődbe menne a cég. Talán csökkentett óraszámmal (8 óra helyett 4-6 órás), az éves összes szabadság kiadásával át tudnánk vészelni az elkövetkező időszakot. Tisztelettel várom válaszát.

Adomány áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! A koronavírus terjedése miatt cégünk maszkokat ajánl fel adományként városunk lakói részére. Kérdésem, hogy milyen feltételekkel adható ez adómentesként, különös tekintettel az áfára? A maszkok beszerzésének áfája levonható?

Katás fodrász Kérdés

Katás egyéni vállalkozó fodrászatát kénytelen bezárni egy időre, mert nincs vendég. Katafizetési kötelezettségének kell eleget tennie áprilisban, vagy ő is halaszthat év végéig?

Munkaviszony fenntartása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jól gondolom, hogy a jelen helyzetben a munkáltatók részéről egyik lehetséges megoldás, ha munkavállalóikat nem küldik el, nem csökkentik a munkaidejüket még akkor sem, ha nem tudnak munkát biztosítani? Arra gondolok, hogy továbbra is állományban tartják dolgozóikat, így megmarad azok tb-jogviszonya. Mivel munkavégzés nem történik, így nincs munkabérkifizetés, tehát járulékot sem kell fizetni. A 2008-as bevalláson lejelentik alkalmazottaikat folyamatos jogviszonnyal, 0 Ft bérrel. Ez előnyös lehet egy későbbi tb-ellátás megállapításánál is. Köszönöm válaszát: CsCs

Fizetésképtelenséget jelentett a Vapiano étteremlánc Cikk

Fizetésképtelenséget jelentett pénteken a Vapiano étteremlánc. A német társaság a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására indított kormányzati programoktól reméli a csőd elkerülését.

A budapesti cégek 93 százaléka kedvezőtlennek látja üzleti kilátásait Cikk

A fővárosi vállalkozások 93 százaléka nagyon kedvezőtlenül látja üzleti kilátását – közölte a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a járványügyi helyzet hatásáról készített gyors felmérésének részeredményét pénteken az MTI-vel.

Cafeteriarendszer visszaalakítása, adókedvezmények – a MAPI Klub javaslatcsomagja a krízishelyzetre Cikk

A hazai vállalkozói középréteg megerősítését célul tűző, mintegy 100 vállalkozást tömörítő Magyarok a Piacon Klub (MAPI Klub) tagsága online konferencia keretében tekintette át, hogy a kialakult járványhelyzet hogyan változtatta meg a gazdasági kilátásokat. A résztvevő cégtulajdonosok javaslatokat fogalmaztak meg arra, hogy milyen gyors kormányzati intézkedések jelenthetnek hatékony segítséget a magyar vállalkozók számára – írja sajtóközleményében a MAPI Klub.

Megjelentek a csomagküldés és a veszélyhelyzeti közbeszerzések új szabályai Cikk

Új szabályok vonatkoznak a csomagküldő és az üzleten kívüli kereskedelemre, valamint a közbeszerzésekre a koronavírus-járvány miatt a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent rendeletek szerint.

Koronavírus: ilyen adófizetési könnyítéseket alkalmazhatnak a vállalkozások Cikk

A koronavírus által okozott gazdasági nehézségek enyhítésében, a vállalatok likviditásának javításában alapvető segítséget nyújthatnak olyan adóeljárási lehetőségek, mint az adóelőleg módosítása, a fizetési halasztás vagy a részletfizetés – hívja fel a figyelmet sajtóközleményében a BDO Magyarország.

A koronavírus-járvány adatkezelési szempontból Cikk

Hónapokkal korábban már jelentkezett elsősorban nemzetközi hátterű munkáltatóknál az az igény, hogy a munkavállalókat, látogatókat, beszállítókat, ügyfeleket kérdőívekkel keresték meg, melyben arról érdeklődne az adott vállalkozás, hogy az érintett potenciális veszélyforrásnak tekinthető-e. A kérdések arra irányulnak, hogy az érintett személy járt-e, illetve jár-e fertőzéssel érintett területen, illetve érintkezett-e ilyen személlyel. Tekintettel ennek adatvédelmi szempontjaira, a kérdésben a tagállami adatvédelmi hatóságok és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) is állást foglaltak.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Családi gazdálkodó szocho elszámolása

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlan ajándékozása utáni szja

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close