128 találat a(z) járulékkedvezmény cimkére

Kilépettek járulékkedvezménye Kérdés

Erre a kérdésre Kilépett dolgozó, és szakmunkástanuló bére Hogy kell kezelni a kilépett dolgozók számfejtését? A járulékkedvezmény 03 .01-jével lép hatályba. Sok kilépő volt 03.16-áig, akiknek a számfejtésekor ezt még nem tudtuk. A kilépő papíroknál ugyan a bruttó bér nem változik, de a járulékigazolás igen. Újra kell számfejteni ezeket a béreket? Ha igen, mi a teendő az új igazolásokkal? Mi a teendő a nettó bérnövekménnyel, ha a dolgozó nem érhető utol. https://adozona.hu/kerdesek/2020_4_3_kilepett_dolgozo_es_szkmunkastanu_rbn és az erre a kérdésre Tisztelt Szakértő! A hatályba lépő kormányrendelet alapján március-június hónapokra nem kell szociális hozzájárulást fizetni, és az egyéni járulékoknál is csak a személyi jövedelem adót és a természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell vonni a munkavállalótól. A rendelet azt mondja, hogy a hatályba lépés a kiadástól számított következő nappal él, viszont március hónapra is vonatkozik. Ebben az esetben hogyan kell eljárni a márciusban megszűnt munkaviszonyok esetében, amelyek a rendelet előtt szűntek meg, de viszont márciusban. https://adozona.hu/kerdesek/2020_3_24_jarulekok_ahv adott válaszuk nem egységes. Tudnák pontosítani, hogy mi is lehet a helyes eljárás a március 16. előtt kilépettekkel? Előre is köszönöm!

Szőlőtermesztéssel foglalkozó katás egyéni vállalkozó munkavállalója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy katás egyéni vállalkozó, akinek a főtevékenysége szőlőtermesztés, és a bevétele is csak abból realizálódik. Ha ő mostantól 8 órában alkalmaz egy munkavállalót, vonatkozik rá a munkavállalóra igénybe vehető járulékkedvezmény? Köszönettel.

Bértámogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenlegi helyzetben a bértámogatással kapcsolatban szeretnék kérdezni. Adott egy napi 8 órás munkavállaló, akinek napi 4 órára csökken a munkaideje a koronavírus-járvány miatt. A cég a támogatott tevékenységet folytat, így csak szja- és 4 százalékos egészségbiztosítási járulék levonásai kötelezettség van. Akkor is lehet igényelni bértámogatást? Vagy az egyik kizárja a másikat? Milyen számítással lehet kiszámolni a bértámogatás összegét, amelyet az állam átvállal, ha például nem tartozik a kedvezményes ágazat alá a cég, és normál járulékokat, szochót és szakképzési hozzájárulást számolunk? Köszönettel.

Bértámogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az új bértámogatással kapcsolatban néhány dolog tisztázatlan maradt számomra, melyben most a segítségét szeretném kérni: 1. Egyéni fejlesztési idő... Ez mit takar pontosan és ezt hogyan lehet igazolni. 2. Munkaidőkeret lejárt vagy lezárásra került... Tehát aki beadja a kérelmet, kellett, hogy alkalmazza a munkaidőkeretet? Aki nem bővített munkaidőkeretet az be sem adhat kérelmet? 3. Ahol már rendelet szerint kapnak járulékkedvezményt, kérhetik a támogatást? A felsorolásban nem látom kritériumnak, bár gondolom, miután egyéni elbírálás alá esik minden kérelem, majd a járási hivatal fogja ezt mérlegelni. 4. Valamint mihez képest nézik, hogy a rendelés vagy az árbevétel visszaesett, és ki vizsgálja, a NAV? És az előző hónapokhoz nézik? Az szezonális cégeknél ez nem reális. Vagy az előző évhez? Köszönöm.

Járulékkedvezmény és bértámogatás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kaphat-e egy cég rövidített munkaidőre bértámogatást és járulékkedvezményt egyszerre? Válaszát előre is köszönöm.

Járulékmentesség, március Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kormány 97/2020. (IV. 10.) rendelete értelmében társaságunk is a kedvezményezettek körébe tartozik fő tevékenysége TEÁOR 1102 szőlőbor-termelés. Mivel a társaságnak a bevétel 90 százaléka ebből a tevékenységből származik, gondolom, mindenkire érvényes a járulékmentesség. Vendéglátásból származó jövedeleme is van a társaságnak, de mivel jelentősen csökkent a vendéglátás forgalma, közös megegyezéssel megszűnt néhány dolgozónk munkaviszonya március 31-ével. Kérdésem az lenne, hogy járulékkedvezményt a márciusi hónapra azon dolgozok számára is vehetünk igénybe akiknek megszűnt a munkaviszonya? Vagy csak a megmaradt dolgozókra lehet kedvezményt érvényesíteni?Tisztelettel várom válaszukat

Katás egyéni vállakozó 4776 teáor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó vagyok és a főtevékenységem "dísznövény, vetőmag, műtrágya, hobbiállat-eledel kiskereskedelme (TEÁOR és TESZOR 47.76)", kérdésem , hogy ebben az esetben meg kell-e fizetnem a kata összegét vagy csak az alkalmazotakra vonatkozik a járulékkedvezmény?Tisztelettel várom válaszukat .

Járulékkedvezmény vészhelyzetben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy önkormányzati cég, melynek több tevékenysége is van. Közfeladatot lát el szerződés alapján, vásárolt szolgáltatásként (közétkeztetés és egyéb vendéglátás) ételt értékesít, valamint részt vesz a közfoglalkoztatotti programban. Amennyiben az elmúlt 6 hónapot vizsgáljuk – beleértve az önkormányzattól kapott működési támogatást, valamint a munkaügy által folyósított támogatást is – az egyéb vendéglátásból származik a bevétel 30 százaléka. Az lenne a kérdésem, hogy a jelenleg hatályos szabályok alapján a cég csak a konyhán dolgozókra vagy az egész munkavállalói létszámra tekintettel veheti igénybe a kedvezményt? Köszönöm.

Tanulók utáni közteher Kérdés

Egy vendéglátással és szálláshely-szolgáltatással is foglalkozó kft. tanulókat is alkalmaz. A kft. a koronavírus-járvány miatt mentesül a munkabér utáni közterhek fizetése alól, de mi a helyzet a tanulóknak fizetett juttatások esetén? Ebben az esetben sem kell a közterheket megfizetni?

Kata bt.-beltag nem kedvezményezett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Villanyszereléssel foglalkozó bt. katás beltagja milyen kedvezményben részesülhet, ha a járvány miatt egyáltalán nincsenek megrendelések és két kis gyerekre kell otthon vigyáznia? Az általa végzett tevékenység nem szerepel a mentesített körben. Köszönöm.

Érvényesíthető-e a járulékfizetési kedvezmény cégcsoporton belüli munkaerő-átirányítás esetén? Cikk

A koronavírus-járvány próbára teszi a gazdaság minden területét. Amellett, hogy rengeteg munkahely szűnik meg, illetve kerül nehéz helyzetbe, vannak olyan szektorok is, ahol a járványt megelőző időszakhoz képest oly mértékben növekedett a feladat- és munkamennyiség – ilyen például az egészségügy és az egészségügyet kiszolgáló szektor – hogy a munkaerőhiány okoz komoly problémát. Megoldható-e a munkaerőhiány cégcsoporton belüli munkaerő-átirányítással? Olvasói kérdésre Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő válaszolt.

Kilépett dolgozó, és szakmunkástanuló bére Kérdés

Hogy kell kezelni a kilépett dolgozók számfejtését? A járulékkedvezmény 03 .01-jével lép hatályba. Sok kilépő volt 03.16-áig, akiknek a számfejtésekor ezt még nem tudtuk. A kilépő papíroknál ugyan a bruttó bér nem változik, de a járulékigazolás igen. Újra kell számfejteni ezeket a béreket? Ha igen, mi a teendő az új igazolásokkal? Mi a teendő a nettó bérnövekménnyel, ha a dolgozó nem érhető utol. Hogy kell a szakmunkástanulókat kezelni? Kell a részükre számfejteni? Nagy valószínűséggel szeptemberig nem fognak megjelenni a gyakorlati helyeken, így igazságtalan lenne, ha nekik továbbra is utalni kellene a havi 25-30 ezer forintokat., de sehol nem találok rá iránymutatást, hogy kell ezt kezelni. 40 tanulónál ez már jelentős összeg. Előre is köszönöm!

Koronavírus – kedvezményes járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal a kéréssel fordulok önhöz, hogy legyen szíves eligazítani a következőkben: a koronavírus járulékkedvezménye alá tartozó kft. tagja más cégnél 36 órás munkaviszonnyal van bejelentve, ezért az általam könyvelt cégből bért nem vesz fel, csak a nyereség utáni osztalékot. Ezért eddig havi bevallásnál nem volt semmi utalandója (kivéve az osztalékkivétnél), ám most a bérprogram szerint a 7710 Ft egészségbiztosítási összeget kötelező fizetésre számfejti a program. Kérdésem a következő: a 7710 Ft-ot a fenti esetben meg kell-e fizetni. Válaszát előre is köszönöm.

Járulék- és katafizetési mentesség az ellátások szempontjából Cikk

Sok-sok kérdés érkezik a címbeli téma kapcsán, így talán nem haszontalan, ha a kedvezménnyel érintettek társadalombiztosítási ellátásainak alakulásával egy kicsit bővebben foglalkozunk.

Hirdetési tevékenység Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk online folyóirat üzemeltetésével foglalkozik, fő tevékenységi köre 5814 Folyóirat, időszaki kiadvány kiadása. Árbevétele jelentős része online hirdetési tevékenység. A kormány a koronavírussal kapcsolatos gazdasági intézkedések között bejelentette: adómentességet kapnak a médiaszolgáltatók a kieső reklámbevételek miatt. A Magyar Közlönyben megjelent szabályozás viszont véleményem szerint nem ezt tükrözi. A rendeletben felsorolt tevékenységek között valóban szerepel az 5814 TEAOR, azonban, az a kitétel is, miszerint a tényleges főtevékenységnek e rendelet alkalmazásában azt a tevékenységet kell érteni, amelyből az adózónak e rendelet hatálybalépését megelőző hat hónapban a legtöbb bevétele, de legalább bevételének 30%-a származott. A mi esetünkben, mint írtam, a kimenő számlák jelentős része hirdetési tevékenységből származik. Esetleg, ha a törvény szellemét kell néznem, a kieső bevételek kompenzációja lenne az elengedett járulék. Megilleti társaságunkat a járulékkedvezmény ön szerint? Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ügyvezetés – Megbízási jogviszony

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Részesedés csökkenése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink