62 találat a(z) különbözeti adózás cimkére

Egyéni vállalkozó különbözeti adózás könyvelése Kérdés

Kedves Szakértő! Egyéni vállalkozó használt gépkocsit értékesít, különbözeti adózással. Segítséget szeretnénk kérni a helyes könyvelésre, akár egy példán keresztül is. Különösen az alábbi tételek könyvelésében vagyunk bizonytalanok: gépkocsi beszerzése, értékesítése, különbözeti áfa, hirdetési költség, illetékek a gépkocsiátírással kapcsolatosan, közvetítői díj. Köszönjük a segítségüket.

Különbözeti adózás könyvelése Kérdés

A különbözeti adózás könyvelési tételei érdekelnének példán keresztül. A tevékenység: könyvkereskedelem. Köszönettel.

Cégautó-értékesítés Kérdés

Tisztelt Kelemen Úr! Először is, köszönöm a válaszát! Másodszor, az áfatörvény 87. § c) pontja szerintem nem erre az esetre vonatkozik, mivel előzetesen felszámított adó nem kapcsolódott a személygépkocsihoz vásárláskor, mert különbözeti adózással szerezték be. Köszönettel: Kerékjártóné Irén

Közösségen belüli használtautó-beruházás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Használtautó-kereskedéssel is foglalkozó kft. általános mellett különbözeti adózás alá is be van jelentkezve. Saját, céges használatra vásárolt autójának (tárgyi eszköz a könyvekben) áfája is levonható ugyanúgy, mint a továbbértékesítés céljából beszerzett, így a készletek között nyilvántartott autóé? Köszönettel!

Használtautó-kereskedés Kérdés

Az alábbi kérdésben kérném állásfoglalásukat: ha van egy viszonteladónak minősülő autókereskedő kft., amely a használt személygépkocsikat különbözeti adózással értékesíti (a feltételek fennállnak), de már az értékesítés előtt saját nevére forgalomba helyezi a személygépkocsikat, saját nevében megfizeti a regisztrációs adót, eredetvizsgát, ennek hatósági díját stb., 1. jól gondolom-e, hogy a beszerzési áron felül egyik fent felsorolt tétel sem képezi a beszerzési ár részét (így nem vonható le a különbözet megállapításkor a bevételszerzéskor), 2. mivel nem a vevő nevében megfizetett tételekről beszélünk (például regisztrációs adó), hanem az értékesítést megelőzően saját részre helyezi forgalomba, ezen tételek a kft. költségeinek, ráfordításának minősülnek, 3. ezen tételeket (hatósági díjak, regisztrációs adó, gépjárműadó stb.) a könyvelésben a megfelelő 5-ös számlaosztályba kell könyvelni, vagy attól függetlenül, hogy a különbözeti árrés meghatározásánál nem lehet azokat figyelembe venni, a 814-es elábé kartonon kell nyilvántartani 4. jó értelmezem-e az áfatörvényt, hogy a különbözeti adózás alá sorolható használt személygépkocsihoz közvetlenül kapcsolódó áfás tételek áfája nem levonható? 5. a levonási tilalom kiterjed-e használt ingóságokhoz közvetlenül nem kapcsolódó költségre? Vagy esetleg szükséges-e ezen költségek áfájának arányosítása?

Különbözeti adózás Kérdés

Viszonteladóként, különbözeti adózással, közösségi országból beszerzett használt személygépkocsi beszállítási költségének áfája levonható-e?

Adócsalással vádolnak autókereskedőket Cikk

A gyanú szerint mintegy 600 millió forintnyi adó befizetését kerülte el két autókereskedő, az ügyészség indítványozta letartóztatásukat – tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Áfa – használt gépjármű Kérdés

Tisztelt Szakértő! Olvastam a https://adozona.hu/kerdesek/2018_4_20_hasznalt_auto__afa_sve link alatti cikküket, amiben azt írják, hogy a különbözeti adózás alá tartozó értékesítés esetén a kisebb javítások áfatartalma levonható, adóköteles termékértékesítés okán. Szeretném megkérdezni: az áfatörvény mely része alapján gondolja, hogy a különbözet szerinti adózás az adóköteles értékesítés? Adóellenőrzések kapcsán azzal találkozunk, hogy a különbözet szerinti adózást nem tekintik adóköteles termékértékesítésnek az áfatörvény 222. § alapján (kibocsájtott értékesítési számlának nincs áfatartalma) és megtagadják minden olyan számla áfatartalmának a levonásba helyezését, ami ehhez a különbözet szerinti adózásba tartozik (például a gépjármű szállítása, árverezési díjak, javítások, javításhoz használt alkatrészek stb.). Sőt, az áfatörvény XVI. fejezete alapján, amikor a különbözeti adót megállapítják, akkor az értékesítési árat csak a használ gépjárműért fizetett beszerzési árral korrigálhatják és ez alapján fizetik az áfát. Tehát a pótbeszerzések után nem igényelhetik vissza, az értékesítésnél pedig ezek után a javítás, alkatrész, egyéb költségekkel nem csökkenthetik a különbözet alapján megállapított adó alapját sem. Visszaigényelhető-e a gépjárműre fordított javítás, alkatrész, szállítás stb. áfája? A különbözet szerinti adózás mint értékesítés adóköteles értékesítésnek minősül-e? Válaszát előre is köszönöm.

