23 találat a(z) ingó cimkére

Egyéni vállalkozó nem kizárólag gazdasági tevékenységhez vásárolt személygépkocsi értékesítése Kérdés

Áfaarányosítás – ezek a szabályok Cikk

Írásunkból megtudhatja, hogyan vonható le az előzetesen felszámított áfa, hogyan kell arányosítani, melyek a speciális esetek, milyen megosztási módszerek léteznek, valamint, hogy milyen kihatásai vannak az arányosításnak.

Adószámos magánszemélyként végzett tevékenység Kérdés

A bérbeadás kulcsa katásként Cikk

Katás fodrász az általa bérbe vett üzlet fodrászszékeit bérbe adná. Milyen adózás mellett teheti ezt meg? Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

Az Adózóna válaszol: ingatlan és ingó értékesítése Cikk

Közeledik az év vége. Mire érdemes adózási szempontból figyelni az ingatlan, illetve ingó eszköz értékesítése esetén? Lepsényi Mária adószakértőt hallhatják.

Ingóságok értékesítése magánszemélyként – 1. rész Cikk

Napjainkban az ingóságok adásvétele töretlen népszerűségnek örvend. Az internetnek hála pedig a vásárlóközönségünk gyakorlatilag a világ bármely pontján megjelenhet. Cikksorozatunkban sorra vesszük azokat a jogszabályi rendelkezéseket, melyeket szem előtt kell tartanunk, ha értékesítői oldalon mi is részt veszünk ebben a tevékenységben.

Konténer-bérbeadás Kérdés

Mikor ingóértékesítés, mikor önálló tevékenység? Cikk

Az ingóságok értékesítése során a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény(a továbbiakban: szja-törvény) 58. §-a alapján kell a magánszemélynek megállapítania a jövedelmét, kivéve, ha ezt a bevételt egyéni vállalkozóként vagy mezőgazdasági őstermelőként szerzi meg.

Ajándékozás Kérdés

Saját tulajdonú gépkocsimat egyik unokámnak szeretném ajándékozni. Azt szeretném tudni, hogy unokámnak vagy nekem van-e ezzel kapcsolatban adó- vagy illetékkötelezettsége. A gépkocsit használt állapotban négy évvel ezelőtt vettem magánszemélytől. Előre is köszönöm a választ. dr. Bikfalvi István

Örökléssel szerzett vagyon adó- és illetékterhe Cikk

Magánszemélyek egyenes ágon (édesapa után a gyermeke, illetve unokája) öröklés útján készpénzt, bankszámlán levő pénzösszeget, gépjárművet, pótkocsit, lakást, szántóföldet és erdő művelési ágú területet, illetve befektetési célú aranyat örököltek. Kérdésem: keletkezik-e adó-, illetve illetékfizetési kötelezettségük az öröklési eljárás során? Illetve, ha az öröklés útján megszerzett vagyontárgyakat a későbbiekben értékesítik (gépjármű, erdőterület, szántóföld, befektetési célú arany, lakáscélú ingatlan), milyen adóterhek mellett tehetik meg? Olvasói kérdésre Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Szja, almaültetvény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tájkoztatást szeretnék kérni arra vonatkozóan, hogy az almaültetvényről értékesített ezer darab almafa ingó vagy ingatlan besorolás alá tartozik? Továbbá ingóság esetén hogyan adózik és hogyan adózik ingatlan esetén? Köszönöm a mielőbbi választ!

Ingóértékesítés vagy önálló tevékenység? Kérdés

Van egy adószámmal rendelkező őstermelő, aki szabadidejében "mobilházat" épít. Ez egy konténerház, amit szabadon lehet utánfutón szállítani. Egy ilyen konténerházat egy-másfél év alatt épít meg. Kb 5 millió forintért adja el, s kb. három millió forint a felhasznált anyag költsége. Kérdésem, hogy ezt a jövedelmet hogyan kell leadózni? Ingóértékesítés lehet-e 15 százalék szja mellett vagy önálló tevékenységből származó tevékenységnek kell tekinteni (szja- és eho-, illetve szocho-vonzattal)? Ez utóbbi esetben több évet érintő költségszámlák is felhasználhatók a jövedelem megállapításánál? (Kb. másfél év az elkészítési idő, hiszen csak szabadidejében építi ezeket).

Felszámolási eljárásban ingóértékesítés EU-s vevő részére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Felszámolási eljárás alatt álló társaság ingó vagyontárgyait értékesíti. Az értékesítésre az áfatörvény 142. §-át kell alkalmaznia, tekintettel arra, hogy az eladási ár több mint 100 000 forint. Jelen esetben a vevőjelölt EU-s adóalany, nem belföldi jogi személy. Kérem szíves válaszukat, hogy mi a helyes eljárás az áfa szempontjából. Tisztelettel: Szalainé

Villamosenergia-számlában szereplő, áfa hatályán kívüli pénzeszközök továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény 147. § (1) bekezdésében meghatározott pénzeszközöket a villamosenergia-szolgálató a számlájában a villamosenergia díjtól elkülönítetten, külön sorban és „áfa hatályán kívüli” tételként számlázza a bérbeadónak. A bérbeadó az ingatlan bérbeadása során ezeket az „áfa hatályán kívüli” tételeket a bérleti díjtól és a villamosenergia díjtól elkülönítetten, külön sorban, de 27 százalékos áfa felszámításával továbbszámlázza a a bérlőnek. 1. Helyesen számlázza-e az „áfa hatályán kívüli” tételeket a bérbeadó a bérlőnek, vagy ezeket a tételeket? 2. Amennyiben nem ingatlan, hanem valamilyen ingó dolog bérbeadásához kapcsolódik a fenti továbbszámlázás, az befolyásolja-e a továbbszámlázást? Köszönöm a választ.

Lábon álló fa értékesítése. Kérdés

Ügyfelem lábon álló fát értékesített 350 000 forintért 2017-ben. A szerződés formailag ingó adásvételi szerződés. Nincs költsége. Hogyan adózik az szja-t illetően 2017-ben? Az önálló tevékenységből származó jövedelem alapján, vagyis 10 százalék elismert költség szerint? Vagy ingó értékesítésnél figyelembe vehető 600 ezer forintos bevételi érték figyelembevételével. Ez utóbbinál nem is kellene feltüntetnem az adóbevallásában. Én szerintem önálló tevékenység jövedelemnek minősül, de ő nem akarja elfogadni. Kérem a válaszukat! Köszönöm! Horváthné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vezető tisztségviselő bejelentése, adatszolgáltatása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink