14 találat a(z) külföldi ügyvezető cimkére

Külföldi ügyvezető – EGYKE Kérdés

EGYKE: a külföldi ügyvezetésű cégek bejelentési kötelezettségének teljesítése Cikk

A vállalkozások adóbevallásait, adatszolgáltatásait gyakran meghatalmazott személyek – például munkavállalók, könyvelőirodák – teljesítik, az állami adó- és vámhatóság előtti eljárásban ugyanis az adózónak lehetősége van arra, hogy ügyében helyette képviselője, meghatalmazottja járjon el. Kérdés, hogy külföldi ügyvezető – aki adott esetben gyakran külföldről intézi a társaság ügyeit, ritkán tartózkodik Magyarországon – milyen formában hitelesítheti a nyomtatványon az aláírásait, adatait?

Gyakori kérdések a külföldi ügyvezetők adó- és tb-kötelezettségéről Cikk

A globalizáció révén és a multinacionális vállalatok terjedésével egyre gyakoribb, hogy a gazdasági társaságok ügyvezetését külföldi illetőségű magánszemélyek látják el. Ennek kapcsán problémaként szokott jelentkezni az adóhatósági ügyintézés során, hogy az említett személyek jellemzően nem rendelkeznek magyar adóazonosító jellel, tajszámmal, ügyfélkapu-hozzáféréssel, sőt, gyakran alig tartózkodnak Magyarországon.

Külföldi ügyvezető magyar cégben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy egyszemélyes magyar kft., melynek tagja és ügyvezetője harmadik országbeli állampolgár. Külföldön él, ott van biztosítása. Kérdésem az, hogy rá milyen bejelentési és járulékfizetési kötelezettség vonatkozik? Kell-e neki adóazonosítót és taj-számot igényelni? T1041-en be kell-e jelenteni a NAV felé? Kell-e járulékot fizetnie? Munkavállalási engedély kell-e neki? Válaszát előre is köszönöm!

Szíriai állampolgár magyar kft. tulajdonosa és ügyvezetője járulékfizetései Kérdés

Magyar kft.-nek egyszemélyes szíriai tulajdonosa és ügyvezetője után kell-e, illetve mennyi járulékot kell számfejteni és NAV felé bejelenteni? Köszönöm előre is segítségüket!

Külföldi ügyvezető részére bérelt lakás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi kft.-nek 100 százalékos tulajdonosa egy olasz cég. A magyar kft. ügyvezetését az anyavállalat alkalmazásában álló olasz magánszemély látja el, megbízási jogviszonyban. Az ügyvezető a külföldi anyacég alkalmazásában áll, Olaszországban biztosított, az anyacég érdekében és utasításai szerint tevékenykedik a cégünknél. A magyar cég az olasz ügyvezetője számára lakást bérel, melynek bérleti díját, illetve rezsiköltségét a cég nevére szóló számla ellenében, a vállalkozás érdekében felmerült költségként számol el. Kérdésem, hogy helyesen számolja-e el a magyar cég a bérelt lakás költségeit. Ha nem, mi a megfelelő elszámolási mód, milyen esetleges adó- és járulékkötelezettségei vannak a társaságnak? Köszönöm megtisztelő válaszukat.

Külföldi ügyvezető lakásbérleti díja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Német anyavállalat az osztrák leányvállalatnál foglalkoztat heti 5 órában ügyvezetőként egy osztrák állampolgárt, aki a magyarországi leányvállalatnál is ügyvezető, heti 20 órában. Lakást is bérel számára a cég Magyarországon, mely után az eddigi gyakorlat szerint a magyarországi cég fizeti meg a cég nevére szóló számla ellenében a bérleti díjat, és adózza le az egyéb meghatározott juttatások szerint. Kérdésem: törvényesen jár-e el a cég? Az elmúlt időszakban felmerült, hogy esetleg a magánszemélynek kellene leadóznia, de több fórumon ellentétes információkat találok. Sőt a NAV-tól telefonban olyan tájékoztatást is kaptam, hogy esetleg adómentesen is lehetne juttatni ezt a munkavállalónak. Mely változatnak milyen adminisztrációs (szerződés, megállapodás stb.), illetve járulékkötelezettsége (ha a magánszemélynek ez adóköteles jövedelem) keletkezik? Elsősorban az érdekelne, hogy ha a cég adózza le, milyen háttérdokumentumokra van szükség. Ha a magánszemélynek adóköteles ez a jövedelem, és nem havonta történik a számlakifizetés, ebben az esetben a magánszemélynek milyen időközönként kell leadóznia? Szíves válaszát előre is köszönöm!

Szövetkezet külföldi ügyvezető elnöke Kérdés

Be akartuk jelenteni munkaviszonyra a német illetőségű ügyvezetőt. Mivel Németországban biztosított, taj számot nem kaphat Magyarországon, ezért a 1041-esen nem lehet bejelenteni. Az biztos, hogy járulékot nem kellene a béréből vonni, mivel kinn biztosított, csupán csak szja-t. Milyen címen kellene/lehetne neki jövedelmet kifizetni (osztalék kivételével), amit a 08-ason be lehetne neki vallani?

Német nyugdíjas ügyvezető járuléka Kérdés

Azt szeretném megtudni, hogy egy társas vállalkozás német állampolgárságú, 90 százalékban tulajdonos ügyvezető igazgatóját Magyarországon milyen módon kell bevallani a 1508-as bevalláson, ha az illető Németországban nyugdíjas, Magyar országon nincs állandó lakóhelye, és nem tartózkodik 183 napot az országban? Jelenleg nem kap semmilyen jövedelmet. Amennyiben a későbbiekben kifizetés történik számára, annak milyen adó- és járulékvonzata lesz? Köszönettel várom válaszukat.

Megbízott külföldi ügyvezető Kérdés

Tisztelt Dr. Radics Zsuzsanna! A 2015. 06. 12-ei kérdésemmel (Tulajdonosváltás) kapcsolatban szeretnék hozzáfűzni, a tisztánlátás érdekében. Az ügyvezető a társasági szerződés szerint határozatlan időre szóló megbízatással rendelkezik, és személy szerint nem tagja a társaságnak, de a tulajdonos uniós cégnek ő a képviselője. Továbbra is azt szeretném tisztázni, hogy ha díjazást nem kap Magyarországon, akkor elegendő-e leadni egy Ny-es nyilatkozatot, a 08-as helyett, mivel társas vállalkozónak nem minősülő vezető tisztségviselőként nem biztosított? Köszönöm válaszát.

Külföldi ügyvezető utáni adózás Kérdés

Tisztelt Radics Zsuzsanna! Egy pakisztáni állampolgár egyszemélyes kft.-t alapított Magyarországon úgy, hogy a cégnek ő az ügyvezetője. Az ügyvezetői feladatokat térítés nélkül látja el. Az alapító okiratban nincs utalás arra, hogy a tag személyes közreműködésre kötelezett. A külföldi állampolgárnak nincs Magyarországon munkaviszonya. Kérdéseim a következők: 1. Társas vállalkozónak minősül-e a külföldi tulajdonos? 2. Ha igen, milyen adókat kell megfizetni, ha a tag nem vesz fel tagi jövedelmet, és az ügyvezetésért sem kap fizetést? 3. Milyen adatszolgáltatást kell beadni, és az adatszolgáltatás miatt ki kell-e váltani a magyar adószámot és/vagy a taj számot? Válaszát előre is köszönöm.

Külföldön biztosított ügyvezető Magyarországon szerzett jövedelme Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy magyar társaság egy külföldi cégtulajdonossal és szintén külföldön biztosított ügyvezetővel rendelkezik. Az ügyvezetőnek a külföldi biztosításáról a magyar cég rendelkezik A1-es igazolással. Az ügyvezetésért eddig megbízás alapján fizetett az ügyvezetőnek az ügyvezetésért díjat, ami után az igazolás miatt járulékot nem fizetett. A kérdésem az lenne, hogy a törvénymódosítások miatt ez az ügyvezetői díjkifizetés a külföldi kiküldöttek kétéves itt tartózkodása utáni járulékfizetési kötelezettsége alá esik-e? Köszönettel.

Külföldi ügyvezető tiszteletdíja Kérdés

Milyen adó- és járulékterhei vannak egy magyar illetőségű zrt. által a német illetőségű, Németországban biztosított vezérigazgatójának kifizetett tiszteletdíjnak?"

Külföldi ügyvezető magyar cégben Kérdés

Magyarországi 1 személyes kft.-t alapított egy szlovák személy, és még a egy szlovák ügyvezető lett a cégben . Kérem tájékoztatásukat a külföldiek tb-kötelezettségével kapcsolatban, egyik személynek van Szlovákiában jövedelme és biztosított, a másik önkéntes biztosítással rendelkezik. Kötelező-e a garantált bérminmum után TB-t bevallani utánuk? Milyen egyéb bejelenteni valónk van ezzel kapcsolatban? Fix jövedelmük nincs a cégben egyelőre. Milyen esetben nem kell TB-t fizetniük és milyen igazolás kell hozzá?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlaneladás adókötelessé tétele

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlan bérbeadása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Exportszámlák árfolyama

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close