198 találat a(z) közösségi adószám cimkére

Magyar cég Ausztriában végzett lakás-felújitási szolgáltatása Kérdés

Magyar építőipari cég lakás-felújítási munkálatokat végez Ausztriában osztrák közösségi adószámmal rendelkező egyéni vállalkozók, cégek részére. Kérdéseink: 1. Köteles-e a magyar cég osztrák adószámot kérni, vagy telephelyet létesíteni Ausztriában? 2. Jogosult-e a magyar cég az osztrák munkákhoz a magyar közösségi adószámával fordított adózású anyagbeszerzési számlákat kérni? 3. Ha nem jogosult, mert a vásárolt anyag nem hagyja el az országot, akkor ennek a szabálytalan anyagbeszerzésének milyen következményei lehetnek a magyar, illetve az osztrák adóhatóság részéről? 4. Hogyan helyesbíttetheti utólag ezeket a fordított adózású, így az összesítő nyilatkozatban is szerepeltetett számlákat? 5. Ha nem kaphat csak áfás számlát, mi az áfa visszaigénylésének menete? Mi a válasz a fenti kérdésekre, ha a jövőben adószámmal nem rendelkező magánszemélyek részére is szándékozik dolgozni? Kell adószám? Telephely? Milyen áfát számítson fel? Hogyan igényelje vissza a vásárláskor megfizetett osztrák áfát? Köszönettel: Dr. Géressy Ilona

Alanyi mentesség és közösségi adószám Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes és kompenzációs felárat érvényesítő őstermelőként szeretnék Németországból gépet vásárolni. Közösségi adószámom van. Az eladó számol-e áfát részemre, vagy a közösségi adóalanyok közötti kereskedelem miatt nem? Károly

Egyéni vállalkozó Ausztriában végez szolgáltatást Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi másodállású egyéni vállalkozó Ausztriában végez szolgáltatást, jellemzően kertészeti és építőipari szolgáltatást. Rendelkezik közösségi adószámmal. Van bármilyen (bejelentési) kötelezettsége Ausztriában? Ausztriában nem rendelkezik telephellyel csakis Magyarországon.

Egyéni vállalkozó külföldi munkavégzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Másodállású egyéni vállalkozó EU-n belül végez munkát vállalkozásában, rendelkezik közösségi adószámmal. Ebben az esetben a számlakiállítást követően a magyar jogszabályok vonatkoznak rá?Foglalkoztathat EU-n belül egyszerűsített foglalkoztatás keretében munkavállalót?

Áfafizetés adwords hirdetés után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adwords hirdetés után kell-e Magyarországon áfát fizetnem? Alanyi áfamentes vállalkozó vagyok, nincs közösségi adószámom. Jól tudom, hogy alanyi áfamentesként csak akkor kell áfát fizetnem, ha van közösségi adószámom? Köszönöm szépen a segítséget.

Közösségi adószámmal rendelkező partner Kérdés

Árut szeretne vásárolni cégünknél 3800 euró értékben készpénzben. Milyen okmányokat kell tőle elkérni ahhoz, hogy a számlát áfamentesen kiállítsuk? (A céget leinformáltuk, van közösségi adószáma, de mi a biztosíték arra, hogy az ügyfél, aki átveszi az árut, annak a cégnek a megbízottja, akinek a számlát kiállítjuk?) Mielőbbi választ kérek!

Közösségi adószám megtartható-e? Kérdés

A magyar vadásztársaság vadászati lehetőséget biztosít egy román cégnek, közöttük szerződés jött létre, mindkét cég közösségi adószámmal rendelkezik. Ha a magyar vadásztársaság kilép az áfakörből, alanyi mentességet kér december 20-áig, a közösségi adószáma is megszünik? 2014-ben, ha ismételten szerződést kötnek, áfa-bevallási kötelezettsége lesz-e a vadásztársaságnak?

Hibás horvát közösségi adószámok Cikk

Nem árt ellenőrizni a horvát üzleti partner közösségi adószámát, derül ki a NAV mai közleményéből.

Közösségi adószám kezelése uniós szolgáltatás igénybevételekor Kérdés

Egy szlovák vállalkozás, mely az ottani jogszabályok alapján alanyi adómentességet választott, egy cseh cég és egy magyarországi cég közötti beszerzéseket, értékesítéseket intézi jutalékra megkötött szerződés értelmében. Közösségi adószámmal nem rendelkezik. Kérdés: köteles-e közösségi adószámmal rendelkeznie a szlovák cégnek? Az igénybevett szolgáltatás után kell-e áfát fizetnie a magyar cégnek? A közösségi statisztikában kell-e szerepeltetni a szlovák céget és esetleg hol kell? Az áfa-kimutatás soraiban közösségtől igénybevett szolgáltatásként kell kimutatni a számlát? Hol találok arra vonatkozóan előírást, hogy külföldi számlának milyen adatokat kell tartalmaznia? Köszönettel: K.Györgyné

Szolgáltatás számlázása közösségi adóalanynak Kérdés

Katás kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó (alanyi adómentes) ausztriai székhelyű adóalany (szállodai szolgáltatás) könyvelési anyagát előkészíti, rendszerezi az osztrák könyvelő iroda részére. Kérdés, hogy közösségi adószám kiváltása után kiállíthat-e szolgáltatási számlát és ha igen akkor megfelel-e a törvényi előírásnak, hogy a számlán feltüntetésre kerül: „mentes az adó alól adófizetésre a szolgáltatás igénybe vevője kötelezett”, továbbá kell-e benyújtani áfa-bevallást a kiszámlázott EU-s szolgáltatásról negyedévente, valamint azA60-as összesítő nyilatkozatot, független attól, hogy alanyi mentes?

Közösségi adószám: mikor és hogyan kell kérni? Cikk

Az Európai Közösségen belül, de a saját országon kívüli tagállamban a kereskedelmi tevékenység folytatásának előfeltétele a közösségi adószám, azaz a származási ország nevére utaló adóhatósági azonosító szám, amelyet a számlán fel kell tüntetni. A közösségi adószám segítségével valósul meg a „célország szerinti adózás elve”, vagyis az, hogy a különböző tagállamokban illetőséggel bíró adóalanyok közötti kereskedelemben a teljesítés helye szerint, vagy a megrendelő székhelye szerint, a beszerző, illetve a szolgáltatást igénybe vevő kötelezett az általános forgalmi adó fizetésére.

Előadóművészet és számlakiállítás az EU-ban Kérdés

Előadóművészeti tevékenységet folytató alapítvány külföldön (jellemzően EU-s tagországokban) is szeretné tevékenységét kibővíteni, főleg színházi és zenei koncertek, előadások körében. Kérdésem az lenne, hogy az eladott jegyekről a számlát hogyan kell kiállítani, ha az alapítvány a saját nevében, de külföldön értékesíti a jegyeket, illetve ha közvetítőn keresztül történik az értékesítés (teljesítés helye, áfa mértéke)? Az alapítvány rendelkezik közösségi adószámmal.

Alanyi mentes cég közösségen belüli termékbszerzése Kérdés

Azt már kisilabizáltuk, hogy mi itt Magyarországon alanyi mentes társaságként csak akkor kezdünk el áfát felszámítani és bevallani, ha éves szinten a 10 ezer eurónak megfelelő termékbeszerzést hajtunk végre. De nem tudjuk, s egyelőre a horvát fél sem, hogy ő számít-e fel nekünk áfát vagy sem. Közösségi adószámunk van, vélhetőleg neki sem jelent majd gondot. Nem mindegy, hogy bruttó vagy nettó módon vesszük az árut, mert nem biztos, hogy megéri behozni, ezért ennek a kérdésnek a tisztázása rendkívül fontos.

Áfa - Németországban és Magyarországon Kérdés

2012-ben kezdő egyéni vállalkozás internetes kereskedelmet folytat. Külföldről, konkrétan Németországból, szerzi be a termékeit licit utján. Közösségi adószámmal nem rendelkezik. A külföldi áfát megfizeti. Ilyen esetben van-e mód a külföldi áfa visszaigénylésére Németországtól? 2012 októberében átlépte az alanyi adómentesség érékhatárát. Nem váltott ki közösségi adószámot és ugyanúgy megfizette a külföldi áfá-t A külföldi áfaval mi a teendő? Mivel Magyarországon az értékesítései után megfizeti az áfát, a befizetendő áfa csökkenthető? Az Áfa tv. 19-20§ alapján a 10.000 eurot nem érte el a beszerzéseivel, összeségében sem alanyi mentesen, sem áfa kötelesen. Közösségi adószámmal nem rendelkezik.

Közösségi adószámmal nem rendelkező partner Kérdés

Szeretnénk kiállítani egy számlát egy olasz partnernek műsorszolgáltatásról. A partner érvényes közösségi adószámot nem tud küldeni. Ebben az esetben a számlát csak áfával felszámítva tudjuk kiállítani. Természetesen, ha lenne közösségi adószáma, áfát nem tüntetnénk fel a számlán.Érdeklődni szeretnék, hogy helyesen jártam e el, vagy esetleg létezik valamilyen speciális szabályozás ami miatt a tagállamban letelepedett közösségi adószámmal nem rendelkező partnernek kiállíthatnánk a számlát felszámított áfa nélkül?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Közhasznú alapítványnak tartós adomány

Pölöskei Pálné

adószakértő

Beszámoló – kapcsolt vállalkozás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close