27 találat a(z) jármű cimkére

Ingyenesen kapott tárgyi eszköz Kérdés

Autóhasználat költségeinek adómentes megtérítése. Kiküldetési rendelvény Cikk

Bármely tevékenységről is legyen szó, adózási szempontból az adózók többsége számára fontos tényező a járműhasználat költségeinek elszámolhatósága, megtérítése. Cikkünk a kiküldetési rendelvény alapján történő költségtérítésre vonatkozó tudnivalókat foglalja össze, különös tekintettel a saját tulajdonú személygépkocsival teljesített hivatali, üzleti utakra.

3000 forintos napidij Kérdés

Tisztelt Juhász Úr! Nagyon köszönöm kimeritő válaszát, melynek utolsó bekezdése alapján: "Ha nem rendelkezik egyetlen 3,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű teherjárművel sem, akkor nem lesznek a járművei engedélykötelesek, ebben az esetben nem alkalmazhatja ezt az adómentes napidíj átalányt." Olvasatomban: amennyiben a vállalkozás rendelkezik ugyan 1 db engedélyköteles járművel, de annak nincs meg a szükséges hatósági engedélye, akkor is alkalmazhatja a szóbanforgó napidíjat? Szíveskedjen véleményemet megerősíteni, avagy megcáfolni! Köszönöm válaszát!

Ezek a cégek vezetik az autóeladási listát Cikk

A Volkswagen-csoport tavaly megőrizte első helyét a járműeladásban, a második helyre a japán Toyota jött fel az egy évvel korábbi harmadikról.

Nyíltvégű lízing idő előtti lezárása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz. Egy kft. személygépkocsit lízingel nyíltvégű konstrukcióban, melyet árbevételszerző tevékenységéhez használ. Pár hónap után azonban úgy dönt, megválna az autótól, mert mégsem váltotta be a hozzáfűződő reményeit. Ugyanakkor egyik partnere megvenné tőle az autót. A kft. idő előtti lezárását kéri a szerződésnek, rendezi az összes kötelezettségét a lízingbeadó felé, ezzel meg is szerzi a tulajdonjogot. Másnap pedig tovább értékesíti a személyautót üzleti partnere felé. Kérdésem, hogy ilyen esetben a kft. részéről ez tárgyi eszköz értékesítésének minősül-e, vagy a gépkocsit készletre kell venni, mivel azért végtörlesztett, hogy el is adja? Válaszát előre is köszönöm!

Kata, áfa-visszaigénylés Kérdés

Tisztelt Szakértő, Áfás és katás egyéni vállalkozó vagyok.Dízel autónál az üzemanyag áfáját el lehet számolni? Hallottam egy olyat, hogy csak dízel járműnél, és ott is csak 500km/hó aminek az üzemanyag áfáját vissza lehet igényelni. Ez mennyire igaz? Köszönöm!

EU-ból beszerzett személyautó áfájának bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. EU-n belül vásárol egy járművet saját használatra, melyet a vámhatóság 8703 VTSZ alá sorol. Regisztrációs adót vetettek ki rá, bár a forgalmi engedélyben teherautónak van minősítve. Ha jól értelmeztem a leírtakat, áfa szempontjából is személyautónak minősül!? Ha igen, akkor melyik áfasorban (sorokban) kell szerepeltetni a bevallásban, és valóban levonási tilalom alá esik az ilyen módon EU-ból beszerzett jármű áfája? Válaszát előre is köszönöm.

Elektromos meghajtású Audikat is gyártanak majd Győrben Cikk

Magyarország európai autóipari nagyhatalom lett – mondta Szijjártó Péter az Audi Hungária Zrt. alapításának 25. évfordulóján rendezett ünnepségen csütörtökön, ahol az Audi AG igazgatótanácsának megbízott elnöke, Abraham Schot bejelentette, elektromos meghajtású járműveket is gyártanak majd Győrben.

Szigorúbb emissziós teszttel vizsgálják az új járműveket az EU-ban Cikk

Mostantól már csak a korábbinál jóval szigorúbb emissziós teszten átesett új járműveket lehet forgalomba helyezni az EU-ban.

Gyenge volt a fék, kártérítésre kötelezett az elhunyt munkavállaló munkáltatója Cikk

Elégtelen volt a tehergépkocsi karbantartása, baj volt a fékkel, a hozzátartozók kártérítést követeltek az elhunyt járművezető volt munkáltatójától. A bírósági ügy a Kúriánál kötött ki.

Munkavállaló járművének költségtérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk saját tulajdonú gépjárműve egy 3 személy szállítására alkalmas 2902 kg össztömegű N1 kategóriájú kisteherautó. A székhelytől eltérő, onnan kb. 250 km távolabb lévő vidéki munkavégzés történik, a munkavállaló hétfőn lemegy a munkavégzés helyére és pénteken jön vissza, a szállását a cég bérli. A saját gépjárművel történő utazás költségének térítését, milyen bizonylattal kell alátámasztani, amennyiben az üzemanyag-fogyasztási normát és a NAV által közzétett üzemanyagárat alkalmazzuk? Elszámolható-e a fenntartás, javítás, felújítás költsége, ha igen, milyen módon? Alkalmazható-e a 15 Ft/km általános személygépkocsi-normaköltség? Válaszát előre is köszönöm!

Kitiltják a régi dízeleket Stuttgartból Cikk

Január 1-jétől kitiltják Stuttgartból az Euro 4-es és annál alacsonyabb besorolású dízelmotoros járműveket – döntött szerdán a konzervatív-zöld tartományi kormánykoalíció Baden-Württembergben.

Kata bevétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó, nem kizárólag a vállalkozás érdekében használt személygépkocsit, tehergépkocsit értékesít. Keletkezik-e az értékesítés által neki katás bevétele? Van-e számlakiállítási kötelezettsége? A katás vállalkozóknak a költségeit nem kell nyilvántartania, ezért csak közvetve a bevételből állapítható meg, hogy az eléréséhez járműhasználat történt. A vállalkozásba nincsenek bevíve a járművek. Köszönöm válaszukat!

Átalakított járművekbe rejtett cigivel buktak le a cigicsempészek Cikk

Egymás után buktak le a csempészek Záhonyban. Felhajtható tetőlemez alól, átalakított padlólemezből és üzemanyagtartályból került elő a füstölnivaló.

Bérbe adott jármű Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk járművek bérbeadásával foglalkozik, szerződés szerint a rendszeres karbantartást, a biztosítás díját a bérleti díjak tartalmazzák. Az egyik autóval káresemény történt a bérlő hibájából. A javítási számlát a bérbeadó cég kapja, az önrészt a bérbeadó továbbhárítja a bérlő felé (áfásan), a biztosító a bérbeadó cégnek fizet a káresemény miatt. A kérdésem ezzel kapcsolatban az, hogy a bérbeadó cég a javítási számla áfatartalmát milyen mértékben igényelheti vissza? A teljeset, hiszen bérbe adott járműről van szó? Vagy csak az 50%-ot, mert nem valósul meg az Áfa tv. 125. § (2) c) pontja, hiszen ez egy rendkívüli káresemény és a bérleti díjba ezt nem építették be (ugyanakkor az önrész áfásan továbbszámlázódik a bérlő felé)? Köszönettel: Mónika

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

EU árubeszerzés, áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Páholybérlet áfája

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close