28 találat a(z) hozzátartozó cimkére

Szülő lakásának bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Édesanyám nevén van egy 48 négyzetméteres lakás. Mivel 91 éves és nem tudja magát ellátni, a testvéremhez költözött, az ő lakása üres. Most ki akarja adni. Csak az ő neve szerepelhet a bérleti szerződésen, vagy a lánya is kiadhatja az édesanyja lakását? Köszönettel: Fidler Gáborné

Családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2008-tól rokkantsági járadékban és saját jogon (2014. 01. 01-től) családi pótlékra jogosult személy után nem érvényesítették a családi kedvezményt. 2012-ben és 2013-ban az anya kapta a beteg gyermeke után a gyermekét egyedül nevelők családi pótlékát. 2014. januártól már saját jogon folyósították az ellátást a gyermeknek. 2008-tól a beteg gyermek részére rokkantsági járadékot állapítottak meg, amire folyamatosan jogosult volt, és még jelenleg is az. A hozzátartozók közül a testvér tudná érvényesíteni a családi kedvezményt önellenőrzéssel. Jogosan érvényesíti a kedvezményt a testvér a rokkantsági járadékra tekintettel, ha az anya részére a magasabb összegű, gyermeküket egyedül nevelők ellátását folyósították?

Kiküldetés elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni. Egy bt. beltagja szeretné a cég érdekében megtett utak költségét a bt.-vel megfizettetni. A bt.-nek autója nincs. A beltagnak autója nincs, illetve az anyukája nevén van a gépkocsi és ő az üzembentartó. Ebben az esetben írhat-e kiküldetést magának? Vagy az édesanya adja bérbe (például havi 10 ezer forintért az autót a lányának)? Akkor neki negyedévente a bérleti díj szabályai szerint (90 százalék után) 15 százalék szja-t kell fizetnie maga után? Vagy cégautóadót kellene bevallania és befizetnie negyedévente a tulajdonosnak? Köszönjük szépen a segítséget!

Ápolási díj igénybevevője Kérdés

Kérdezném, hogy nagykorú, OKJ-s képzésre járó személy kaphat-e ápolási díjat, ha ez mellett ápolja rászorult hozzátartozóját?

Kapcsolt vállalkozások-e? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott két kft. A- Kft.-ben 100%-os tulajdonos János. B - Kft-ben 100%-os tulajdonos Géza. János Géza feleségének mostohaapja. (Mellékesen Géza felesége munkavállalója A Kft.-nek) Kérdés, hogy az A és B Kft. kapcsolt vállalkozások-e? Segítségét előre is köszönöm!

Közeli hozzátartozónak fizetett repülőjegy Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéskörben szeretném a segítségét kérni. Külföldön megszervezett ünnepségre/díjátadóra hivatalos az egyik vezetőnk. A meghívás a vezető és házastársa részére szól. Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen adóvonzata van, ha a házastárs repülőjegyét is cégünk téríti meg? (nem általunk foglalkoztatott munkavállaló, az egyik vezetőnk házastársa). Segítségét és válaszát előre is köszönöm!

Gépkocsi-költségtérítés: könnyebb lesz hozzátartozó autója után igényelni Cikk

Jelentősen megkönnyítik a gépjárműhasználathoz fűződő költségelszámolás feltételeit az új adótörvénycsomagban beterjesztett módosítások.

Gyes-közreműködő bevonása Kérdés

Tisztelt Hölgyem/Uram! Ha kiváltom az egyéni vállalkozóit (még munkaviszony mellett) és időközben gyermeket szeretnék vállalni, de egy pályázati feltétel, hogy főállású egyéni vállalkozóvá kell hogy váljak ebben az időszakban, akkor az milyen kötelezettségekkel jár? Akkor is meg fogom kapni a gyed, gyes összegét vagy mivel főállású lettem már ettől elesek és ráadásul még magam után kell fizetnem a járulékokat is? Esetleg elegendő lenne egy közeli hozzátartozót mint közreműködőt bevonni, ha igen, milyen feltételekkel lehet ezt és mennyi járulékot kell utána fizetnem? Válaszát előre is köszönöm.

A hozzátartozó és az ügyvezető vasárnapi munkájának díjazása Cikk

Kell-e fizetni bért, illetve vasárnapi pótlékot a hozzátartozó, illetve az ügyvezető vasárnapi munkájáért. Olvasóink kérdéseire dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd, munkajogász szakértőnk válaszolt.

Hozzátartozó halála Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nem találok egyértelmű választ arra, hogy a szülő testvére (nagybácsi, nagynéni) a hozzátartozó fogalmába belefér-e? "hozzátartozó: Közeli hozzátartozó a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és neveltgyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér; hozzátartozó: Az egyeneságbeli rokon és annak házastársa; az örökbe fogadó és a nevelőszülő; az örökbe fogadott és a nevelt gyermek; a testvér, a házastárs, az élettárs; a házastársnak, az élettársnak egyeneságbeli rokona, testvére és a testvér házastársa." "egyenesági felmenő: Szülők, nagyszülők, dédszülők, ükszülők. egyenesági rokon: Azok a rokonok, akik közül egyik a másiktól származik. (Szülő, nagyszülő, dédszülő, illetve a gyermek, unoka, dédunoka.)" Válaszát várva. Köszönettel Halász Gizella

Így kérhet fizetés nélküli szabadságot hozzátartozója ápolására Cikk

Mit kell tennie a munkavállalónak, ha hozzátartozója tartós betegsége miatt fizetés nélküli szabadságot venne ki és ápolási díjat igényelne? Milyen teendői lehetnek a munkáltatónak? Olvasónk kérdésére Széles Imre tb-szakértőnk válaszolt.

Közeli hozzátartozónak adott kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Milyen adóvonzata, illetve bejelentési kötelezettsége van, ha egy testvér szeretne kölcsönt nyújtani a testvérének, vagy édesapjának lakásvásárláshoz? Kamatot nem kérne, és rövid időről (2 hónapról lenne szó.) Lehetséges-e, hogy a kölcsönt a testvérének nyújtja, és az édesapjától kapja vissza?

Legfontosabb változások az özvegyi- és a rokkantnyugdíj-rendszerben Cikk

Az idei évtől a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerből kikerültek a korhatár előtti ellátásra jogosultak és a rokkantsági nyugdíjasok, emellett változtak a hozzátartozói nyugellátásokra vonatkozó szabályok. Hulák Zsuzsanna, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályvezetője összefoglalta a legfontosabb változásokat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számla kérés cég nevére

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close