22 találat a(z) ingatlanáfa cimkére

Lakáseladás – áfa Kérdés

Ingatlanáfa új ingatlan vásárlásakor, bérbeadás esetén Kérdés

Ingatlanáfa kezelése Kérdés

5 százalékos ingatlanáfa Kérdés

Ingatlanáfa Kérdés

Ingatlanáfa Kérdés

Ingatlanáfa utólagos korrekciója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság az ingatlanjait áfás bérbeadással hasznosította eddig, és a vásárlás, az aktiválás és a karbantartás-üzemeltetés költségeinek áfáját is visszaigényelte. 8 évvel ezelőtt az ingatlanértékesítésre is az általánostól eltérő szabályt választotta. 2020 májusában az általános szabály szerint mentesen kívánja értékesíteni az ingatlant. Kérdéseink a következők : 1. Év közben is be tud jelentkezni a NAV-nál az általános szabály szerinti értékesítésre? (Az öt év letelt.) 2. Az évek során az aktiválási összegre jutó levonásba helyezett áfa is vizsgálandó, mint kvázi beszerzési áfa? 3. A karbantartás és rezsiköltségek áfáját nem kell bevonni a 240 hónapos vizsgálatban, ezt jól gondoljuk? 4. 2008. 01. 01. előtti beszerzésű ingatlanra a 120 hónapos figyelési időszak vonatkozik, az azt követő beszerzésekre pedig a 240 hónap? 5. Egy 2009-ben vett ingatlan beszerzési számlájával kell-e hogy rendelkezzen a cég? Ha nem, mi a teendő? Válaszukat előre is köszönöm.

Ingatlanáfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt hallottam, hogy bizonyos településeken a 2020-ban kezdett építkezések esetében is alkalmazható továbbra is az 5%-os áfakulcs az ingatlan értékesítése során. Ha tényleg nem kell minden településen 27%-os áfával értékesíteni az újépítésű ingatlanokat, akkor hol található ez meg az áfatörvényben? Köszönettel várom válaszát!

5% ingatlanáfa 2020-ban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem generálkivitelező cég, amely 2020-ban kötne szerződést egy magánszeméllyel lakóingatlan felépítésére. A magánszemély 2018. november 1. előtt kapott építési engedélyt és megfelel az egyéb feltételeknek is: – lakóingatlan, – új építésű, – egylakásos lakóingatlan esetében legfeljebb 300 négyzetmétert nem haladhatja meg, – generálkivitelezési szerződéssel kerül átadásra. Kérdésem, hogy az Áfa tv. 327. § átmeneti szabálya alapján ügyfelem 5% áfával megkötheti-e a szerződést a magánszeméllyel?

Ingatlanáfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-nek a székhelye kapcsolt vállalkozásától bérelt. Az ingatlan a kapcsolt vállalkozás tulajdona és havi bérleti díj kerül számlázásra. Ezen a telephelyen 2016-ban épült egy csarnok, ami fizikailag kapcsolódik az eredeti üzemcsarnokhoz, raktár funkcióval. Az épitési engedély a kapcsolt vállalkozás nevére szól, a földterület a kapcsolt vállalkozásé, de a bérlő építette fel, fordított áfás számlát kapott a kivitelezőtől. A bérlő ezt használta 2019-ig, majd fordított áfával értékesítette a kapcsolt vállalkozása részére a célból, hogy a teljes ingatlan a kapcsolt vállalkozás – amely egy ingatlanvagyon-kezelő cég – tulajdonában legyen. Helyesen került fordított áfával kiszámlázásra ez az ügylet? Köszönettel:

Ingatlanáfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság ingatlanépítéssel foglalkozik. Még 2019-ben előlegeket vesz fel a jövő évi értékesítésekre 5%-os áfával. Amennyiben a vevő jövőre eladja a követelését egy másik magánszemélynek és ténylegesen már az új vevő veszi meg a lakást, ebben az esetben az előleg beszámításnál alkalmazható lesz-e az 5%-os áfa, vagy részére az ingatlan teljes értékét 27%-kal kell elszámolni? Az előleg beszámítása milyen áfakulccsal történik? Köszönettel: Simonné

Ingatlanáfa Kérdés

Tisztelt Szakértő, azt szeretném tudni, hogy az alábbi, korábban megjelent bekezdés végül bekerült-e az 5%-os áfakulcsú ingatlanokkal kapcsolatos szabályok közé, mert sajnos én nem találom... "Az őszi adócsomagról szóló javaslat benyújtásakor az áfatörvény egy olyan paragrafussal egészült ki, amely szerint a kedvezményes, 5%-os áfakulcsot kell alkalmazni azon lakóingatlanok értékesítésére, melyeknél a tulajdonjog ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésének céljából az ehhez szükséges okiratot (különösen az adásvételi szerződést) az ingatlanügyi hatósághoz 2019. december 31-ig benyújtották, továbbá ugyanezen időpontig a lakóingatlan legalább szerkezetkész állapotúnak minősül és erről az értékesítő az állami adóhatóság részére az e célra rendszeresített nyomtatványon nyilatkozatot tesz. Vagyis, a társasházi lakások értékesítésekor a kedvezményes lakásáfa bizonyos esetekben 2019 után is alkalmazható."

Ingatlanáfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődnék, hogy jól értelmezem-e a következőket. A vevő telkén generálkivitelezőként építünk egy ingatlant. Ez az ingatlan megfelel az 5%-os áfakulcsnak, és mivel generálkivitelezésről van szó, ezért alkalmazható is még idén az 5%-os áfa, jól gondolom? A vevő két részletet idén fizet meg, de az utolsó részletet csak 2020 januárjában. Nem előleget fizet, hanem részleteket, ahogy a munka üteme halad. Tehát kiállíthatjuk az első két részletről az 5%-os számlát, majd a januárban fizetendő utolsó részletre pedig 27%-os áfát tartalmazó számlát adunk ki? Ez így megfelelő? Valamint hallottuk, hogy lehet mégis lesz olyan törvénymódosítás, hogy még 2020-ban is 5%-os lesz az ingatlanáfa, ez igaz? Előre is köszönöm a válaszát!

Társasház értékesítése Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Egy építési telken, ami a kivitelező tulajdona, társasházat épített és most értékesíteni szeretné. A lakásokat a telekkel együtt kiszámlázhatja-e 5%-os áfával? Az építési engedélyeket az elmúlt évben megkapták. Amennyiben külön számlázzák a telek hányadot és külön a lakóingatlant, az egész akkor is mehet 5%-os áfával? Válaszukat köszönöm.

Ingatlanáfa és illeték kérdése átalakulás során Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az átalakulás során átadott ingatlanok áfájával és illetékével kapcsolatosan a következő kérdésem lenne. Az ingatlanértékesítés szabályai az átalakulás során is érvényesek, vagyis, ha az ingatlant átadó cég nem jelentkezik be az áfás értékesítés szabálya alá, akkor felmerülhet a mentes átadás miatt a 240 hónapos szabály alkalmazása, vagyis ebben az esetben megvalósulhat a korábban levonásba helyezett áfa részbeni visszafizetésének esete? Ha igen, akkor ez minden átalakulásra igazz, vagy vannak esetleg kivételek? Amennyiben az átadó bejelentkezik áfásnak az ingatlanértékesítés tekintetében, és az ingatlant a jogutódban részt venni nem kívánó magánszemély tag kapja meg, akkor az egyenes áfa felszámítása lép életbe az átadó adóalany részéről? A kedvezményezett átalakulás illetékmentessége minden esetben fenn áll-e, ha készpénzt nem visznek ki a kiváló tagok? Illetve, ha ugyanazon magánszemélyek törzsbetétjük egy részével maradnak a jogutódban, egy részével pedig kiválnak, és egy már létező társaságba viszik be az ingatlanokat, az esetben feltétel ez illetékmentességhez, hogy mind a fogadó cégben, mind az átadó cégben a törzsbetétjük aránya ugyanolyan maradjon, mint a kiválás előtt ? Válaszukat előre is köszönöm! Tisztelettel: Földesi Péter

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlanfelújítás áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szállás számla utólagos kiállítása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ügyvezetés jogviszonya

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close