35 találat a(z) kártalanítás cimkére

Green Holidays: várniuk kell az utasoknak a kártalanításra Cikk

A hatósági vizsgálatok és a rendőrségi nyomozás lezárásáig nem fejeződhet be a júliusban csődbe ment Green Holidays utasainak kártalanítása – mondta Vereczki András, az Uniqa Biztosító Zrt. lakossági és kárrendezési területért felelős vezetője az MTI érdeklődésére csütörtökön.

Állattartók kártalanítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Átalányadózó őstermelő méheit betegség miatt le kellett ölni és a méhkaptárokat meg kellett semmisíteni. A leölési határozat alapján a leölt méhcsaládok és megsemmisített betegségterjesztő tárgyak után a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kártalanítást fizetett ki. Ebben az évben árbevétele nem volt az őstermelőnek. Kérdésem a következő: a kapott kártalanítás hány százaléka (15%, 6%) az átalányban megállapított jövedelem? Vagy a kártalanítás nem minősül árbevételnek és nem kell bevallani, mert ha az őstermelő árbevétele éves szinten nem éri el a 600 000 Ft-ot, akkor az őstermelés miatt nem keletkezik adóbevallási kötelezettsége? Biztosított őstermelőként a 2017. évben mi lesz a járulék alapja? Válaszát megköszönve tisztelettel: Csatáriné Szabó Eszter

Társaságiadó-alap módosítása Kérdés

A társas vállalkozás sertésállománya brucella suis fertőzöttség miatt teljes egészében leölésre került. A növendék és hizó állatokon kívül a tenyészállatok is. Elszámolásra került a nettó érték ráfordításként a tenyészállatok esetében is, igy a terven felüli értékcsökkenés és a maradványérték összegeként. Kérdés, hogy a társasági adó növelő tételei közül ki vonhatom-e a tenyészállatok fenti ok miatt elszámolt terven felüli értékcsökkenés és maradványérték összegét? A kártalanításra NÉBIH Gazdasági Igazgatósága útján került sor. Kérem szíves válaszukat. Tisztelettel Berghoffer Sándorné ügyintéző

Kártalanítás madárinfluenza miatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésre kérném szíves tájékoztatásukat kérni. Cégünk a 74/2013. VM-rendelet és a 2008. évi XLVI. törvény rendelkezései alapján állami kártalanításra jogosult a madárinfluenza miatt elhullott, illetve leölt állatállományból eredő károk megtérítésére. A megyei kormányhivatal határozata az állami kártalanítás megállapításáról 2017.01.16. napján kelt, a kártalanítás összegét x Ft + 27 % áfa összegben határozták meg. A kártalanítás összegének kifizetése a határozat jogerőre emelkedésétől számított 60 napon belül történik a NÉBIH Költségvetési Igazgatósága által. A NÉBIH tájékoztatása szerint az áfával növelt összegű kártalanítás kifizetése a határozat alapján történik, ők nem kérnek számlát az utaláshoz. Kérdéseink: – Ki kell-e állítanunk számlát a kártalanítás összegéről, vagy a határozat alapján elszámolható a fizetendő áfa? – Melyik áfabevallási időszakban kell bevallanunk a fizetendő áfa összegét: 2017. januárban, a határozat keltekor, vagy amikor jogerős lett a határozat, illetve amikor a kártalanítást kiutalták?

Fizetett kártalanítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társasági adóalany kft. bányászati tevékenységgel foglalkozik. Bányászati célból kisajátítás keretében hatósági határozat alapján 10 millió kártérítést fizetett magánszemély részére. Az ingatlan tulajdonjoga a Magyar Államé. Kérdésem az, hogy ezen kártalanítási összeget milyen módon kell könyvelni? Egyösszegben lekönyvelhető költségként, vagy 5 évre kell elhatárolni? Lehet-e egyáltalán költségként elszámolni, vagy speciális elszámolás vonatkozik rá? Előre is köszönöm válaszukat.

Kártalanítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016. évi XCI. törvény a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságról 13. paragrafus (8) bekezdésének a) pontja szerint kártalanítás illeti a) az e törvény hatálybalépését követően hatályba lépő földhasználati szerződéssel rendelkező jogosultat 150 000 forint/hektár mértékben, a c) pont szerint pedig a „Földet a gazdáknak!” Program során földárverésen az (1) bekezdés szerinti érintett földrészletek vonatkozásában nyertes licitálót az árverésen történő részvétel, valamint a kapcsolódóan felmerült költségek vonatkozásában, ingatlanonként 150.000 forint erejéig. Kérdésem az, hogy van-e szja-vonzata a fentiek alapján kifizetett kártalanítási összegeknek, vagy az szja-törvény 1. számú melléklet 6. c. pontjában meghatározottak szerint adómentes juttatásnak minősül-e? Vagy jövedelempótló kártalanításnak számít, mely adókötelezettséggel jár? Válaszát előre is köszönöm.

Kútba esett a szerződés – kell-e a kártalanításra áfát számolni? Cikk

A szerződés meghiúsulására az üzletfelek bánatpénzt kötnek ki, a késedelmes fizetésre kamatot, behajtási költségátalányt számítanak fel. Kell-e ezek után áfát számolni?

Lejár a kártalanítási határidő Cikk

A Befektető-védelmi Alap (Beva) honlapjáról letölthető űrlapon a Buda-Cash károsultak a kártalanítási kérelmüket március 26-ig nyújthatják be.

Ügyfél kártalanítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni. Cégünknél egy nem túl hétköznapi esemény történt. Megjelent egy ügyfél, aki hallókészülékkel rendelkezett. Ez a készülék valahogy véletlenül kiesett a füléből. Ahogy a földre esett, ügyvezetőnk jött ki a szobájából és véletlenül rálépett. A készülék használhatatlanná vált. Cégünk megvette az új készüléket, számlát kértünk róla. Szeretném kérdezni, hogy ezt kártérítésként könyveljük adóalap-növelőként, vagy személyi ráfordításként vagy máshogy? Esetleg plusz adóvonzata is van? Köszönöm szépen a segítségüket!

OBA-kártalanítás könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaságnak a takarékbanki felszámolás miatt bennragadt pénzét az OBA kártalanítás címén a kft. másik bankban nyitott számlájára utalta. Hogyan kell ezt könyvelni? Rendkívüli eredményt vagy egyéb bevételt/ráfordítást érintő tétel? Olyat is hallottam, hogy esetleg sima átvezetésként kell könyvelni a bankok között? Áfát érint-e? Válaszát előre is köszönöm!

Astrások figyelem: durván nőhet a biztosítási díj! Cikk

A román ASTRA S. A. Biztosító annak ellenére csődbe ment, hogy korábban piacvezető társaság volt hazájában. Az őt korábban alacsony kötelező biztosítási díjai miatt választó és hamarosan biztosítóváltásra kényszerülő, mintegy 160 ezer magyar autós akár jelentős díjemelkedéssel is találkozhat – olvasható a biztosítás.hu internetes biztosítási portál közleményében.

Amiről hallgat az áfatörvény. Ilyen óvintézkedéseket tehet Cikk

Az áfatörvény csak a kártérítésről mondja ki, hogy nem ellenérték, és íg nem áfaköteles. Arról viszont hallgat, hogy minek kell minősíteni a kártalanítást. Az adóhatóság álláspontja sokszor attól függ, hogy az ügylet melyik oldalán áll az adóalany.

Kártalanítás és kártérítés áfatörvény szerinti megítélése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tényállás: egy társaságnak saját csarnoka bérbeadásából származik az árbevétele. A bérlő átalakítást eszközölt az épületen a bérbeadó társaság engedélyével. Az átalakítás során szükségessé vált 6 darab kéménynyílás kialakítása a födémen. A bérlő a csarnok felső paneljeiben okozott kárért hajlandó fizetni. Kérdéseink: 1.) A bérlő által felajánlott anyagi kompenzáció kártérítésnek, vagy kártalanításnak minősül-e? 2.) Mely esetben van általános forgalmi adó felszámítási kötelezettség? 3.) Mikor van számla kiállítási kötelezettsége bérbeadónak, vagy elegendő-e egy megállapodás a két fél között? 4.) A bérbevevőnél ebben az évben jelentkező nem tervezett bevétel elhatárolható-e időbeli elhatárolással arra az évre, amikor a panelek helyreállítási költsége a kapott bevétellel szemben megjelenik,vagy ez évben meg kell fizetni utána a társasági adót? Köszönettel.

Alanyi mentesség határa katás adóalanynál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy katás adóalany kártalanítást számlázna, és ezzel a bevételével túl azon, hogy a kártalanítás nem számít bele a katás bevételébe, az áfánál az alanyi adómentes értékhatárt, a 6 millió forintot átlépi. Kérdésem, hogy az a bevétel, mely nem minősül katás bevételnek, az beleszámít-e az alanyi adómentesség felső határának elérésébe? Befolyásolja-e az alanyi adómentességet? Jelen esetben, ha igen, akkor áfásan kell kiállítania a számlát a kártalanításról?

Hamarosan kezdődik az ALBA betéteseinek kártalanítása Cikk

Az MNB kezdeményezése alapján a Fővárosi Törvényszék elrendelte az ALBA Takarékszövetkezet felszámolását. Húsz munkanapon belül így megtörténik a betétesek kártalanítása.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

GDPR – adatmegőrzési idők külföldön

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Adattovábbítás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Egyszerűsített foglalkoztatás esetén létszámszámítás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close