6 találat a(z) hibás teljesítés cimkére

A hibás teljesítés miatti számlázás. Kérdés

Hibás termék, rossz kivitelezés – ezeket érdemes tudni a jótállásról és a szavatosságról Cikk

Naponta használjuk a szavatosság, a garancia, a jótállás, valamint a hibás teljesítés kifejezéseket, mégis sok esetben keverjük ezeket fogalmakat. Ismertetjük, mit jelentenek a jogszabályokban, illetve a gyakorlatban.

Kellékszavatosság hibás teljesítésnél: hogyan, meddig, kivel szemben érvényesíthető? Cikk

Mindannyiunk életében előfordult, hogy olyan terméket vásároltunk meg vagy olyan szolgáltatást vettünk igénybe, melyről később kiderült, hogy hibás vagy nem felel meg a szerződésben foglalt, illetve a jogszabályban megállapított minőségi követelményeknek. Éppen ezért nem árt tisztában lenni azzal, hogy minőségi kifogásunk kapcsán milyen jogok illetnek meg bennünket.

Kiva alapja Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kivás gazdasági társaság egyik vevőjének a hibásan elvégzett munka miatt kártérítést fizetett. Kérdésem, hogy ez az összeg növeli-e a kivaalapot?

Fordított adózás, mínuszos számla helyesbítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ingatlanberuházás során társaságunk, 2015.07.03. napi teljesítéssel elismerte egy vállalkozó teljesítését. Az ügylet fordított adózás hatálya alá tartozott. Az ingatlan aktiválása megtörtént, a számlázott összeg alapján. A használat során derült ki, hogy az elvégzett munka minősége nem felel meg a vállalkozási szerződésben leírt követelményeknek. Ezt a tényt 2015.09.14-én jeleztük a vállalkozónak, és felszólítottuk a hiba 15 napon belüli kijavítására. A vállalkozó nem ismerte el a hibás teljesítés tényét. Ezt követően bírósági eljárás keretében, szakértő bevonásával, a bíróság részben megalapozottnak találta társaságunk reklamációját, megerősítette a hibás teljesítést, és a vállalkozót kötelezte a vállalkozói díj arányos leszállítására. A bírósági határozat jogerőre emelkedett 2017.10.10. napjával. A társaságnál a mérlegkészítés időpontja február hónap utolsó napja. A számviteli politika szerint a módosítás értéke nem minősül jelentősnek. Kérdésem a következő: Milyen számviteli teljesítéssel, és milyen áfateljesítéssel állítsa ki a vállalkozó a helyesbítő számlát? A számla befogadója, a fordított áfa hatálya alá tartozó, mínuszos számlát mely áfabevallási időszakban vegye figyelembe? Milyen tételként kell kezelni a fizetendő áfát, és a levonható áfát? A számla befogadója számviteli szempontból milyen dátummal könyvelje, és szintén számviteli szempontból hogyan számolja el a bírósági határozat alapján, utólag történt csökkenést? Válaszát előre is köszönöm.

Kártérítés hibás teljesítés miatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vállalkozásunk ablakprofil festési munkát végzett egy ablakgyártó cég számára. Az ablakgyártó cég beépítette a nyílászárókat, viszont garanciális időn belül a festéssel problémák adódtak. Cégünk a hibás teljesítést elismerte. Az ablakgyártó cég kibontotta az ablakokat, újakat gyártott le helyettük, lefestette más céggel és beépítette az épületbe. Ennek a teljes költségét cégünk átvállalta. Az erről szóló számlát milyen főkönyvi számlára könyveljük? A számlában felszámított áfa levonható?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Katás vállalkozó

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs