33 találat a(z) kedvezményezett cimkére

Szja 1 százaléka: közzétette a NAV a kedvezményezettek friss listáját Cikk

Összesen csaknem 28 ezer szervezet, program és egyház részesült 2020-ban a személyi jövedelemadóból felajánlható 1 százalékos támogatásban – derül ki a NAV közleményéből.

Életbiztosítás Kérdés

Csökkentett munkaidő, csökkentett fizetés: ez lesz a családi kedvezménnyel Cikk

A veszélyhelyzet időszakában kedvezményezett ágazatba tartozó foglalkoztatottak és a munkahelymegőrző támogatásban részesülő, csökkentett munkaidős munkavállalók, valamint a munkahelyüket elvesztők esetében felmerülő kérdés a 2020-ban járó családi kedvezmény érvényesítésének lehetősége. Mit kell tudni erről?

Katás bt. kedvezmény – 2. kérdés Kérdés

https://adozona.hu/kerdesek/2020_4_23_Katas_Bt_Covid19_enyhites_dxp Fenti kérdésemre köszönöm a gyors választ, de sajnos még mindig van ami nem teljesen világos. Ugyanis az említett katás bt. kizárólag egy tevékenységből (TEÁOR 9609) szerzett bevételt, mely nem tartozik a mentesített tevékenységek közé. Mivel azonban sok tevékenység szerepel a törzsadataiban (sok mentes is), így gondolom a NAV ez alapján törölte a kata kötelezettséget. Tehát a bt. semmilyen mértékben nem folytat a rendeletben szereplő kedvezményezett tevékenységet. Így maradt az eredeti kérdésem, hogy mit tegyen ebben az esetben a cég? Ezek szerint ha például márciusban lett volna 1 db olyan számlája, amelyben egy kedvezményezett tevékenység szerepel, akkor már mentesülne is a katafizetés alól, függetlenül attól hogy a bevételei 99 százaléka nem kedvezményezett tevékenységből van. Jól értelmezem? Előre is köszönöm a segítséget!

Mentesített katás bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérném gyors válaszát, hogy az a katás vállalkozás, akit az ismert kormányrendelet a kedvezményezett tevékenységére tekintettel mentesít március–június hónapokban a kata fizetése alól, konkrétan milyen formában, milyen nyomtatványon tudja a NAV felé ezt a kedvezményezett státuszát bejelenteni és milyen határidővel? Például ha valaki gyermekgondozás miatt mentesül egy hónapra a kata alól, ezt a 20T101E nyomtatványon tudja ezt megtenni, de a kérdésben szereplő körülmény bejelentésére nem találtam nyomát sem ilyen lehetőségnek. Válaszát köszönöm!

Életbiztosítás adózása nyugdíjas munkavállalónál Kérdés

Nyugdíjas munkavállaló részére a cég baleset- és életbiztosítási díjat fizet. A biztosítás kedvezményezettje a munkavállaló felesége. A biztosítás havi fix összegű, lejárati ideje 2026. 08. 01. A biztosítást a cég kötötte a cégben dolgozó munkavállalóra 2016-ban, akkor a munkavállaló még nem volt nyugdíjas. Kérdés: 2020-ban milyen jogcímen kell a biztosítást elszámolni és milyen adó- és járulékterhek terhelik a munkavállalót és a céget.

Gazdálkodó szervezet érdekét szolgáló egyéni életbiztosítások Kérdés

Tisztelt Szakértő! Legyen szíves a következő kérdésben a segítségemre lenni: Gazdálkodó szervezet kockázati életbiztosítást és megtakarítás jellegű életbiztosítást kíván kötni. Mindkét esetben a szerződő, valamint a kedvezményezett is a gazdálkodó. A tájékoztató szerint nem terheli sem a szerződőt, sem a kifizetőt adó- és járulékfizetési kötelezettség addig, amíg a szerződő vagy kedvezményezett személyében változás nem történik, mivel a magánszemély ebben az esetben nem szerez bevételt. Ha módosul a kedvezményezett vagy a szerződő természetes személyre, akkor az addig megfizetett biztosítási díj egy összegben válik a módosításkor adókötelessé. Ezt így helyesen gondolom? Köszönöm a segítséget.

Számviteli kisokos: támogatások elszámolása a kedvezményezettnél Cikk

Írásunk a pénzben nyújtott támogatások számviteli elszámolását mutatja be a kedvezményezetteknél.

Alapítványok: alapítói jogok, kuratórium, kedvezményezett Cikk

Írásunkban bemutatjuk az alapítványnál működő kuratóriumra, a kedvezményezett szerepére, az alapítói jogok gyakorlására, az alapító okiratra, illetve a végintézkedéssel létrehozott alapítványra vonatkozó főbb szabályokat.

Életbiztosítás felmondása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk vezető tisztségviselőire befektetési életbiztosítást kötött 5 éve. Abban kérem szépen a segítségüket, hogy helyesen jártunk-e el akkor, amikor 2018-ban az átutalt biztosítási díjat egyéb személyi jellegű kifizetésként számoltuk el? A díjviselő és a kedvezményezett is a kft., és most szeretnénk megszüntetni ezt a biztosítást. A visszakapott összeget egyéb bevételként számoljuk el?

Kockázati biztosítás adózása 2019 évben Kérdés

A cég érvényes kockázati biztosítást fizet havonta. A biztosított és a kedvezményezett nem azonos. Ki adózik a bérnek minősülő juttatás után? Üdvözlettel: Ábrahám Ágnes

Biztosítás járulékvonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Dolgozóinkra kötöttünk élet-baleset biztosítást, amiben a dolgozó hozzátartozója a kedvezményezett nagy baj esetén. Kérdés: Ha netán biztosítás kifizetésére kerül sor a dolgozónak, vagy hozzátartozónak, akkor ugyanúgy járulékokat kell fizetnünk, mintha munkabér kifizetésére kerülne sor? Jobb lenne, ha a biztosítást fizető kft. lenne a kedvezményezett, mert akkor valamivel kevesebb járulékot kell fizetni az osztalék után? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Először elutasított, majd határozat nélkül kiutalt tao-támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szíves állásfoglalását: 2016. évi társasági adó felajánlásunkat a NAV elutasította, arra hivatkozván, hogy 2016. május 31-én a társaságnak az adófolyószámlája tartozást mutatott. Megfellebbeztük a határozatot, azt is elutasította, majd feljebbvitelen ismét elutasításra került. Ezek után minden előzetes információ nélkül, a támogatást a kedvezményezett részére a NAV kiutalta. Szeretném megkérdezni, hogy a kedvezményezett ezek után megtarthatja-e a támogatást, vagy esélyes, hogy a NAV visszatérítést fog kezdeményezni? Várom megtisztelő válaszát. Köszönettel: Bödör Éva

Cég által kötött nyugdíjbiztosítás adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég személyesen közreműködő két tagjára egy biztosító társasággal nyugdíjbiztosítást szeretne kötni. A szerződő a cég, kedvezményezett a két magánszemély tag lenne. Az egyik tag férfi, 6 év múlva betölti a nyugdíjkorhatárt (most 59 éves). A másik tag egy hölgy, most 55 éves, 7 év múlva meglesz a 40 év szolgálati ideje így jogosult lesz a nők kedvezményes öregségi nyugdíjára. Alkalmazott nincs a cégben, csak a két tulajdonos magánszemély tag. A fenti biztosítás megkötése esetén a cég elszámolhatja-e költségként a befizetett biztosítási díjakat? A 130 000 Ft adójóváírás/év megilleti-e a magánszemélyeket? A nyugdíjkorhatár elérésekor, a biztosító szolgáltatása esetén a magánszemélyek részére kifizetett összeg adókötelesnek minősül-e, ha igen, milyen adókötelezettség terheli a szolgáltatást mind a cég mind a magánszemélyek esetében? A szolgáltatás felvehető-e egyösszegben vagy csak járadék formájában? Köszönettel: Reményi Győzőné

Családi adókedvezmény - kedvezményezetti státusz Kérdés

Tisztelt Szakértő! A jogszábály értelmezése során a következő kérdés merült fel bennem. Amennyiben egy egyetemi tanulmányait végző gyermek, még a szülő háztartásában él, úgy a családi kedvezmény milyen formában érvényesíthető rá? Csak a létszámot növelő eltartottkén vagy utána is érvényesíthető a kedvezmény? Például: édesanya egyedül neveli általános iskolás és egyetemista gyermekét. Így a kérdés az volna, hogy 2x100 000 vagy pedig a megemelkedett 100 000 forintot érvényesítheti csupán áltálanos iskolás gyermeke után? Köszönöm szépen előre is a válaszát: Üdv, János

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nemzetközi fuvar áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szabadságmegváltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close