146 találat a(z) kényszertörlés cimkére

Kényszertörlés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. jelentős adóhátralékot halmozott fel az évek során. A beltag nyugdíjas és gyógyíthatatlan beteg. A bt. két éve nem működik, de a tartozás miatt nem tud megszűnni, helyesebben nincs pénz az ügyvédi költségre, hogy a cégbíróságon elindítsák a végelszámolást (később felszámolást). Kérem szíves válaszát, mi a legcélszerűbb módja a kényszertörlés elindításának? Milyen lépéseket kell megtenni elsőként? Válaszát köszönöm.

Kényszertörlés jogi szempontból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy betéti társaság ellen kényszertörlési eljárást indított a cégbíróság, jogutód nélküli megszűnésre okot adó körülmény miatt (a kültag halálát követő 6 hónapon belül nem lett új kültag megválasztva, mert a hagyatéki eljárás lefolytatására ez idő alatt nem került sor). A hagyatéki végzést követően a módosított társasági szerződést benyújtották a cégbírósághoz; ez jelenleg is bejegyzés alatt megjegyzéssel szerepel a cégkivonaton. Jogi szempontból az egyedüli beltag jogosult lett volna a hagyatéki eljárás előtt új kültagot választani jegyzett tőke emelése nélkül? Mi ilyenkor a jogi gyakorlat? A kényszertörlési eljárást megindító végzés ellen fellebbezés lett benyújtva, de a cégbíróság erre nem válaszolt, hanem a közlönyben közzétette a végzés jogerőre emelkedését, és a kényszertörlés kezdő időpontját? Ez jogilag helytálló így? Köszönettel.

Kényszertörölt bt. adózási és számviteli kötelezettségei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy katás betéti társaságnak a cégbíróság – cégeljárási okok miatt – kényszertörlési eljárását rendelte el. A közzététel napja: 2015. május 21. Mikor, meddig és milyen adóbevallási és számviteli teendői vannak a társaságnak? A nyitó mérlegbe a május hónap tételes adófizetési kötelezettségét szerepeltetni kell (ez részarányos vagy teljes havi összeg lesz)? Az iparűzési adó bevallása hogyan történik, ha tételes adózást választott, az időarányos többlet szintén része már a nyitómérleg adatainak? A kényszertörlés alatt a bt.-beltag főállású társas vállalkozónak minősül? Úgy olvastam, hogy a kényszertörlés alatt álló cég nem alanya a társasági adónak? Köszönettel:

Ezt ne felejtse el, mert jöhet a kényszertörlés! Cikk

A kettős könyvvitelt vezető vállalkozásoknak május 31-éig le kell adniuk mérlegeiket, a mulasztók ellen kényszertörlési eljárást indíthat az adóhatóság, amely tavaly már közel 30 ezer ilyen eljárást kezdeményezett – hívta fel a figyelmet a Bisnode online marketing, kockázatkezelési és üzleti információs megoldások kínáló nemzetközi cégcsoport magyar leányvállalata.

Kényszertörléssel tűnik el a piacról a cégek zöme Cikk

Az utóbbi három esztendőben a cégek mind nagyobb hányada kényszertörléssel tűnik el a gazdasági életből. Tavaly összesen 42 034 cég törlésére került sor, háromnegyedük kényszertörlés miatt volt kénytelen beszüntetni tevékenységét – tájékoztatott a feketelista.hu.

Kényszertörlés: súlyosak a járulékos következmények is Cikk

Sokszor szembesülnek avval a cégvezetők, hogy a cégbíróság felszólítja őket, hogy amennyiben nem állítják helyre a cég törvényes működését, megindítják a kényszertörlési eljárás. A vezető tisztségviselő és a cég tagja eltiltható többségi tulajdonszerzéstől és milliókra bírságolható.

Kényszertörlési eljárás bt. kültag halála miatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. kültagja elhalálozott, és a hagyatéki tárgyalás befejezésére - az egyik örökös külföldön él - nem került sor 6 hónapon belül. A beltag ezen jogvesztő határidőn belül nem választott új kültagot. A cégbíróság a társasági szerződés újabb módosításakor - igazolási kérelem lett csatolva a késés miatt - elutasító végzést hozott, és elrendelte a kényszertörlést. A cégközlönyben még nem jelent meg a határozat. Az igazolási kérelemmel kapcsolatosan semmi említés nem történt, az eljáró ügyvédet sem értesítették elektronikusan. Az ingyenesen lekérdezhető cégkivonaton az új társasági szerződés adatai bejegyzés alatt címszóval szerepelnek. Mi a teendő? Érdemes fellebbezni? A bt bevételi nyilvántartást vezető katás vállalkozás. Tartozása nincs. Ha a kényszertörlési eljárást nem lehet kikerülni, hogyan fog ez lezajlani? Eltiltják-e az ügyvezetőt? Lehet-e egyéni vállalkozó, és mikortól? Ha nincs eltiltás, hagyni kell-e, hogy így töröljék a céget? A kényszertörlési eljárásnak milyen költségei vannak? Mikor megy át felszámolásba, és mikor lesz végelszámolás belőle? Köszönettel.

Kft. tulajdoni viszonyok kényszertörléskor Kérdés

Tisztelt Szakértő ! "A" Kft.-nek 2 tagja van, egy offshore cég 51% tulajdoni résszel (ez rendben van), és a "B" Kft. 49 % tulajdoni résszel. "B" Kft.-nek szintén 2 tagja van, az egyik magánszemély 47% tulajdoni résszel, a másik tag a "C" Kft. 53% tulajdoni résszel. A "C" Kft.-t 2013-ban kényszertörölték. A "C" Kft. ügyvezetője a "B" Kft. ügyvezetője is. Kérdésünk, hogy a "C" Kft. kényszertörlése után a "B" Kft.-ben az 53% tulajdoni rész hogyan alakul, és a "B" Kft.-ben maradhat-e ügyvezető a "C" Kft. ügyvezetője, vagy el lesz tiltva? "A" Kft.-t hogyan érinti a "C" kényszertörlésének 53%-os tulajdoni része? A "B" Kft. a helyzet megoldásában nem akar együttműködni az "A" Kft.-vel, az "A" Kft.-nek milyen lehetősége van a tulajdoni viszonyok rendezésére? Válaszát előre is köszönöm.

Kényszertörölt bt-ben volt kültag a NAV elnöke Cikk

A Népszabadság információi szerint Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke, illetve Halasi Tibor, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. elnöke a 2011-es kényszertörlésig egy fantom betéti társaság kültagjai közé tartozott.

Adótartozásból cégtörlés, eltiltás – van-e visszaút? Cikk

A társaság adószámát törölték, nem jogerős végzés szerint a céget megszűntnek nyilvánította cégbíróság, ügyvezetőjét felfüggesztették. Van-e lehetőség a visszaútra? Olvasónk kérdésére dr. Szeiler Nikolett ügyvéd adótanácsadónk válaszolt.

Bt. kültagja Kérdés

Tisztelt Hölgyem! 2014. 09.08-án feltett kérdésemre köszönöm válaszát. Továbbiakban azt szeretném megtudni, hogy ha a kültag nem szeretné működtetni a bt.-t, akkor le kell mondania a tagságról? Milyen felelőssége van így a bt.-ben? Ha nem tesz semmit, kényszertörléssel törölni fogják? Annak milyen következményei vannak? Köszönettel: Lara

Kényszertörlési eljárás esetén Kérdés

Tisztelt Adózóna ! 2 éve ügyvezetője lettem X kft.-nek (családi problémák miatt), ami évek óta veszteséges, 3 éve nem működik, tulajdonosok tőkével tovább nem finanszírozzák, adószáma 2 éve felfüggesztve. A kft,-nek az adóhivatal felé tartozása van, kb.200 ezer forint. Most a cégbíróság „kényszertörlési eljárást” indított a kft. ellen, és 50 ezer forint illeték megfizetésére szólította fel. Sem a tulajdonosok, sem én, mint ügyvezető kifizetni nem tudom. Milyen következményei lehetnek, ha nem tudjuk megfizetni az illetéket, és az adótartozást sem? (Ügyvezetői tisztségemre nézve, valóban eltilthatnak-e évekre más társaságoknál vezetői tisztségektől, egyéni vállalkozó lehetek-e?) Mit tegyek, hogy ne tiltsanak el további vezetői tisztségektől? Várom gyors válaszukat. Tisztelettel. Xemel.

Így véreznek el a cégek Cikk

Egy év alatt – 2013. július 1. és 2014. június 30. között – 6768 vállalkozás szűnt meg végelszámolással, azaz 55 százalékkal kevesebb cég tulajdonosa döntött úgy, hogy így rendezi megrendült pénzügyeit, kiegyenlíti partnerei, beszállítói követeléseit, és „bezárja” cégét – tájékoztat a feketelista.hu portál. Ám ezek a számok nem fedik a valóságot.

Alultőkésített a cége? Így kerülheti el a kényszertörlést Cikk

Havi 2-3 ezer új kényszertörlési eljárást tesz közzé a cégbíróság, amelyben jelentős szerepe van annak, hogy sok cég nem tudja a jogszabályi előírásoknak megfelelően rendezni a tőkehelyzetét. Ez javarészt arra vezethető vissza, hogy az adóhatóság szigorúbban ítéli meg azt a korábban bevett gyakorlatot, mely szerint a cégek úgy próbálták helyrebillenteni a hitel-tőke arányukat, hogy a tulajdonosok a társaságnak nyújtott tagi kölcsönöket a társaság saját tőkéjébe apportálták.

Nyugdíjas beltag egészségügyi hozzájárulása kényszertörlés alatt Kérdés

Bt.-beltag nyugdíjas, a társaság kültagja elhalálozott és a cégbíróság a társaságot megszüntette és kényszertörlési eljárást írt elő. A beltag miután nem működik a cég, bért nem vesz fel, de eddig fizettük az egészségügyi járulékot. Most ő felhívta a NAV-ot, és ott azt a felvilágosítást kapta, hogy nem kell fizetnie, mert a cég nem működik, a nyugdíjából nem kell fedeznie. Most ő kéri tőlem, hogy kérjem vissza a befizetett járulékot. Szerintem ez így van, mivel a kényszertörlés nem zárult le. A NAV nem jelentkezett, hogy vizsgálni akar, nem tudom mit tegyek. Jelentsem be a NAV-nak a kényszertörlés befejezését, vagy mi az eljárás továbbiakban? Le lehetne zárni, mert tartozás, követelés nincs. Köszönöm a segítséget. Fekete Antalné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánvállalkozói tevékenység megszüntetésekor számlázás 2.

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Cégkapuletöltés-igazolás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Tbj. szerinti külföldiség igazolása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs