57 találat a(z) közhasznú cimkére

Kivás cég pénzbeli támogatást nyújt egyesületnek Kérdés

Közhasznúvá válás – mérleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nonprofit gazdasági társaság szeptember hónapban kérelemre megkapta a közhasznú minősítést. Kérdésként merült fel bennem, hogy a közhasznúság napját megelőző nappal szükséges-e készíteni évközi mérleget. Év végi fordulónappal készülő mérlegbeszámolót úgy kell elkészíteni, mintha az év teljes időszakában közhasznú lett volna a cég? Köszönöm.

Közhasznú vagy vállalkozási tevékenység? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Besorolásban szeretném a segítségét kérni. Közhasznú sportegyesület alapszabályában a cél szerinti (közhasznú) tevékenység: tagjai és kívülállók részére a sportolás biztosítása és tömegsportprogramok, nyitott rendezvények lebonyolítása. A célok érdekében edzőtáborokat, sportrendezvényeket szervez és rendez. Mint sportszolgáltatást, ezt a tevékenységét, ha magánóvodának, nonprofit kft.-nek és utazási irodának számlázza ki, akkor hova sorolandó? Közhasznú vagy vállalkozási tevékenység? Közszolgáltatónak minősül-e, és ezáltal az áfatörvény 85. § (1) bekezdésének m) pontja alapján tárgyi adómentesen számlát kell kiállítania? Ha a sportszolgáltatást magánszemélynek nyújtja, akkor az hova sorolandó, és milyen áfatartalmú számlát kell kiállítania? Ha a közhasznú sportegyesület az egyesület tulajdonát képező sporteszköz használatáért az egyesület tagjának bérleti díjat számláz ki, az közhasznú vagy vállalkozási tevékenységnek minősül-e? Köszönettel: Kauker Zsoltné

A vagyonkezelő alapítvány adózási kérdései Cikk

A vagyonkezelő alapítványról szóló 2019. évi XIII. törvény (Vatv.) megalkotása több, adózást érintő törvény módosítását jelentette, amelyet a tavaszi törvénycsomag tartalmaz. A cikk sorra veszi ezeket a rendelkezéseket.

Nonprofit szervezet kapcsolt vállalkozása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nonprofit közhasznú társaságunk 100 százalékos tulajdonában áll egy nonprofit kft. A kft. nem rendelkezik saját dolgozókkal, ügyvezetője nem alkalmazott. A nonprofit kft. kizárólag üzleti tevékenységet folytat, ehhez megbízási és vállalkozási szerződéseket köt. A tevékenység lebonyolításában az anyaszervezet jelentősen támogatja azzal, hogy munkatársai az Nkft. működéséhez szükséges adminisztratív feladatokat (jogi háttér biztosítása, szerződések írása, könyvelés és bérszámfejtés vezetése, adózás és egyéb beszámolás kezelése, levelezés kezelése stb.) ellátják. Kérdésem, hogy szükséges-e a nonprofit közhasznú társaságnak a nonprofit kft.-vel való viszonyában az ellátott adminisztratív feladatokat szerződésben rögzíteni, illetve szükséges-e ebben az esetben díjfizetés megállapítása. Kérdésem továbbá, hogy van-e valami követelmény ebben az esetben a szolgáltatás elvárt árával (piaci árazás) kapcsolatosan. (A közhasznú társaság mentes a társasági adó alól, míg az Nkft. alanya annak.)

Alapítványi támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Frissen létrehozott alapítvány 1 alkalommal adományként (az alapító okiratban célként megjelöltnek megfelelően) 25 ezer forintot utalt egy hagyományőrző közhasznú alapítványnak. Milyen adó- (és járulék)vonzata van ennek az adománynak arra vonatkozóan, aki adja és arra, aki kapja, illetve hogyan változik, ha aki kapja, nem közhasznú? Köszönettel, FM

Támogatás Kérdés

Egy közhasznú besorolással még nem rendelkező egyesület, mely vállalkozási tevékenységet nem végez, célszerinti tevékenységéhez támogatást gyűjtene. Erről igazolást ad ki egy kft-nek. Kérdésem, hogy a kft. a társasági adóban elszámolhatja-e költségként? Van-e korlát a társasági adóban, hogy mekkora összeggel támogathat nonprofit szervezetet egy kft.?

Közhasznú tevékenység Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy napokban létrejövő alapítvány alapcéljának tekinti, hogy egy viszonylag ritka autoimmun betegségben szenvedő embereknek nyújtson anyagi segítséget, illetve információt nyújtson a betegségről mind az érintetteknek, mind családtagjainak, illetve egészségügyi dolgozóknak is. Tekinthető-e ez a tevékenység közhasznúnak, mivel az általam olvasott ismertetőkben, egészségügy témában ez így kimondottan nem szerepel. Itt néztem utána a kérdésnek: http://www.civil.info.hu/documents/10179/545e207d-6374-48e2-9502-9fc0d31c2d48 Köszönöm szépen, ha segítenek eligazodni a kérdésben! Vágner Emília

Könyvelési kérdés Kérdés

Tisztelt Adószakértő! . Az alábbi könyvelési kérdésben szeretnék segítséget kapni: Egy nonprofit közhasznú kft. (mely a helyi önkormányzat tulajdona) több évvel ezelőtt alakult. 2017. októberben a testület döntése alapján vissza nem fizetendő támogatásként átutaltak a kft.-nek 1300 eFt-ot tőketartalék-képzésre, azzal a kikötéssel, hogy folyó év 4. negyedévében munkabérre és annak járulékaira használhatja föl (2017. évben). A kft. számlájára befolyt az összeg a IV. negyedév első napjaiban, majd a IV. negyedévben havonként maradéktalanul fölhasználta bér-, és járulékkötelezettségek pénzügyi rendezésére a teljes összeget. Kérném szépen a fenti műveletek könyvelési kontírozását.

Közhasznú nonprofit kft., tao Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közhasznú nonprofit kft. az adókötelezettségét a Tao 13/A § és a 20. § (6). bekezdése és a 6. melléklet E. pontja alapján állapítja meg. 1. Kérdés. Dönthet úgy a közhasznú nonprofit társaság, hogy adókötelezettségét az általános szabályok szerint állapítja meg? Ha az általános szabályok szerint állapítja meg az adókötelezettséget akkor képezhet fejlesztési tartalékot? Kérdés: Amennyiben a közhasznú nonprofit kft. a 2017. gazdasági évben gazdasági-vállalkozási tevékenységet végez, adóját az általános szabályok szerint állapítja meg. De alkalmazni kell a 13/ A c. pontját is? Ez úgy értendő, hogy mivel egy évben gazdasági-vállalkozási tevékenységűnek minősül, a múltbeli adómentesen képzett saját tőke összegét is le kell adózni, vagy csak a tárgyévit? Krisztiánné

Nonprofit kft. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy nonprofit kft., amely sporttevékenységére tekintettel közhasznú. Sporttevékenysége keretében kap állami támogatást a sportoktatatásra, valamint a sportoló gyerekek havi díjat fizetnek a sportoktatásért a kft.-nek. Ebből áll a bevétele a szervezetnek. Véleményünk szerint, mivel csak a közhasznú tevékenységgel összefüggésben szerez bevételet az államtól és magánszemélyektől, mindkét bevételi forrás áfamentes. Tekintettel arra, hogy minden bevétele közhasznú, úgy gondoljuk, hogy sem tao-, sem hipa-fizetési kötelezettsége nem áll fenn. Kérném szíves válaszukat, hogy jól hárunk-e el mind a bevételek megítélésében, mind az áfa, illetve a tao, hipa ügyében? Köszönöm!

Egyéb szervezet – beszámoló közzététele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közhasznú, nonprofit kft. által alapított egyéb szervezet (külön adószámmal rendelkezik (nem jegyzett se a bíróságon, se a cégbíróságon) hol és milyen módon kell, hogy közzétegye a beszámolóját?

Vadásztársaság közhasznú tevékenysége Kérdés

Az egyesület alapszabályában az alábbi tevékenységek vannak felsorolva: élőhely gazdálkodás, vadeltartó képesség fejlesztése, vadlétszám kialakjtása, fejlesztése, vadgazdálkodási létesítmények kialakítása, fenntartása, vadgazdálkodás, vadászat összehangolása a környezet és természetvédelem érdekeivel, szakmai és gazdasági kapcsolatok kiépítése, hatékony érdekképviselet. Célja: Vadgazdálkodási, vadászati, természetvédelmi feladatok ellátása, tagok részére kulturált vadászati lehetőség biztosítása. 1. Bevétele származik a vadászatok tartásából, biztosításából. 2. Bevétele keletkezik például agancsmustra lebonyolításából, rendezvények megtartásából 3. Bevétele keletkezik az elfogott állatok értékesítéséből vadfeldolgozónak. Ezzel kapcsolatban a kérdésem: Véleményem szerint mindhárom bevétele szorosan kapcsolódik az alapító okiratban meghatározott célokhoz, tevékenységekhez. Közhasznú tevékenység a környezet-, természet, és állatvédelem. Ennek megfelelően mindhárom tevékenységből származó bevételt minősíthetem alapcél szerinti közhasznú tevékenység árbevételének? Vagy csak a vadászat a cél szerinti közhasznú bevétel, és a rendezvények, illetve az állatok értékesítése alapcél szerinti, de nem közhasznú tevékenység bevétele? Mi alapján tudom eldönteni, hogy egy tevékenység közhasznú-e vagy sem? Ugye fel se merül a vállalkozási tevékenység ebben az esetben? Válaszukat előre is köszönöm!

Adomány könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy informatikai kft. az egyik általa fejlesztett szoftver használati jogát (szolgáltatás) ingyen átadja egy közhasznú, karitatív szervezetnek, amely erről a törvényi feltételeknek megfelelő adattartalmú igazolást is kiadott. Ezen szolgáltatás adományozást hogyan kell könyvelni? Kérem, ismertessék a gazdasági esemény pontos könyvelésének menetét.

Közhasznú társaság, tao Kérdés

2017 májusától vagyunk közhasznú nonprofit zrt. Az év végi tao elszámolásnál kell a jövedelemminimum szabályt alkalmazni, ha a normál Gt.-nél szükséges lenne ennek alkalmazása? Közhasznú nonprofit társaságnál van vállakozási tevékenységre vonatkozó korlát?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mikor mehetek nyugdíjba?

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Személyi kedvezmény igénybevétele

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close