64 találat a(z) helyi iparűzési adó cimkére

Sávos helyi iparűzési adó Kérdés

Őcsg hipa Kérdés

Bevallási és befizetési határidő az iparűzésiadó-alap tételes megállapítása esetén Cikk

Olvasónkban felmerült a kérdés – mivel szerinte az egyes adótörvények módosításáról szóló 2022. évi XLV. törvény 64. § fogalmazása elég zavarosra sikeredett –, hogy ha a 2022. évi hipabevallásban a tételes hipafizetést választja, akkor a befizetésnek mikor kell eleget tennie. Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Iparűzési adó alapjának csökkentése Cikk

Mezőgazdasági cég vagyunk, igénybe szoktunk venni mezőgazdasági bérmunkát. A bejövő számlán szerepel: bálázás, ennek a kész bálának szállítása és a rakodása. Figyelembe vehetem-e a számla teljes összegét a hipaalap csökkentéseként, vagy csak a bálázási munka összegét (mezőgazdasági bérmunka igénybevétele)? – kérdezte olvasónk. Antretter Erzsébet adószakértő, a Niveus Consulting Group Kft. igazgatója válaszolt.

NAV-tájékoztató: mire érdemes figyelni a kutatás-fejlesztés költségeinek elszámolásánál? Cikk

A kutatás-fejlesztési tevékenységet (K+F) számos ösztönző intézkedés támogatja, többek között adóalap-, illetve adókedvezmény formájában, olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján.

Helyi iparűzési adó Kérdés

Hipa 2022 Kérdés

Egyéni vállalkozók ipája 2023-ban: határidők, kötelezettségek – példákkal Cikk

A kisadózók tételes adójának (kata) jelentős évközi átalakítása a tavalyi évben, valamint a 2023. január 1-jétől bevezetésre kerülő új sávos adóalap-megállapítás új helyzet elé állítja a kisvállalkozókat, különösen az egyéni vállalkozókat. Írásunkban bemutatjuk a különböző helyzetbe került kisvállalkozások teendőit és lehetőségeit a 2023-as évben.

Hipa megosztása több önkormányzat és többféle adózási mód esetében Kérdés

Öcsg, őstermelő 2023. évi helyi iparűzési adó megállapítása Kérdés

Itt vannak a helyi iparűzési adót érintő 2023-as változások Cikk

Az Országgyűlés elfogadta a jövő évi adótörvény-változásokkal kapcsolatos őszi csomagot. Az egyes adótörvények módosításáról szóló 2022. évi XLV. törvényt 2022. november 23-án kihirdették. Az Andersen Magyarország elemzésében összegyűjtötte a helyi iparűzési adót érintő módosításokat.

Megállapodtak az uniós tagállamok a globális minimumadóról Cikk

Az uniós tagállamok elvi megállapodásra jutottak arról, hogy EU-szinten végrehajtják a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) nemzetközi adózási reformjának 2. pilléreként ismert, a multinacionális vállalatokra vonatkozó minimumadóról szóló irányelvet – tájékoztatott az uniós tanács kedd hajnalban.

Moore: adófizetés devizában – néhány napon belül dönteni kell Cikk

2022. szeptember 30-ától a gazdasági társaságoknak elsőként nyílt lehetősége arra, hogy a következő adóévtől társaságiadó-kötelezettségüket euróban vagy amerikai dollárban teljesítsék. A társasági adó devizanemének megváltoztatására irányuló szándékot az adóév első napját megelőző hónap első napjáig kell a NAV felé bejelenteni. Ez a naptári éves adózók esetében – a társaságok túlnyomó részét ők alkotják – december 1-jei határidőt jelent. Ugyancsak lehetőség van a 2023. január 1-jétől esedékessé váló helyi iparűzési adóelőleg- és helyi iparűzési adófizetés euróban vagy amerikai dollárban történő teljesítésére – írja közleményében a Moore.

Adófizetés devizában Cikk

A Moore Hungary adócsapata honlapján egy nemrégiben hatályba lépett változásra hívja fel a figyelmet, melynek keretében lehetőség nyílik a társaságiadó- és az iparűzésiadó-kötelezettség euróban vagy amerikai dollárban történő megfizetésére.

Iparűzési adó – több település? Kérdés

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Könyvelőirodák kiterjesztett gyártói felelősség díja

Gombás Otilia

szakértő

J&J Center Kft.

Osztalékfizetés tagok részére

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs