39 találat a(z) kamatkedvezmény cimkére

Munkabérelőleg: mikor adható adómentesen, és mikor terheli szja és szocho? Cikk

A munkavállalónál előfordulhatnak olyan élethelyzetek, amikor anyagi gondjai enyhítésére nincs más lehetősége, mint hogy előleget kérjen a munkáltatójától a jövőbeni bére terhére. A nyári szabadság előtt gyakran élnek a munkavállalók ezzel a lehetőséggel. Cikkünkben összefoglaljuk a juttatásra vonatkozó szabályokat.

Csekély összegű támogatás: nehézségek a de minimis értelmezésében, alkalmazásában Cikk

Az adórendszeren belüli (közvetett) csekély összegű támogatások ellenőrzési tapasztalatairól tett közzé összefoglalót honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Év vége és az szja: ezekre az elszámolási szabályokra kell figyelni Cikk

Fő szabály szerint a pénzforgalmi szemléleten alapulnak az szja-törvény rendelkezései, de vannak olyan szabályok is, amelyek egyes jövedelmet visszarendeznek például az előző adóévre, vagy nem a kifizetés időpontjához kötik annak megszerzését.

Kamatkedvezmény önellenőrzése Kérdés

Az előző évben a társaságiadó-bevallásban nem érvényesítettünk egy adókedvezményt (kamatkedvezmény). Kérdésünk, hogy lehet-e ezt önellenőrizni?

Kamatkedvezményből származó jövedelem megállapítása – példával Cikk

Írásunk a kamatkedvezményből származó jövedelem kiszámításának szabályait mutatja be bel- és külföldről származó jövedelem esetén.

Kamatkedvezmény Kérdés

Tisztelt Pölöskei Pálné! 2019. 03. 28-án feltett kérdésem a következő volt: kamatmentes hitelre vásároltunk ingatlant, a 2019. évben fogjuk aktiválni. Kérdésem az volt, hogy 2018. 12. 28 – 2019. 01. 31-ig elszámolt 45 413 Ft kamatösszeget és ugyanennyi kamattámogatást hogyan könyveljem? Válaszát köszönöm szépen. Nem értem, hogy miután nem aktiváltuk az ingatlant, nem kell a beruházásra könyvelni a fizetendő kamatot? Ha igen, hogy kell a kamattámogatást elszámolni? Vagy a fizetendő kamatok és a támogatás bevétele, ami egyenlege 0 miatt kell úgy könyvelni, ahogy Ön leírta? Magyarázatát és válaszát előre is köszönöm szépen. Reményik Sándorné

Nyílt végű pénzügyi lízing Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyílt végű pénzügyi lízing keretében beszerzett személygépkocsi után megfizetett kamat érvényesíthető-e a kis- és középvállalkozások kamatkedvezményeként [Tao. tv.22/A §, 16. § (16) e)]? Válaszát előre is köszönöm.

Kamatkedvezmény átalakulásnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" Kft.-nél 2018.09.29-én kedvezményezett átalakulás (kiválás) történt. "A" társaságból kivált két tag, és a vagyonát bevitte "B" társaságba. Mindkét társaság folytatja 2018. végéig a tevékenységét. A jogelőd "A" Kft. beruházási hitel és lízing után kamatot fizetett az átalakulásig. (A hitelből vásárolt eszközök az átalakulással átkerültek a "B" társaságba.) "A" Kft. év végi társaságiadó-bevallásában érvényesíthető-e a megfizetett kamat utáni adókedvezmény? Év végén "B" Kft.-nél vannak az eszközök, de a kamatot nem ő fizette, így véleményem szerint "B" Kft. nem veheti figyelembe. Tájékoztatásukat előre is köszönöm. Négy Szakág Kft.

Kamatkedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ingatlant vásároltunk kamatmentes hitelre 2019. évben fogjuk aktiválni. Kérdésem, hogy 2018.12.28-2019.01.31-ig elszámolt 45 413 forint kamatösszeget és ugyanennyi kamattámogatást hogyan könyveljem? Ha esetleg kontírozná, nagyon megköszönöm. Köszönettel: Reményik Sándorné

Kamatkedvezmény: kell-e adót fizetni? Cikk

Nem üzletszerűen folytatott tevékenység keretében bármely cég, szervezet, magánszemély is adhat kölcsönt bárkinek. Milyen adószabályok vonatkoznak az ilyen ügyletekre?

