370 találat a(z) kiküldetés cimkére

Járulékalap kiküldetés esetén Kérdés

Belföldi kiküldetési átalány Kérdés

Kérdésünk a hat órát meghaladó belföldi kiküldetés esetén adható 3000 forintos napidíjátalányra vonatkozik. A 6 órát meghaladó időtartamnak egybefüggőnek kell-e lennie, vagy ha a gépkocsivezető a 6 órát meghaladó időtartamban többször visszatér a telephelyre árufelvételre, akkor is elszámolható részére az átalány? Köszönettel: Rékli Julianna

Kiküldetés – áfa-visszaigénylés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cégnél elég gyakori a külföldi kiküldetés, amikor az alkalmazottak külföldi szállást vesznek igénybe, és az adott ország áfájának összegével történik a számla kiállítása, akkor a magyar cég elszámolhatja költségként, és az áfát esetleg az ELEKÁFA nyomtatványon tudná visszakérni? Ha belföldi kiküldetésre megy a dolgozó, akkor a szállás áfaösszegét vissza lehet igényelni? Kivéve, ha a reggeli külön van feltüntetve? Vagy mivel napidíj is elszámolásra kerül, ezért nem lehet?

Koronavírus: mutatjuk mit tehetnek a munkáltatók, és mit kell tenniük Cikk

A koronavírusjárvány miatt a magyar munkajog is kihívások elé került: nincsenek speciális előírások egy járvány idejére, elsődlegesen a felek alapvető munkajogi teendőivel, az állásidőre, a munkavégzés alóli mentesítésre vonatkozó törvényi szabályozással és a munkavédelmi előírásokkal lehet keretet adni a jogoknak és kötelezettségeknek. Mindeközben ügyelni kell az adatvédelmi szabályok betartására. Joghézag mellett és gyakorlat hiányában a munkáltatóknak körültekintően kell eljárniuk adott intézkedés bevezetését megelőzően, illetve a munkavállalók egészségének megóvása érdekében.

Megbízási szerződés, plusz külföldi kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk egy külföldi kiállításra köt megbízási szerződést valakivel. Megbízási díjat nem akar neki adni a megbízó, kizárólag napidíjat, a külföldi kiküldetés idejére. Kérdésem, hogy ezt megteheti-e? Ha igen, akkor kell-e a T1041-en jelenteni? Köszönjük!

Vonaljegy – kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A https://adozona.hu/kerdesek/2015_10_6_Kozlekedesi_jegy_tbc kérdés-válasszal kapcsolatban lenne még egy kiegészítő kérdésem: Kiküldetés keretében kifizethető-e a vonaljegy ára a munkavállalónak, ha nem kért róla számlát, de a kiküldetési rendelvény mellékletét képezi az érvényesített vonaljegy? Válaszát előre is köszönöm!

Kiküldetés egyszemélyes kft. ügyvezetőjénél Kérdés

Egyszemélyes kft. esetén, ahol csak az ügyvezető van, fizethető-e gépjármű-költségtérítés (15 Ft/km, plusz NAV-üzemanyagnorma szerinti) kiküldetés alapján, vagyis adómentesen? Elrendelheti-e magának az ügyvezető a kiküldetést, például külföldi üzleti úttal kapcsolatban, tipikusan 1-2 esetben negyedévente? "Kiküldetés: a munkáltató által elrendelt, a munkáltató tevékenységével összefüggő feladat ellátása érdekében szükséges utazás, így különösen a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás keretében a munkaszerződéstől eltérő helyen történő munkavégzés; ide nem értve a lakóhelyről, tartózkodási helyről a munkahelyre történő oda- és visszautazást."

Kiküldetés – tömegközlekedés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkatársaink általában személygépkocsival járnak ki a partnerekhez szerelési munkákat végezni. Erről kiküldetési rendelvény készül. Az lenne a kérdésem, hogy ha valaki tömegközlekedéssel (busz, vonat) jut el a cég üzleti partneréhez, akkor is kötelező a kiküldetési rendelvény? A tömegközlekedésről a cég nevére kérnek számlát, illetve az utazási jegyeket is leadják, ezek ellenértékét a bérrel egyidejűleg kapják meg. Válaszát előre is köszönöm!

Megbízási szerződés – költségtérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Önkormányzati társulás által alapított kft. ügyvezetője vagyok, megbízási szerződéssel. Kérdésem a következő: igénybe vehetem a 10 százalékos költséghányadot? Illetve, ha kiküldetést számolok el, ami nem munkába járás, kell utána fizetnem járulékot?

Külföldi kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Külföldi kiküldetéssel kapcsolatban szeretném kérni a segítségét: több hónapig tartó kiküldetés esetén, ha a munkavállaló hazajön hosszabb, 2-3 hétig tartó szabadságra, akkor a kiküldetés megszakad, vagy folyamatos marad? Amikor visszamegy (EU), akkor ugyanannál a cégnél dolgozik tovább, és ugyanazt a munkát végzi. Ha ez a szabadság decemberben van, és januárban megy vissza (EU), akkor a kiküldetésnapokat folyamatosan kell számolni, vagy a naptári év elején újból kezdődnek? Várom szíves válaszát, köszönettel: B. Tímea

Külföldi kiküldetés megszakítása Kérdés

Magyarországi székhelyű gazdasági társaságunk rendelkezik Németországban fióktelephellyel, adószámmal. Munkavállalóit magyar munkaszerződéssel, A1-es igazolással, kiküldetés keretében Németországban foglalkoztatja. A szakképzett minimálbér után a járulékokat Magyarországon megfizeti, a jövedelem a munkavégzés helye szerinti országban (német) adózik. Az elmúlt időszakban, többször is felmerült, hogy amikor a munkavállalók 1-3 hét egybefüggő távollétre haza utaznak, vagy a táppénzes állományba kerülnek, akkor köteles vagyok-e a minimálbért Magyarországon adóztatni? Hol találok erre jogszabályi hivatkozást?

Külföldi dolgozók Magyarországon: a hazai munkajog is érvényes Cikk

Egyre gyakoribb, hogy egy külföldi munkáltató átmenetileg Magyarországon foglalkoztatja a munkavállalóját, szolgáltatásnyújtás keretében, különösen jellemző ez az építőiparban.

Külföldi munkavállaló magyarországi kiküldetésben Cikk

Külföldi (német) cég szeretné kiküldeni egyik munkavállalóját egy évre, egy magyarországi munkáltatóhoz. Fizetést kintről kapna, ott lenne biztosított stb. Lehetséges ez? Van-e a fogadó cégnek bejelentési vagy egyéb kötelezettsége? – kérdezte olvasónk. Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

Munkába járás, kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkába járás, kiküldetés meghatározásában kérnék segítséget. Építőiparban tevékenykedő cég alkalmazottja saját személygépkocsival jár naponta dolgozni. Munkaszerződésében a munkavégzés helye változó, az irányítást, utasítást a cég székhelyéről látják el, telephellyel nem rendelkezik. Munkába járásnak vagy belföldi kiküldetésnek minősül a dolgozó munkába járása, hiszen igaz, nem napi szinten, de változó munkahelyeket keres fel a munkáknak megfelelően. A munkavégzés nem a munkaszerződéstől eltérő, mert ott változó munkavégzési hely szerepel. Ha kiküldetés, akkor minden egyes esetben kiküldetési rendelvényt szükséges kiállítani?

Munkavégzés kiküldetésben ünnepnapon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik munkavállalónk augusztusban a holland anyavállalatunknál fog munkát végezni kiküldetésben. A munkavállaló munkarendje egy teljesen átlagos 5/2-es munkarend napi 8 órás munkaidővel. A munkavállaló természetesen a magyar munkajog alapján végzi a munkáját. 2019 augusztusában lesz egy munkanap-átcsoportosítás, és ez okozza a problémát, mivel Hollandiában a magyarországi ünnepek alatt természetesen munkát kell végezni. Augusztus 19-20-án túlmunkát fogunk elrendelni neki, hiszen Magyarországon nem végezne munkát, viszont a kérdés, hogy mit kezdjünk az augusztus 10-ei szombati munkanappal, ahol ő Magyarországon munkát végezne, de Hollandiában nem lesz munkavégzés. Azt nem tartom jó megoldásnak, ha arra a napra nem osztom be a munkaidejét, és így jövedelemre sem jogosult. Én inkább afelé hajlok, hogy arra a napra kiadok neki egy nap szabadságot. Kérem véleményét, állásfoglalását a fenti ügyben.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tanulószerződés esetén törvényes távollét

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Közvetítő által kiállított vevői számla

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Tagi kölcsön utáni kamat

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs