223 találat a(z) jutalék cimkére

Jutalék fizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Horgász egyesületünk büféjét vállalkozó üzemelteti, aki emellett értékesíti a napijegyeket is. Jutalékot szeretnénk neki fizetni a kiadott darabszámok után. A kérdésem, hogy kell-e erre külön szerződést kötni és milyen adótartalommal számlázhatja felénk a jutalékot? Köszönöm válaszát!

Lottózó könyvelése Kérdés

Kedves Szakértő! Cégünk most nyitott egy lottózót. Totót, lottót, sorsjegyeket árusítunk + különböző cikkeket, édességet, üdítőt. Kérdésünk a következő lenne: hogyan könyveljünk helyesen? Be kell-e ütni a pénztárgépbe ezeket a termékeket, így viszont nem a valós bevételt kapjuk, mivel jutalékos számlát kapunk. Vagy külön kassza kell ezeknek a termékeknek? Most így kezeljük, nem ütjük a pénztárgépbe csak az áfás termékeket, üdítőt, stb., a sorsjegyet, lottót, külön kezeljük. Megvan a bevétel, levonva belőle az esetleges nyeremények kifizetése, a megmaradt összeget befizetjük a bankba a Szerencsejáték Zrt. részére. Mi lenne a helyes elszámolás, könyvelés, ehhez kérnénk szíves segítségüket.

Kaparós sorsjegy értékesítése Kérdés

Sziasztok! Cégünk (kft.) a Szerencsejáték Zrt.-n keresztül lottót és egyéb kaparós sorsjegyeket forgalmaz. A sorsjegyek postai úton érkeznek, utánvéttel. A zrt. a pénzügyi elszámolásról rendeléskor elszámolási bizonylatot állít ki. Számla csak a jutalékról készül, ami pénzügyi teljesítést nem igényel. Az értékesítésről milyen bizonylatot állítok ki? Mert nem kell pénztárgépet használnom. A cégünknél hogyan kell könyvelni ezeket a gazdasági eseményeket?

Szerzői jog Kérdés

Szoftver alkotója a termékének forgalmazási jogát egy webáruházon keresztül értékesíti. Minden eladott szoftver után jutalékot kap. Magánszemély lévén milyen adóvonzata van ennek, illetve bruttóban vagy nettóban kapja meg a jutalék összegét? Ki vallja be, illetve fizeti meg az adókötelezettségeket?

Jutalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alkalmazotti jogviszonyban lévő munkavállaló alapbérén felül értékesítési forgalom után járó százalékos juttatásban részesülne. (Jutalék?) Milyen járulékvonzatai vannak? Van különbség az értékesítő és az üzletkötő között?

Ingatlanügynöki jutalék Kérdés

Az ingatlanügynöki jutalékot minden esetben áfásan kell számlázni (a számlázó az áfa hatálya alá az általános szabályok szerint jelentkezett be), vagy attól függően, hogy az adásvétel áfás vagy áfamentes?

EU-s tagállamban igénybe vett szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőre várom szíves válaszát: Cégünk egy romániai székhelyű webáruház szolgáltatásait kívánja igénybe venni. Termékeinket értékesíti, majd egy jutalék számlát állít ki számunkra. Ezt áfa nélkül nettó összegben. A kérdésem, illetve megerősítésüket várom, hogy így a számla kiállítása helyes, illetve, hogy áfafizetési kötelezettsége a cégünknek nem keletkezik? Üdvözlettel

Forgalom utáni jutalék Kérdés

Segítséget szeretnék kérni. Eladott áru forgalma után jutalékot kapunk. Van olyan termék, amelyet közvetlenül a nagykereskedés ad el, és van olyan termék, amelyet a partner boltjaink értékesítenek. Ebben az esetben közvetített szolgáltatást számlázunk ki, vagy csak forgalmi bónusz elszámolást számlázhatunk ki, amely áfamentes? Köszönöm előre is a választ.

Külföldre netes jegyközvetítés magánszemélyek közt Kérdés

Egy olyan cégről van szó, ami fesztivál- és koncertjegyeket közvetít netes felületen magánszemély és magánszemély között, és a vevőtől és az eladótól is jutalékot von, ez gyakorlatilag a tevékenysége és bevétele. Szeretne terjeszkedni, és nemcsak Magyarországon belül, hanem ausztriai magánszemélyek között is közvetíteni. Ezzel kapcsolatosan: a webes jegyközvetítés "távolról nyújtott szolgáltatás"? Mert logikailag annak venném, de a törvényt nézve nehezen vehető annak, bár olyan mint például a Jófogás, magánszemély magánszemélynek jegyeket ad el, amiért a cég jutalékot számláz ki, csak itt mindkét irányba.Én a 45/A § (2) c, pontjába lehetséges, hogy bele tudnám suvasztani a szituációt. Tehát a MOSS rendszerbe kell hozzá regisztrálni? Az én értelmezésem szerint egyszerűen magyar cégként, közösségi adószámmal számlázom az eddigi módon a vásárlási jutalékot a külföldi vevőknek. A számlázási címük szerinti helyi áfát felszámítva. Nem? Összefoglalva a következők a kérdések: jogilag milyen követelményei vannak, hogy magyar cégként, mindenféle fióktelep és egyéb költségek nélkül számlázzak külföldre? A számlákat idegen nyelven fogjuk kiállítani, itt mire kell figyelni (cégnév például lehet-e kft. helyett Ltd.)? Mindig vásárló címe szerinti áfát kell felszámolni? A MOSS rendszer regisztrációhoz mire van szükség? Mennyi az átfutási ideje? Jár-e vele egyéb állandó adminisztráció a cég részéről?

Közvetített szállodai szolgáltatás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég utalványokat értékesít, melyek hazai szállodákban használhatók fel. A szálloda 18 százalékos áfával kiállítja a számlát a cégnek, a vendég részére – mint közvetített szolgáltatást – nevezett cég szintén 18 százalékos áfával számláz ki pénzügyi teljesítést nem igényel megjegyzéssel, hiszen már az utalványt kifizette. Helyesen járunk-e el az áfa tekintetében? Ezzel összefüggésben a szálloda felé jutalékot számláz a cég. Kérdésem, hogy mint a "kuponos" értékesítők, számlázható-e 18 százalékos áfával a szerződés szerinti jutalék ezekre az ügyletekre? Köszönöm a válaszukat. Üdvözlettel: Gál Ágnes

Távolléti díj, teljesítménybér plusz havibér Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy kereskedő cég az egyik munkavállalói csoportját – értékesítőket – a havi alapbéren kívül úgy kívánja ösztönözni, hogy ha például valaki egy naptári hónapon belül 10 millió forintnál több nettó árbevételt "termel", akkor az után 1 százalék jutalékot kap. A teljesítést havonta vizsgálnák, és állapítanák meg, hogy valakinek jár-e jutalék. Egyébként a részükre megállapított havi bér jelentősen meghaladja a garantált bérminimumot. A kérdésem az lenne egyszer, hogy a forgalom után fizetett többletjuttatás teljesítménybérnek fogható-e fel, vagy sem, illetve beleszámít-e a távolléti díj alapjába egy esetleges szabadság számfejtésénél? Ha ez a plusz juttatás teljesítménybérnek minősül, hogyan kell a távolléti díjat megállapítani, ha a munka díjazása időbér és teljesítménybér összekapcsolásával történik? Konkrét számítási példákra lenne szükségem, és vannak új belépők is. A segítséget előre is köszönöm! Üdvözlettel: Kukla Lászlóné

Üzletszerzési jutalék az áfában Kérdés

Egy magyar cég egyezséget kötött egy osztrák céggel, hogy az osztrák cég a magyar cég által kifejlesztett technológiát bevezeti az Egyesült Államok vasúti piacára. Az osztrák cég üzletszerzési jutalékként megkapja a magyar cégtől eladásai nyereségének bizonyos százalékát.Kérdésem, hogy a magyar cég szempontjából, az osztrák cég által számlázott üzletszerzési jutalék áfabeli megítélése hogyan alakul? Válaszukat előre is köszönöm

Teljesítménybér Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy ingatlanforgalmazással foglalkozó cég "teljesítménybér"-re kötött munkaszerződést. Kérdésem az alábbiak. A munkavállalónak nincs bruttó bére, kizárólag bizonyos teljesítményhez kötött a havi díjazása. Kell-e fix bérrel számfejteni, vagy elég, ha "csak" a közölt teljesítmény lesz az összes bérköltség, mely tartalmazza a munkavállaló és a munkáltató költségeit is? Hogyan kell számfejteni? Köszönöm szépen a válaszát. Üdvözlettel: Kurdi Jánosné

Idegen pénzeszköz kezelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk franchise kapcsolatban áll egy nagyobb szolgáltatóval, melynek keretében üzleteinkben jutalék ellenében az ő szolgáltatásaikat és termékeiket értékesítjük. Az értékesítés volumenének függvényében minden hó végén jutalékban részesülünk, melyről számlát állítunk ki. Az üzletekben az ügyfelek által készpénzben fizetett díjakat mi beszedjük, majd továbbutaljuk partnerünknek. Az lenne a kérdésem, hogy ezt a pénztömeget hogyan kezelhetjük helyesen a könyvelésünkben? Idáig egy 3813-as pénztár-alszámlát hoztunk létre, melyre egy 47-es főkönyvi számmal szemben könyveltük a napi bevételeket. Amikor a bankba befizetjük a pénzt, a 3891-es számla segítségével vezettük át a 3813-asból a 3841-re, majd az elutalt összeget T47 K3841 számokkal könyveltük le. Gyakran előfordul, hogy a jutalék számlát nem átutalással rendezik, hanem bekompenzáljuk, ebben az esetben a 311-et a 47-el vezetjük össze, a kompenzáció összegét pedig a 3813-as alpénztárból a 3811-es normál házipénztárba vezetük át. 2017-től kivaalany lesz a vállalkozás, ezért nagyon fontos lenne, hogy a házipénztártól a fenti idegen pénzeszköz egyértelműen elhatároldódjon. Kérdésem, hogy idáig helyesen jártunk-e el, illetve milyen megoldás lenne megfelelő? Segítségé nagyon szépen köszönjük!

Fizetéssel kapcsolatos kezelési költség II. Kérdés

Tisztelt Tirpák Anita! A fenti című kérdésben a fizetéssel kapcsolatos kezelési költség szállásdíj tekintetében érdekel. E jogcímen milyen költségeket lehet továbbszámlázni a vendég felé (bankkártyahasználat miatti költségek, közvetítő cég által felszámított jutalék, számlázással kapcsolatos díjak stb.)? Ismételt válaszát köszönöm: Zsuzsa

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Táppénzjogosultság kiszámolása

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Gyed melletti részmunkaidős munkavégzés

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Kedvezményszabály csed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink