Hozzászólások 0

EU-s beszerzés, különbözeti adózás

Tisztelt Szakértő! Áfaalany társas vállalkozás főtevékenysége a szállítás, de esetenként gépjármű-kereskedelemmel is foglalkozik. Most német partnertől szerzett be egy használt tehergépkocsit. A számla áfa nélkül került kiállításra, szerepel rajta mindkét fél közösségi adószáma, valamint a „Differenzbesteuerung” kifejezés. Mivel használt ingóságról van szó, és az eladó az áfatörvény 216. §-a szerinti partner, ezért felmerülhet a különbözeti adózás alkalmazása, amennyiben a beszerzés továbbértékesítési céllal történik. Kérdéseim ezzel kapcsolatban: 1. Helyes-e, hogy ez a beszerzés nem minősül közösségen belüli beszerzésnek, ezért nem szerepel sem az áfa-bevallásban, sem az A60 összesítőn? Ha ehhez a beszerzéshez kapcsolódik szállítási költség, annak áfatartalma levonható-e? 2., Amennyiben a beszerzés célja a továbbértékesítés, azonban a társaság nem kíván élni a különbözeti adózással (ami a főszabály), hanem az általános szabályok szerint 27%-os áfa felszámításával kívánja értékesíteni a tehergépkocsit, akkor ezt mikor kell bejelenteni a NAV felé? Elégséges közvetlenül az értékesítés előtt? A kft. eddig semmilyen nyilatkozatot nem tett a különbözeti adózással kapcsolatban, mivel eddig nem a 216. § szerinti partnertől történt a beszerzés. 3., Amennyiben a tehergépkocsit tárgyi eszközként aktiváljuk, mert a vállalkozás hasznosítani szeretné (szállítás, bérbeadás), de idővel mégis csak az értékesítés a cél, akkor ez értékesítés csak 27% áfával történhet? Köszönöm válaszát!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close