12 találat a(z) ingatlannal rendelkező társaság cimkére

Ingatlannal rendelkező társaság Kérdés

Ingatlannal rendelkező társaság bejelentése Kérdés

Ingatlannal rendelkező társaság a Tao szerint Kérdés

Ingatlannal rendelkező társaság értékesítése külföldi tulajdonosok kapcsolt vállalkozásai között Kérdés

Ingatlannal rendelkező társaság, üzletrész Kérdés

Ingatlannal rendelkező társaság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mit jelent, hogyan kell meghatározni, hogy egy társaság ingatlannal rendelkező társaságnak minősül-e? Ha igen, szükséges-e erről bejelentést tenni a NAV felé? Felmerülhet-e illetékfizetési kötelezettség ingatlannal rendelkező társaságnál a következő esetben? A társaság tagjai: feleség 80 százalék, férj 4 százalék, gyermekük 16 százalék. A férj megvásárolja a feleségétől és a lányától az üzletrészeket, és 100 százalékban tulajdonossá válik. Hogyan lehet az illetékfizetést elkerülni? MIt jelent a kedvezményezett részesedéscsere?

Ingatlannal rendelkező kft. üzletrész-értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! X Kft. (mely tulajdonosa egy szlovák gazdasági társaság) tulajdonában lévő eszközök 60 százaléka 3,5 tonna feletti gépjárműpark, 40 százaléka egy építési telek, melyeket 2015-ben és 2016-ban vásárolt, a vagyonszerzési illetékeket megfizette. Az illetéktörvény 102. § (1) bekezdése szerint, belföldi ingatlannal rendelkező gazdasági társaság fogalmi meghatározása szerint az ingatlanvagyon a mérlegben kimutatott eszközök 75 százalékát érje el. Jelen estben ezt a szintet nem éri el. Az X Kft.-ben az üzletrész 100 százaléka tulajdont cserélne, az új tulajdonos magyar magánszemély lenne. Az illetéktörvény 18. § (2) h) és (4) c) szerint a 75 százalék üzletrész átruházásakor történik a vagyonszerzési illeték újbóli kiszabása. Az üzletrész új tulajdonosa felé az ingatlan vonatkozásában a vagyonszerzési illetéket újra kiszabja az adóhatóság? Milyen egyéb adófizetési teherre lehet számítani az ügylet kapcsán? Válaszukat előre is köszönettel.

Kft.-k beolvadása ingatlannal rendelkező társaságok esetén, illeték Kérdés

Három kft. beolvad egy bt.-be, mely gazdasági formát váltva kft.-ként kíván tovább működni. Az egyik kft. (mely így megszűnik) ingatlannal rendelkező társaságnak minősül. Két eset: 1. A kft.-tagok közül az egyik, mely 50 százalékban volt tulajdonos, ki kíván lépni. 2. A kft.-ből mindkét tag ki kíván lépni (100 százalék kilépő tag). Beolvadás esetén a jogutódnak van-e vagyonszerzési illetékfizetési kötelezettsége adott esetekben? Ha igen, mi lesz az illeték kiszabásának alapja? Köszönöm.

Részesedésekkel kapcsolatos gazdasági események adózása Cikk

A cikk (és annak folytatása) a befektetések vagy azok szerkezetének változtatása – értékelése, eladása, kivonása cseréje – alapján keletkező társaságiadó-kötelezettséget, illetve a társasági adó meghatározásánál érvényesíthető kedvezmények kérdésével foglalkozik. Az I. rész az ingatlannal rendelkező társaság tagjának, illetve az ingatlannal rendelkező társaságnak, valamint az ellenőrzött külföldi társaságban érdekelt adózónak a kötelezettégeit mutatja be.

Ingatlannal rendelkező társaság Kérdés

A belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságnak minősül az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 102. § o) pontja szerint az a cég, melynek a mérlegében kimutatott eszközök (ide nem értve a pénzeszközöket és a pénzköveteléseket) mérleg szerinti értékének összegéből a belföldön fekvő ingatlan(ok), mérleg szerinti értéke több mint 75 százalék. Egy kft. 2014. évi mérlegében az alábbi adatok szerepelnek millió forintban: A változat B változat Ingatlanok 170 170 Egyéb berendezések 53 53 Forgatási célú hitelviszonyt megtestesítő értékpapír 0 7 Pénzeszközök 7 0 Eszközök összesen 230 230 Ingatlanok aránya A változat B változat Ingatlanok 170 170 Eszközök összesen 230 230 -LE: Pénzeszközök 7 0 Korrigált eszköz érték 223 230 Ingatlanok/korrigált eszközérték 76,23% 73,91% Jól értelmezem-e, hogy az eszközökben az ingatlanok arányának számítása során csak a pénzeszközöket és pénzköveteléseket kell levonni az összes eszköz értékéből és a forgatási célú hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokat nem kell levonni? Helyes az a megállapítás, hogy az „A” változat adatai szerint a 2014. évi mérleg alapján a kft. ingatlannal rendelkező társaságnak minősül, míg a B változat mérlegadatai alapján az ingatlanok aránya a forgatási célú hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokkal nem csökkentett eszközök értékének 73,91 szuázaléka, így a B változat szerint a társaság nem minősül ingatlannal rendelkező társaságnak?

Ingatlannal rendelkező társaság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem segítségét az ingatlannal rendelkező társaság értelmezéséhez. Belföldi, egy vagy két belföldi magánszemély tulajdonában lévő gazdasági társaságnál, a beszámolójában kimutatott eszközök között több mint 75 százalék a belföldön fekvő ingatlan értéke. Kérdésem, hogy ez a társaság már ingatlannal rendelkező társaságnak minősül-e?

Ingatlannal rendelkező társaság bejelentése Kérdés

Tisztelt Cím! Kérdésem az ingatlannal rendelkező társaság 14T201T jelű nyomtatványon történő bejelentésére vonatkozik. Ingatlannal rendelkező társaság fogalma szerint: A belföldi illetőségű adózó akkor minősül ingatlannal rendelkező társaságnak, ha az alábbi három körülmény együttesen fennáll: – részesedését elismert tőzsdén nem jegyzik és – a beszámolójában kimutatott eszközök mérlegfordulónapi könyv szerinti értékének (együttes) összegéből a belföldön fekvő ingatlan piaci értéke több mint 75 százalék és – a tagja az adóév legalább egy napján olyan államban rendelkezik külföldi illetőséggel, amellyel a Magyar Köztársaság nem kötött a kettős adóztatás elkerüléséről egyezményt vagy az egyezmény lehetővé teszi az árfolyamnyereség Magyarországon történő adóztatását. Egy magyar társaságot 2010. évben alapított egy Seychelles-szigeteken bejegyzett társaság, a tag olyan államban rendelkezik külföldi illetőséggel, amellyel a Magyar Köztársaság nem kötött a kettős adóztatás elkerüléséről egyezményt. A részesedését elismert tőzsdén nem jegyzik. A magyar társaság bérbeadás céljára épületet épített. Az épület 2013. 07. hónapban kapott használatba vételi engedélyt, ezen időponttól, illetve a 2013. évről készítendő beszámolóban kimutatott eszközök könyv szerinti értékéhez viszonyítva az ingatlan értéke több mint 75 százalék, azaz a 2013. évi beszámoló elkészítésekor mindhárom feltétel együttesen fennáll. Olvastam, hogy nem kell az adózónak a fentieket alkalmazni, ha az adózó külföldi illetőségű tagja sem idegenítette el, és nem vonta ki (részben sem) a részesedését a július 31-ei tájékoztatási kötelezettség esedékességét megelőző naptári évben. Az adózó külföldi illetőségű tagja sem idegenítette el, és nem vonta ki (részben sem) a részesedését az alapítástól kezdve, a tag részesedés az alapítás óta nem változott. Ennek ellenére nem tudom eldönteni, hogy be kell-e jelenteni az alábbiakat: – Be kell-e jelenteni az ingatlannal rendelkező társaságnak e minőségét a 14T201T jelű nyomtatványon? – Ha be kell jelenteni, kérdésem: a 14T201T- B03. lapja 13. sora szerint: bejelentjük, hogy a TAO. tv. 4. § 18.8 a) pontja értelmében ingatlannal rendelkező társaságnak minősültünk az alábbi időszakban: tól-ig, és az adóévet is ki kell tölteni. Milyen kezdő dátumot és milyen adóévet kell beírni a fenti adatok alapján? – Külföldi tag által részesedés-elidegenítés nem történt, kérdésem: ki kell-e tölteni a 11. számú pótlapot? – Ha ki kell tölteni a 11. számú pótlapot, az elidegenítés időpontja sorba nem írok, mivel nem történt elidegenítés, beírható a tag illetősége, ki kell-e tölteni a részesedés névértéke rovatot, (-----------/----------), ha igen, mit kell beírni? Válaszát előre is köszönöm. Maksai Ágnes

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kockázati biztosítás egyéni vállalkozó esetén

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Katás vállalkozó tárgyieszköz-vásárlás

Szipszer Tamás

adószakértő

Kilépés kata alól

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs