14 találat a(z) határozatlan idejű munkaszerződés cimkére

Erre figyeljünk munkaviszony megszüntetésénél! Cikk

A gazdasági válság hatására változások várhatóak a munkaerőpiacon. A fizetőképes kereslet csökkenésével a munkáltatók arra kényszerülhetnek, hogy munkavállalóktól váljanak meg. Az sem zárható ki, hogy a létszámhiány okozta munkatöbblet okán munkavállalók döntenek a munkaviszony megszüntetése mellett. Az alábbiakban a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos legfontosabb szempontokat, jogi elvárásokat mutatjuk be.

Csed-, gyed-kedvezményszabály: mikor érvényes, mikor nem? Cikk

A 2015-ben bevezetett úgynevezett kedvezményszabállyal kapcsolatban még mindig érkeznek kérdések hozzánk. Az alábbi cikkben azt vesszük végig, hogy mit is jelent a kedvezményszabály, valamint példákon illusztráljuk, mikor tudja érvényesíteni ezt a kérelmező, illetve mikor nem.

Nyugdíj Kérdés

Tisztelt Adózóna! Jövő év elején érem el a nyugdíjkorhatárt. Jelenleg dolgozom mint munkavállaló egy cégnél határozatlan idejű munkaszerződéssel 40 éve folyamatosan. Szeretnék tovább dolgozni, vagyis nem kezdeményezném a nyugdíjazásomat. Kérdésem: a korhatár elérésekor a munkáltató felszólíthat a leszámolásra? Vagy felmondhat bármilyen módon? Tisztelettel: Mérő Péter

Határozatlan idejű munkaszerződés Kérdés

Ha a dolgozó határozatlan idejű munkaszerződéssel van foglalkoztatva, és két éves tanulmányi szerződést kötött vele a munkáltató, akkor ha felmond a dolgozó, mit követelhet vissza a munkáltató?

Felmondás táppénzen lévőnek Kérdés

Tisztelt Cím! Határozatlan idejű munkaszerződésnél hogyan lehet felmondani a munkaviszonyt, ha táppénzen van a munkavállaló?

Felmondás stílusosan – torkig volt a dolgozó a bánásmóddal Cikk

Sándor rendszeresen, ellentételezés nélkül túlórázik, a fizetése felét zsebbe adja a munkáltató, a szabadsága tartamára nem kap díjazást, és állandóak a munkabérből történő, jogalap nélküli levonások is. Volt olyan időszak is – ahogyan az utólagosan tudomására jutott –, hogy csak napi 4 órára volt bejelentve, miközben ténylegesen napi 8 órában foglalkoztatták. Ezek mindegyike külön-külön is megalapozná az azonnali hatályú felmondást, de a bizonyítás nem egyszerű, ráadásul a munkáltató sem ma kezdte a trükközést.

Határozott idejű munkaszerződés Kérdés

Tisztelt Adózóna! A határozott munkaidejű szerződés végén ha a felek nem csinálnak semmit, akkor automatikusan határozatlan idejűre változik? Válaszukat előre is köszönöm!

Határozott idejű munkaszerződés módosítása Kérdés

A kérdésem az lenne, hogy a határozott idejű munkaszerződést hogyan lehet határozatlanra módosítani úgy, hogy a törvényi előírásoknak megfeleljen. Ezt mindkét fel támogatja!

Munkaviszonyban töltött idő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkáltató határozott idejű munkaszerződést kötött munkavállalójával. A lejártát követő naptól határozatlan idejűre módosították a munkaszerződést. Felmondás esetén honnan kezdődik a "munkáltatónál munkaviszonyban töltött" (Mt. 69. § (2)) idő: a határozott idejű szerződés kezdetétől, vagy a módosítás (határozatlan idejű szerződés) kezdetétől? Köszönöm válaszát.

Határozatlanból határozott Kérdés

Tisztelt Szakértő! A határozatlan időre szóló munkaviszonyt át lehet-e alakítani szerződésmódosítással határozott idejűvé? Amennyiben, igen ennek vannak-e különösebb feltételei? Köszönöm válaszát.

Gyesről visszatért dolgozó járandósága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk 1996. 05. 23-ától alkalmaz egy anyukát, határozatlan idejű munkaszerződéssel. 2000-ben született a második, 2006-ban a harmadik gyermeke. Dolgozónk ténylegesen 1996-2000. között végzett munkát, 2000. 02. 27-étől, második gyermeke születésétől 2014. 03. 25-éig otthon volt, a gyermekek 3 éves kora után beteg gyermekre tekintettel gyest kapott. Kérdéseink: – Amennyiben a munkáltató mond fel, a ténylegesen ledolgozott 4 év vagy a belépése óta eltelt 18 év után illeti meg a végkielégítés? – A felmondási idő hány nap? – Mennyi szabadság jár neki? Gyermekenként a szülési szabadságra és az azt követő 1 évre vagy az azt követő fél évre kell számolni? Elképzelhető a közös megegyezés. Ebben az esetben a dolgozó nem szabadságmegváltást, hanem fizetett szabadságot kér, ennek lejártakor szűnne meg a munkaviszonya. – Ebben az esetben megteheti a munkáltató, hogy a fizetett szabadság kezdetekor átmódosítja a munkaszerződést határozott idejűvé? A megszűnés dátuma a fizetett szabadság utolsó napja lenne. Vagy elegendő most kötni egy megállapodást a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetéséről, amelynek dátuma szintén a fizetett szabadság utolsó napja lenne? Köszönettel: Reményiné

Csoportos létszámleépítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkáltatómnak van egy más megyében lévő telephelye (üdülő), amelyet várhatóan rövid időn belül bérbe fog adni. Jelenleg saját munkavállalóink vannak itt alkalmazásban, akikre – úgy tűnik – a bérlő nem tart igényt. A határozatlan idejű szerződéssel foglalkoztatottaink száma most 12 fő, de a félévre számított átlagos statisztikai állományi létszám sem haladja meg itt a 20 főt. Kérem, szíveskedjen tájékoztatni, amennyiben fel kell mondanunk a dolgozóknak, ez csoportos létszámleépítésnek minősül-e, illetve milyen teendőink vannak ezzel kapcsolatban? Válaszát előre is köszönöm.

Felmondás: amikor kötelező indokolni és amikor nem Cikk

A munkaviszonyt a munkavállaló és a munkáltató egyaránt megszüntetheti felmondással, azonban különbség van a határozott és a határozatlan idejű munkaviszony esetén közölt felmondás, a felmondási idő tartama, a végkielégítésre jogosultság, továbbá az indokolási kötelezettség között. Összefoglaltuk.

Határozatlan munkaszerződésből határozott Kérdés

Lehet-e a Határozatlan időre kötött munkaszerződést határozott idejűre módosítani a munkáltatónak? Ha igen, van-e ennek valami feltétele? Köszönettel

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Ügyvezető 36 órát elérő munkaviszonnyal

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Osztalékfizetés devizában

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs