361 találat a(z) kiküldetés cimkére

Belföldi napi díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi kiküldetés esetén a 437/2015 (XII.28) kormányrendelet alapján a munkavállalónak kifizetett napi 500 forintos költségátalányt, hogyan kell számfejteni? A munkavállalónál az 500 forintból kell-e vonni személyi jövedelemadót, járulékokat? Illetve a kifizetőnél milyen adót kell utána fizetni? Válaszát előre is köszönöm!

Belföldi és külföldi kiküldetés dokumentálása Cikk

Hogyan kell dokumentálni a belföldi és külföldi kiküldetést, elszámolást munkaviszonyban és megbízási jogviszonyban? Olvasói kérdésre Surányi Imréné okleveles közgazdász válaszolt.

Amit a kiküldetés, szakmai út elszámolásáról tudni érdemes Cikk

Olvasónk a következőket kérdezte: Egy kft. minden alkalmazottja 3 napos szakmai úton vesz részt Ausztriában, az utazás a kft. tulajdonában lévő gépjárművekkel történik. A programban több szakmai kirándulás szerepel, melyhez kapcsolódóan a belépőket, az étkezést és a szállást a kft. fizeti. Hogyan számolhatók el ezek a költségek? Melyiknek van adóvonzata, melyiknél vonható le az áfa? Kiküldetésnek minősül-e? Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő válaszolt.

Belföldi és külföldi kiküldetés dokumentumai Kérdés

Munkavállaló belföldön konferenciára utazik saját gépkocsijával. A belföldi kiküldetési és költségelszámolás B.sz.ny 18-70 r.sz. formanyomtatvány I. fejezete a kiküldetési utasítás, ezt kiadom részére a saját gépkocsi hivatali célú használata végett, továbbá a kiküldetési rendelvényt B.18-73/új/V.r.sz is kiadom számára. A megbízási szerződéssel alkalmazott ugyanerre a konferenciára ugyanúgy saját gépkocsijával utazik, számára milyen nyomtatványokat kell kiadnom? Ha a megbízott vonattal utazna, esetében milyen dokumentumigénye lenne a kiküldetésnek és az elszámolásnak? Ugyanígy a külföldi kiküldetés is érdekel mindkét foglalkoztatási forma esetére, a B.sz.ny 7300-260 r.sz. nyomtatványt ismerem, aminek I. fejezete kiküldetési utasítás, ezt kiadhatom megbízás alapján foglalkoztatottnak? A belföldi és külföldi kiküldetés elrendelése – dokumentumigénye – közti különbözőség munkavállaló és megbízott esetében a fő kérdésem. Köszönöm válaszukat! Üdvözlettel: Kovács Andrea

"Freelancer" foglalkoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalatunk egy németországi cég magyarországi fióktelepe. A fióktelep számára időszaki jelleggel külföldi illetőségű vállalkozók végeznek munkát. Angol szóhasználattal ők "freelancer"-ek, akik külsősként dolgoznak néha nekünk, néha az anyavállalatnak. Gyakorlatilag ugyanazt a munkát végzik, mint amit a bejelentett munkavállalók (raktári munkások és van egy titkárnő is). Általában 1-3 hónapig vannak nálunk, amikor a munka szezonalitása miatt éppen sürgősen kell tapasztalt munkaerő. Viszont van olyan, aki több éve itt él Magyarországon, minden hónapban leadja a német számláját, amin német cím és adószám szerepel. A kérdésem, hogy egy munkaügyi ellenőrzéskor mire számíthat a cég, ha az illető munkásokhoz munkaügyi papírokat nem tudunk bemutatni, de vélelmezni lehet, hogy ők itt dolgoznak. Vajon milyen mélyen próbálják kideríteni az ellenőrök, hogy valaki ténylegesen hol él, hol tartózkodik, hol jogosult adótfizetni stb. Köszönöm a választ.

Alkalmi munkavállalás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alkalmi munkavállalónak tudtommal nem adnak ki A1 igazolást, így nem küldhetem külföldi kiküldetésbe sofőrként. Nyugdíjas alkalmi munkavállalónak kiállítják az A1 igazolást? Vagy abban az esetben, ha a sofőrnek van főállása és hétvégén, vagy szabadsága idején vállal alkalmi munkát? Ezekben az esetekben kiállítható az A1 igazolás a külföldi kiküldetéshez? Segítségét előre is köszönöm!

Nincs egyezség a nemzetközi fuvarozás új uniós szabályairól Cikk

Nem jutottak kompromisszumra a nemzetközi fuvarozói szektorra vonatkozó új szabályokról az uniós tagországok szakminiszterei a csütörtöki luxembourgi találkozón, így egyelőre nem kezdődhetnek meg a tárgyalások az Európai Parlamenttel (EP) a kérdésről.

Kiküldött munkavállalók: új uniós szabályt fogadott el az Európai Parlament Cikk

Elfogadta a kiküldött munkavállalókra vonatkozó uniós szabályozás módosítását kedden az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülése, amelyről a testület tárgyalói korábban már előzetes megállapodásra jutottak a tagállamok kormányait tömörítő tanáccsal.

Munkavállaló szállásdíja: levonható-e az áfa vagy sem? Cikk

A cég értékesítési vezetője ingázik a lakóhelye és a vállalkozás székhelye között. Beosztásából kifolyólag az egész ország területén végez munkát. Amikor heti két egymást követő napon a székhelyen tartózkodik, nem utazik mindkét nap haza, hanem a cég finanszírozza – a társaság nevére szóló számla alapján – a szállásdíját. Levonásba helyezhető-e ezen szállásdíj áfatartalma? Dr Bartha László adójogi szakjogász szakértőnk válaszolt.

Kiállításon való részvétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi cég munkavállalója részt kíván venni egy belföldi egy napos kiállításon, még aznap vissza is jön dolgozni a kiállításról, a kiállításon töltött ideje kevesebb mint 8 óra. Kérdésem: kell-e belföldi kiküldetési utasítást készíteni ehhez a kiállításon való részvételhez? Másik kérdésem, ha több mint 8 órát tölt ott, és csak másnap jön be a munkahelyére dolgozni, akkor kell-e kiküldetési rendelvényt készíteni?

Kiküldetés, munkaidő Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kiküldetés sajátos megvalósulásának munkajogi vonatkozásairól szeretnék kérdezni. A munkáltató civil szervezet egy nyertes pályázata kapcsán 7 fős delegációt küld másfél év alatt 6 alkalommal külföldre, illetve Magyarországra, négy szervezet együttműködésével megvalósuló, képzés jellegű projektben való részvételre. Ezek a kiküldetések 2-6 naposak, a résztvevők teljes ellátást kapnak, a kiutazás költségét is téríti a pályázat. De mi a helyzet a munkaidő elszámolásával ilyenkor? Példaként az első ilyen alkalom volt márciusban, ami egy szerdai (munka)napon 750 kilométernyi utazással kezdődött (11 óra), a kötelező programok csütörtöktől vasárnapig, naponta 6-8-10 órán keresztül tartottak, és hétfőn, 11 óra utazással, este értek véget. Távolléti díjat kell számítani? Mely napokra? A munkavállalók szívesen vettek részt a programban, amely fárasztó volt, de izgalmas, így a plusz ráfordításuk (utazás, hétvége) a szerzett élmények révén megtérült. De a munkaidővel hivatalosan is el kell számolni, ehhez kérném a szíves segítségüket! Üdvözlettel: Bencze Ágnes

A Magyarországra kiküldött munkavállaló foglalkoztatásáról Cikk

A jelenlegi munkaerőhiányra figyelemmel egyre gyakoribb a kiküldetés azon esete, amikor egy külföldi munkáltató munkavállalóját átmenetileg Magyarországon foglalkoztatja, szolgáltatásnyújtás keretében.

Külföldi kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A külföldi kiküldetés és a munkaidőkeretben történő foglalkoztatás összefüggéseire keresem a választ, ebben kérném a segítségét. Munkaidőkeretben foglalkoztatott munkavállaló esetében a külföldi kiküldetés beleszámít a munkaidőkeretbe? Ha igen, akkor csak a ténylegesen munkavégzéssel töltött idő? Ennek dokumentálása milyen módon történik, elég a jelenléti ív? Ilyen esetben az esetlegesen felmerülő műszakpótlékok is járnak a kiküldetés idejére? Válaszát köszönöm!

A külföldi kiküldetés adózási szabályai Cikk

Külföldi kiküldetés esetén milyen adózási szabályok terhelik a társaságot és a munkavállalót? Mekkora lehet a napidíj? – kérdezte az Adózóna olvasója. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Külföldi kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az ügyben érdeklődnék, hogy külföldi kiküldetés esetén milyen adózási szabályok terhelik a társaságot és a munkavállalót 2018-ban? Illetve külföldi kiküldetésnek számít, ha a munkavállaló csak pár napot tölt kint munkaügyben? Cégünknél ez esetben ez a személy az ügyvezető lenne, aki megbízási díjban részesül társaságunktól. Ez esetben milyen szabályokat kell figyelembe venni, illetve mekkora mértékű lehet a napidíj? Előre is köszönöm válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Kata öregségi nyugdíj mellett

Lepsényi Mária

adószakértő

Áttérés katáról átalányadózásra

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadó választása kata után

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs