13 találat a(z) határozatlan idejű munkaszerződés cimkére

Csed-, gyed-kedvezményszabály: mikor érvényes, mikor nem? Cikk

A 2015-ben bevezetett úgynevezett kedvezményszabállyal kapcsolatban még mindig érkeznek kérdések hozzánk. Az alábbi cikkben azt vesszük végig, hogy mit is jelent a kedvezményszabály, valamint példákon illusztráljuk, mikor tudja érvényesíteni ezt a kérelmező, illetve mikor nem.

Nyugdíj Kérdés

Tisztelt Adózóna! Jövő év elején érem el a nyugdíjkorhatárt. Jelenleg dolgozom mint munkavállaló egy cégnél határozatlan idejű munkaszerződéssel 40 éve folyamatosan. Szeretnék tovább dolgozni, vagyis nem kezdeményezném a nyugdíjazásomat. Kérdésem: a korhatár elérésekor a munkáltató felszólíthat a leszámolásra? Vagy felmondhat bármilyen módon? Tisztelettel: Mérő Péter

Határozatlan idejű munkaszerződés Kérdés

Ha a dolgozó határozatlan idejű munkaszerződéssel van foglalkoztatva, és két éves tanulmányi szerződést kötött vele a munkáltató, akkor ha felmond a dolgozó, mit követelhet vissza a munkáltató?

Felmondás táppénzen lévőnek Kérdés

Tisztelt Cím! Határozatlan idejű munkaszerződésnél hogyan lehet felmondani a munkaviszonyt, ha táppénzen van a munkavállaló?

Felmondás stílusosan – torkig volt a dolgozó a bánásmóddal Cikk

Sándor rendszeresen, ellentételezés nélkül túlórázik, a fizetése felét zsebbe adja a munkáltató, a szabadsága tartamára nem kap díjazást, és állandóak a munkabérből történő, jogalap nélküli levonások is. Volt olyan időszak is – ahogyan az utólagosan tudomására jutott –, hogy csak napi 4 órára volt bejelentve, miközben ténylegesen napi 8 órában foglalkoztatták. Ezek mindegyike külön-külön is megalapozná az azonnali hatályú felmondást, de a bizonyítás nem egyszerű, ráadásul a munkáltató sem ma kezdte a trükközést.

Határozott idejű munkaszerződés Kérdés

Tisztelt Adózóna! A határozott munkaidejű szerződés végén ha a felek nem csinálnak semmit, akkor automatikusan határozatlan idejűre változik? Válaszukat előre is köszönöm!

Határozott idejű munkaszerződés módosítása Kérdés

A kérdésem az lenne, hogy a határozott idejű munkaszerződést hogyan lehet határozatlanra módosítani úgy, hogy a törvényi előírásoknak megfeleljen. Ezt mindkét fel támogatja!

Munkaviszonyban töltött idő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkáltató határozott idejű munkaszerződést kötött munkavállalójával. A lejártát követő naptól határozatlan idejűre módosították a munkaszerződést. Felmondás esetén honnan kezdődik a "munkáltatónál munkaviszonyban töltött" (Mt. 69. § (2)) idő: a határozott idejű szerződés kezdetétől, vagy a módosítás (határozatlan idejű szerződés) kezdetétől? Köszönöm válaszát.

Határozatlanból határozott Kérdés

Tisztelt Szakértő! A határozatlan időre szóló munkaviszonyt át lehet-e alakítani szerződésmódosítással határozott idejűvé? Amennyiben, igen ennek vannak-e különösebb feltételei? Köszönöm válaszát.

Gyesről visszatért dolgozó járandósága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk 1996. 05. 23-ától alkalmaz egy anyukát, határozatlan idejű munkaszerződéssel. 2000-ben született a második, 2006-ban a harmadik gyermeke. Dolgozónk ténylegesen 1996-2000. között végzett munkát, 2000. 02. 27-étől, második gyermeke születésétől 2014. 03. 25-éig otthon volt, a gyermekek 3 éves kora után beteg gyermekre tekintettel gyest kapott. Kérdéseink: – Amennyiben a munkáltató mond fel, a ténylegesen ledolgozott 4 év vagy a belépése óta eltelt 18 év után illeti meg a végkielégítés? – A felmondási idő hány nap? – Mennyi szabadság jár neki? Gyermekenként a szülési szabadságra és az azt követő 1 évre vagy az azt követő fél évre kell számolni? Elképzelhető a közös megegyezés. Ebben az esetben a dolgozó nem szabadságmegváltást, hanem fizetett szabadságot kér, ennek lejártakor szűnne meg a munkaviszonya. – Ebben az esetben megteheti a munkáltató, hogy a fizetett szabadság kezdetekor átmódosítja a munkaszerződést határozott idejűvé? A megszűnés dátuma a fizetett szabadság utolsó napja lenne. Vagy elegendő most kötni egy megállapodást a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetéséről, amelynek dátuma szintén a fizetett szabadság utolsó napja lenne? Köszönettel: Reményiné

Csoportos létszámleépítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkáltatómnak van egy más megyében lévő telephelye (üdülő), amelyet várhatóan rövid időn belül bérbe fog adni. Jelenleg saját munkavállalóink vannak itt alkalmazásban, akikre – úgy tűnik – a bérlő nem tart igényt. A határozatlan idejű szerződéssel foglalkoztatottaink száma most 12 fő, de a félévre számított átlagos statisztikai állományi létszám sem haladja meg itt a 20 főt. Kérem, szíveskedjen tájékoztatni, amennyiben fel kell mondanunk a dolgozóknak, ez csoportos létszámleépítésnek minősül-e, illetve milyen teendőink vannak ezzel kapcsolatban? Válaszát előre is köszönöm.

Felmondás: amikor kötelező indokolni és amikor nem Cikk

A munkaviszonyt a munkavállaló és a munkáltató egyaránt megszüntetheti felmondással, azonban különbség van a határozott és a határozatlan idejű munkaviszony esetén közölt felmondás, a felmondási idő tartama, a végkielégítésre jogosultság, továbbá az indokolási kötelezettség között. Összefoglaltuk.

Határozatlan munkaszerződésből határozott Kérdés

Lehet-e a Határozatlan időre kötött munkaszerződést határozott idejűre módosítani a munkáltatónak? Ha igen, van-e ennek valami feltétele? Köszönettel

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlabefogadás

Nagy Norbert

adószakértő

Közösségen belüli szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close