39 találat a(z) közhasznú egyesület cimkére

Közhasznú egyesületnek számlázott tárgyi adómentes szolgáltatás Kérdés

Egyesület közösségen belüli szolgáltatás igénybevétele Kérdés

Egyesület gazdasági bevétele Kérdés

Közhasznú egyesület konferenciaszervezése 4. Kérdés

Közhasznú egyesület konferenciaszervezése 3. Kérdés

Közhasznú egyesület konferenciaszervezése 2. Kérdés

Közhasznú egyesület konferenciaszervezése Kérdés

EU-n belüli jogdíj-értékesítés adóvonzata Kérdés

Költségtérítés önkéntesnek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdés

Tagi kölcsön elengedésének adózása Kérdés

Közhasznú egyesület támogatást ad magánszemélyeknek 3. Kérdés

Tisztelt Surányi Imréné! Ismételten köszönöm gyors válaszát. Szeretném a témát jól körbejárni és minden részletre kiterjedően elemezni, ezért még pár kérdésem merült fel. 1. Rendszeresek számít-e, ha az egyesület alapszabályában rögzített cél szerint minden évben ad támogatást egy vagy több tanuló vagy frissen végzett volt tanuló részére egyfajta jó tanulásért díj keretében? Az adott évi magánszemélyeknek megítélt díjra, melyet pénzben adnak értelmezhető-e az adómentesség? 2. Ha a konferencián tartott előadás költségeit támogatja az egyesület, a támogatást adhatja adómentesen az egyesületi tag részére is? Az Szja tv. 1. sz melléklet 3.4. pontjában nincs felsorolva a tagsági forma. 3. Ha az egyesület szeretné céljának megfelelően a tanárokat is támogatni, akik az egyetemen oktatnak, kutatómunkát végeznek, részükre a pénzben adott támogatásra adómentesség figyelembe vehető? Az egyetemmel munkaviszonyban állnak folyamatosan, de az egyesülettel maximum tagsági viszonyban állnak. Köszönöm segítségét, válaszát előre is.

Közhasznú egyesület támogatást ad magánszemélyeknek 2. Kérdés

Tisztelt Surányi Imréné! Nagyon köszönöm válaszát. Az szja-törvény 1. sz melléklet 3.3. pontjának értelmezése nehéz feladat. Az Ön álláspontja szerint, ha a megítélt pénzbeli támogatás nem rendszeres, nem lehet adómentesen adni? Többször is átolvasva a jogszabályrészt számomra a jogalkotók inkább arra gondoltak, hogy ha az adott nyertes pályázónak nem természetben, hanem pénzben adják a támogatást, akkor az adott összegnek az a része lesz adómentes, ami az adott hónapban nem éri el a minimálbér 50%-át. Nézzünk egy példát: Az egyesület pályázati kiírás alapján a nyertes pályázó(k) konferencián való előadás költségeit kívánják támogatni: 1. Számlával igazolt kiadások (szállás, utazás, belépőjegy, anyagköltség) teljes összegét (vagy akár egy maximált értékben például 500 ezer forintig) utólag támogatja elszámolás alapján. A nyertes pályázók igazolják a felmerült költségeket és az egyesület elszámolás, számlák alapján utalja az összeget utólag a pályázóknak adómentesen. 2. Konkrét összeget ad, melyből a minimálbér 50% adómentes havi összeg és felette adóköteles. Mondjuk 3 havi egyenlő részletben lesz az utalás, akkor mivel a havi összeg nem éri el a minimálbér 50%-t, tehát adómentes lesz és a pénz felhasználásával nem kell elszámolni. A 2. pontban Ön szerint teljesül a havi rendszeresség? Az 1. és 2. pontban leírtak alapján adható adómentesen támogatás? Köszönöm válaszát.

Közhasznú egyesület támogatást ad magánszemélyeknek Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az szja-törvény 1. sz. melléklet 3.3 pontjában leírtak alapján "..közhasznú egyesületből, alapítványból, közalapítványból annak létesítő okiratában rögzített közhasznú céljával összhangban a közhasznú cél szerint címzett magánszemélynek,...... nem pénzben adott juttatás értéke (ide nem értve az e törvény szerint béren kívüli juttatásnak minősülő juttatásokat), pénzben történő juttatás esetén legfeljebb a minimálbér 50 százalékát meg nem haladó összegben havonta adott támogatás,.." A közhasznú egyesület évente 3 pályázatot ír ki konferencián való előadással való részvételre, utazási, szállásköltséget támogatására. A pályázatokon volt egyetemi vagy jelenlegi hallgatók pályázhatnak. A fenti jogszabályra hivatkozva a pénzben adott támogatás adható-e adómentesen az adott határig, és csak a felette lévő összeg adózik, ha csak egyszer nyer az adott hallgató, nem havonta? Ha adható adómentesen, kell-e a nyertes pályázónak igazolnia a kapott összeget mire költötte el? Igazolnia kell az egyesület felé (egyesület vagy magánszemély nevére szóló) számlákkal? Vagy elegendő a nyertes pályázóval kötött szerződésben kikötni, hogy csak a cél szerinti kiadásokra használhatja fel? Nem pénzbeli adott juttatásnak minősül, ha az egyesület kifizeti a nyertes pályázónak az utazási, szállás, konferencia felmerült költségeit a hallgató helyett értékhatár nélkül? A számla itt az egyesület nevére fog szólni, vagy a hallgatóra is szólhat? Ha lehet példákkal kérem a válaszukat.

Ösztöndíj fogalma, támogatás ösztöndíj formában Kérdés

Tisztelt Adózóna Csapata! Két kérdésem van: 1. Melyik jogszabályban található az ösztöndíj fogalma? 2. Közhasznú egyesület adhat-e ösztöndíjat alapcél szerinti támogatás keretében? Nagyon köszönöm jogszabályra hivatkozó részletes válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kata új szabálya

Széles Imre

tb-szakértő

Ingatlan-bérbeadás

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadózás újraválasztása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs