39 találat a(z) külföldről származó jövedelem cimkére

Külföldről származó jutalék adóalapja Kérdés

Így alakul a kriptojövedelmek, valamint a youtuberek és digitális nomádok adózása Cikk

Akárcsak 2017 óta minden évben, a NAV 2023-ban is elkészítette a 2022. évi jövedelmeket tartalmazó személyi jövedelemadó-bevallási tervezeteket. Mindez sokaknak jelent segítséget, hiszen a bevallási tervezetben a munkáltatóktól, kifizetőktől érkező jövedelmek megjelennek a megfelelő bevallási sorokon. Azonban a külföldről és nem kifizetőktől érkező, de Magyarországon adóköteles jövedelmet is szükséges bevallani, és az ehhez kapcsolódó magyar adó után is keletkezik befizetési kötelezettség május 22-ig. Ezeket pedig a NAV bevallási tervezete bizony nem tartalmazza. A részleteket Gyányi Tamás adószakértő, a WTS Klient senior partnere foglalta össze – derül ki a WTS sajtóközleményéből.

Kamatjövedelem külföldről és belföldről: fontos különbség a bevallásuk között Cikk

Meglepetésként érte tavaly a külföldi bankszámlával rendelkező magyar magánszemélyeket az adóhatóság megkeresése, miszerint eltérést tapasztalt az érintettek korábbi években bevallott jövedelmei és a nemzetközi adatszolgáltatás által továbbított adatok között. Annak érdekében, hogy 2022-ben az szja-bevallás minden szükséges jövedelmet tartalmazzon, és elkerüljék az érintettek az adóhatósági (egyébként támogató) eljárást, célszerű áttekinteni a külföldről származó kamatjövedelmekkel kapcsolatos bevallási tudnivalókat.

Szocho számítása külföldről származó, összevonás alá eső jövedelmeknél Cikk

A külföldről származó összevonás alá eső jövedelmek utáni adóelőleg-fizetés határideje január 12-e volt. Amennyiben a magánszemély elfelejtette ezt a határidőt, és jelentős összegű adót kell fizetnie, akkor érdemes minél hamarabb a befizetést teljesíteni és nem célszerű május 20-áig várni, ugyanis az adóhatóság a késedelmes napokra késedelmi pótlékot állapít meg, mely a jegybanki alapkamat (mely jelenleg 13 százalék) 5 százalékkal növelt összegének 365-öd része. Egymillió forintos adókötelezettségnél ez közel 500 forint pótlékot jelent minden késedelmes nap után számolva. Ez felmerülhet az szja- és a szochoelőleg-kötelezettség elmulasztásakor egyaránt.

Magánszemély külföldről származó jövedelem adózása Kérdés

Elfelejtett külföldi jövedelmek önellenőrzése. Amikor a NAV észleli, hogy hiányos a bevallás Cikk

Ez a nyár nem az uborkaszezonról szól. A kataalanyok mellett azok a magánszemélyek sem dőlhetnek hátra, akik korábbi években külföldi befektetésekkel rendelkeztek és anno elfelejtették a jövedelmet feltüntetni az szja-bevallásban.

Külföldről kapott jövedelem adózása: mikor kell bevallani, és előleget fizetni? Cikk

Az Adózóna olvasói gyakran tesznek fel ahhoz kapcsolódó kérdéseket, hogy kinek, milyen adókötelezettsége keletkezik, ha a magánszemély külföldi cég által kötött jogviszony alapján végez munkát Magyarországon. Közeleg az adóbevallás benyújtásának határideje, ezért cikkünkben a 21SZJA bevallás kitöltéséhez kívánunk segítséget nyújtani azoknak a magánszemélyeknek, akik külföldi munkáltatóval kötött munkaszerződés alapján 2021-ben részben vagy egészben Magyarországon végeztek munkát, és magyar szja-fizetési kötelezettségük keletkezett.

Fióktelep, tao Kérdés

Külföldről származó jövedelem, a kata összege 2021-ben Kérdés

Tb-járulék külföldről származó jövedelem esetén Kérdés

Külföldről származó jövedelem Kérdés

Külföldről származó jutalék Kérdés

Külföldről és belföldről is származó jövedelem Kérdés

Külföldről származó jövedelem a kiva alapjánál Kérdés

Külföldről származó jövedelem adózása Kérdés

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó főállásban vagy mellékállásban

Lepsényi Mária

adószakértő

Egyéni vállalkozó elhalálozása

Lepsényi Mária

adószakértő

Lakás bérbeadása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 október
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5