485 találat a(z) járulékfizetés cimkére

Kft.-tag járuléka Kérdés

Egyszemélyes kft. tagja máshol nem rendelkezik biztosítási jogviszonnyal. Az ügyvezetést más látja el. Ilyen esetben kell-e járulékot fizetni, ha a tag nem személyesen közreműködő?

Kültag járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy katás bt., ahol az ügyvezető és egyben tag is, aki személyesen közreműködik, és havi 75 000 forint katát fizet. Adott egy másik bt., amely nem katás, és ebben is kültagként (de nem ügyvezetőként), személyes közreműködésre nem kötelezettként, 0 forint megbízási szerződéssel, 0 forint járulékkal, esetenként dolgozik ugyanezen tag. Ez utóbbi, nem katás betéti társaságban az ügyvezető máshol heti 40 órás alkalmazotti jogviszonyban áll, ezért nem fizetünk utána járulékot. Helyes így a járulékfizetés? Előre is köszönöm a válaszát!

Főállású katás kft.-tagság mellett Kérdés

Főállású katás vállalkozó megvásárolt egy egyszemélyes kft.-t. Ott az ügyvezetői feladatokat díjmentesen látja el. Kell-e utána járulékot fizetnie a kft.-nek, ha a vállalkozásában főállású katás vállalkozónak minősül, és emelt összegű, 75 ezer forint katát fizet maga után?

Ügyvezető bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016. 05. 17-én alakult egy egyszemélyes kft., amelynek a tagja egyben ügyvezető is (a tagsági jogviszony kezdete: 2016. 05. 17., az ügyvezetői jogviszony kezdete: 2016. 05. 17.). A cég adószámot 2016. 06. 14-én kapott, a cégbírósági bejegyzés 2016. 06. 15-én történt meg. Milyen dátummal kell bejelenteni a NAV-hoz (16T1041) a tagot, és mely dátummal kezdődik meg a járulékfizetési kötelezettsége?

Megbízási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő lenne: a megbízásos jogviszonyban HAVI 5 ÓRÁBAN 20 ezer forint van megadva. Ilyen esetben számfejtés szempontjából az időszakot egész hónapra kell figyelembe venni, így nincs járulékfizetése, mivel nem éri el a minimálbér 30 százalékát az egy napra jutó bér, vagy mivel 5 órában van leszerződve, az 5 órát egy nap alatt teljesítette, így az időszak arra az egy napra érvényes számfejtés szempontjából és így járulékot kell fizetnie? Válaszát köszönöm.

Személyesen közreműködő nyugdíjas Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy társas vállalkozás személyesen közreműködő nyugdíjas tagjának a részére kifizetett napidíj után milyen adó- és tb-fizetési kötelezettsége keletkezik, illetve a társaság milyen járulékokat fizet utána? Válaszukat előre is köszönöm.

Rokkantsági járadék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy rokkantsági járadék mellett lehet-e valaki egyéni vállalkozó? Ha lehet, milyen korlátai vannak? Milyen járulékfizetési kötelezettség terheli? Köszönöm szépen!

Tag járulékfizetése heti 36 órát elérő szlovák munkaviszony mellett Kérdés

Egy kft. tagja eddig heti 36 órát elérő magyarországi munkaviszony mellett ingyenesen látta el az ügyvezetői feladatokat. Mostantól azonban az EU másik tagállamában, Szlovákiában létesített munkaviszonyt, ott is lesz biztosított. Kérdésünk, hogyan hat ez a körülmény a magyar cégben lévő ügyvezetői minőségére, járulékfizetésére?

Munkavállaló két EU-s országban is munkát végez Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz. Egy magyar, illetve román kettős állampolgár Magyarországon bejegyzett cégnél napi 8 órás teljes munkaidőben, Romániában, a magyarországi cég romániai fióktelepén (önálló gazdasági társaság) napi 1 órának megfelelő részmunkaidőben munkát végez. Az OEP kiadta az igazolást a magyarországi jog alkalmazásáról. A járulékbevallás tekintetében hogyan járunk el helyesen? A külföldön végzett napi 1 órának megfelelő romániai bér alapján meg kell állapítanunk a magyar jogszabályok szerinti járulékokat, be kell vallani, illetve ki a kötelezett a pénzügyi rendezés tekintetében? Mi a járulék alapja, milyen információ szükséges hozzá a külföldi munkáltatótól? A külföldi cég viszont a munkavállalónak a bruttó bért fizeti ki, és nincs járulékfizetési kötelezettsége? Hogyan kell szabályosan eljárnunk, technikailag hogyan történik az ügylet bonyolítása, számviteli elszámolása? Üdvözlettel. Karóczkai Enikő

Nappali tagozatos hallgató járuluékfizetése ügyvezetőként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogyan mentesülhet a járulékfizetés alól a cég, ha nappali tagozatos hallgató látja el az ügyvezetői feladatokat? Ha megbízási jogviszonyban látja el az ügyvezető feladatait a hallgató, mennyi járulékot kell fizetni utána. Milyen jogviszonyban lenne érdemes az ügyvezetői feladatot ellátnia, hogy a lehető legkevesebb járulékot kelljen fizetni utána? Köszönöm válaszát. Üdv. K. Andrea

Magántanár járulékfizetése Kérdés

Nappali tagozatos egyetemista magán nyelvórákat szeretne adni, ehhez keressük a legjobb megoldást. Az adószámos magánszemély esetén gondolkodtam el. Ezzel kapcsolatban több helyen azt írják, hogy a jövedelem után be kell fizetni a 15 % szja-t és a 27% ehót. Engem viszont nem hagy nyugodni a gondolat, hogy nem jön-e létre biztosítási jogviszony? Havonta kb. 100 ezer forint bevételre számít, költsége minimális. Ha például 90 ezer forint havi jövedelmet veszünk alapul, az bőven meghaladja a minimálbér 30 %-át. Ugyanakkor ha óránként nézzük (mivel ez a 100 ezer forint nem egy magánszemélytől jön össze) és 60 perc 5 ezer forint, az is több mint a minimál órabér 30 %-a. Hogyan kell tehát ilyen esetben megállapítani, hogy létrejön-e a biztosítási jogviszony? Ha igen, akkor kinek kell az szja-t, a keletkező nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot valamint a szociális hozzájárulási adót befizetni? Ugyanehhez a témához: nappali tagozatos egyetemi hallgató katás egyéni vállalkozóként 50 ezer forint katát fizet? A törvényben nem látom a „25 ezer forintosak” között felsorolva. Nagyon köszönöm a segítséget! Vágner Emília

Lakáshoz kapcsolódó életjáradékos szerződés megszüntetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély 2-3 évvel ezelőtt életjáradék fejében átadta a lakását egy másik magánszemély részére. A NAV által kiszabott illetéket megfizette. Az életjáradéki szerződésben foglaltakat az életjáradékot adó/fizető (aki megkapta a lakás tulajdonjogát, s jelenleg tulajdonosként szerepel a tulajdoni lapon) nem teljesítette (nem fizette az életjáradékot), ezért a felek közös megegyezéssel felbontanák a szerződést, s az eredeti állapotot kívánják helyreállítani. Kérdés, hogy merül-e fel valamelyik fél részéről adó- vagy járulékfizetési kötelezettség? Ha merül fel, milyen adó- és járulékfizetés szükséges, s hány százalékban? Ha merül fel, mi az adó-, járulékfizetés alapja? Levonható-e (visszaigényelhető-e) az eredeti ügylet megkötésekor kifizetett illeték? Üdvözlettel. Oszlánszky Gábor

Egyszemélyes kft. ügyvezetése és személyes közreműködés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft.-ben a tulajdonos egyben az ügyvezető is. Máshol nincs semmilyen jogviszonya a tulajdonosnak. Kérném szíves tájékoztatását, lehetőség van-e arra, hogy a tag az ügyvezetést munkaviszonyban lássa el, és ebben az esetben milyen jogviszonyban működhet közre személyesen, milyen járulékterhek mellett? Válaszát előre is köszönöm.

Fiatal gazda gyesen Kérdés

Tisztelt Adózóna! A kérdésem a következő: fiatal gazda pályázaton nyert, majd a napokban megszületett a gyermeke. Úgy tudom, hogy közreműködőt vonhat be a vállalkozásába, amit az MVH részére be kell jelentenie. Megjelölheti-e a férjét, akinek szintén van másik vállalkozása (ahol maga után megfizeti a járulékokat)? Van-e a NAV felé bejelentési, bevallási és befizetési kötelezettség a férj után? Köszönöm.

Biztosítási jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Biztosítási jogviszonynak számít-e, ha egy személyesen közreműködő tag azért nem fizet járulékokat, mert máshol 40 órában munkaviszonyos, és nem vesz ki jövedelmet? Tisztelettel: Arany Tamás

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kötelező számlaadás 2020.07.01-jétől

Bunna Erika

adótanácsadó

Gyerektartás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close