Különbözet szerinti adózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Különbözeti szerinti adózást (használtautó-adásvétel) választó adóalany a külföldről behozott autó szállításának szállítási költségét teljes mértékben levonhatja, tehát az áfa bevallásban +--el jelölhet ? Előre is köszönöm. Reinhardt Éva

Tehergépjármű-beszerzés külföldről Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk Németországból autókereskedőtől használt tehergépjárművet vásárolt. A kereskedő a számlát áfamentesen állította ki. Feltételezzük, hogy az autókereskedő a különbözeti áfa szabályozás szerint járt el. Szükséges nyilatkoztatni a kereskedőt, ha a különbözeti adózás tényét nem tüntette fel a számláján? Amennyiben nem ad a kereskedő nyilatkozatot, keletkeztethet az ügylet adófizetési kötelezettséget Magyarországon? Köszönettel.

Autóalkatrész-kereskedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném szíves segítségét. Ügyfelem (kft.) németországi magánszemélyektől adásvételi szerződéssel használt személygépkocsikat szeretne vásárolni, amiket a bérelt telephelyén alkatrészekre bontva értékesítene tovább. 1. Erre az ügyletre alkalmazni kell a különbözeti adózás speciális szabályait? 2. Ezt a T201T nyomtatványon külön választani kell az F01-es lapon a tevékenység megkezdése előtt, vagy ez a főszabály, amit alkalmaznia kell, és csak azt kell bejelenteni, ha az általános szabályok szerinti 27 százalékot kívánja alkalmazni ehelyett? Köszönettel.

Árrés szerinti áfa műalkotások esetében Kérdés

A társaság tárgyi eszközei között több műalkotás is szerepel, amelyekből néhányat értékesíteni kíván. (A műalkotások egyedi értéke meghaladja az 50 ezer forintot.) Alkalmazhatja-e, illetve alkalmaznia kell-e az áfatörvény XVI. fejezet 2. alfejezete szerinti különbözeti adózást? Mitől függ, hogy a társaság viszonteladónak minősül-e? Be kell jelentenie az adóhatóságnak az árrés szerinti adózási szándékát, és ha igen, mikor? A társaság tevékenységi körében pillanatnyilag nem szerepel a használt cikk kereskedelme.

Közösségi termékbeszerzés bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel fordulok önhöz és kérem a segítségét. Egy magyarországi használtautó-kereskedéssel foglalkozó társaság, amely bejelentkezett a különbözeti adózás alá, az utóbbi időben Németországból is szerez be autókat egy gazdasági társaságtól. Elmondása szerint a számlán azért nem szerepel áfatartalom, mert az eladó társaság szintén különbözeti adózás alá tartozik és nem azért, mert közösségi adószámmal rendelkező partnerek közötti kereskedésről van szó. Ettől függetlenül én úgy érzem, hogy mint közösségi beszerzést jelezni kellene az áfabevallásban és az A60-as nyomtatványt is ki kellene tölteni! A kérdésem ez lenne, illetve, hogy az áfabevallás mely sorában kell ezt feltüntetnem, ha információim szerint a különbözeti adózás miatt nem kapcsolódik hozzá áfafizetési kötelezettség, tehát nem tüntethetek fel 27%-os áfát. Köszönöm a segítségét!

Külföldről behozott autó Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég, amelyet könyvelek külföldről, az unió területéről hozott be személygépkocsit cégautónak. Különbözeti adózás fel van tüntetve a számlán. Ilyenkor nem merül fel plusz áfafizetés. Kell-e az áfabevallásban feltüntetni a beszerzést, ha igen, hol pontosan? Ha fel kell tüntetni és elmaradt, kell-e önellenőrizni? Köszönettel várom válaszukat.

Továbbértékesítésre beszerzett gépjármű áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk használtcikk-kereskedelem tekintetében különbözeti adózást választott. Amennyiben EU-n belülről szerez be gépjárművet továbbértékesítésre, melyik országban és mikor kell megfizetnie az áfát? Változik-e ez a 10 000 eurós értékhatártól függően? Köszönöm válaszát

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

485/2020. kormányrendelet

Széles Imre

tb-szakértő

EU-n kívüli eszközbeszerzések

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Be kell-e zárni?

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close