544 találat a(z) kedvezmény cimkére

Kié lesz az egyéni tb-járulék csökkentése miatti többletpénz? Cikk

A napokban kihirdetett 61/2020. kormányrendelet szerint meghatározott tevékenységeket végző munkáltatóknál foglalkoztatottak egyéni járulékfizetési kötelezettsége csökken. Kié lesz a többletpénz: a munkavállalóé vagy a munkáltatóé? – kérdezte olvasónk. Dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász válaszolt.

61/2020. kormányrendelet szerint katás kedvezmény Kérdés

Kérdésem ezzel kapcsolatban: a katamentesség a kiegészítő tevékenységet végzőkre (havi 25 ezer forintot fizetőkre) is vonatkozik?

Kata befizetésének mentesülése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nézve a változásokat látjuk, hogy a TEÁOR 79-es kód alá tartozó tevékenységet végzők részére változik a járulék, de a katás idegenvezetők 7990 nincsenek a katás felsorolásban. Az lenne a kérdésem, hogy a kata alá tartozó vállalkozókra akkor nem terjed ki a kedvezmény? Köszönettel Rauchné Csenki Anna

Adózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fémkereskedelemmel foglalkozó kft. alkalmazottai után van-e valamilyen kedvezmény? Vitánk van a cég vezetőjével, szerinte nem kell járulékot fizetni, az én olvasatomban nem szerepel a kedvezményezettek között. Várom megtisztelő válaszát.

Személyi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem: kiskorú cukorbeteg gyermek után a szülő igénybe veheti-e a súlyos fogyatékosság kedvezményét? Köszönettel: egy előfizető

Dolgozhat-e a katás vállalkozó, ha igénybe veszi a katakedvezményt? Kérdés

Ha egy kedvezményezett TEÁOR-ban ténykedő katás vállalkozó a mostani helyzetre való tekintettel nem fizet katát, ez idő alatt működhet-e, beszerezhet árut, kibocsáthat számlát, adhat szolgáltatást? Vagy úgy kell tekinteni, mintha szüneteltetné a vállalkozását?

61/2020 (III. 23.) kormányrendelet Kérdés

Tisztelt Szakértő! A tárgyban megjelölt kormányrendelet értelmezésében kérném a segítséget: független attól, hogy például egyéni vállalkozók az Övtj. szerint végzik tevékenységüket, mégis a TEÁOR alapján kell megítélni a végzett tevékenységet? A (10) pontban meghatározott tevékenységek a társas vállalkozásokra, illetve azokra az egyéni vállalkozókra vonatkoznak akik nem katások? A (8) bekezdés pedig kizárólag a kata szerinti kiadózó vállalkozásokra? Így van olyan egyéni vállalkozó, például katás 561006 Falatozó, büfés, aki NEM kap mentességet, de ha sima egyéni vállalkozásban folytatja a tevékenységet (vendéglátás Teáor, vagy Teszor 56, egész csoport), akkor mentes a járulékok meghatározott része alól ? Válaszukat előre is megköszönve, tisztelettel: Tímea

Járulékkedvezmény ekho esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! A veszélyhelyzet miatti járulékkedvezmény kapcsán kérem a segítségét. A sportszektorban nem kell a kifizetőnek a munkavállaló bére után közterhet fizetnie illetve a munkavállaló esetében a nyugdíjjárulékot nem kell vonni, az egészségbiztosítási járulék pedig 4% max. 7710 Ft lehet. Ez világos, ha "normál" adózás szerint számfejtjük. Mi a teendő ekho esetén? Ebben a szektorban a többség így adózik. A minimálbérig érvényesek a fenti kedvezmények. De fölötte, amikor már az ekhós rész szerint adózik, mi a teendő? A munkavállalótól levonandó 15 százalék ekho lényegében 9,5 % szja, 3,9% nyugdíjjárulék és 1,6% egészségbiztosítási járulék. Ez alapján itt is mentesülnie kellene a 3,9 nyugdíjjárulék alól? Az 1,6% egészségbiztosítási járulék pedig a minimálbér utáni 4%-al együtt lehet 7710 Ft? Illetve jól gondolom, hogy a kifizetői ekhót sem kell megfizetni? Köszönöm a segítséget!

Ekho kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a megjelent 61/2020. számú kormányrendelettel kapcsolatos. Sport egyesület, kft. és sportlétesítményt üzemeltető vállalkozásoknál a munkavállalók részére számfejtett munkabér ekho szerinti adózású részt is tartalmaz. A kedvezmény a kifizetői ekhóra is vonatkozhat? A rendelet nem nevesíti. Köszönöm!

Koronavírus miatti taxis vállalkozás adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Személyszállítással foglalkozó egyszemélyes kft.-ben a szolgáltatást végző tag tagi jogviszonyban kapja a munkabérét, és a vállalkozás a kiva szerint adózik. Az lenne a kérdésem, hogy a koronavírus miatti adózási kedvezmény szerint a tagi jogviszonyos munkavállaló után márciustól júniusig milyen járulékfizetési kötelezettsége keletkezik a vállalkozásnak és a munkavállalónak? Valamint kell-e kivaelőleget bevallani és fizetni? Ha igen, mi lesz a kiva alapja? Kell-e valamilyen bevallást beadni az átmeneti kedvezmény igénybevételéhez? Válaszát előre is köszönöm.

Koronavírus – Szja Kérdés

A Magyar Közlönyben megjelent 47/2020. kormányrendelet (1) bekezdésének b.) pontja szerint a munkavállaló a személyi jövedelemadó fizetésére továbbra is kötelezett?

Illeték Kérdés

T. Cim! Érdeklődöm, hogy ingatlanvásárlás esetén mennyi illetéket kell fizetni, milyen esetekben van kedvezmény? Köszönettel: BBE

Védett korú, mezőgazdasági ágazatban foglalkoztatott utáni szocho-kedvezmény Kérdés

Egy most belépett munkavállaló (mezőgazdaságban telepvezető, 1959. évben született mezőgazdasági diplomás férfi) előző munkahelyéről hozott igazolásán szocho-mentesség/kedvezmény jelenik meg. A munkavállalónál szeretnék én is szocho-kedvezményt beállítani, de erre nem találtam megfelelő jogcímet, melyben kérem szépen a segítő tájékoztatásukat.

Kedvezményeket nyújtó szolgáltatás (klubkártya) adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő Vállalkozásunk kedvezményeket biztosító éttermekkel, szállodákkal, sportklubokkal, közértekkel áll együttműködéses kapcsolatban, mely lehetőséget kiközvetítenénk olyan cégeknek, melyek munkavállalóik részére biztosítanák a kedvezmények igénybevételét. Felmerült, hogy az igénybe vevő cégeknél az általunk nyújtott szolgáltatás díja nem minősül-e természetbeni juttatásnak. Köszönöm a segítséget: mikro

Önálló tevékenységet folytat? A minimálbér így hat a kedvezményekre Cikk

A minimálbér összege 149 ezer forintról 161 ezer forintra emelkedett január elsejétől, és ezt az összeget kell alkalmazni az önálló tevékenységet folytatók esetében is egyes kedvezmények érvényesítésénél. A kedvezmények tekintetében két adózói kör érintett, az egyik az őstermelők, a másik az szja-törvény hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingyenesen kapott anyag elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Munkáltató rendes felmondása TP alatt

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31