190 találat a(z) közösségi adószám cimkére

Közösségi adószám kezelése uniós szolgáltatás igénybevételekor Kérdés

Egy szlovák vállalkozás, mely az ottani jogszabályok alapján alanyi adómentességet választott, egy cseh cég és egy magyarországi cég közötti beszerzéseket, értékesítéseket intézi jutalékra megkötött szerződés értelmében. Közösségi adószámmal nem rendelkezik. Kérdés: köteles-e közösségi adószámmal rendelkeznie a szlovák cégnek? Az igénybevett szolgáltatás után kell-e áfát fizetnie a magyar cégnek? A közösségi statisztikában kell-e szerepeltetni a szlovák céget és esetleg hol kell? Az áfa-kimutatás soraiban közösségtől igénybevett szolgáltatásként kell kimutatni a számlát? Hol találok arra vonatkozóan előírást, hogy külföldi számlának milyen adatokat kell tartalmaznia? Köszönettel: K.Györgyné

Szolgáltatás számlázása közösségi adóalanynak Kérdés

Katás kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó (alanyi adómentes) ausztriai székhelyű adóalany (szállodai szolgáltatás) könyvelési anyagát előkészíti, rendszerezi az osztrák könyvelő iroda részére. Kérdés, hogy közösségi adószám kiváltása után kiállíthat-e szolgáltatási számlát és ha igen akkor megfelel-e a törvényi előírásnak, hogy a számlán feltüntetésre kerül: „mentes az adó alól adófizetésre a szolgáltatás igénybe vevője kötelezett”, továbbá kell-e benyújtani áfa-bevallást a kiszámlázott EU-s szolgáltatásról negyedévente, valamint azA60-as összesítő nyilatkozatot, független attól, hogy alanyi mentes?

Közösségi adószám: mikor és hogyan kell kérni? Cikk

Az Európai Közösségen belül, de a saját országon kívüli tagállamban a kereskedelmi tevékenység folytatásának előfeltétele a közösségi adószám, azaz a származási ország nevére utaló adóhatósági azonosító szám, amelyet a számlán fel kell tüntetni. A közösségi adószám segítségével valósul meg a „célország szerinti adózás elve”, vagyis az, hogy a különböző tagállamokban illetőséggel bíró adóalanyok közötti kereskedelemben a teljesítés helye szerint, vagy a megrendelő székhelye szerint, a beszerző, illetve a szolgáltatást igénybe vevő kötelezett az általános forgalmi adó fizetésére.

Előadóművészet és számlakiállítás az EU-ban Kérdés

Előadóművészeti tevékenységet folytató alapítvány külföldön (jellemzően EU-s tagországokban) is szeretné tevékenységét kibővíteni, főleg színházi és zenei koncertek, előadások körében. Kérdésem az lenne, hogy az eladott jegyekről a számlát hogyan kell kiállítani, ha az alapítvány a saját nevében, de külföldön értékesíti a jegyeket, illetve ha közvetítőn keresztül történik az értékesítés (teljesítés helye, áfa mértéke)? Az alapítvány rendelkezik közösségi adószámmal.

Alanyi mentes cég közösségen belüli termékbszerzése Kérdés

Azt már kisilabizáltuk, hogy mi itt Magyarországon alanyi mentes társaságként csak akkor kezdünk el áfát felszámítani és bevallani, ha éves szinten a 10 ezer eurónak megfelelő termékbeszerzést hajtunk végre. De nem tudjuk, s egyelőre a horvát fél sem, hogy ő számít-e fel nekünk áfát vagy sem. Közösségi adószámunk van, vélhetőleg neki sem jelent majd gondot. Nem mindegy, hogy bruttó vagy nettó módon vesszük az árut, mert nem biztos, hogy megéri behozni, ezért ennek a kérdésnek a tisztázása rendkívül fontos.

Áfa - Németországban és Magyarországon Kérdés

2012-ben kezdő egyéni vállalkozás internetes kereskedelmet folytat. Külföldről, konkrétan Németországból, szerzi be a termékeit licit utján. Közösségi adószámmal nem rendelkezik. A külföldi áfát megfizeti. Ilyen esetben van-e mód a külföldi áfa visszaigénylésére Németországtól? 2012 októberében átlépte az alanyi adómentesség érékhatárát. Nem váltott ki közösségi adószámot és ugyanúgy megfizette a külföldi áfá-t A külföldi áfaval mi a teendő? Mivel Magyarországon az értékesítései után megfizeti az áfát, a befizetendő áfa csökkenthető? Az Áfa tv. 19-20§ alapján a 10.000 eurot nem érte el a beszerzéseivel, összeségében sem alanyi mentesen, sem áfa kötelesen. Közösségi adószámmal nem rendelkezik.

Közösségi adószámmal nem rendelkező partner Kérdés

Szeretnénk kiállítani egy számlát egy olasz partnernek műsorszolgáltatásról. A partner érvényes közösségi adószámot nem tud küldeni. Ebben az esetben a számlát csak áfával felszámítva tudjuk kiállítani. Természetesen, ha lenne közösségi adószáma, áfát nem tüntetnénk fel a számlán.Érdeklődni szeretnék, hogy helyesen jártam e el, vagy esetleg létezik valamilyen speciális szabályozás ami miatt a tagállamban letelepedett közösségi adószámmal nem rendelkező partnernek kiállíthatnánk a számlát felszámított áfa nélkül?

Területi képviselői tevékenység áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő!Kérem szíves véleményét az alábbi kérdésre vonatozóan.Magyar adóalany finn adóalanynak teljesít szolgáltatást. Mindkét adóalany rendelkezik közösségi adószámmal. A szolgáltatás tárgya: a finn megbízó területi képvisletének ellátása, törekvés a termékeinek értékesítésére ill. beszállítóibázisának felkutatására. A magyar cég ezért havi rendszeres díjazásban részesül. Ezen felül a finn cég által Magyarországon eladott termékek után jutalékot kap.Álláspontom szerint mindkét tevékenység a szolgáltatás általános szabályai szerint adózik az áfa vonatkozásában: vagyis a megrendelő székhelye dönti el, hogy melyik országban fizetik meg az áfát, így Magyarországon nem fizet áfát, a számláját úgy állítja ki, hogy a vevő az áfa fizetésére kötelezett. Várom válaszukat. üdvüzlettel:Merckléné Pósa Judit

Közösségen belüli értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértők! Abban kérném tanácsukat, hogy milyen számlát kell kiállítani, egy közösségi számmal rendelkező német adóalanynak, (mi is rendelkezünk közösségi adószámmal) ha az értékesítés során egy kamionra gumiabroncsot szerelünk fel. Válaszukat előre is köszönöm!

Adatszolgáltatás az adózó által az Európai Közösség más tagállamában illetőséggel bíró, közösségi adószámmal nem rendelkező vevő(k) részére történt, az áfatörvényben meghatározott új közlekedési eszköz(ök) értékesítéséről Esemény

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéb bérjellegű jövedelem

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close