24 találat a(z) iparűzési adó megosztása cimkére

Helyi adó megosztása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéshez szeretném kérni az állásfoglalásukat: egyik kft. 2014. év végétől 3 helyen foglalkozik szállodai szolgáltatással üzemeltetési szerződés keretén belül. A 2015. évben saját bevételként számolták el a működésből származó bevételeket, de évközben felmerült, hogy ezek a bevételek nem is a kft.-t illetnék meg, mert üzemeltetés jogcímen is kapott bevételt rá a megbízótól, aki a tulajdonosi jogokat gyakorolja a szállodák felett. 2016. 4. hótól az egyik szállodát béreli (a másik két üdülőt ugyanúgy üzemeltetési szerződés keretében működteti). A bérelt szálloda szerződése 3 hónapra szólt. Kérdésünk, hogy akár az üzemeltetési szerződés keretében kapott árbevétel, akár a bérleti konstrukció keretében megszerzett árbevétel tekintetében melyik önkormányzatot illeti meg a helyi iparűzési adó összege? A kft. székhelye budapesti, míg a felsorolt szállodák az ország több területén (önkormányzat) találhatóak. A kft. tevékenységébe tartozik továbbá olyan üzemeltetési, gondnoklási (pl. fűkaszálás) tevékenység – az ország különböző településein végezve –, melynek árbevételét szintén budapesti székhelyű megbízótól kapja. Ezen esetekre is szeretnénk kérni állásfoglalást, hogy az iparűzési adó tekintetében megosztásra kötelezett-e a kft.? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Varró Mária

Iparűzési adó megosztása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az iparűzési adó alapjának megosztása a székhely és a telephelyek között komplex módszerrel történik. A telephelyeken lévő üzleteket a vállalkozás bérbe vette, bérleti díjat fizet utána. Kérdésem, hogy az eszközérték számításánál a költségként elszámolt bérleti díj összegénél figyelembe kell-e venni a telephelyeken lévő üzletek bérleti díjaként elszámolt költséget, vagy csak a tárgyi eszközökre fizetett bérleti díjjal kell számolni? Válaszukat előre is köszönöm!

Külföldi telephely iparűzési adó megosztásánál Kérdés

Tisztelt Szakértők! A vállalkozásunk betegápolással foglalkozik Németországban, a cég magyar munkavállalóin keresztül. Egészen pontosan minden magyar munkavállaló egy családnál dolgozik, bentlakásos formában. Tehát árbevétel csak a német magánszemélyektől származik. A cégnek van egy irodája, ahová egy hónapban néhányszor az ügyvezető kimegy egyeztetni. A kft. nem jelentkezett be a német adóhatósághoz. Se adószámot nem kért, sem telephelyet nem létesített. A kérdésem az, hogy az iparűzési adó megosztásánál figyelembe tudjuk-e venni, hogy csak a német partnerektől származik árbevételünk? Nem tudjuk értelmezni, hogy a helyiadó-törvény szerint ez a fajta szolgáltatásnyújtás létesíthet-e telephelyet Németországban vagy sem? Köszönöm.

Iparűzési adó megállapítása komplex módszerrel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget szeretnék kérni a következő kérdés megválaszolásában: cég komplex módszerrel osztja meg az ipa alapját két település között (az adóalap meghaladja a 100 millió forintot). 2014 szeptemberétől a telephelyen megszűnt a személyi jellegű kifizetés, a telephelyen már csak ingatlan-bérbeadásból van a cégnek jövedelme. Ilyen esetben a telephelynél kell-e személyi jellegű ráfordítással kalkulálnom (ha igen, mit vegyek figyelembe), vagy csak az eszközérték-arányos megosztást kell figyelembe vennem? Segítségüket köszönöm.

Iparűzési adó megosztása külföldi munkavégzés esetén Kérdés

Egy építőipari cég összefüggően 45 napot dolgozott Oroszországban. A helyi adókról szóló törvény szerint iparűzési adó tekintetében megosztást kell alkalmazni, ha a cég állandó jellegű tevékenységet végez más önkormányzat területén vagy külföldön. De ha a tevékenységet több mint 30 napig, de kevesebb mint 181 napig végzi adott helyen, akkor ideiglenes jellegű a tevékenység. Kérdésünk, hogy ebben az esetben is külön kell venni az állandó és ideiglenes jelleget, vagy egyszerűen a külföldi munkavégzés miatt megosztást kell alkalmazni?

Iparüzési adó megosztása Kérdés

Mezőgazdasági termelő vállalkozás több önkormányzat területén bérel termőföldet, telephelye nincs az adott településeken. Kell-e a bérelt terület miatt az adott településen adót fizetni, ha igen, hogyan osztom meg az adóalapot? (Árbevétel 100 millió fölötti.) Meghatározható-e a telephely az alábbiak szerint: telephely minden olyan üzleti létesítmény is, amely teljesíti az alábbi négy feltételt: – az üzleti létesítmény az adóalany tulajdonában, birtokában, használatában van, azaz az adózó jogosult-ellenérték fejében, vagy anélkül rendelkezni azzal, – az üzleti létesítmény ingatlan jellegű (épület, építmény, telek), – ott folyik vállalkozási tevékenység (akárcsak az adóév egy részében) és – lévén, hogy a vállalkozási tevékenység alapvetően emberi tevékenység, a telephelyen az adózó, annak alkalmazottja, társaság esetén tisztségviselője munkarend szerint "állandó" jelleggel-munkát végez, vagy a telephelyen kívüli munkavégzés esetén onnan munkát végezni indul. Igaz-e a következő: Amennyiben a bérelt helyiségben nem történik üzleti tevékenység, illetve a társaság alkalmazottai nem onnét indulnak naponta munkavégzésre, az iparüzési adó szempontjából nem keletkezik telephely, és nem merül fel adófizetési kötelezettség sem? A bérelt földterületen kívül – melyet megmunkálnak különböző gépekkel –semmilyen tárgyi eszközzel nem rendelkeznek az adott településen, a munka elvégzése után továbbmennek a következő területre. Az irányítás a székhelyről történik. Kérem mielőbbi segítő válaszát

Iparűzési adó megosztása Kérdés

Egyszemélyes kft. (nincs alkalmazottja) ügyvezető (tulajdonos) orvosa több településen rendel, és számlázza a vevőinek (önkormányzat, cég) a szerződés szerinti díját. A kft.-nek nincs tárgyi eszköze, nem bérel, lizingel semmit. Ténylegesen ez esetben csak a személyi ráfordítás alapján lehetne megosztani, de így a telephelyre nulla adó jutna, ami nem megengedett. Mi a teendő ilyen esetben?

Iparűzési adó megosztása, ha nincs a székhelyen adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem jelenleg iparűzési adó mentes székhellyel rendelkezik. (Nem 0 %, hanem egyáltalán nincs iparűzési adó a településen). Ebben az esetben hogyan alakulna az iparűzési adó megosztása, ha egy adóköteles (2 % mértéket előíró) településen létesítene fióktelephelyet? Köszönöm a választ!

Több telephelye van a cégének? Így kell megosztania az iparűzési adót Cikk

Amennyiben a vállalkozó az adóévben több önkormányzat illetékességi területén végez/végzett állandó jellegű iparűzési adóköteles tevékenységet, az adó alapját a helyi adókról szóló törvény (1990. évi C. tv.) mellékletében foglaltak szerint köteles megosztani.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close