63 találat a(z) külföldi kiküldetés cimkére

Elmaradt külföldi kiküldetés költségelszámolása Kérdés

Egy külföldi kiküldetéshez kapcsolódóan dolgozónknak megrendeltük a repülőjegyet, szállást Ausztriába. Rendben meg is kaptuk a számlákat, amelyek kifizetésre is kerültek. Indulás előtti napon a munkavállalónk megbetegedett, így nem tudott elmenni a kiküldetésre. A repülőjegyet, szállást már nem lehetett visszamondani. A kérdésem a számlák könyvelésével kapcsolatos: elszámolhatóak ezek a költségek utazási- és szállásköltségként? A számlák áfája visszaigényelhető?

Gyes Kérdés

Tisztelt Szakértő! Férjem 2 évre szóló külföldi kiküldetése miatt decembertől határozott időre Németországba költözik a család. Két kis gyermekünk van, 2 és 4 évesek. A kisebbikkel szeptember 2. óta gyesen vagyok. A munkába való visszatérést csak egy év múlva tervezem. Kérdésem az lenne, hogy számomra mi a teendő ez ügyben, milyen hivatalos bejelentéseket kell tennem? A gyessel és a jelenlegi munkáltatómmal meglévő munkaviszonyommal kapcsolatban változik valami? A nagyobbik kislány az óvodát kint folytatja, a kisebbik velem lesz otthon. Az ő esetükben mi az eljárás? Köszönettel: Mary

Külföldi kiküldetés hallgató esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! 15 hetes kötelező szakmai gyakorlatát nálunk töltő hallgató (hallgatói munkaszerződéssel, együttműködési megállapodással foglalkoztatjuk) több napos külföldi kiküldetésre küldhető? Ha igen, a 30%-ot (illetve 15 EUR-t) meghaladó napidíjra vonatkozik a járulékmentesség? Válaszukat előre is köszönöm.

Próbaidő meghosszabbítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019.05.21-én belépett dolgozónk próbaideje 2019.08.20-án lejár. Munkájával elégedetlenek vagyunk, de sajnos külföldi kiküldetésben van még 09.22-ig, ezért a próbaidőn belül nem tudjuk megszüntetni a munkaviszonyát. Helyesen járunk-e el a törvény szerint, ha 2019.08.16-án próbaidőn belül indoklás nélkül megszüntetjük a munkaviszonyát, és 2019.08.17-2019.09.22-ig határozott idejű szerződéssel újra alkalmazzuk. Megtámadható ez a munkaügyi bíróságon? Tisztelettel.

Diák kiküldetésen Kérdés

Tisztelt Szakértő! Iskolaszövetkezeten keresztül foglalkoztatott diákokat (nekik fizetnek számla ellenében) szeretne az egyik cég belföldi/külföldi kiküldetésre küldeni. Eljárhatnak így? Köszönettel.

Külföldi kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy egyéni vállalkozó aki nemzetközi fuvarozással foglalkozik. Alkalmazottjai havi több napot töltenek külföldön, például Németországban. Milyen költségek terhelik a munkáltatót? Napi 60 euró elszámolható a dolgozóknak adómentesen? Emellett a német minimálbért ki kell fizetni a munkavállalóknak? Vagy elegendő a magyar minimálbér plusz a 60 euró költségtérítés? Amennyiben egy hónapban több egymást követő napot tartózkodik külföldön, azokra a napokra, melyek pihenőnapok számára, kell fizetnie valamit a munkáltatónak? Válaszát előre is köszönöm!

Külföldi kiküldetés szakértő esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Külföldi kiküldetéssel kapcsolatban kérném segítségüket. Munkavállalóinkon kívül szakértők is elkísérik kollégáinkat munkaügyi és egyéb konferenciákra, ugyanannyi napidíjat kapnak a külsős szakértők is, mint a munkavállalóink. Munkavállalóinktól minden járulékot levonunk, és a 08 bevallás 302. sorában szerepeltetjük a 2 kódkocka jelölésével. Szakértők esetében mi a helyes eljárás? Jövedelem szempontjából milyen kategóriába sorolható? Járulék szempontjából miket kell tőlük levonni, a 08 bevallás melyik sorában kell szerepeltetni, kell-e jelenteni a 1041-es bevalláson? Előre is köszönöm válaszukat. Tisztelt Szakértő!.

Külföldi kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég munkavállalót német családokhoz küldi ki dolgozni, ahol takarítanak, mosnak, főznek. Háztartási alkalmazottak. Hogy lehet az ő munkaidejüket törvényileg megoldani? Tervek szerint egy hónapot dolgoznának kint, egy vagy két hónapot itthon, aztán újra kint. Munkaidőkeret erre megoldás lehet vagy más szabályozás vonatkozik erre, például pihenőidő, ünnepek? Köszönöm a segítséget. Szilvia

Külföldi kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Külföldi kiküldetés során olyan magánszemély is utazik a cég munkavállalóival, aki semmilyen jogviszonyban nem áll a társasággal. Napidíj nem kerül kifizetésre, csak az utazás és szállás költségei merülnek fel, számla ellenében. Kérdésem, hogy költségként elszámolható-e a szállásdíj és az utazási költség ilyen magánszemély után a cég könyveiben, vagy legalább egy megbízási szerződés szükséges ehhez? Válaszukat előre is köszönöm!

Napidíj Kérdés

Tisztel Szakértő! Költségvetési szerv külföldi kiküldetésre küld vele jogviszonyban nem lévő magánszemélyeket, akik részére napidíjat fizet. A kiküldetés során ellátandó tevékenységre megbízási szerződés nem készül. A kiküldetést engedélyező dokumentum tartalmazza, hogy milyen kérdésekben kell egyeztetést folytatnia a fogadó szervezettel. Az előzőek alapján milyen szja-, tb- és egyéb szabályokat kell alkalmazni a napidíj kifizetésekor (elszámolásakor)? Milyen terheket (szja, más közteher stb.) kell a kifizetőnek fizetni, bevallani? A napidíj az előző esetben önálló tevékenységből származó jövedelem, amit ennek megfelelően kell szerepeltetni a jövedelemigazoláson?

Napidíj 15 euró Kérdés

Ez a külföldi kiküldetés igazolás nélküli része, ez után nem kell adózni? Ha csak ezt számoljuk el?

Külföldi kiküldetésnél fizetendő napidíj Kérdés

Üdvözlöm, kérdésem: mennyi időt kell külföldi kiküldetésben eltölteni, hogy napidíjat számolhassunk el? Van korlát, mint a belföldi kiküldetésnél?

Külföldi kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A nemzetközi fuvarozásnál komoly gondot okoz, hogy alkalmi sofőrt (egyszerűsített foglalkozatás) nem alkalmazhatnak uniós fuvarfeladatra (még határmenti fuvarozásra sem), mert biztosítási jogviszony hiányában a NEAK nem állítja ki az A1 igazolást. A kérdésem az lenne, hogy alkalmi sofőrt harmadik országos fuvarra lehet-e alkalmazni? Figyelembe véve az egészségügyi ellátásokra vonatkozó egyezményeket?

Külföldi kikuldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem külföldi kiküldetéssel kapcsolatban a következő: kft. havidíjas alkalmazottja –ügyvezető – 4 napos külföldi kiküldetésen volt, ami csütörtöktől vasárnapig tartott. A 4 napra járó kiküldetési napidijon felül szombat vasárnapra jár-e neki munkabér vagy túlóra, vagy a szombat-vasárnapi munkavégzésért jár-e plusz pihenőnap? Mivel külföldi kiküldetésen volt, az utazási időre jár-e dijazás? Köszönettel a választ.

Munkába járás vagy kiküldetés? Támpontok az értelmezéshez Cikk

A munka törvénykönyve előírja, hogy a munkáltató köteles a munkavállalónak azt a költségét megtéríteni, amely a munkaviszony teljesítésével indokoltan merült fel. Az adószabályok többszöri változása miatt sokan bizonytalanok egyes költségek elszámolására, megtérítésére vonatkozó szabályok alkalmazásában. Cikkünk a lényegében minden munkahelyen jellemző munkába járás, üzleti partnerek, ügyfelek felkeresése, egyéb ügyintézés költségeire vonatkozó fontos fogalmakkal kapcsolatos értelmezési tudnivalókról ad tájékoztatást.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Családi gazdálkodó szocho elszámolása

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlan ajándékozása utáni szja

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close