14 találat a(z) hitelfelvétel cimkére

Babaváró hitel: nem változnak érdemben az önerőre vonatkozó szabályok Cikk

A Babaváró támogatást számos család lakásvásárlási célra használja fel az önerő és a lakáshitel kiegészítésére. Felröppentek az elmúlt napokban olyan hírek, hogy a konstrukció a jövő évtől teljes egészében önerőnek számíthat. Ez azonban nem igaz, a maximális 10 millió forintból továbbra is 7,5 millió forinttal lehet pótolni a lakásvásárláshoz szükséges saját megtakarítást.

Törvényjavaslat: új állami viszontgarancia segítheti a vállalkozások újrakezdését Cikk

A fő cél a gazdaság újraindítása, ezért a vállalkozásokat támogató programok bővítésére tett javaslatot a Pénzügyminisztérium (PM): a beruházási és fejlesztési célú finanszírozások erősítésére nyújtott be törvényjavaslatot a tárca – közölte a minisztérium hétfőn az MTI-vel.

MFB: már a 2019-es alapítású cégek is igényelhetik a kamatmentes újraindítási gyorskölcsönt Cikk

A Magyar Fejlesztési Bankhoz (MFB) beérkezett vállalkozói igények alapján április 12-étől azok a 2019-ben alapított vállalkozások is igényelhetik a kamatmentes újraindítási gyorskölcsönt, amelyek az alapítás évében pozitív üzemi eredményt értek el.

Rendkívüli ülésen tárgyal a parlament az uniós hitelfelvételről Cikk

A kormánypártok kezdeményezésére kétnapos rendkívüli ülést tart hétfőn-kedden az Országgyűlés. A törvényhozás kedden feltételeket szabva járulhat hozzá ahhoz, hogy az Európai Unió hitelt vegyen fel a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítésére.

ÁSZ: több hitel a kkv-knak, fehérebb gazdaság Cikk

A kisvállalkozások (kkv-k) hitelezésének növekedése elősegíti a gazdaság kifehérítését – erre a következtetésre jutott az Állami Számvevőszék (ÁSZ) legfrissebb elemzése. A ma nyilvánosságra hozott jelentésben az ÁSZ elemzői azt vizsgálták, hogy a kisvállalkozások hitelfelvétele miként járulhatott hozzá a gazdaság kifehérítéséhez, valamint a kisvállalkozások szürkegazdaságban végzett tevékenysége mennyiben lehet akadálya a hitelfelvétel dinamikus bővülésének.

A hitelmoratórium a kapcsolódó biztosításokra nem vonatkozik Cikk

Az Magyar Nemzeti Bank (MNB) állásfoglalása szerint a hitelmoratórium kizárólag a hitelekre – pl. lakáshitel, személyi kölcsön, babaváró hitel, áruhitel, hitelkártya, lízing – vonatkozik, így nem terjed ki a hitelhez kapcsolódó biztosítási szerződésekre. Ezért a hitelfedezeti biztosítások díját a hitelmoratórium alatt is tovább kell fizetni, máskülönben a biztosító felmondhatja a szerződést, olvasható a Bankmonitor.hu elemzésében.

Egyéni vállalkozó hitelből vett ingatlant Kérdés

Egyéni vállalkozó hitelből vett ingatlant 2012-ben. Most mint magánember venne fel hitelt ingatlanvásárlásra. A bank nem fogadja el fedezetként az ingatlant, mert a tulajdoni lapon szerepel az egyéni vállalkozás. Hogyan tudja kivonni a vállalkozásból az ingatlant, hogy a földhivatalban törlésre kerüljön az egyéni vállalkozás bejegyzés? Milyen adó-, illetve illetékvonzata van ennek? Előre is köszönöm a választ.

Hitelfelvétel: nem kell aggódni, igazolás is elég az adóazonosító jelről Cikk

Minden esetben helyettesíti az adókártyát az adóazonosító jelről szóló igazolás – hívja fel a figyelmet közleményében az adóhatóság.

