26 találat a(z) helyi iparűzési adó cimkére

Vizsgálja a NAV az iparűzésiadó-bevallásokat Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) elektronikusan benyújtott, állandó jellegű iparűzési tevékenységhez kapcsolódó helyi iparűzési adóról (hipa) szóló bevallásokon a NAV összefüggés-vizsgálatokat végez, olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján.

Katás szünetelés bejelentése iparűzési adó törléséhez Kérdés

Kérdések és válaszok a helyi iparűzési adó csökkentéséről Cikk

A helyi iparűzési adó csökkentése a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak jár, amennyiben árbevételük vagy a mérlegfőösszeg nem haladja meg a 4 milliárd forintot. Mikor kell megfelelni a fenti feltételeknek? A 2021. évben egy cég milyen maximális összegű átmeneti támogatást és csekély összegű támogatást vehet igénybe, együttesen? 2021. évi hipabevallásnál élhet-e a csökkentés lehetőségével annak ellenére, hogy az előleget az eredeti összegben fizette? Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Hipafelezés - kkv-besorolás Kérdés

NAV: nyomtatvány a helyi iparűzési adóval kapcsolatos adóelőleg-kedvezményhez Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján ad tájékoztatást arról, hogy 2021. január 25-én elérhetővé vált a 21NYHIPA jelű nyilatkozat, melynek benyújtásával a 639/2020. kormányrendelet alapján a mikro-, kis- és középvállalkozások 2021. február 25-éig elektronikusan nyilatkozhatnak helyi iparűzési adóval kapcsolatos adóelőleg-kedvezményük érvényesítéséről.

Raktárhelység telephelynek minősül-e (2) Kérdés

Raktárhelység telephelynek minősül-e (1) Kérdés

Iparűzési adó csökkentése Kérdés

Transzferárszabályok az iparűzési adóban Cikk

Az őszi adócsomag egy régóta fennálló problémát orvosolna a helyi iparűzési adóban: 2021-től ugyanis a helyi adókról szóló törvénybe is beemelnék a transzferárszabályok alkalmazását. Az új szabály miatt várhatóan megnő a transzferár-ellenőrzések szerepe az önkormányzati adóellenőrzések során, olvasható a Deloitte közleményében.

Adózási határidők 2020. június 1-7. Cikk

Adózási határidők a NAV tájékoztatása szerint.

Bevallási határidő Esemény

Helyi iparűzési adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy fővárosi székhelyű cég más településen vásárol tárgyi eszközöket, amik ingóságok, majd ezeket bérbe adja. Ezen a településen nincs telephelye, be kell jelentkeznie az iparűzési adóra, illetve ennek megfelelően meg kell osztania az iparűzési adót?

Helyi iparűzési adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. társasházépítéseket végez alvállalkozók bevonásával a saját tulajdonában lévő építési telken. Az alvállalkozók végzik a teljes kivitelezési munkát, a kft. nem rendelkezik építőipari szakemberrel. Az alvállalkozókkal kötött vállalkozói szerződések anyagot és munkadíjat is tartalmaznak, ugyanakkor a kft. önmaga is szerez be alapanyagokat az építkezésekhez, amelyeket ugyancsak az alvállalkozói használnak fel az építkezés során. A kft. a vevőivel adásvételi szerződéseket köt, amelyekben az elkészült lakásokat, üzleteket, garázsokat értékesíti. Kérdésünk a helyi iparűzési adóalap számítására vonatkozik. Levonhatja-e a kft. az alvállalkozók számláit az adóalapból? A kivitelezési munkák több üzleti évre áthúzódnak. Helyesen járunk-e el abban az esetben, ha felmerült költségeket az értékesítés és nem a felmerülés évében állítjuk be adóalapcsökkentő tételként? Válaszát köszönöm: Simonné

Mutatjuk, hogyan csökkenthető az iparűzési adó Cikk

Az alvállalkozói teljesítések értékével szinte a helyi iparűzési adó születése óta csökkenthető a nettó árbevétel az iparűzésiadó-alap számításakor. Kritikus kérdés, hogy létrejött-e a felek között a Ptk. szerinti vállalkozási szerződés.

Ki csak feltölt, kinek be is kell vallani – hét adó Cikk

A legtöbb magyar vállalkozásnak – akik gazdasági éve a naptári évhez igazodik – december 21-ig kell teljesítenie az úgynevezett „feltöltési” kötelezettséget. Ez a kötelezettség hét adónemre is vonatkozhat. A társasági adóval már foglalkoztunk, most jön a többi hat. Kinek kell feltölteni és kinek nem, és kinek kell még bevallania is? Mindez megtudható.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Földmunkák számlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

485/2020. kormányrendelet

Széles Imre

tb-szakértő

EU-n kívüli eszközbeszerzések

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close