95 találat a(z) járulékbevallás cimkére

Vállalkozói kivét elszámolása utólag Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó (alanyi mentes) 2017. 08.01-től kata adózást választott, előtte tételesen számolta el a költségeit. Az 58-as bevallásokat januártól július hónapig a szakképzett minimálbérnek megfelelő összegekben töltötte ki és küldte be a NAV-hoz. A bankszámlák felülvizsgálata során kiderült, hogy a vállalkozói bankszámláról személyes használatra a vállalkozói kivéten felüli költekezések is történtek, mely kiadások nem köthetők 100 százalékban a vállalkozásban felmerült kiadásokhoz. Ezért úgy gondolom, a járulékbevallást önellenőrizni szükséges, meg kell növelni a kivét összegét a személyes célra felhasznált kiadások összegével. Miután a vállalkozó már katás adóalany, 2017. augusztus 1. napjától a felmerült járulékköltségek – melyek októberben jelentkeznek –, a pénzforgalmi könyvvitel szerint időben nem számolhatók el a katás időszak előtti bevétellel szemben. Kérném szíves tájékoztatását, hogy a fenti gondolatmenet helyes-e? Illetve van-e más módszer a magánszemély személyes vagy családi szükségletét részben vagy egészben kielégítő termék, szolgáltatás megszerzésére fordított kiadás elszámolásának?

Bérszámfejtési teendők átalakuláskor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik cégünk átalakult 09.01-én bt.-ből kft.-vé, nem találkoztunk még ilyen esettel a gyakorlatban, és nem tudom a bérszámfejtésnél, a jogviszonyoknál ilyenkor mi a teendő – mert ugye változni fog az adószám –, hogyan, milyen bejelentéseket kell ilyenkor megtenni, milyen dátummal és határidővel? Csak a bérrel, T1041-esekkel, járulékbevallásokkal kapcsolatos teendőinkkel kapcsolatosan szeretnénk segítséget kérni. Egy fő tulajdonos van tagi jogviszonyban, és egy fő alkalmazotti jogviszonyban. Nem tudjuk, hol, melyik törvényben van ez leírva. Köszönöm szépen a segítséget!

Bevallás adókról, járulékokról Esemény

Bevallás adókról, járulékokról Esemény

Bevallás adókról, járulékokról Esemény

Bevallás adókról, járulékokról Esemény

Bevallás adókról, járulékokról Esemény

Bevallás adókról, járulékokról Esemény

Bevallás adókról, járulékokról Esemény

Kata és felvásárlási jegy Kérdés

Katás egyéni vállalkozó felvásárlási jeggyel árut vásárol. A 08-as járulékbevalláson szerepeltetnie kell azt a tényt véleményem szerint, de a vállalkozó azt mondja, hogy nem, mert a költségszámlákat úgysem gyűjti, így le sem adja. Igaza lehet?

Bevallás adókról, járulékokról Esemény

Bevallás adókról, járulékokról Esemény

Bevallás adókról, járulékokról Esemény

Bevallás adókról, járulékokról Esemény

Mi a teendő halálozás esetén? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az a sajnálatos eset történt, hogy egy bt. kültagja és egyben alkalmazottja életét vesztette. Az egyik kérdésem a bérszámfejtéssel és a munkaviszony végével kapcsolatos. Az illető hosszú ideje táppénzellátásban részesült, tehát van tavalyi szabadsága és idei is. Ugyanúgy számfejtek, mintha közös megegyezéssel kilépett volna, tehát megváltom pénzben a szabadságát? Kinek fizeti ki a cég a járandóságát? Úgy tudom, hogy az örökösnek jár, de míg a hagyatéki eljárás le nem zárul, addig nem adhatom neki. Továbbá kérdezném, hogy a 08-as járulékbevallást és a 2016. évi szja-bevallást is el kell készítenem? De ki írja majd alá? A táppénzkifizetéssel kapcsolatban pedig azt kérdezném, hogy milyen formában kell jeleznem az OEP-nek, hogy elhunyt. Előre is köszönöm válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Import láncügylet az Egyesült Királyságból?

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Egyéni vállalkozó foglalkoztatása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs