768 találat a(z) költségelszámolás cimkére

Ingatlan-bérbeadás költségelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély tételes költségelszámolást választ ingatlan-bérbeadásra. Bevétellel szemben elszámolható költség az áram és a gázszámla. Ha az ingatlant bérbe adta 01-06. hónapokban, majd a 07-09. hónapban üresen áll a lakás (a bérbeadó keresi a bérlőt, szépítgeti a lakást), majd októbertől újra sikerül bérbeadni az ingatlant, akkor a 07-09. hónapokban fizetett áram és gázszámla elszámolható költségként az októberi bevétellel szemben? Köszönettel: Mónika

Elmaradt külföldi kiküldetés költségelszámolása Kérdés

Egy külföldi kiküldetéshez kapcsolódóan dolgozónknak megrendeltük a repülőjegyet, szállást Ausztriába. Rendben meg is kaptuk a számlákat, amelyek kifizetésre is kerültek. Indulás előtti napon a munkavállalónk megbetegedett, így nem tudott elmenni a kiküldetésre. A repülőjegyet, szállást már nem lehetett visszamondani. A kérdésem a számlák könyvelésével kapcsolatos: elszámolhatóak ezek a költségek utazási- és szállásköltségként? A számlák áfája visszaigényelhető?

Bérbeadás vállalkozás mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás vállalkozás mellett bérbe adná kft.-nek ingatlanját egy vállalkozó. Úgy tudom, hogy mivel van adószáma, csak adószámos magánszemélyként teheti ezt meg. A 19T101E bevalláson kellene bejelenteni, viszont nem találom, melyik sorát kell a dokumentumnak kitölteni ehhez, természetesen a tárgyi mentességet is jelölve az áfa szempontjából. A bérbeadást számlázná, a rezsiköltségekről számviteli bizonylatot állítana ki. Ebben az esetben a 1953-as bevallásban csak a bevétel-költségelszámolást szabad alkalmazni? Vagy emellett a 10% költségelszámolás is lehetséges? Év közben lehet, hogy ha magánszemélynek adja ki az ingatlant a vállalkozás, akkor a 10% költséglevonást alkalmazza, az előlegnél viszont utána vállalkozásnak másik verzióval adja ki az ingatlant? Év végén természetesen csak az utolsó verzió szerint vallja be a költségeket? Köszönettel.

Adószámos magánszemély ingatlan-bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ingatlan-bérbeadással foglalkozó magánszemélynek tételes költségelszámolás alkalmazása esetén az értékcsökkenésen és a rezsiköltségen túl van-e lehetősége egyéb költség elszámolására? Értem ezalatt a ingatlanba vásárolt használati tárgyak (mikrohullámú sütő, mosógép), illetve a takarító cég által kiállított szolgáltatási számla elszámolását. Válaszát tisztelettel köszönöm! Krisztina

Egyetemi tandíj elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. ügyvezetője jelenlegi jogviszonya társas vállalkozó közép- és felsőfokú nappali tagozatos hallgatói jogviszony mellett. Kérdésként merült fel, hogy az ügyvezető saját egyetemi tandíja elszámolható-e a kft. költségei között? Ha igen, milyen bizonylat alapján? További kérdés ezzel kapcsolatban, hogy az elszámolandó összeg után milyen adófizetési kötelezettség keletkezik? (Ha keletkezik egyáltalán.) Köszönettel!

Folyamatban lévő telkesítés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Cégünk idén két nagyobb telket is megvásárolt. A tulajdonos célja, hogy több építési telket alakítson ki, és a későbbiekben vagy értékesíti az építési telkeket, vagy pedig családi, illetve irodaházat épít rá. Kérdésem az lenne, hogyan tartsam nyilván ezeket a telkeket? Aktiválni kell a két telek beszerzését, vagy pedig addig, amíg ki nem lesznek alakítva a végleges telkek, addig a 162-es főkönyvi számon lesznek? A vásárlás után már elindítottuk a telekrendezést, és már eddig is sok költség felmerült (ügyvédi munkadíjak, rendezési terv készítése közműfejlesztési hozzájárulás befizetése, tereprendezés stb.) ezeket hova kell könyvelni, egyszerre költségre (5-ös számlaosztály), vagy az újonnan kialakult építési telkekre szét kell majd osztani, és addig a 162-es főkönyvi számon gyűlik? Mikor mondható el egy telekről, hogy már "tényleg" kész (talán akkor, amikor a földhivatal kiadja az új telkek helyrajzi számát, és már minden költséget elosztottunk)? Könyvelői munkám során most először találkoztam telekvásárlással, ezért kérném a segítségüket. Köszönettel: Andrea

Adókedvezmény elektromos autók beszerzése után – 2. rész Cikk

Cikkünk első felében az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás adókedvezményének jogszabályi környezetét tekintettük át. Jelen írásunkban arra a kérdésre keressük a választ, hogy az említett adókedvezmény felhasználható-e elektromos személygépjármű beszerzése esetén.

Személygépkocsi fenntartási költségeinek elszámolása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy kft. tulajdonában álló személygépkocsinak az üzembentartója magánszemély, a kft. fizeti a cégautóadót. Kérdésem a következő: elszámolhat-e a kft. a gépkocsira fenntartási költségeket (üzemanyag, karbantartás, autópályamatrica stb.)? Várom szíves válaszukat.

Ingatlan-bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy magánszemély bérbe adja a lakását, és tételes költségelszámolást alkalmaz, akkor mik azok a felújítási költségek, illetve berendezések, amelyek elszámolhatók? Vásároltak a lakásba beépített konyhabútort, hűtőszekrényt, mosogatógépet, ágyat, kanapét. Ezen költségek hogyan számolhatók el? Köszönettel.

Áfalevonás: kötelező vagy lehetőség? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfakörös termelő vállalkozásnál a könyvelésben tévedés miatt néhány közüzemi számla áfásan lett lekönyvelve a költségek közé, az áfát nem helyeztük levonásba. Nem nagy összegű számlákról van szó. Helyesen járunk el, ha nem javítjuk a könyvelést, és a teljes összeget költségként számoljuk el?

Megjelent az augusztusi VálaszAdó Cikk

Az idén júliusban megjelent legérdekesebb cikkeinket összegyűjtő kiadványunkban egyebek mellett ismertetjük a számlák megőrzésével kapcsolatos kötelezettségekről szóló cikksorozatunkat, valamint a családi tulajdonú vállalkozásoknak a cégvezető halálakor bekövetkező összeomlását megelőző fontos lépésekről, az üzleti utazások költségeinek elszámolásáról, a katásokra vonatkozó nyugdíjszabályokról, az adózás rendjéről szóló törvény változásairól – köztük az ekáerszabályok módosításáról – szóló írásainkat.

Munkavédelmi szempontú üzembe helyezés könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségét az alábbi kérdésben. Tárgyi eszköz vásárlása esetén az eszközhöz kapcsolódó munkavédelmi szempontú üzembe helyezés összege véleménye szerint a tárgyi eszköz beszerzési árába tartozik bele, vagy költségként elszámolható? Előre is köszönöm.

Tag tulajdonában álló ingatlan építési költségei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. tulajdonosa lakóingatlant vásárol, ami a társaság székhelye is lesz. Az ingatlan egyik szobáját kizárólag a vállalkozás fogja használni, a többi helyiséget (nappali, konyha) alkalomszerűen fogja igénybe venni a társaság forgatásokhoz (főtevékenységhez kapcsolódóan). Kérdésem, hogy a szerkezetkész ingatlan belső kialakításánál költségek, illetve a hozzájuk kapcsolódó áfa elszámolható-e a társaság kiadásaként, és ha igen, akkor milyen arányban (például iroda-dolgozó alapterülete). A felmerülő tételek: (1) beépített anyagokkal, eszközökkel kapcsolatban merülnek fel (például beltéri ajtók, villanyszerelés, épületgépészet, ezek tervezése stb), (2) beépített, de nem szervesen az épülethez tartozó eszközök, illetve azokhoz kapcsolódó költségek (beépített bútorok, például konyha, dolgozószoba). Köszönöm válaszát!

Gépkocsi bérbevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar cég szlovák állampolgárságú tulajdonosa szeretne bérelni személygépkocsit szlovák állampolgárságú tulajdonostól a magyar cégnek. Milyen kötelezettségei vannak a cégnek ezzel kapcsolatban, illetve elszámolhat-e költséget a személygépkocsi után? Köszönettel válaszáért.

Esztétikai orvosi szolgáltatás elszámolása költségként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több millió forint értékű fogpótlást készíttet az egyik vállalkozás ügyvezetője. A szolgáltató számlát állít ki az összegről a vállalkozás nevére, a kifizetés is onnan történik. A szolgáltató meggyőzte, hogy más is így csinálja. Véleményem szerint ez nem a vállalkozás érdekében felmerült költség, áfa nem vonható le, és adómentesen nem juttatható. Elnéztem valamit ebben a témakörben? Köszönöm válaszát. Tisztelettel: Mlinár Jánosné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Jövedéki adó

Gombás Otilia

szakértő

J&J Center Kft.

Mikorra könyveljem?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Tárgyi eszköz számviteli elszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close