35 találat a(z) kilépés katából cimkére

Áttérés katáról taóra Kérdés

Kata alól szja alá év közben átlépő egyéni vállalkozó elszámolása Kérdés

Katából kilépő egyéni vállalkozó adózása Kérdés

Katából kilépéskor áfamentesség módosítása Kérdés

Kilépés a katából: a korábban beszerzett tárgyi eszköz értékcsökkenése Cikk

Ha egy sok éve katás egyéni vállalkozó november 1-jétől tervezi a kilépést a katából, de közben 07. hóban beszerzett egy tehergépkocsit, kizárólag vállalkozási célra, akkor hogyan alakul az értékcsökkenés-elszámolás, visszalépve az szja hatálya alá? – kérdezte olvasónk. Dr. Császár Zoltán adótanácsadó válaszolt.

Kilépés katából Kérdés

Kata alatt beszerzett tárgyi eszköz értékcsökkenése Kérdés

Kata alól kilépés és időszakos számlázás Kérdés

Katából kilépett egyéni vállalkozó bevételei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem arra irányul, hogy ha 2019 januárjában egy egyéni vállalkozó kilépett a kata hatálya alól, akkor a később befolyt, de még a katás időszak alatt számlázott bevételeit a katás időszakra kell-e figyelembe venni? Felmerült a kérdés, hogy a pénzügyi teljesítés ideje alapján ez már nem a katás időszak bevétele-e? Ebből adódik a következő kérdés: kata bevételi nyilvántartás vezetése folytán csak a ténylegesen befolyt bevételt kell-e figyelembe venni, vagy az összes leszámlázott tételt, függetlenül attól, hogy pénzügyileg rendezve vannak-e? Mi az eljárás fordított esetben: ha az egyéni vállalkozó év közben lép be a katába, és a bevételei csak később, a katás időszakban folynak be?

Katából szja alá – készlet elszámolása Kérdés

Tisztelt Szipszer Tamás! Katásan induló egyéni vállalkozó másfél év elteltével áttér az szja alá. Boltos, tehát a katás időszak végén van készlete. A készletet szja-s időszak alatt szja-s bevételként adja el. Véleményem szerint így az szja-s időszakban fordul költségbe, és ott költségként elszámolható. Nos, ez ügyben állásfoglalást kértem a NAV-tól. Az ügyfélszolgálat szerint ez a készlet nem számolható el költségként, és az állásfoglalásos vélemény is az, hogy a készlet költségként elveszett. De... én ezzel továbbra sem értek egyet. Amire hivatkozik a NAV, az szerintem pont az én véleményemet támasztja alá. A NAV által idézett paragrafus (egyébként bennem pont ez ébresztett kétséget a legelején) a 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) 25. § (8) bekezdés a) pontjában foglalt rendelkezés, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adóalanyként lezárt adóévben teljesített valamennyi, egyébként az szja-törvény alapján költségnek minősülő kiadást (juttatást); (ezt tekinti a katás időszakban elszámolt költségnek). De az szja-törvény 11. számú melléklet b) pontja szerint költségnek tekintendők a bevétel megszerzésével közvetlenül összefüggő kiadások, az adott előlegek...stb., tehát a bevétel feltétele a költség elszámolásának (fordítva akkor lesz valami költség, ha abból bevétel lesz) másképp nem is lehetne az szja-s egyéni vállalkozónak készlete, mert különben a beszerzéskor kellene rögtön költségelnie. Olvastam Öntől már egy választ, de tisztában szeretnék lenni azzal, hogy jól értettem-e az igenlő válaszát.

Egyéni vállalkozó áttérése katáról szja-ra Kérdés

A Tbj. 5. paragrafusa szerint külön ponton van nevesítve a kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő egyéni vállalkozó, illetve a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvényben meghatározottak szerint a főállású kisadózóként bejelentett személy. A biztosítási jogviszony a kisadózóként való bejelentkezéssel jön létre, míg a szja-s adózású egyéni vállalkozónak a T1041-es nyomtatványon be kell jelenteni a biztosítási jogviszonyát. Kisadózó lehet egyéni vállalkozó és társas vállalkozás tagja is. Kérdésem az lenne, hogy egy katásként bejelentett egyéni vállalkozó, ha áttér a szja-törvény hatálya alá tartózó egyéni vállalkozásra, akkor magát a katás egyéni vállalkozást is meg kell szüntetni a webes ügysegéden és egy új egyéni vállalkozói nyilvántartásba vételt kell kezdeményezni? Tehát katásként meg kell szüntetni a válallkozást, és nem katásként létre kell hozni egy másik egyéni vállalkozást? Tb szempontjából pénzbeli ellátások igénylésénél külön jogviszonyként kezelik.Az igények beadásánál külön jogviszonykódokon szerepelnek.

Tb-ellátás katából kilépés után Kérdés

Tisztelt Szakértő! 40 órás munkaviszonnyal rendelkező katás egyéni vállalkozó október 31-ével kilép a katából. Mennyi ideig kell "normál" vállalkozónak lennie, hogy anyasági, illetve tb-ellátást kapjon egyéni vállalkozói jogviszonya után? Köszönöm válaszát: CSCS

Katából kilépő társaság előleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szolgáltatási tevékenységet folytató vállalkozás október 1-jétől belépett a kata adózás alá. Van egy munkája, amihez kapcsolódóan előleget kapott, ennek a munkának a teljesítési időpontja már katás időszakra esik. Miután a számviteli időszak alatt még előlegként van nyilvántartva, nem kerül át az árbevétel sorba, katás időszakban viszont már csak az előleggel csökkentett végösszeget számlázza. Helyes-e így az elszámolás, mert olyan, mintha így a teljes bevételt (előleggel növelve) nem mutatnák ki sehol sem. Köszönöm válaszukat!

Katából kilépő társaság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Betéti társaság kilép a katatörvény hatálya alól, és visszakerül a társaságiadó-törvény hatálya alá. A katából való kilépést követően elkészítendő nyitómérleget könyvvizsgálóval ellenőriztetni szükséges? Kapcsolódik hozzá közzétételi kötelezettség? A nyitómérlegben szereplő eredménytartalékot hogyan kell kezelni a későbbiekben? (Értelmezésem szerint ez már egy adózott eredménytartalék lenne, amit osztalékfizetésre sem lehetne felhasználni.) Köszönöm válaszukat!

Katából kilépett egyéni vállalkozó visszalépése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó 2015 májusban kilépett a kata alól. 2017. január 1-jétől vissza szeretne lépni. Megteheti-e?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termőföld átminősítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Mezőgazdasági telephely – földértékesítés

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlan bérbevétele magánszemélytől

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close