171 találat a(z) készpénz cimkére

Cafeteria 2019 – készpénzjuttatás Kérdés

Tisztelt Adózóna! 2019. évben az adójogszabályi változások következtében a cafeteriaelemként juttatott pénzösszegjuttatás is jövedelemként adózik. A dolgozók eltérő igényeire fókuszálva társaságunk az adóteher növekedése (81,95%-os adóterhelés) ellenére továbbra is választható elemként rögzíti a cafeteriaszabályzatában a pénzösszegjuttatást. 2018. december 31-ét követően a munkáltató által a munkavállalónak nyújtott készpénzjuttatás a felek közötti jogviszonyból származó jövedelemnek minősül, így a magánszemély nem önálló tevékenységéből (munkaviszonyából) származó jövedelmeként viseli a közterheket. Kérdés: Abban az esetben, ha a munkavállaló keresőképtelenség miatt tb-ellátás keretében táppénzben részesül, folyósítható-e részére a táppénzzel ellátott időszakra is?

Közösségi termékbeszerzés készpénzben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi (építőiparban felhasználandó alapanyagokat gyártó-megmunkáló) cég Szlovákiából szeretne nagy értékű tárgyi eszközöket, gépeket vásárolni készpénzben. Érdeklődni szeretnék arról, hogy Közösségi termék beszerzése esetén van-e bármilyen készpénzfizetési korlátozás, vagy az ügylet megvalósítható készpénzes fizetés formájában? Van-e bármilyen akadálya a készpénzes fizetésnek, illetve egyéb kockázata? Köszönettel!

Alapítvány induló vagyon Kérdés

Kedves Szakértő! Cégünk (kft.), létrehozott egy alapítványt, melynek induló vagyonát teljes egészében pénzben rendelkezésre is bocsátotta. A kft. könyveiben (és adózásában) minek minősül ez az összeg, és kell-e adóalapot növelni vele? Köszönettel: FM

Kivitelezői kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy ügyfelem eddig is szokott adni úgynevezett "nagykereskedelmi" kedvezményt a vevőinek, de eddig mindig a kiállított számláit csökkentette a kedvezménnyel! Elfogadható-e az a megoldásuk, hogy most úgy oldották meg, hogy a partnernek készpénzben kifizették a helyszínen a partner által kiállított számla alapján, amire kivitelezői kedvezmény szöveget vezettek fel? Én még ilyennel nem találkoztam, és szerintem nem is járható út, főleg, hogy áfát is érintene a dolog, ha elfogadnám. Önöknek mi a véleménye erről? Köszönöm.

Készpénz cafeteria (évi 100 000 forint) Kérdés

Kérdésem a következő: Hogyan adózik a decemberben kifizetett cafeteria elem? Hallottam olyat, hogy ha 2018 év decemberében lesz kifizetve az utolsó rész, akkor is adózni kell utána , mert a 2017 év decemberi 08-as bevallásban bevallott összeg, csak 2018 januárjában lett elutalva a dolgozónak és így az éves keret meghaladja a 100 000 forintos értékhatárt. Köszönettel! Ildikó

Decemberi készpénz-cafeteria kifizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A december hónapra vonatkozó készpénz-cafeteria kifizetésével kapcsolatban több, egymásnak ellentmondó hír is megjelent. Szeretnénk tisztázni, hogy a december havi bérrel számfejtett, január 10-éig átutalt 8 ezer forintos kifizetés még a 2018-as szabályok szerint adózik? Válaszát előre is köszönöm!

Számlázás, vásárban történő készpénzes értékesítés esetén Ausztriában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közhasznú nonprofit szervezet meghívást kapott Bécsbe, egy adventi vásár 3 napjára. Itt a saját előállítású termékeit értékesítheti. Az alapítvány tevékenységére tekintettel áfamentes, valamint alanyi mentes státusza van a fent említett értékesítési tevékenységre. Kérdés: a bécsi vásárban (ami zártkörű, egy pénzintézet saját székházában történő értékesítésről beszélünk, magánszemélyek részére történik a termékek készpénzes értékesítése) a nyugták, számlák a magyar szabályoknak megfelelően kiállíthatóak? (Praktikusan: áfamentes értékesítésről, a magyar szabályoknak megfelelően, euróban.) Vagy van valamilyen külön törvényi előírás erre az esetre, amit az alapítványnak teljesíteni kell? (Közösségi adószámot kérni itt Magyarországon, s azt a nyugtákon, számlákon feltüntetni? Esetleg ott Ausztriában valamilyen áfa- vagy adóigazgatási előírásnak megfelelni?) Köszönettel várom válaszát!

Készpénzjuttatás decemberre Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az évi 100 ezer forintig adható készpénzjuttatással kapcsolatos. Cégünk munkavállalóinak havi 8 ezer forint készpénzjuttatást nyújt ezen kereten belül. A decemberre járó, de 2019. január 10-éig elutalt összeg tekinthető még az idei év kifizetésének és fizethető/számfejthető a 2018-as szabályok szerint, vagy mivel már 2019-ben lesz kifizetve a jövő évi szabályozás értelmében bérként kezelendő, tehát a munkavállaló adót és járulékot köteles fizeteni utána? Válaszát előre is köszönöm.

Cég nevére kért számla kifizetése saját bankkártyával Cikk

Bt. nevére kért számlát magánszemély egyenlítette ki a saját bankkártyájával. Az üzletben szóltak neki, hogy a magánszámláról történő bankkártyás fizetés nem szabályos. Igaz-e ez, és van-e erre vonatkozó törvény, szabály? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Kapcsolt vállalkozás – bejelentési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott két cég, amelyek kapcsolt vállalkozásnak minősülnek. Az egyik cég a másiknak készpénzben nagyobb összegű kölcsönt adna. Kérdésem, hogy ezt a gazdasági eseményt a hatóság felé jelenteni kell-e az alábbiakat figyelembe véve: 1) kapcsolt vállalkozások között létrejött ügyletről, 2.) 1 millió forintot meghaladó készpénzkölcsönről van szó? Válaszát előre is köszönöm!

Kft. átalakulása bt.-vé II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Köszönöm válaszát, de az a problémám, hogy a nyereségből hiába tudnám felemelni 500 ezerrről 3 millió forintra a jegyzett tőkét, ha a társasági szerződésben már rögzítette az ügyvéd, hogy készpénzbefizetés a bankba, de ennyi készpénzem nincs, és nyereséget meg – a cégbíróság tájékoztatása szerint – nem módosíttathatom készpénzről a nyereség terhére való befizetésre, hiába csinálok mérleget.. Ez a problémám, és erre keresek kiutat, mert sajnálnám átalakítani a kft.-t bt.-vé, de ha más kiút nincs, kénytelen vagyok. Erre, ha tudna és szíveskedne tanácsot adni. Nagyon köszönöm.

Béren kívüli juttatás-2019 Kérdés

Tisztelt Szakértő(k)! Cégünk 2018-ban havi 5000 forint készpénzt adott munkavállalóinak béren kívüli juttatás formájában. Ezt a juttatást 2019-ben is meg szeretné tartani. Jól értelmezem, hogy 2019-től is megtartható ez a juttatás, amennyiben jövedelemként adózik? Lehetséges megtartani úgy is, hogy továbbra is nettó 5000 forintot kapjanak a munkavállalók és a bruttó juttatást ebből számolnánk vissza? Illetve lehetséges megtartani úgy is, hogy a nettó juttatás kevesebb lesz, mivel jövedelemként adóztatjuk le ezt a tétel? Lehetséges megtartani ezt a juttatást úgy, hogy munkaszerződést nem módosítunk, azaz nem emelünk munkabért, csak mint egyéb juttatást adjuk? A munkaszerződések nem tartalmazták eddig sem az 5000 forint béren kívüli juttatást. Segítségüket előre is köszönöm.

Áfatörvény 61. paragrafusának értelmezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozónál okoz gondot a fenti paragrafus értelmezése. Egy számlakövetelésünk 6 millió forint. Ebből 3 millió forint követelésünket engedményeznénk egy másik cégnek, a maradék összeget 45 napon belül valószínűleg nem kapjuk meg. Kérdésként merült fel, hogy az engedményezés miatt a teljes 6 millió forintra meg kell-e állapítani az áfát, vagy arányosítással élhetünk, és csak a 3 millióra kell megfizetni azt, a maradékra meg a 46. napon? Egy másik ügyletünk esetében részben barterrel történne a kiegyenlítés, részben készpénzzel, de egy számláról van szó. Ebben az esetben lehetséges az arányosítás, vagy a készpénzes részre élhetünk a halasztással? Esetleg a barter miatt e számla tekintetében már nem illet meg minket a halasztás?

Bérfizetés: utalva vagy készpénzben? Kérdés

Tisztelt Adózóna! Szeretném segítségüket kérni, hogy a dolgozó havi munkabérét adott esetben (például a munkavállaló kérésére, vagy más okból) lehetséges RÉSZBEN átutalva és RÉSZBEN készpénzben kifizetni? A munka törvénykönyve egyenrangú alternatívának tekinti a készpénzben és a banki átutalással történő bérfizetést. Nálunk eddig az egyes dolgozók teljes egészében VAGY átutalva VAGY készpénzben kapták bérüket. Viszont a felmerült kérés miatt szeretnénk megtudni van-e jogszabályi akadálya részben átutalva és részben készpénzben fizessünk? Előre is köszönöm szépen válaszukat! Anikó

Készpénzátvétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy cég, amely közvetlen vámjogi képviselő. Ügyfelei a vámhatározat kiállítása előtt már a vám összegét részben befizetik a képviselő cég bankszámlájára. Esetenként akár 10 millió forintot is. Ezt a vámhatározat kiállítása után a képviselő cég tételesen kiszámlázza, majd a NAV vámszámlára elutal. Kérdésem, hogy a pénzt milyen módon rögzítsük a könyvekben? Mivel a cég a képviselő cég nevében fizet be, olyan mint a készpénzbefizetés bankszámlára, de a készpénzt a cég nem veszi át. Ennek a helyes számviteli eljárásához szeretnék segítséget kérni! Köszönettel: Nyíri Zoltán

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close