Sokat bukhat karácsonykor a kockázatos hitelfelvétellel Cikk

Háztartásiköltségvetés-kalkulátorral, valamint a fogyasztási hitelek kockázatait részletező tájékoztató kiadvánnyal segíti a jegybank az ünnepi kiadások megtervezését, a hitel- és lízingválasztó applikációval pedig a piacon elérhető fogyasztási hitelek összehasonlítását – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Adószámos magánszemély – áfa ingatlanvásárláskor Kérdés

Az áfa általános szabályai alá bejelentkezett magánszemély adószámos magánszemélyként használt ingatlant vásárolna (bérbeadásra) egy az értékesítéseire szintén áfakötelezettséget választó kft.-től. Ebben az esetben fordított áfával az adószám megadásával kellene az ügyletet lebonyolítania. Azonban az adószámos magánszemély hitelből vásárolt volna, viszont a bank a nettó áron történő vásárlás és az adószám megléte miatt nem minősíti fogyasztónak, így a lakossági hitelkérelmét, amit csak fogyasztó vehet fel, elutasította. Ezt követően az adószámos magánszemély, mint "sima" magánszemély bruttó áron vásárolja meg az ingatlant, hogy hitelhez jusson. Az adószám viszont még létezik. – Iyenkor köteles visszaadni az adószámot az adásvétel előtt? – Vagy megtarthatja, és ő dönt, hogy jelzi-e az eladó felé, hogy adószám alatt vásárol vagy sem? – Ha ő dönt, és úgy dönt, hogy megtartja az adószámát, de ennek létét nem jelzi az eladónak, és bruttó árat fizet az ingatlanért, a későbbiekben levonásba helyezheti az áfát (mert áfásan szálláshely- vagy bérbeadás-szolgáltatást nyújt)?

Lombardhitel kamat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély az általa vásárolt telekre ingatlant (lakóházat) kíván építeni, eladás céljára (nem üzletszerű). Ehhez szabad felhasználású lombard hitelt kiván felvenni pénzintézettől. Kérdésem: a hitel kamata, ha nem nevesített építési hitel, akkor is elszámolható költségként? Mint magánszemély nem alanya az áfának, így az építkezés során felmerült áfát nem tudja visszaigényelni, de az építkezés befejezésekor, az értékesítéskor sincs ugye áfa-felszámítási kötelezettsége? Köszönettel.

Kivaalap Kérdés

A kiva adóalap korrekciós tételek egyike szerint növelő tétel "az adózónak nyújtott hitel vagy kölcsön törlesztése, visszafizetése esetén a hitel vagy kölcsön felvételekor a pénzforgalmi szemléletű eredményt csökkentő tételként elszámolt összeg arányos része". Ezek szerint, ha egy olyan hitelt fizetek vissza 2013-ban, amit 2012-ben vettem fel, akkor nem kell növelő tételt alkalmaznom, mert nem is csökkentettem vele az adóalapomat?

Mikrogazdálkodói beszámoló hátrányai Kérdés

Kedves Szakértő! Könyvelőként kisebb cégeknek végzek szolgáltatást. Esetükben célszerű lenne a mikrogazdálkodói beszámoló készítése. Ezzel kapcsolatban azonban eltérő véleményű cikkeket olvastam. Még mielőtt lezárnánk a 2013-as évet, szíveskedjenek abban segíteni, hogy a mikrogazdálkodói beszámoló ténylegesen hátrány-e a hitelfelvétel és pályázatok elbírálásánál? Vagy ez csak egy eltérítő rémisztő hír a mikrogazdálkodói beszámoló ellen? Várom sürgős, megnyugtató válaszukat. Köszönettel.

Új Ptk.: változnak a zálogjogi szabályok és az öröklési jog Cikk

Lényegesen megváltoznak a hitelfelvétel feltételei és az öröklési jog, ha az Országgyűlés ősszel elfogadja az új polgári törvénykönyvet (Ptk.) – írja hétfői számában a Magyar Nemzet.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Milyen dátummal könyveljek?

Kelemen László

adószakértő, jogász

EU-s szállítás, EU-n kívüli számlázás

Kelemen László

adószakértő, jogász

Rendszerfelügyelet számlázása

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs