19 találat a(z) külföldön élő cimkére

Külföldön élő vállalkozó magyarországi osztaléka Kérdés

Külföldön élő magánszemély ingatlan-bérbeadása Kérdés

Ügyfelem, természetes személy, adóazonosító jellel rendelkezik, állandó lakhelye Franciaország, magyar állampolgár (más állampolgársága nincs). Magyarországi ingatlant adna bérbe. Kérdésem: jól gondolom, hogy az ingatlan fekvése alapján ezt a jövedelmet itthon kell leadóznia és bevallania? Fel kell-e tüntetnie ezt a jövedelmet a francia bevallásában? Köszönöm, ha válaszolnak, üdvözlettel: CsK

Munkabérjegyzék e-mailben továbbítva Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az adatvédelmi jogszabályok alapján van-e lehetőség arra, hogy a havi munkabérjegyzéket a dolgozók e-mailben kapják meg, közvetlen fájlként csatolva? Amennyiben igen, kötelezhető-e a dolgozó arra, hogy a magán e-mail-címét megadja ilyen célra? A külföldön tartózkodó, megbízás keretében dolgozó személy számára továbbítható ilyen formában a munkabérjegyzék? Válaszát köszönöm

Nyugdíjmegállapításhoz szükséges minimális idő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy 77 éves ismerősöm külföldön élt sokáig, de ott nem szerzett nyugdíjjogosultságot. Azt szeretné megtudni, hogy alanyi jogon igényelhet-e bármilyen ellátást Magyarországon? Itthon még dolgozott 20 évvel ezelőtt kb. 1,5-2 évig. Szíves válaszukat előre is köszönöm.

Egyszerűsített végelszámoláskor vagyonfelosztás kültagnak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. egyszerűsített végelszámolás befejezéséhez közeledik. Ha jól értelmezem, a tagok részére kiadandó vagyon személyijövedelemadó- és szociálishozzájárulásiadó-köteles, az üzletrészük értékét meghaladó részre. Tájékoztatásuk szerint egyik kültagjuk életvitelszerűen külföldön él (EU-s államban), magyarországi állandó lakcímmel nem rendelkezik, magyarországi lakcímkártyája nincs, adóazonosítója nincs, Magyarországról semmilyen szja-köteles jövedelemmel nem rendelkezik, magyar útlevele van. Kérdésem: esetében a vállalkozásból kivont jövedelmét terheli-e szja és szocho? Ha igen, hogyan lehet majd bevallani a 1908M lapon az ő adókötelezettségeit? Válaszát tisztelettel köszönöm. Rozika könyvelő

Családi ellátás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő dologban kérném a segítségét. Magyar állampolgár külföldön él (EU-ban); a kint született gyermekei után igényelhet Magyarországon ellátásokat? A gyermekek magyar állampolgárok is. A jövedelmét magyar cégtől szerezte. Van magyar bejelentett lakcíme is. A gyerekek rendelkeznek adójellel és tajszámmal is. Segítségét előre is köszönöm!

Járulékfizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Németországban dolgozó magyar állampolgár (ott biztosított) egy magyar, egyszemélyes kft. tulajdonosa és egyben ügyvezetője is. A kérdés az, hogy Magyarországon milyen járulékfizetési kötelezettsége van, úgy, hogy személyes közreműködői díjat nem vesz fel? Tisztelettel: Németh Ildikó

Ingatlanértékesítés adózása Kérdés

Magyarországi állandó lakcímem van, viszont életvitelszerűen Németországban élek, ott dolgozom (jelenleg kisgyerekemmel vagyok otthon). Ha Magyarországon eladok egy ingatlant, és abból jövedelmem keletkezik, akkor az után, ha Magyarországon adózok, akkor Németországban van-e kötelezettségem (adózás, bejelentés)?

Külföldön élő társas vállalkozó Kérdés

Abban az esetben ha a társas vállalkozás személyesen közreműködő tagja (egyszemélyes tulajdonosa, aki egyben az ügyvezetője is) a Tbj. szerint – külföldinek minősül, olyan országbeli, akivel nincs szociális egyezményünk és – a tevékenységét úgy látja el, hogy nem él életvitelszerűen Magyarországon, nincs lakcíme, továbbá – az üzletvezetéssel kapcsolatos tevékenységét is külföldről fejti ki (nem jár az országban egyáltalán fizikailag soha), akkor a személyesen közreműködő tag 1.) A Tbj 2. § (1) bekezdése alapján egyáltalán a törvény hatálya alá tartozik? A Tbj. 2. § (1) bekezdése értelmében a társadalombiztosítás Magyarország állampolgárait és a Tbj. külön rendelkezése alapján Magyarországon munkát végző személyekre vonatkozik, de esetünkben ő nem végzi itt a munkát és nem állampolgár. 2.) Ha a Tbj egyáltalán vonatkozik rá, akkor a Tbj. szerint biztosítottnak minősülne? Van különbség bármiben azon társas vállalkozó járulékterhe között, aki magyar álampolgár, itt él, és a között, aki egyetlen alkalommal lépett be az országba, amikor megalapította a cégét?

Külföldön élő kft.-ügyvezető járulékfizetése Kérdés

Kft.-tag ügyvezető igazgató 2013 decemberétől Hollandiában él, mert ott ment férjhez. Ott munkát nem vállalt, de magánbiztosítónak fizetett, mert gyermekei születtek. Magyarországon 2008. 11. 14-től 2014. 06. 10-ig a kft.-ben mujnkaviszonyban állt, majd 2014. 06. 11-től 1452-es kóddal jelentették be, de neki sehol nem volt ekkor munkaviszonya. Kérdésem, hogy mivel kettő kicsi gyermeket nevel, közülük a kisebbik Down-szindrómával született, mi a teendő, hogy a magyarországi kft.-ben a biztosítása rendezett legyen, valószínű ez év áprilisában megszületik a harmadik gyermeke, szintén Hollandiában. Köszönettel várom válaszukat

Ingatlan vételárának külföldre vitele Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az lenne a kérdésem, hogy Magyarországon értékesített saját tulajdonú ingatlan eladásából származó vételárat milyen formában lehet külföldre vinni? Az eladó életvitelszerűen külföldön él, nem áll szándékában hazajönni, de az itteni lakásának árát felhasználná kint egy ingatlanvásárláshoz. Milyen adó- és illetékvonzata lehet ennek, illetve milyen esetleges bejelentési kötelezettsége lehet? Köszönöm!

Külföldre távozott az ügyvezető, nem törődik a céggel, mi lesz vele? Cikk

A cég adószámát törölték, már nem működik, de van adótartozása, ezért nem került végelszámolásra. Az ügyvezető már külföldön él, nem is igazán érdekli a cége. Mi történik ezekkel a cégekkel? Lehetséges, hogy egyszer csak eljutnak egy felszámolóhoz? – kérdezte olvasónk. Dr. Szeiler Nikolett, ügyvéd, adótanácsadó szakértőnk válaszolt.

Külföldön élő munkavállaló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk egyik munkavállalója angol állampolgár, aki eddig Magyarországon élt, és dolgozott. Szeretne visszaköltözni Angliába, ott lesz az állandó lakcíme, és életvitelszerűen is ott fog élni. Munkaviszonyát társaságunknál nem szeretné megszüntetni, kintről dolgozna részünkre, vagyis a munkavégzés konkrét helye Anglia. (társaságunk szolgáltatásközvetítéssel foglalkozik, vagyis nem okoz problémát, hogy helyileg nem a budapesti irodában van a munkavállaló). Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben hogyan alakul a munkavállaló biztosítása? Hol lesz ő tulajdonképpen biztosított? Hogyan kell a járulékait levonni, mind munkavállalói mind foglalkoztatói oldalról nézve? Segítségét nagyon köszönöm! Tisztelettel, Betti

Részvénykifizetés örökösnek külföldre Kérdés

Kedves Szakértő! Korábbi dolgozónak ingyenesen juttatott dolgozói részvény kifizetése a részvényes halálát követően helyes-e így: árfolyamnyereségből származó jövedelemként 14 százalék eho és 15 százalék szja levonása terheli. Mi a teendő akkor, ha az egyik örökös Svédországban él (közel 30 éve), és feltehetőleg svéd állampolgár is? Válaszát köszönöm.

Bérbeadás Kérdés

Kedves Szakértő! Tíz éve Spanyolországban élő magyar állampolgár Spanyolországban dolgozik, és ott fizet adót, járulékot. Van Magyarországon egy saját tulajdonú ingatlana, ahová be is van jelentve, tehát magyarországi bejelentett lakhellyel rendelkezik. Ezt az ingatlant bérbe adta 2016. 03. 01-től 2017. 02. 28-ig 2 millió 600 ezer forintért, amit már ki is fizettek a részére. A 10 százalékos költséghányadot alkalmazhatja? A 15 százalék szja már most, 04. 12-én befizetendő? Ehofizetési kötelezettsége van? Üdvözlettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Oroszország, áfabevallás

Bunna Erika

adótanácsadó

Alanyi mentes szolgáltatás nyújtása

Bunna Erika

adótanácsadó

Közműtársulás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close