24 találat a(z) külföldről származó jövedelem cimkére

Ez már a vége? Így élesedne 2021-re a kata és a kiva Cikk

Aki arra számított, hogy a kisvállalati adónak (kiva) és a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) 2021. január 1-jétől ténylegesen hatályba lépő szabályait majd csak október-november környékén ismerhetjük meg, annak valószínűleg igaza lesz: az Országgyűlés elé terjesztett T/13258. számú, egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslat ugyanis érinti a kisadózás szabályait is. Cikkünkben ezeket foglaljuk össze és elemezzük.

Sportoló külföldről származó jövedelme Kérdés

Külföldről származó jövedelem a társasági adó alapjában. Példákkal Cikk

Hogyan kell beszámítaniuk a társaságoknak a külföldről származó jövedelmüket az adó alapjába? Példákkal mutatjuk be, hogyan kell kalkulálni egyezményes és nem egyezményes országból származó jövedelmeknél. Cikkünk nem tér ki az ellenőrzött külföldi társaságoknál keletkező jövedelem adóalapnál történő figyelembevételére.

Külföldről származó jövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértők! Nyugdíjas katás egyéni vállalkozónak németországi kiadó szótárszerkesztésben Magyarországról végzett segéderő igénybevétele címen 2019. novemberben díjazást utalt. Az összegből az elszámolás szerint levonást nem teljesítettek. Amikor a szótárt kiadják, az értékesített példányok után jogdíjat fog fizetni a kiadó. Úgy gondolom, az összevont adóalap részeként (a 85%-os szabály alkalmazásával) személyijövedelemadó- és szociálishozzájárulásiadó-kötelezettség terheli. Amennyiben nem így adózik, és járulékfizetési kötelezettség is terheli, milyen bevallásban kell megtenni, és van-e ehhez kapcsolódóan bejelentési kötelezettség? Segítségükért előre is köszönet. Grünwaldné

Külföldről származó jövedelem Kérdés

749002 – Közvetítési, ügynöki szolgáltatás a tevékenység. A megállapodás szövege: "Tudomásul veszem és elfogadom azt a tényt, hogy a svéd cég és köztem létrejött megállapodás semmilyen módon nem tekinthető munkaszerződésnek. Egyénileg, önállóan tevékenykedem mint független partner. Ebből következően kifejezetten elfogadom, hogy irányomban a svéd cég nem vállal semmilyen más kötelezettséget, mint hogy kifizesse azokat a jutalékaimat, amikre jogosult vagyok független partnerként a jelenlegi megállapodás szerint. Elfogadom, hogy a svéd cég nem felelős azért, hogy helyettem és a nevemben az országom törvényei által előírt adókat, társadalombiztosítási járulékokat és/vagy egyéb közterheket megfizesse. Teljes mértékben tudatában vagyok annak is, hogy független partnerként valamilyen gazdasági tevékenységi formát kell választanom, amit be is kell jegyeztetnem, amint a svéd cég vállalattól kapott jutalékom összege meghaladja az évi 6000 €-t. Tisztában vagyok azzal, hogy a svéd cég fenntartja a jogot, hogy visszatartsa a 6000 €/év összeget meghaladó jutalékom kifizetését, amennyiben elmulasztom egy megfelelő gazdasági tevékenységi forma bejegyeztetését, vagy a svéd cég kérésére sem küldöm meg a hiteles dokumentációt a svéd cég számára." A külföldről származó jövedelmet melyik sorban kell bevallania és milyen adókat kell fizetnie az szja-n kívül a tevékenységet végzőnek? (Egészségviteli tanácsadás termékeladással.) A munkavégző magyar állandó lakhellyel, magyarországon dolgozik, nyugdíjas.

Külföldről származó jövedelem, hazai adó- és járulékfizetés Cikk

Sokakat érintő téma, a külföldi jövedelemszerzés hazai elszámolása. Olvasónk óceánjáró hajón dolgozik, és szerette volna tudni, hogy az ott szerzett jövedelme után milyen közterheket kell Magyarországon teljesítenie. A kérdést Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolta meg.

Önálló tevékenységből, külföldről származó jövedelem Kérdés

Magánszemély főállású munkaviszony mellett egy németországi intézmény felkérésére, megbízási szerződés keretében, egyszeri alkalommal tudományos munkát végzett. Az elvégzett munka díjazása a szerződés szerint egyszeri x euró volt, amit a megbízó a magánszemély számlájára átutalással teljesített. Mikor és milyen módon kell ezen bevétel után adózni, illetve járulékot fizetni a magánszemélynek és mindezt milyen árfolyamon? Köszönöm.

Külföldről származó jövedelem (adó+járulékok) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi illetőségű magánszemély külföldi cégnek végzett munkájáért kapna jövedelmet, a munkavégzés itthon történne. A külföldi fél Magyarországon nem jelentkezne be foglalkoztatónak, tehát minden adókötelezettség a magánszemélyt terhelné. Attól függően, hogy megbízási vagy munkaszerződést kötnek, hogyan kell az adókat megfizetni? A témának utánanézve én az alábbi levezetést tartom helyesnek, a kérdésem arra irányul, hogy helyes-e az elgondolásom? A kapott összeg átszámolva 1 mft lenne. Megbízási jogviszony (10% költséghányadot feltételezve) Szja: 1 mft*0,9*0,85*0,15=114 750 Ft Nybj: 1 mft*0,9*0,85*0,1=76 500 Ft Ebj+mepj: 1 mft*0,9*0,85*0, 85= 65 025 Ft Szoc.ho: 1 mft*0,9*0,85*0,175=133 875 Ft Munkaviszony Szja: 1 mft*0,85*0,15=127 500 Ft Nybj: 1 mft*0,85*0,1=85 000 Ft Ebj+mepj: 1 mft*0,85*0,0 85= 72 250 Ft Szoc.ho: 1 mft*0,9*0,85*0,175=148 750 Ft Szakképzési hozzárjárulást kell-e fizetni valamelyik esetben? Köszönettel Vágner Emília

Külföldről származó jövedelem Kérdés

Magánszemély német cégtől kap jövedelmet egy tanulmány elkészítésére, arról előadást tart a német cég által rendezett konferencián. Ez önálló tevékenységből származó jövedelem lesz vagy egyéb jövedelem? Hogyan alakul az szja- és az ehofizetési kötelezettsége 2018. évre vonatkozóan? Ha a 2019. évre is lesz hasonló kifizetés, akkor hogyan kell szochót fizetni és bevallani?

Egyéni vállalkozók, jövedelem külföldről, illeték, végelszámolás: a NAV több információs füzetét is módosította Cikk

Több, adózással kapcsolatos információs füzet tartalma is módosult – közölte a NAV.

Külföldről származó jövedelem Kérdés

Magánszemély Írországból kap jövedelmet ingyenes mobil telefonos alkalmazás reklámbevétel címen. Hogyan kell adózni utána? (szja, eho)

Külföldi jövedelem adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem a segítségét az alábbi esethez. Fiam 2015-ben egy svájci illetőségű hajón dolgozott, és lakott március 15-étől július végéig. Magyarországon jövedelme nem volt. Kell-e Magyarországon bevallást beadni, és hogyan kell szerepeltetni a jövedelmet?

Így kell adóznunk, ha létérdekeink központja Magyarország, vagy nem Cikk

Van, amikor a jövedelmek adózását a fekvés, máskor a szerzés határozza meg. Nem is hinnénk, mennyi mindenre kell tekintettel lenni, hogy megállathassuk, melyik államnak, államoknak kell adóznunk és mennyit. Minden kiderül.

Szja – külföldi részvény osztalékbevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A KBC magyarországi fiókjától kaptam egy igazolást „igazolás külföldi részvények osztalékáról” címmel. Ezen fel van tüntetve a bruttó osztalék, a külföldi levont ad és a belföldi levont adó is. Német részvényről van szó, és a kettős adóztatásról szóló egyezmény szerint a forrásországban maximum 15 százalék adót vonhatnak le. A levonás több volt, mint 15 százalék, de a bevallásban csak maximum 15 százalék külföldön megfizetett adót vehetek figyelembe, a 15 százalék feletti részt majd a német adóhivatallal kell elszámolni. Az összegek a következőeók: Bruttó osztalék: 12 132 Ft Levont adó külföldön: 3 199 Ft 15% összege: 1 820 1% összege: 121 1553-05 lap: 182 sor B: 12.131 C: 121 (1 %) A 182. sor kitöltési útmutató szerint itt a 16 % adóból le kell vonni a külföldön megfizetett adót (maximum a 15 százalékot), és a különbözetet kell beírni a C oszlopba. Ekkor a program automatikusan kitölti a 186-as sor B és C oszlopát a fenti összegekke, valamint a 188. sor B oszlopát. A 188. sor C. oszlopába az adót nekem kell beírni, amit fizetendő adóként majd figyelembe vesz a 64. sorban. Ha a 188. sor C oszlopba a még fizetendő adót (1 %-ot) szeretném beírni, amit egyébként szintén levont már a KBC, és az igazoláson szerepel is, mint hazai megfizetett adó forintban, akkor azt a hibaüzenetet kapom, hogy a „külföldről származó, belföldön is adóköteles jövedelmek adója összegének (188. C oszlop) a jövedelemösszeg (188. B oszlop) 5 és 16 százalék közé kell esnie”. Mely sorokba, milyen összeget kell beírnom? Köszönettel.

Lemezboritó-tervezés norvég cégnek Kérdés

Tisztelt Szakember! A következőkben kérném segítségét. Magánember nem rendelkezik adószámmal. Egy norvég cégnek lemezborítót tervezett, mely munka ellenértékeként a norvég cég 200 000 forintot átutalt a magánember bankszámlájára. A munkára szerződés nem készült. Kérdésem, hogy a norvég cégtől kapott ellenérték után milyen módon (önálló tevékenységből származó jövedelemként, vagy külföldről származó jövedelemként), és mennyi adót kell fizetni, terheli-e ehofizetési kötelezettség? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tárgyi eszköz aktiválás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Alapítás-átszervezés

Nagy Norbert

adószakértő

Társasházi ingatlan – telek értéke

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close