45 találat a(z) időbeli elhatárolás cimkére

Üzembe helyezésig ki nem vetett illeték Kérdés

Időbeli elhatárolás Kérdés

Mikrogazdálkodói időbeli elhatárolás Kérdés

Időbeli elhatárolás mikrovállalkozás Kérdés

Hitelkamat könyvelése – moratórium Kérdés

Mikrogazdálkodó időbeli elhatárolás Kérdés

Időbeli elhatárolás Kérdés

Számvitel Kérdés

Időbeli elhatárolás következő évben kapott bónusz miatt Kérdés

Időbeli elhatárolás vagy nem számlázott szállító? Kérdés

Elkésett bevétel számlázása beszámoló után Kérdés

2019. évre járó prémium adóterhei kedvezményes ágazatban Kérdés

Árbevétel-elszámolás teljesítési fok szerint vagy időbeli elhatárolás Kérdés

Tisztelt Szakértő, Ingatlantervezési tevékenységet végző társaság, időnként több évet átívelő tervezési munkálatokra köt szerződést, melyhez bizonyos időpontokban – nem igazán határozható meg az addig elvégzett munka mértéke, inkább csak időarányos elszámolás, ami vélhetően bizonyos, már elvégzett résztevékenységeket foglal magában – számlát állít ki, és ez alapján bevételt számol el a könyveiben (tervezés, művezetés, bejelentési terv, engedélyezési terv, műszaki ellenőrzés stb.). A bevételével szemben bérköltség illetve egyéb közvetett költségek (irodabérlet, fenntartás stb.) merülnek fel, ritkán alvállalkozót is igénybe vesz. A ki nem számlázott alvállalkozói költségeket év végével leltározzuk, és készletre vesszük. De mi a helyzet a több évet érintő árbevétellel? Szükséges, lehetséges-e elhatárolni – a tervezési időszakra vonatkozó időszak napjainak számlával arányosan esetleg? A fent említett költségeket az adott projektre vetítve nem igazán lehet meghatározni, hiszen folyamatosan több megrendelésen dolgoznak. A 2020-as Sztv.-változás mennyiben – teljesítési fok szerinti árbevétel elhatárolás – alkalmazható, alkalmazandó erre? A teljesítési fokot mi alapján lehet meghatározni? Több példát láttam, ahol a ténylegesen elszámolt költségeket és a tervezett összköltséget arányosították ehhez, de itt a ténylegesen elszámolt költség nem igazán határozható meg. Köszönettel!

Belépési hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nonprofit kft. támogatott lakhatást biztosít, a 1993. évi III. törvény 117/C § alapján belépési hozzájárulást kér a beköltözőktől. Kérdésem, hogy a belépési hozzájárulás összegét miként kell könyvelni? Számvitelileg kell-e valamilyen módosító könyvelést végezni? Az ellátotti érdekre tekintettel garanciális elem, hogy ha az ellátás az intézménybe történő beköltözést követő 3 éven belül megszűnik – ideértve az elhalálozás esetét is – a fenntartónak a hozzájárulás időarányos részét vissza kell fizetnie. A fenntartónak a belépési hozzájárulásból származó bevételi forrást az intézményei működésére és fejlesztésre kell fordítania. Kérdésem, hogy kell-e valamilyen időbeli elhatárolást, esetleg céltartalékképzést stb. képezni a befizetett hozzájárulásokkal kapcsolatban? Köszönöm!

Támogatások elszámolása, ha egy társaság visszatér a KIVA-ról a társasági adóra Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. 2019-ben a kiva szerinti adózást választotta. 2020.01.01-től visszatért a társasági adózás alá. A 2020-ban megkapott, 2019 évre vonatkozó területalapú támogatásokat elszámolhatja a 2019-es bevételek között és időbeli elhatárolást képezhet? Köszönettel Nagyné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs