22 találat a(z) külföldi vállalkozás cimkére

Fióktelepek közötti tárgyieszköz-áthelyezés Kérdés

Technikai adószám Kérdés

Külföldi vállalkozás Magyarországon: mikor kell telephelyet bejelenteni, és hogyan kell adózni? Cikk

Külföldi vállalkozás magyarországi működése esetén, ha a taotörvény és/vagy a kettős adóztatási egyezmény alapján telephely keletkezik Magyarországon (például mert az ügyvezető itt él, vagy van egy online távmunkás munkavállalója), az azt jelenti, hogy fióktelephelyet kell bejegyeztetni? Ha nem kell fióktelephelyet bejegyezni, akkor milyen esetben nem kell? Ilyenkor is létrejön telephely, csak az adminisztratív telephelybejegyzés nélkül? Ilyen esetben hogyan tesz eleget a társaságiadó-, iparűzésiadó-kötelezettségnek, milyen nyilvántartást kell vezetnie? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Katás egyéni vállalkozó, külföldi vállalkozás Kérdés

Telephely, nem telephely? Sokszor okoz fejtörést a külföldi vállalkozásoknak Cikk

Külföldi vállalkozások sok esetben letelepedés nélkül vannak jelen Magyarországon. Egyes esetekben nincs is szükség arra, hogy letelepedjenek, más esetekben viszont igenis van. Cikkünkben számba vesszük, mely szempontokat javasolt megvizsgálni a kérdés eldöntéséhez.

Telephely után fizetendő társasági adó Kérdés

Külföldi vállalkozás magyarországi tevékenysége Kérdés

Külföldi vállalkozás magyarországi tevékenysége Kérdés

Kata 2021 Kérdés

Az EU szerint hátrányos a magyar reklámadó mulasztási bírsága a külföldi vállalkozásokkal szemben Cikk

A magyar reklámadónál a külföldi vállalkozásokkal szemben alkalmazott mulasztási bírság hátrányosan megkülönböztető, nincs összhangban az uniós joggal – ismertette az uniós főtanácsnok a Google ügyében megfogalmazott indítványát az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága csütörtökön.

Számlatömbvásárlás cégbejegyzésre nem kötelezett cég részére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyomtatványboltban történő számlavásárlás esetén milyen dokumentumokat kell bemutatni cégbejegyzésre nem kötelezett cég részére, ahol nincs cégkivonat? A gazdálkodási forma: adószámmal rendelkező külföldi vállalkozás. Válaszukat előre is köszönöm.

Fordított áfa fióktelep felé Kérdés

Tisztelt Adózóna! Társaságunk székhelye Ausztriában van, mérnöki tevékenységet végez. A külföldi társaságot egy belföldi vállalkozás bízta meg ingatlanhoz kapcsolódó tervezéssel és építésfelügyeleti munkával. A tevékenység egyértelműen ingatlanhoz kapcsolódik, így a teljesítés helyét az ingatlan fekvése határozza meg, ami Magyarország. A külföldi társaságnak magyarországi gazdasági illetősége keletkezik a munka időtartama, technikai feltételei miatt, ezért egy fióktelep létrehozását tervezi. Kérdésünk, hogy a külföldi vállalkozás és a fióktelep közötti szolgáltatások tekintetében a fordított áfa érvényesül-e?

Tervezési szolgáltatások Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdező társaságunk székhelye Ausztriában van, mérnöki tevékenységet végez. A külföldi társaságot egy belföldi vállalkozás bízta meg ingatlanhoz kapcsolódó tervezéssel és építésfelügyeleti munkával. Ezen munkálatokhoz belföldi alvállalkozók szolgáltatásait is igénybe venné, a külföldi társaságnak Magyarországon nincs fióktelepe. A munkálatok 4 évig tartanak, ezért a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény szerint a társaságnak társaságiadó-kötelezettsége merül fel Magyarországon. Kérdéseink az áfatörvény értelmezéséhez és a számlázással kapcsolódnak. 1. Úgy véljük, hogy a fenti törvény 39. paragrafusának (2) bekezdése szerint a teljesítés helye Magyarország. Helyes a megállapításunk? 2. Az áfatörvény 140/b paragrafusa szerint a tervezési szolgáltatások számlázásánál, valamint az építési felügyelet számlázásánál fordított adózást kell alkalmazni, mivel a megbízott külföldi vállalkozás Magyarországon nem rendelkezik telephellyel. Helyes ez így? 3. A 2. pontból adódóan a külföldi társaságnak ausztriai közösségi adószámáról belföldi megrendelője részére olyan számlát kell kiállítania, amelyen a 2. pont szerinti törvényre és paragrafusra hivatkozik, s egyben feltünteti a belföldi megrendelő közösségi adószámát? 4. Belföldi alvállalkozóknak a külföldi tervezői társaság részére kiállított számlákon kell-e általános forgalmi adót felszámítania? Segítségüket előre is köszönjük, Managent Consulting Bt.

Külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepe Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy osztrák vállalkozás (GmbH) Magyarországon vásárolt telket, a rajta lévő épületekkel együtt. Bérbeadási tevékenységéhez a NAV-tól adószámot kért és kapott is, telephelye bejelentésre került. A témával kapcsolatos kutatás során mindenhol azt lehet olvasni, hogy ugyanúgy kell eljárni ebben az esetben, mint a „normál" magyar vállalkozások esetében, gyakorlatilag meg mégsem, mert például kamarai regisztrációra, illetve cégbírósági bejegyzésre nem kötelezett (nincs alkalmazottja, illetve nem lehet), bizonyos bevallásokat sem kell a NAV felé küldeni. Köteles-e a GmbH a magyar számviteli szabályoknak megfelelő beszámolót készíteni? (Az Szt. 2. § (3) bekezdés alapján szerintem nem, de nem vagyok benne biztos.) Ha mégis, akkor szükséges-e könyvvizsgálói jelentés? Vagy adótanácsadói ellenjegyzés (mint utólag kiderült, a bejelentkezéshez adótanácsadó segítségét kérték, aki szerint kell beszámolót készíteni)? Milyen további bevallási kötelezettségei vannak a GmbH-nak Magyarországon? Ezen kívül az Art. 9. § értelmében a belföldi adókötelezettségek teljesítésére pénzügyi képviselőt bízhat meg. Akkor ezek szerint nem kötelező? Segítségüket és tájékoztatásukat előre is köszönöm!

Fogas kérdések az áfában Cikk

Mi a teljesítés helye a külföldi vállalkozás és fióktelepe, illetve kereskedelmi képviselete közötti szolgáltatásnál, termékértékesítésnél, hogyan kell elszámolni az áfát? Összefoglaltuk.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Reprezentáció, üzleti ajándék adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kifizetőt terhelő 40 százalékos kata II

Szipszer Tamás

adószakértő

Új kata 1041

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs