171 találat a(z) készpénz cimkére

Számlára mehet minden nyugdíj? Cikk

Három éven belül mindenütt lehet majd kártyával fizetni, még általánosabbá teszik a bérek és juttatások bankszámlára utalását – többek között ezekkel harcolna a kormányzat a készpénz ellen. A kápéban fizetés havi 1,5 millió forintos határát két lépcsőben 500 ezer forintra csökkenthetik – a vállalatok mellett kiterjesztve ezt a lakosságra is – írja az enpenzem.hu.

Készpénzes vásárlás Kérdés

Egy bolti készpénzes vásárlás során a vevő nem fogadta el az egyszerűsített adattartalmú számlát a 70 ezer forintos vásárlásakor. Hivatkozott az áfatörvény 176. § (1) d. pontjában foglaltakra. Kérdésem: milyen számlát kell az eladónak kiállítania az eladásról, ami készpénzben megtörtént?

Nőtt a háztartások pénzügyi vagyona Cikk

A második negyedévben nőtt a háztartások pénzügyi vagyona 874 milliárd forinttal 45 963,5 milliárd forintra, kötelezettségeik pedig 25 milliárd forinttal 8 577 milliárd forintra emelkedtek, így nettó pénzügyi vagyonuk 849 milliárd forinttal 37 387 milliárd forintra nőtt – derül ki a Magyar Nemzeti Bank legújabb adataiból.

Feles bérlet Kérdés

Tisztelt Adózóna! A feles bérlettel kapcsolatosan konkrét példára szeretnék választ kapni. Földtulajdonos magánszemély 15 hektár területet akar feles bérletbe adni. Bérleti díjként a megtermelt termény 30 százalékában egyeztek meg. A bérlő szeretné elszámolni költségei között a bérleti díjat, a földtulajdonosnak is pénz kell és nem termény. Szeretnénk szabályosan eljárni, mert úgy tudom, hogy a feles bérletnél pénzbeli elszámolás nem lehetséges. A válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel H.Marianna

Munkabér kifizetése Kérdés

Tisztelet Szakértő! Munkavállaló a bérét olyan módon szeretné megkapni, hogy egy fix része átutalásra menjen neki, a fennmaradó rész pedig készpénzes kifizetésben történjen. Van erre lehetőség, vagy valamilyen jogszabály, ami ezt tiltaná? Válaszát köszönöm

Online pénztárgép – készpénzes kiadások Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves – esetleg összefoglaló – válaszát az alábbi, online pénztárgépek működésével kapcsolatban: 1. Megteheti-e a vállalkozó, hogy a napi bevételét az online pénztárgép kasszájából a házipénztárba átteszi, illetve a cég bankszámlájára befizeti? 2. Ha az előző kérdésre igen a válasz, akkor milyen számviteli bizonylatot kell kiállítani? Ennek a bizonylatnak szigorú számadásúnak kell lennie? 3. Eszközölhet-e egyéb, más módon kifizetéseket a vállalkozó az online pénztárgép kasszájából (például számlákat, munkabért stb.)? Ha igen, akkor milyen számviteli bizonylatot kell erről a gazdasági eseményről fizetni? 4. Ha a vevő számlát kér a készpénzes vásárlásáról, akkor annak összegét be kell-e ütni az online pénztárgépbe? Hogyan kerülhető el a bevétel duplikációja? 5. Ha a vevő kártyával fizet, akkor akkor annak összegét be kell-e ütni az online pénztárgépbe? Hogyan kerülhető el a bevétel duplikációja? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Szekeres Zsolt

Készpénzfizetési tiltás és más változások a jövedéki törvényben Cikk

További ügyletekre tiltja meg júliustól a készpénzfizetést a jövedéki adóról szóló új törvény, amely megszünteti a bértárolás lehetőségét, továbbá engedélykötelessé teszi a kenőolaj saját célú felhasználását.

Cafeteria Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném szíves segítségét. Társaságunknál cafeteriaszabályzat van, ez alapján adjuk a juttatásokat. A szabályzat egyik eleme készpénzjuttatás évi 100 ezer forint összegben (az egész évben munkaviszonyban álló munkavállalókra vonatkozik). A szabályzat szerint, amikor a munkáltatónál megszűnik a munkavállaló munkaviszonya, a cafeteria összege nem jár a felmondás hónapjára, az adott hónap 15 napjáig. Amennyiben a felmondás hónapjában a megszűnés napja 15-e után van (például 06.20.), akkor jár az adott hónapra a juttatás. Az lenne a kérdésem, ha van a munkáltatónál ilyen szabályzat, akkor a cafeteria készpénzjuttatási elemére is alkalmazhatjuk a fenti szigorítást – tehát például 06.13-án megszűnő munkaviszony esetén nem adjuk a készpénzjuttatás időarányos részét? Szíves válaszát várva, köszönettel.

A kártyás vásárlások csaknem kétharmada érintéses Cikk

Folytatódott az elektronikus pénzforgalom bővülése 2017 első negyedévében: a kártyás forgalomban meghatározó lett az érintéses fizetés, a vásárlások 63 százaléka történt így, ami értékben a teljes forgalom közel felét jelentette – közölte a jegybank a honlapján csütörtökön.

Készpénz cafetria Kérdés

Tisztelt Szakértők! Tisztázott, hogy az éves 100 000 Ft-os kedvezményesen adózó készpénz juttatás a munkában töltött napok arányában illeti meg a dolgozót, ha a munkáltató biztosítja ezt a juttatási formát. Amennyiben a dolgozó év elején megkapja a teljes évi összeget, és közben kilép, az a juttatásösszeg, amely a kilépése utáni időszakra illeti meg, munkaviszonyból származó jövedelemként viselkedik, és a kifizető önellenőrzés útján bevallja a levont adókat. Van-e lehetőség arra, hogy ne kelljen a járulékokat levonni? Pl. ha kilépéskor a dolgozó visszafizeti azt a juttatási összeget, mely már nem illette volna meg?

Készpénzfizetés pénzszállító igénybevételével Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft., melynek több vevője rendszeresen készpénzben egyenlíti ki az általa vásárolt termékek vételárát, a készpénzes fizetésekre azt a megoldást kívánja bevezetni, hogy pénzszállító céggel szerződve, meghatározott rendszerességgel, a pénzszállító cég szedi be a vevőktől a készpénzes kifizetéseket, majd a begyűjtött összeget a kft. bankszámlájára, elszámolás alapján befizeti. A fenti megoldással kapcsolatban kérdésünk: 1.) Készpénzfizetésnek minősül-e a fenti tranzakció? Vonatkozik-e az ilyen típusú elszámolásokra is a 2003. évi XCII. törvény 38. § (3a) pontja szerinti 1,5 millió forintos készpénzfizetési korlát? Vagy – mivel a kft. bankszámlájára a pénzszállító cég befizeti az összeget – nem minősül készpénzfizetésnek, mivel végeredményben az egyik félnél megvalósul a bankszámla-jóváírás, igaz "közvetítőn" keresztül? 2.) A pénzszállító céggel kötött szerződés alapján, a pénzszállító cégnek fizetendő díj a kft.-nél vállalkozás érdekében felmerült költségként elszámolható-e teljes mértékben? Nem minősül térítés nélkül nyújtott szolgáltatásnak, hogy átvállalja a kft. ezt a költséget a vevőitől? Válaszukat előre is köszönjük!

Társasági adó – alapítvány III. Kérdés

Közhasznú alapítványnak, ha meg kell növelnie a társaságiadó-alapját a nem vállalkozási tevékenységhez kapott támogatás, juttatás értékével – abba mi tartozik bele? 1. A NAV által utalt 1% vállalkozóktól pályázat vagy egyedi döntés alapján kapott támogatás, amellyel el kellett számolni, vállalkozóktól kapott adomány, amivel nem kellett elszámolni, készpénz, magánszemélyektől kapott adomány (készpénz), vállalkozóktól természetben kapott adomány? Kérdésem, hogy minden beletartozik, vagy csak a támogatás? Köszönöm.

Juttatott pénzösszeg Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2017. évtől adómentesen juttatható 100 ezer forint készpénzösszegre vonatkozó szabályozással kapcsolatban merült fel az alábbi kérdésem. Készítettünk egy szabályzatot, melyben rögzítettük, hogy új belépő dolgozó a belépés hónapjában abban az esetben jogosult a juttatásra, ha a munkában eltöltött napjainak a száma eléri vagy meghaladja a 10 munkanapot (ide értve a fizetett szabadságot is), illetve nem jogosult az, akinek a betegszabadsága és a táppénze adott hónapban a 30 napot meghaladja. Keretösszegként 96 ezer forintot állapítottunk meg egy évre, a fennmaradó 4000 forintról decemberben lesz döntés. Érdeklődnék, hogy szabályosan járunk-e el? Válaszát előre is köszönöm.

Telekeladás és tagi kölcsön Kérdés

Magánszemély 40%-ban tulajdonosa egy kft.-nek. A kft. nagy építési beruházást tervez. A magánszemély piaci áron eladja a tulajdonában lévő építési telket a kft.-nek ehhez a beruházáshoz. A vételárat tagi kölcsönként szeretné a kft. részére odaadni. (A vételár 27 millió forint.) Első kérdés: mivel a magánszemélynek nincs bankszámlája, felveheti-e a kft.-től ezt az összeget SZANKCIÓ NÉLKÜL KÉSZPÉNZBEN, amit aztán tagi kölcsön jogcímén befizet a kft. pénztárába? Vagy egy másik megoldás elfogadható-e, vagyis pénzmozgás nélkül a vételárkövetelést "beszámítással", a magánszemély megfelelő tartalmú nyilatkozata alapján átvezetik tagikölcsön-kötelezettségre? Köszönettel: Földes Kálmánné

Készpénzfizetés esetén gépi nyugta helyett kiállított számlák bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy ügyfelünk pénztárgép használatára kötelezett adóalany. Fakereskedéssel foglalkozik, van a telepen pénztárgépe. Az a gyakorlat, hogy Kp fizetés esetén általában számlát állít ki, de pénztárgépbe is beüt. Előfor dulnak viszont olyan KP számlák, melyeket elfelejtette a pénztárgépbe beütni, de azok is ugyan olyan KP számlák, mint amelyeket beütötte. Ezeket a számlákat véleményem szerint be kell jelenteni PTGSZLAH nyomtatványon következő hó 15-éig. Most vettük át a könyvelését. Eddig a könyvelő nem jelentette, mert azt mondja, hogy nem kell. Azt tudtam kiolvasni eddig különböző forrásokból, hogy akkor nem kell bejelenteni ilyen adóalanynak az általa kiállított számlákat, amikor áfatörvény szerinti kötelezettség miatt állította ki, nem gépi nyugta helyett. Mik ezek az esetek? Az áfatörvény 165. § (1) bekezdés a) pontja szerint nincs számlakiállítási kötelezettség, mert nem áfás a tevékenység A 165. § (1) bekezdés b) pont: nem kell számlát kiállítani, ha készpénzben fizet a vevő (adóalany, és nem adóalany egyaránt) de akkor gépi nyugta kiállítási kötelezettség van (166. § (1) bekezdés). És nem igazán tudom értelmezni a 165. § (2) és (3) pontját, hogy gyakorlatban milyen esetek, amikor ki kell állítani számlát, de ha jól értem, ezek lesznek azok a számlák, amelyeket nem kell bejelenteni? Ezek csak átutalásos számlák, vagy létezik olyan, hogy készpénzes számlákat nem kell bejelenteni? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close