95 találat a(z) járulékkedvezmény cimkére

Meddig tart a járványhelyzet miatti járulékkedvezmény? Kérdés

COVID járulékkedvezmény kozmetikus egyéni vállalkozónak Kérdés

Járulékkedvezmény Kérdés

Munkahelymegőrzés Kérdés

Munkahelymegtartás/munkahelyteremtés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy két alkalmazottat számláló, kft. formájában működő, informatikai profilú cég, egy külső vállalkozóval, aki a szakmai munkában nyújt segítséget. 1. kérdésem: A meglévő alkalmazottakra – ahol az egyik maga az alapító tag és ügyvezető – milyen bér-, illetve járuléktámogatások igényelhetők a jelenlegi helyzetben (munkahely megtartás)? 2. kérdésem: Amennyiben alvállalkozónkat alkalmazottként foglalkoztatnánk, milyen bér- és/vagy járulékkedvezményeket vehetnénk igénybe (munkahely teremtés)? Köszönettel: S. K.

Jár-e járulékkedvezmény összetett tevékenység esetén? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó 1991 óta zöldség-gyümölcs kiskereskedő (4721 TEAOR) és italbolt-üzemeltető (5630 TEAOR). Két alkalmazottja van. A két üzlet egy címen, egy épületben van, ott dolgoznak ahol kell, megadott időben. Március 27-étől az italbolt zárva. A zöldség-gyümölcs-kereskedelemből származó bevétel 42% és az italboltból származó bevétel 58% fél év alatt. Nem csökkentették a munkaidőt, mert a bolt forgalma most magas, az egyik dolgozó pedig kismama. Jár-e a koronavírus miatti járulékkedvezmény a dolgozók és a vállalkozó után?

Cafetéria adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunknál bérként adózó készpénz cafetériát juttatunk. Kérdésem, hogy mely törvényekben találom meg az adózási szabályait? Nyugdíjas dolgozó esetén csak szja-t kell levonni és nem kell szochot fizetni utána? Vannak olyan dolgozóink, akik a minimálbér fölött ekho szerint adóznak, akkor ez is így adózik? Jelen esetben pedig a koronavírus-járványra tekintettel szocho- és járulékkedvezményt kaptunk a kormánytól, akkor az erre is vonatkozik?

Egyes munkáltatói juttatások közterhei járványhelyzetben Kérdés

2020.05.05-én megjelent a fenti címmel egy írásuk (https://adozona.hu/koronavirus_jarvany/Egyes_munkaltatoi_juttatasok_kozterhei_jarv_UV8L3I), amely többek között azt részletezi, hogy a járulékmentességet mely ágazatok, mely hónapokban vehetik igénybe. Ebben az szerepel, hogy akik április 11-én kerültek a veszélyeztetett ágazatok közé, azok április, május, június hónapban jogosultak járulékkedvezményre. Én ezt így értelmezem. Cégünk főtevékenységként végzi a 11.02 TEÁOR kódú szőlőbor termelést, ez az ágazat április 11-én került a veszélyeztetettek közé. A NAV oldalán április 11-én megjelent "Újabb veszélyeztetett tevékenységre terjednek ki a kedvező szabályok" című tájékoztatóban szó szerint ez szerepel: "Április 11-től [1] bővül a veszélyeztetett ágazatok köre. Az adózási könnyítéseket az alábbi tevékenységet tényleges főtevékenységként végző vállalkozások már márciusra is alkalmazhatják..." és felsorolja a tevékenységeket. Kérdésem az lenne, hogy a fentiekben említett TEÁOR kóddal összefüggésben, alkalmazhatja-e a cég 2020. március hónapra is a járulékmentességet?

Sokgyermekes járulékkedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő. A család 5 kisgyermeket nevel. Az anyuka szja-mentessége miként érinti a járulékokra vonatkozó kedvezményt? Ha az anyának viszonylag kis jövedelme van, az apa milyen járulékkedvezményre jogosult? Köszönöm.

Bértámogatás a vendéglátásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy vendéglátássál foglalkozó kft., amely a vészhelyzet kihirdetését követően kénytelen volt bezárni. Azóta sem folytatja tevékenységét. Dolgozóit azonban nem küldte el. Közös megállapodást kötöttek a dolgozókkal, hogy április hónapra a bejelentett munkaidejük megtartása mellett az alapbérük 50 százalékát kapják meg állásidőként. Ez meg is történt. Időközben módosult a bértámogatási rendszer és a könnyített feltételek mellett a kft. úgy döntött, hogy május 1-jétől a dolgozókat az eredeti alapbérük szerint fizeti ki és megpályázza közösen a dolgozókkal a bértámogatást, mégpedig úgy, hogy a dolgozók napi munkaidejét 8 óráról csökkenti 2 órára. Kérdésünk az alapbér meghatározása lenne. A rendelet úgy írja, hogy a kérelem benyújtásának napján érvényes alapbért lehet figyelembe venni. A kérelem benyújtásának napján tehát a dolgozók az eredeti alapbérüket kapják meg. Bezavarhat-e , hogy az április hónap az 50 százalékos alapbérrel lett részükre kifizetve? Valamint a nettó bér meghatározásakor figyelembe kell-e venni a vendéglátás területén igénybe vehető nyugdíj- és egészségbiztosítási kedvezményt? Tehát a jelenleg hatályos nettó bérrel lehet számolni a kérelemben?

Járulékkedvezmény felmondási bér és végkielégítés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vendéglátás ágazatban működő cég március és április hónapban érvényesítette a 47/2020. kormányrendelet 4. § alapján a munkáltatói és munkavállalói járulékkedvezményeket. Kérdésem: munkáltató döntés alapján május hónapban a munkavállalók egy részének felmondanak. A munkáltatói felmondás esetén a munkavállalónak járó felmondási bér és végkielégítés kifizetése után is mentesül a munkáltató a közterhek [4. § (1) a)], illetve a munkavállalók a járulékfizetési kötelezettség [4. § (1) b)] megfizetése alól? Válaszát köszönöm.

Csökkentett munkaidőre járó bértámogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőkben kérném a segítségét: A 2020. április 29-én hatályba lépett csökkentett munkaidőről szóló kormányrendelet értelmében azoknál a vállalkozásoknál, amelyeknél járulékkedvezményre jogosultak, hogyan történik a nettó bér számítása a támogatást érintve? Szükséges-e vagy választható, hogy a munkaidő-csökkentés miatt a dolgozó bruttó bérét is a csökkentéshez igazítani? Számít-e valamit, hogy a kérelem benyújtását megelőző napig a dolgozó fizetési nélküli szabadságon volt? Válaszát előre is köszönöm.

Kilépettek járulékkedvezménye Kérdés

Erre a kérdésre Kilépett dolgozó, és szakmunkástanuló bére Hogy kell kezelni a kilépett dolgozók számfejtését? A járulékkedvezmény 03 .01-jével lép hatályba. Sok kilépő volt 03.16-áig, akiknek a számfejtésekor ezt még nem tudtuk. A kilépő papíroknál ugyan a bruttó bér nem változik, de a járulékigazolás igen. Újra kell számfejteni ezeket a béreket? Ha igen, mi a teendő az új igazolásokkal? Mi a teendő a nettó bérnövekménnyel, ha a dolgozó nem érhető utol. https://adozona.hu/kerdesek/2020_4_3_kilepett_dolgozo_es_szkmunkastanu_rbn és az erre a kérdésre Tisztelt Szakértő! A hatályba lépő kormányrendelet alapján március-június hónapokra nem kell szociális hozzájárulást fizetni, és az egyéni járulékoknál is csak a személyi jövedelem adót és a természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell vonni a munkavállalótól. A rendelet azt mondja, hogy a hatályba lépés a kiadástól számított következő nappal él, viszont március hónapra is vonatkozik. Ebben az esetben hogyan kell eljárni a márciusban megszűnt munkaviszonyok esetében, amelyek a rendelet előtt szűntek meg, de viszont márciusban. https://adozona.hu/kerdesek/2020_3_24_jarulekok_ahv adott válaszuk nem egységes. Tudnák pontosítani, hogy mi is lehet a helyes eljárás a március 16. előtt kilépettekkel? Előre is köszönöm!

Szőlőtermesztéssel foglalkozó katás egyéni vállalkozó munkavállalója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy katás egyéni vállalkozó, akinek a főtevékenysége szőlőtermesztés, és a bevétele is csak abból realizálódik. Ha ő mostantól 8 órában alkalmaz egy munkavállalót, vonatkozik rá a munkavállalóra igénybe vehető járulékkedvezmény? Köszönettel.

Bértámogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenlegi helyzetben a bértámogatással kapcsolatban szeretnék kérdezni. Adott egy napi 8 órás munkavállaló, akinek napi 4 órára csökken a munkaideje a koronavírus-járvány miatt. A cég a támogatott tevékenységet folytat, így csak szja- és 4 százalékos egészségbiztosítási járulék levonásai kötelezettség van. Akkor is lehet igényelni bértámogatást? Vagy az egyik kizárja a másikat? Milyen számítással lehet kiszámolni a bértámogatás összegét, amelyet az állam átvállal, ha például nem tartozik a kedvezményes ágazat alá a cég, és normál járulékokat, szochót és szakképzési hozzájárulást számolunk? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület – könyvelés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close