58 találat a(z) képzés cimkére

Corvinus Egyetem és az MNB: hat év együttműködés után elválnak útjaik Cikk

A Budapesti Corvinus Egyetem és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) június 30-án lezárja 2015 óta tartó együttműködését. A képzések zavartalanul működnek tovább – tudatta az egyetem sajtóosztálya közleményben az MTI-vel.

Iskolarendszerű oktatás Kérdés

Képzés és mentorálás áfája2 Kérdés

Egyesületnek átadott összeg képzésre Kérdés

Képzés és ösztöndíj kisgyermekes szülőknek Cikk

A kormány a kisgyermekes szülők munkaerőpiaci elhelyezkedésének támogatására új, havi 100 ezer forintos ösztöndíjjal egybekötött képzési lehetőségeket tartalmazó pályázatot indított – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára egy szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

Képzések, tanfolyamok dolgozónak, társasági tagnak. Amikor adómentes, és amikor nem Cikk

Az őszi időszakban gyakran kezdődnek olyan iskolarendszeren kívüli hosszabb-rövidebb idejű képzések. Milyen esetekben kell adót fizetni a tanfolyamok, képzések után? Összefoglaltuk.

Filmes hiányszakmákban támogatott képzések indulnak Cikk

Nyolc filmes hiányszakma – felvételvezető, jelmezkivitelező, mikrofonos, naplóvezető, öltöztető, produkciós koordinátor, vágóasszisztens és világosító – képzése indulhat ősszel a Nemzeti Filmintézet (NFI) támogatásával.

Dolgozó továbbképzése Kérdés

Más munkáltatónál történő foglalkoztatás, munkavállalói kérésre Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőben kérném a segítségét. Fogászati tevékenységet végző gazdasági társaság fogorvos munkavállaló ( teljes munkaidőben foglalkoztatott) kérésére más munkáltatónál történik a foglalkoztatás. Erre a szakképesítés megszerzése miatt van szükség. (Fogszabályozásra kíván szakosodni a már végzett fogorvos.) Az Orvostudományi Egyetem részére igazolni kell, hogy a befogadó szakképzőhely (másik munkáltató) legalább heti 30 órában gyakorlati képzést biztosít. A gyakorlati képzés ideje kb. 2,5–3 év. A kérdéseim: – hogyan oszlik meg az adó- és járulékteher a munkáltatók között? – mire kell figyelni ilyen esetben? A segítséget előre is köszönöm,

Szívesen átképezné magát a magyarok többsége Cikk

A világszintű hajlandóságtól alacsonyabb, 56 százalék azon magyarok aránya, akik átképeznék magukat azért, hogy megbirkózzanak a globalizáció és a technológiai változások munkavégzésre gyakorolt hatásával – derül ki egy, az MTI-hez eljuttatott globális felmérésből, amelyben 12 400 magyar vett részt.

Ingyenes vállalkozói program fiatal gazdálkodóknak Cikk

Így neveld az álmaidat! címen ingyenes programmal támogatja a fiatal gazdálkodók vállalkozóvá válását a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) – közölte a kamara.

Képzésnél alvállalkozó áfája kiegészítéssel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az imént kérdést tettem fel "Képzés alvállalkozó ÁFA-ja" címmel. A kérdés linkje: https://adozona.hu/kerdesek/2019_7_30_Kepzes_alvallalkozo_AFAja_ylm Szeretnék a kérdéshez kiegészítő információt is tenni: az alvállalkozó egy felnőttképzést folytató intézmény, azaz jelenleg is vannak engedélyezett képzései, amelyeket a felnőttképzési törvénynek megfelelően teljesít. Jelen esetben viszont nem ő a képzést megvalósító intézmény, hanem annak csak az alvállalkozója. Válaszát előre is köszönöm!

Képzésnél alvállalkozó áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az áfatörvény 85. § (2) bekezdés szerinti képzés keretében egy vállalkozás alvállalkozóként bedolgozik a képzést megvalósító képző intézménynek (tehát jelen kérdés nem a képző intézményre, hanem annak alvállalkozójára vonatkozik). Feladata a képzés keretében a hallgatók által elvégzett feladatok kiértékelése (a hallgatóknak le kell adni egy hosszabb fogalmazványt/tervet mintegy vizsgakövetelményként, amelynek kiértékelését az alvállalkozó végzi el). Értelmezésem szerint (bár tévesen is értelmezhetem) ez nem oktatói/tanári tevékenység (tehát a 85. § (1) bekezdés j) pont nem vonatkozik rá), így nem egyértelmű számomra a tevékenység áfamentessége (bár a 85. § (1) bekezdés i) pontba beleférhet). Ez a tevékenység áfamentes?

Képzés áfamentessége Kérdés

Egy hatósági engedéllyel rendelkező vállalkozás különböző tanfolyamok szervezésével és vizsgáztatással foglalkozik. Az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) meghatározott szakképesítést adó oktatást, képzést, továbbképzést, vizsgára való felkészítést és vizsgáztatást, valamint a felnőttképzésről szóló törvény alapján engedélyezett és szervezett illetőleg egyéb jogszabály alapján szervezett oktatást, képzést, továbbképzést, vizsgára való felkészítést végez. Így például targoncavezetői, pénzügyi-számviteli ügyintéző, mérlegképes könyvelő képesítéshez kapcsolódó képzéseket, vizsgáztatást, angol nyelvtanfolyamot indítanak. Ezeket a tanfolyamokat a munkáltató rendeli meg több dolgozó részére és felé kerül számlázásra. Az OKJ-s tanfolyamok mellett áfás tanfolyamokat is indítanak, melyek szintén nem az oktatásban részt vevőnek, hanem az őt foglalkoztató vállalkozásnak kerülnek kiszámlázásra. Az OKJ-s tanfolyamok és a felnőttképzés alá eső tanfolyamok véleményem szerint akkor is áfamentesek az áfatörvény 85. § (2) bekezdése alapján, ha a munkáltatóval történik szerződéskötés, de kérem ebben megerősítésüket. Válaszukat köszönöm.

Munkaviszony megkezdése előtt elvégzett képzés díjának átvállalása Kérdés

Kft. nem iskolarendszerû oktatási tevékenységet végez, csoportos alapfokú programozóképzést nyújt és segíti, hogy a képzésen sikeres záróvizsgát tett hallgatók és a kft. partnerei között munkaviszony jöjjön létre. A képzés idõtartama 4 hónap, a képzésben magánszemélyek vesznek részt, saját elhatározásukból, a kft. közvetlenül a magánszemélyekkel mint hallgatókkal köt szerzõdést. A szerzõdés szerint a hallgatók több részletben fizethetik ki a tandíjat. Az egyik fizetési konstrukció szerint az elsõ részletet a szerzõdéskötéskor, a második részletet pedig 2 héttel a képzés kezdete elõtt. Egy másik konstrukció szerint mindkét részlet a képzés befejezése után válik esedékessé. A sikeres záróvizsgát tett hallgatók elhelyezkedését az újonnan szerzett képesítésüknek megfelelõ munkakörben segíti, amiért külön díjat nem számol fel a magánszemélyek felé. Felmerült, hogy az új munkáltató kifizetné a hallgatók tandíját, és a még ki nem fizetett tandíj részleteit. Több kérdés is adódik. - Lehet-e számlát kiállítani az új munkáltató felé, aki ténylegesen fizeti a fennmaradó díjat? - Lehet-e új számlát kiállítani az új munkáltató felé a már kiegyenlített tandíj részletekre vonatkozóan? Hogyan? - Hogyan lehet adómentes juttatás a magánszemélynél a tandíj fennmaradó részletének új munkáltató általi megfizetése, illetve a korábban megfizetett tandíj(részlet) visszafizetése a magánszemélynek? Alkalmazható-e az Szja tv. 4. § (2a) bekezdés a) pontja és mik ennek a feltételei? Előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalakulás

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close