Megítélt állami támogatás elszámolása, adózása Kérdés

Vannak olyan hitelkonstrukciók, amelyek kamattámogatást nyújtanak. Ezekben az esetekben a finanszírozó pénzintézet egy igazolást ad ki; „Igazolás megítélt állami támogatásról” címmel. Az igazolás lábjegyzetében hivatkozik a 37/2011. kormányrendeletre, és felhívja a figyelmet arra, hogy az igazolást a kiállítástól számított 10 évig meg kell őrizni. Bármilyen jövőbeni támogatás megítélésekor a támogatásnyújtó részére be kell mutatni. Ez a támogatás csekély összegű támogatásnak minősül és a folyó pénzügyi évben, valamint az azt megelőző két pénzügyi év során – az 1407/2013/EU bizottsági rendelet alapján – Magyarországon odaítélt csekély összegű támogatások bruttó támogatástartalma nem haladhatja meg a 200 ezer eurónak megfelelő forintösszeget. Ennek ellenőrzésére szolgál a társaságiadó-bevallásban adott információ, amely a kapott igazolás alapján tartalmazza az odaítélés időpontját és a kapott kedvezmény bruttó támogatástartalmát. Tényleges pénzmozgás nem történik. A kamatkedvezmény összege után kell-e társasági adót fizetni?

Új szabály szerint kell számítani a kamatkedvezményből származó jövedelmet Cikk

Január 1-jétől értékbeli korlátot is vizsgálnia kell a munkáltatónak a kamatkedvezményből származó jövedelem megállapításakor, ha a munkavállalónak kedvezményes lakáscélú hitelt ad. Az értékbeli korlát vonatkozik az önkormányzat által a magánszemélynek adott hitelekre is. Ezentúl kizárólag a lakás bővítéséhez nyújtott hitel esetén van jelentősége a lakószoba fogalmának – hívja fel a figyelmet tájékoztatójában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Társasági adó alapja Kérdés

Segítséget szeretnék kérni a társasági adó alapjának kiszámításához. Tényállás: Mezőgazdasági terményeket előállító zrt. vagyunk. 2017. évben jelentős (közel 100 millió forint) értékben új, nem támogatott gépeket vásároltunk (lízingeltünk) növénytermesztéshez. Nem tudom eldönteni, hogy alkalmazhatom-e a tao-törvény 7. paragrafus zs) pontja szerinti adóalap-csökkentési lehetőséget ezekre az új gépekre és milyen feltétellel. Továbbá a lízingkamat-kedvezményt is igénybe vennénk, ha lehetne. Meglátásom az alábbi: Három év távlatában, ha 400 ezer euró alatt maradunk az összes EMVA-támogatással együtt, akkor mint „csoportmentességi támogatást” beállíthatom adóalap-csökkentő tételnek. Nagyon nagy segítség lenne az Önök véleménye. Várom válaszát! Köszönettel: Vassné Tóth Judit

Kkv-k kamatkedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kkv-k esetében a taotörvény 22/A paragrafusa szerinti adókedvezmény alkalmazható-e abban az esetben, ha a cég pénzügyi lízingre vesz egy személygépkocsit?

Kamatkedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kamatkedvezményből származó jövedelem – így kell kiszámolni című cikkükben adott választ szeretném pontosítani, mivel a törlesztésekkor megállapított adót és járulékot év közben kell befizetni, az szja-törvény 72. § (2) bekezdése szerint: "A kamatkedvezményből származó jövedelem adóalapja a kamatkedvezmény 1,18-szorosa. Az adót a kifizető adóévenként, az adóév utolsó napjára – ha a követelés az adóévben megszűnt, akkor a megszűnés napjára – megállapítja." A résztörlesztéssel a törlesztett részlet vonatkozásában a követelés megszűnik. Üdvözlettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elszámolási időszak – áfa tv. 58. §

Kelemen László

adószakértő, jogász

Befogadott számlák a NAV-nál

Kelemen László

adószakértő, jogász

Számlakiállítás saját költség felhasználásról

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close