40 találat a(z) jóváíró számla cimkére

Vevő által kiállított jóváírás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bizományosi készlet elszámolása nem a készletet bizományba adó (szállító), hanem a bizományba vevő (vevő) által kiállított jóváíró számla alapján történik (negyedéves elszámolással a bizományosi készletből felhasznált anyagok a vevő által szállító (bizományosi készlet tulajdonosa) részére történő JÓVÁÍRÓ SZÁMLA kiállításával, valamint annak pénzügyi rendezésével kerül elszámolásra. Kérdésem a következő lenne: 1.) Szabályos-e, kiállítható-e a fenti bizományosi készlet felhasználásáról a vevő által jóváírás? 2.) Amennyiben igen, vevő által kiállított jóváíró számla kimenő vagy bejövő számlaként kezelendő számviteli, illetve áfaszempontból a vevő oldalán? Köszönöm előre a segítségüket.

Visszáru kezelése Kérdés

Tisztelt Cím! Állásfoglalásukat szeretném kérni a következő gazdasági esemény megítélésében. Egyik szállítónktól 2018. júliustól rendszeresen nagy összegben vásárolunk (az egyes számlák áfatartalma rendre meghaladja a 100 ezer forintot). Ezekből a szállításokból heti rendszerességgel visszáruzunk tételeket (például minőségi kifogás miatt). A szállító ezekről jóváíró számlákat állít ki, ahol mindenegyes sornál feltünteti az eredeti számlaszámot, amin elhoztuk az árut. Az online számlarendszerben jelenti ezeket a jóváíró számlákat. Amikor átvettük az árut, minden rendben volt a szállítással (mennyiség, ár stb.). Kérdésünk, hogy a visszáru ügylet alapot ad a számla módosításnak? Ezek a visszaküldések nem lehetnek különálló ügyletek? Ez a kérdés azért nem mindegy, mert akkor a bejövő oldali számlákat nekünk is hasonlóképpen kell jelenteni az áfabevallásban. Ráadásul egy eredeti számlához több, akár 20-30 jóváíró számla is kapcsolódhat majd az elkövetkező 1-2 évben. Ráadásul például a 8. jóváíró számlában nem az eredeti számlát kell előzmény számlaként jelölni, hanem a 7. jóváírót, így kell egy értékesítési láncolatot képezni és a havi bevallás mellékletében jelenteni. Ez a folyamat hihetetlen adminisztrációs terhet ró a vállalkozásokra. Köszönettel: István

Jóváíró számla kiállítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk autóalkatrészek gyártásával foglalkozik. A szigorú minőségi követelmények miatt a vevők kizárólag a hibátlan termékeket tudják felhasználni, a legkisebb folt vagy karcolás miatt az alkatrész már nem beépíthető, ezért selejtnek minősül. Amikor a vevő visszaküldi a selejtes termékeket, azokat újra készletre vesszük, magunk selejtezzük, majd a vevő felé jóváíró számlát állítunk ki. Azonban van olyan eset is, amikor az ország másik végéből nem éri meg visszaszállíttatni a selejtes termékeket, azok a vevőnél maradnak és ő vállalja a selejtezést. Azonban ebben az esetben is kéri a selejtes termékek jóváírását. Kérdéseim: 1) Kiállíthatunk-e jóváíró számlát abban az esetben, ha a selejtes termékeket nem küldi vissza vevő? Vagy ilyenkor neki kell számlát kiállítani felénk válogatási és selejtezési költség címén? 2) Mi lesz a jóváíró számla teljesítési időpontja? Az áfaörvény szerint a számlával egy tekintet alá eső okiratnak nem kötelező tartalmi eleme a teljesítés időpontja, azonban gépi úton előállított számla esetén ez az adat nem mellőzhető, a program mindenképpen kéri ennek kitöltését. Ilyenkor az eredeti számlán szereplő teljesítési időpont lesz kötelezően a jóváíró számla teljesítési időpontja vagy megadható a jóváíró számla kiállításának napjával megegyező teljesítési időpont? Kérem, hogy a két feltett kérdésre legyen szíves konkrét válaszokat adni. Köszönettel: Herczeg Tibor

Termékvisszaküldés Kérdés

Vevőnk a 2017. májusban szállított termékből októberben visszaküldött pár darabot minőségi reklamáció miatt. Milyen teljesítési dátummal kell a jóváíró számlát kiállítani, a visszaérkezés napjával vagy az eredeti teljesítési dátummal?

Áfás vagy nem áfás? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. még alanyi adómentes státuszban, áfa nélkül alkatrészeket számlázott ki egy magánszemély felé. Minőségi kifogás miatt az áru egy részét visszavételezte, amiről jóváíró számlát állítana ki. Azóta azonban a cég átlépte az alanyi mentességre jogosító bevételi határt, tehát már áfakörös. Ebben az esetben a jóváíró számlát már áfatartalommal kell kiállítani? (Én azt gondolnám, hogy igen, ugyanakkor mintha ezzel előnyhöz jutna a vállalkozás, hiszen olyan áfát vonhat le, amit nem fizetett meg.) Köszönettel várom válaszát!

Közösségen belüli beszerzés helyesbítő számlája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk gyakran vásárol külföldi partnertől termékeket. Szinte minden hónapban előfordul, hogy egy-egy hibás terméket vissza kell küldenünk, amelyről a partner egy jóváíró ("mínuszos") számlát állít ki felénk. Természetesen a jóváírószámlán sem szerepel áfa (közösségi termékbeszerzés az eredeti ügylet). Miként kell eljárni az áfabevallásban az ilyen számlák esetén? A könyvelőprogram úgy emeli át az adatokat, hogy az áfabevallás 14. sorában szerepel "nettóban" a havi beszerzésünk (összes beszerzés - a jóváíró, ha a partnertől van több számla is). A 69. sorba, levonható oldalra viszont "csak" az összes pozitív beszerzést teszi (tehát ez a sor a jóváíró számla összegével több mint a 14. sor) és a 31. sorban szerepel a jóváíró számla összege, fizetendő adót növelő tételként. Így a 14. és a 69. sor nem egyezik. Ezt úgy szoktam megoldani, hogy a 31. sorból "kiveszem" a jóváíró összegét és a rá jutó áfát és átteszem a 69. sorba, hogy egyezzen a két sor. Az A60 nyomtatvány elfogad negatív értéket. Felmerült bennem, hogy jó-e ez így, illetve miként tudom majd megoldani, ha véletlenül nem lesz egyetlen közösségi beszerzés sem a hónapban, viszont érkezik egy jóváíró számla, azt nem tudom majd miből levonni és a 14., illetve 69. sorban negatív tétel szerepelne? A nyomtatványkitöltő nem jelzi hibának, de nagyon furcsa számomra. Köszönöm

Jóváíró számla összegének visszautalása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünktől vásárolt egy másik cég, ki is fizette a számlát. Készült nekik egy jóváíró számla, melynek összegét kérték, hogy utaljuk nekik vissza, de egy másik (nem céges) bankszámlaszámra. A kérdésem az lenne, hogy utalhatunk nekik így? Köszönettel: Németh Szilvia

Jóváíró számla áfa-visszaigénylési időszaka Kérdés

Autókereskedőnél előfordul olyan értékesítés, hogy a vásárló megrendeli az autót, melyre előleget fizet. Az előleg pénzügyi teljesítéskor elkészült előlegszámlában áthárított áfa bevallásra és befizetésre kerül. Majd az eszközt később lízingelni szeretné a vásárló egy lízingcégtől. Ebben az esetben, az autókereskedő a megrendelt autót értékesíti a lízingcégnek, a teljes vételárról számlát állít ki a lízingcég felé, melyben a gép eladási árának teljes áfája áthárításra, bevallásra és megfizetésre kerül. Ezzel egy időben készül egy háromoldalú megállapodás a vásárló, a kereskedő és a lízingcég között arról, hogy a kereskedőnek fizetett előleget elismerik lízingtörlesztésnek a lízingcég felé. Ezt a megállapodást mind a három szereplő aláírja. Ezzel egy időben a kereskedő a korábbi előlegbefizetésről készült számlát jóváírja a vásárlónak, de nem utalja vissza az előleg összegét, hanem a lízingcégtől várt összegbe beszámítja. A fenti helyzettel az a kérdésem, hogy az előleget jóváíró számlán szereplő áfaösszeget melyik áfaelszámolási időszakban lehet a fizetendő áfa csökkentéseként elszámolni, bevallani? Elég-e a háromoldalú megállapodás aláírásának keltét figyelembe venni – melyet mindhárom fél aláír –, és az aláírás keltének áfaidőszakában levonni a fizetendő áfa összegéből az előleg-jóváíró számla ÁFA áfaösszegét (jóváíró számla kelte megegyezik a háromoldalú megállapodás keltével)? Válaszukat köszönöm!

Jóváíró számla 2017-ben, 2016. évi teljesítés Kérdés

2017. január 2-án kiállított, de még 2016. december 16-ai teljesítésű számlát hogyan könyveljük? A számla kelte 2017.01.02., a teljesítés időpontja 2016.12.16. Melyik havi áfabevallásban kell ezt szerepeltetni az eladónak és a vevőnek?

Visszáruszámlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik vevőnk profilváltás miatt a korábban tőlünk vásárolt árukészleteinek egy részét visszahozza részünkre. Erre ők jóváíró számlát szeretnének kapni. Kérdésem, hogy valóban nekünk kell jóváíró számlát készíteni erről az áruról? Nem nekik kell ezt kiszámlázni részünkre? És, ha nekünk kell a jóváíró számlát kiállítani, akkor azt meg kellene nézni, hogy mikor volt az áru szállítása, és az eredeti dátumra kiállítani cikkenként a jóváírást? Több millió forintos tételről van szó, és több tízes nagyságrendű cikkszámról. Válaszát előre is köszönöm!

Áfa önrevízió Kérdés

Jóváíró közműszámla érkezett tárgyhóban, a teljesítés dátuma kettő hónappal korábbi. Kell-e önellenőrizni a korábbi hónapot, vagy a tárgyhóban szerepelhet?

Jóváíró számla teljesítési időpontja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. gépjármű-alkatrészeket forgalmaz, melyekre 1 éves garanciát vállal. 2015-ben értékesített terméket hoztak vissza, amelynek ő visszaadta az árát, és a jóváíró számlát is kiállította. Milyen dátum kerüljön a teljesítés időpontja helyére? Köszönöm! Vágner Emília

Negatív eredménykimutatás sorok Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem 2014-ben bezárta a ruhaüzletét, elszámolt a közüzemi szolgáltatókkal, viszont a TIGÁZ-nál éves elszámolás van, így ősszel kapta meg a jóváíró számlát az átalány és a tényleges fogyasztás különbözetéről. Ilyenkor hogyan kell könyvelni, ha ez az összeg negatív? Mert, ha az anyagköltségek közé viszem fel negatív összeggel, akkor az eredménykimutatás sorában is negatív lesz az anyagjellegű ráfordítások sor. Köszönöm válaszukat!

Lakásszerződés felbontása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2015-ben új építésű ingatlanra kötött szerződést a vevő 2016-ban felmondta. A lakás vételárából már több részletet kifizetett. A kérdésem a következő: a megfizetett részletekről kiállított számlákat sztornózni kell, vagy elég az összegről jóváíró számlát kiállítani? Válaszát előre is köszönjük. Andercon Kft.

Engedményezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésünk lenne. A tavalyi évben volt egy előlegszámlánk magánszemély részére 6 000 000 forint plusz áfa értékben. A magánszemély visszamondta a megrendelést. Jóváíró számla készülne az előlegről. Pénzmozgás nem történne, mert egy kivitelező cég átvenné a megrendelést, ugyanezen összeggel kiállítanánk a részére a számlát. Mindezen ügyletről készülne egy engedményezési nyilatkozat. Helyesen járunk el?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyermek után járó pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkabérutalás rossz bankszámlaszámra

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Térítésmentes átadás áfabevallása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close