268 találat a(z) közösségi adószám cimkére

Láncértékesítés áfáje II. Kérdés

Tisztelt Nagy Norbert! Köszönöm válaszát a háromszöglügylettel kapcsolatosan, de ügyfelem, akinek a könyvelést végzem, de én sem tudom tisztán értelmezni azt, hogy a NAV hogyan értelmezi azt a mondatot, hogy a három szereplő eltérő tagállamban nyilvántartásba vett, közösségi adószámmal rendelkező adóalany legyen.Vagyis az adott cégeknek adott tagországokban telephellyel,cégjegyzékszámmal és közösségi adószámmal kell rendelkezniük, vagy az adott három cégnek három országban kell közösségi adószámmal rendelkeznie Üdvözlettel: G-Kvitt Kft.

Bérmunka vagy szolgáltatásvégzés közösségen belül Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbi kérdésre szeretnék választ kapni: gazdasági céllal Németországban letelepedett, közösségi adószámmal rendelkező német vállalkozás Magyarországon termelt csalánt vásárol egy termelőtől, majd Magyarországon egy magyarországi kft.-vel elvégezteti a csalán feldolgozását (nevezzük Feldolgozó Kft.-nek). A feldolgozást követően a vevő a terméket, annak összes származékával elszállítja Németországba. Feldolgozó Kft. az elvégzett munka értékét számlázza ki a német partnernek. Kérdésem: az áfatörvény értelmében ebben az esetben közösségen belüli bérmunkáról vagy közösségen belül végzett szolgáltatásról beszélünk-e? A számlát a fordított áfa szabályai szerint kell-e kiállítani? Köszönettel: Loft Consulting Kft.

Alanyi mentes – közösségi adószám II. Kérdés

A korábbi kérdéshez kiegészítésként: az alanyi áfamentességet választó adószámos magánszemélynek – amennyiben airbnb-zik – kötelessége közösségi adószámmal rendelkezni? Amennyiben igen, mi a teendő, ha évek óta működik, de közösségi adószáma nem volt? Köszönettel: MM

Érvénytelen EU-adószám Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lengyelországból vásárolt cégünk terméket, és az eladó által megadott EU-adószám ellenőrzésekor a VIES-közösségi adószám megerősítő rendszer azt mutatja, hogy érvénytelen. Próbáltunk a céggel egyeztetni, de azt az információt kaptuk, hogy az az érvényes közösségi adószámuk. Mi ilyen esetben a teendő, hogyan kell az áfabevallásban és a közösségi bevallásban szerepeltetni? Válaszát előre is köszönöm!

Áfamentes szolgáltatás továbbterhelése közösségen belül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi társaság EU közösségi adószámmal rendelkező romániai alvállalkozó társaság felé változatlan formában továbbterhel költségeket. Az egyik továbbterhelendő költség áfamentes magyarországi szállásköltség. Kérdésem: a magyar cég részéről helyes-e az áfamentes kimenő számla kiállítása, mint közvetített szolgáltatás? Amennyiben igen, az áfabevallásban ezt a "mentes" szolgáltatást melyik soron kell szerepeltetnie? Kell-e A60-as bevallást készítenie? Vagy az ügylet közösségen belüli normál értékesítések közé tartozik helyesen? Sajnos a jogszabályok alapos átnézésével sem találtam választ. Válaszukat előre is köszönöm.

Szolgáltatásnyújtás Romániába Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egészségügyi szolgáltatást végző bt. Romániába nyújtana szolgáltatást. A romániai vállalkozás közösségi adószámát lekérdezve érvénytelen adószámnak jelzi azt. Mi a teendő ebben az esetben? Belföldi értékesítésként kell kezelni az ügyletet vagy közösségen belüliként? Várom szíves válaszukat! Köszönettel

Exportértékesítés harmadik országba Kérdés

Ügyfelünk belföldi székhelyű kft. A cég tevékenységi köre: alkatrész értékesítés, szállításhoz kapcsolódó szolgáltatás. A kft.-nek egyetlen vevője van, egy harmadik országbeli székhelyű vállalkozás. Ez a harmadik országbeli cég a világ minden részéről veszi fel a megrendeléseket - magánszemélyektől, cégektől -, viszont a mi cégünk végzi a beszerzést a gyártól, illetve végzi a szállítást (postázás, vámkezelés) a harmadik országbeli cég vevői felé.A küldemények egy része harmadik országba megy, másik része viszont EU-n belülre. Csak Magyarországra nem teljesítenek. A kft. csak ennek a harmadik országbeli vevőnek állít ki számlát, amelyen külön fel van tüntetve az export értéke és külön az EU-n belüli szállítások értéke. Kérdésünk: a jelenlegi gyakorlat szerint kizárólag exportértékesítést számlázunk. A szállítások egy része EU-n belüli célállomásra kerül kiküldésre. Ezeket az EU-n belüli kiszállításokat nem tudjuk jelenteni az A60-as bevalláson, mivel a harmadik országbeli vevőnknek nincs közösségi adószáma. Hogyan tudjuk jelenteni ezeket a Közösségi tételeket, a harmadik országbeli vevőnknek közösségi adószámot kell kiváltania? (Kell-e jelentenünk egyáltalán, ha mi csak harmadik országba számlázunk, viszont akár Európába is postázunk?) Hogyan lehet jól kezelni ezt a gazdasági viszonyt? Ez lenne a háromszögügylet? Ha továbbszámlázza a kft. a vevő felé a postázás, vámügyintézés. költségét, az felveszi-e az áruértékesítés áfáját? Tehát az export áruk szállítása export áfával, míg az EU-s szállításoké pedig EU-s áfásan? Üdvözlettel.

Bérleti díj EU-ba - Érvénytelen adószám Kérdés

Tisztelt Adózóna! Két részre bontanám a problémánkat. 1.) Egy magyar cég egy EU-s céggel bérleti szerződést kötött, mely szerint egy konkrét eszközt bérbe ad a magyar cég az EU-s cég részére. Eddig nem is volt gond a számlázással, azonban kiderült, hogy az EU-s cég "kilépett az áfakörből". Pontosan nem tudni, hogy ez kint mit is jelent, de a központi rendszerben ennek eredményeképpen nem érvényes a közösségi adószámuk. Mi a teendő ilyen esetben? Befolyásolja ez a magyar cég számlázását? (Eddig az áfabevallás 91./92. sorára lett bevallva az összeg, és az A60-ason mint közösségen belüli szolgáltatásnyújtás szerepel.) Mi változik ebben az esetben? Mi a megoldás, ha az EU-s cég nem kíván visszalépni az áfakörbe? 2.) Az említett konkrét eszközt értelemszerűen a magyar cég szerezte be, és mivel kifejezetten bérbeadási céllal (egy percig sem használta saját maga), így a kapcsolódó áfát levonásba helyezte a beszerzéskor. Most azonban ezzel kapcsolatosan is felmerül, hogy vajon ilyen helyzetben van-e áfavisszafizetési kötelezettsége? Hogyan történik ennek a kiszámítása, meghatározása, bevallása? A gép továbbra is az EU-s cég használatában van, és a bérleti szerződés nem került felmondásra, megszüntetésre, mindössze a számlázás, és emiatt a pénzügyi rendezése a bérleti díjnak várat egyelőre magára. Mielőbbi segítő válaszukat előre is köszönöm!

Használtcikk-beszerzés EU-ból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy használtcikk-kereskedő a terméket az EU-ból szerzi be, olyan adóalanytól: 1.) Aki rendelkezik közösségi adószámmal, akkor az az áfabevallásban hogy szerepel? Levonható áfa keletkezik? (Fizetendő áfa természetesen van.) 2.) Aki nem rendelkezik közösségi adószámmal, de egyébként van a tagállamban adószáma, akkor a felszámított áfa nem vonható le, és a magyar áfabevallásban nem kell szerepeltetni? Ha olyantól (magánszemély) szerez be árut, akinek nincs adószáma a tagállamban sem, akkor mi a teendő? Kell-e szerepeltetni az áfabevallásban? Ha igen, akkor hogyan? Ha egy olyan magyarországi adóalany, akinek van közösségi adószáma, EU-ból szerez be árut és azt ugyanabba a tagállamba értékesíti is (tehát nem lépi át a határt az áru, hanem tagállamon belül marad), akkor a magyar félnek áfás számlát kell kiállítania, vagy be kell jelentkeznie az adott tagállam adóhatóságához, és kérnie kell adószámot? Köszönöm a segítségét. Tisztelettel: Gulácsi Jánosné.

Közösségen belüli szolgáltatásnyújtás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyarországi építkezésen bontási munkálatokat és földmunkát végzett egy szlovák alvállalkozó cég, nincs magyar adószáma, nincs magyar telephelye. Az ingatlan budapesten helyezkedik el. Szlovák közösségi adószám alatt állította ki a számlát. Áfát nem tüntettet fel, és a magyar áfatörvény szerint ez még fordított áfás is. Milyen szöveg/megjegyzés szerepeljen ebben az esetben a számlán, amit kötelező feltüntetni? Az áfa-bevallásban ilyen esetben hol/melyik sorban/sorokban kell feltüntetni? Kell-e 17A60 összesítő nyilatkozatot készíteni ebben az esetben? Előre is köszönöm a válaszát! Üdv

Evaalany szolgáltatásnyújtása külföldi (EU-s) kifizetőnek Kérdés

Gyógytornász evaalany, külföldi (EU-s) kifizetőnek végezne szolgáltatást Magyarországon. Kell-e közösségi adószámot kérnie? Ha megkéri a közösségi adószámot, kell-e áfabevallást adnia, vagy csak elég az A60-as összesítő? Ezt mindig be kell adni negyedévente, vagy csak ha lesz ilyen gazdasági esemény? Előre is köszönöm.

Nyugtás vásárlás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Budapesten pizzériát üzemeltető kft. Olaszországból (is) szerez be alapanyagokat. Ő maga szállítja haza. Legutóbbi vásárlásáról csak nyugtát hozott. Elszámolható-e költségként? Volt számlás beszerzése, amin viszont az olasz fél közösségi adószáma nem szerepelt. Olaszországban van-e ezzel kapcsolatban valamilyen speciális előírás? Köszönettel: Vágner Emília

Használt személygépjármű értékesítési célú importálásának adóvonzatai Kérdés

Tisztelt Hölgyem vagy Uram! Ha EU-adószámmal rendelkező cég, EU-adószámmal rendelkező EU-n belüli cégtől használt személygépjárművet Magyarországra importál és magánszemélynek értékesít, milyen különleges adózási követelmények, szabályok vonatkoznak rá az általános forgalmi adó szempontjából? Köszönöm szépen a segítséget előre is.

Közösségen belüli szolgáltatás igénybevétele adószám nélkül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Most került birtokomba egy magyar, áfamentes alapítvány tavalyi évi számlája, amelyet egy szlovák cég (van közösségi adószáma is) állított ki kulturális programról. A rendezvény egyébként Magyarországon teljesült. A számlán nem szerepel a szlovák cég közösségi adószáma, illetve az alapítványnak nincs is közösségi adószáma jelenleg sem. A számlán arra sincs utalás, hogy bármiféle közösségi szolgáltatásnyújtás teljesült volna, és fordított adózás lenne alkalmazandó. Normál esetben meglátásom szerint az alapítványnak közösségi adószámot kellett volna kérnie, és '65 , 'A60 bevallás benyújtása mellett az áfát is meg kellett volna fizetnie, hisz levonási jog nem keletkezett volna. Hogyan lehetséges a kérdéses ügylet rendezése, tekintve, hogy a formai hibák mellett, a közösségi adószám sem állt rendelkezésre az adott időszakban, így valószínűleg az utólag benyújtott A60as is elutasításra kerülne?! Köszönöm válaszukat

Láncügylet – Svájc Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar cégtől egy svájci cég termékeket rendelt úgy, hogy ő fogja elszállítani a magyar cég telephelyéről. Az áru viszont nem Svájcba megy, hanem más uniós országokba. Abban szeretném a segítségét kérni, hogy a magyar cégnek hogyan kell a számlát kiállítania? A svájci cég nem rendelkezik közösségi adószámmal, és magyar adószámmal sem. (Illetve az unió területét sem hagyja el a termék, nincs kiléptetés). Kötelezett lenne esetleg a svájci cég áfaregisztrációra? Segítségét előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Lízing

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs